Сирні супи користуються великою популярністю в наш час. І не дивно: їх ніжний незвичайний смак мало кого може залишити байдужим. Крім цього, такі супи мають досить низьку калорійність, щоб включити їх в меню під час дієти. Особливо це відноситься до сирним супів з печерицями. Рецептів такої грибної юшки дуже багато. Можна, наприклад, зробити страву більш поживним, додавши в нього м’ясо або курку, або святковим, доповнивши склад креветками. Прекрасним варіантом для обіду стане крем-суп або смачний вершково-сирний варіант з грибочками.
Порада: для приготування краще використовувати плавлені або вершкові види, так як тверді сорти сиру погано розчиняються при варінні. Також можна спробувати взяти бутербродні скибочки. Не варто брати продукцію, що містить в складі замінники тваринного жиру, яка гірше плавиться і може зовсім не розчинитися в супі, з-за чого його смак і зовнішній вигляд будуть вже не ті.
- Рецепт сирного супу з печериць
- Рецепт сирного супу з печериць з брокколі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт сирного супу з печериць і курки
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт вершкового сирного супу з печерицями
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт сирного супу-пюре з печерицями
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Приготування з беконом
- Особливості приготування в мультиварці
Рецепт сирного супу з печериць
Інгредієнти
- вода 2 л
- плавлений сирок 150 г
- печериці 600 г
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- морква 1 шт.
- картопля 5 шт.
- масло вершкове 50 г
- перець чорний мелений за смаком
- сіль за смаком
- зелень 1 пучок
На порцію
Калорії: 39.6 ккал
Білки: 1.82 м
Жири: 1.88 м
Вуглеводи: 3.91 р
Кроки 45 хв. Відео-рецепт
-
Насамперед, природно, треба поставити кип’ятитися воду. А в цей час займаємося іншими інгредієнтами. Почнемо з чищення, миття і подрібнення овочів. Цибулю з картоплею слід порубати невеликими кубиками, моркву натерти на крупній тертці, а гриби нарізати на пластинки.
-
Розтоплюємо шматочок вершкового масла на сковороді, викладаємо в нього лук. Через пару хвилин додаємо моркву і гриби. Пасеруємо овочеву масу до готовності всіх компонентів, приблизно чверть години. Особливо важливо, щоб добре просмажаться печериці. В кінці додаємо сіль і перець.
-
У киплячу воду засипаємо картоплю, а слідом за ним, через кілька хвилин, додаємо овочеву засмажку.
-
Тепер прийшла черга відправити натерті сирки в каструлю. Перемішуємо суп, поки вони повністю не розчиняться в бульйоні. Після цього додаємо подрібнену зелень і варимо ще протягом 2-3 хвилин. Суп готовий! Сміливо розливаємо його по тарілках і подаємо на стіл.
За бажанням в тісто можна додати цвітну капусту або для зниження калорійності замінити нею картоплю.
Порада: щоб заощадити час, можна приготувати суп з консервованих печериць. Вони не потребують попередньої обробки, треба просто розкрити банку і злити воду. Ще зручніше, якщо гриби законсервовані не цілком, а поступово, в такому випадку їх навіть не треба різати, а можна сміливо пересипати з банки відразу в сковороду.
Рецепт сирного супу з печериць з брокколі
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорійність – 43.78 кКал;
- білки – 2.29 м;
- жири – 2.27 г;
- вуглеводи – 3.82 р.
Інгредієнти
- вода – 1,5 л;
- плавлені сирки – 2 шт.;
- печериці – 300 г;
- брокколі – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- зелень – за смаком.
Покрокове приготування
- Спершу треба підготувати гриби. Гарненько їх миємо й нарізаємо довільними шматочками. Пасеруємо протягом 10 хвилин. Разом з печерицями також потрібно обсмажити терту моркву.
- Брокколі промиваємо, розбираємо на невеликі шматочки. Робити це краще просто руками, а не ножем.
- Картоплини очищаємо від шкірки, миємо й нарізаємо кубиками або часточками.
- Всі інгредієнти (картоплю, брокколі і гриби з морквою) відправляємо в киплячу воду.
- Поки вони готуються, займаємося сирками. Натираємо на тертці і додаємо в суп. Варимо ще близько 4 хвилин. Перед закінченням засипаємо в бульйон подрібнену зелень на ваш смак. Дієтичний сирний суп з печерицями готовий!
Порада: крім свіжої брокколі, можна приготувати чудову юшку і з замороженою. У цьому випадку, щоб нарізати капусту, її треба розморозити. Цей процес повинен бути природним, тобто без використання мікрохвильової печі або гарячої води. Якщо брокколі заморожена вже в нарізаному стані, то її можна додати в суп, не розморожуючи. Слід пам’ятати, що повторне заморожування цієї капусти не рекомендується, тому дістаньте з камери тільки ту кількість, яка вам знадобиться.
Рецепт сирного супу з печериць і курки
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність
- калорійність – 48.03 кКал;
- білки – 2.09 г;
- жири – 2.98 г;
- вуглеводи – 3.25 р.
Інгредієнти
- вода – 2 л;
- плавлені сирки – 2 шт.;
- філе куряче (грудки) – 50 р;
- печериці – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- масло рослинне – 60 мл;
- зелень – 20 г;
- перець чорний мелений – за смаком;
- перець запашний – за смаком;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- В першу чергу ставимо каструлю з водою на плиту, а поки вона закипає, займаємося іншими компонентами.
- Очищаємо від шкірки картоплю й нарізаємо його невеликими скибочками. Відправляємо в киплячу воду, додаючи разом з нею сіль, лаврушку і перець. Після закипання треба зменшити вогонь до середнього.
- М’ясо курки нарізаємо кубиками і обсмажуємо до рум’яної скоринки. Перекладаємо в каструлю до картоплі.
- З цибулини знімаємо лушпиння, дрібно кришимо. Очищену моркву натираємо на тертці. Прямо в ту ж сковороду, де смажили курку, додаємо ще трохи олії і викладаємо цибулю. Коли він стане прозорим, кидаємо моркву пасеруємо овочі до готовності. Після чого відправляємо отриману піджарку в суп.
- Печериці миємо й нарізаємо тонкими скибочками, викладаємо в каструлю і перемішуємо.
- Плавлений сир рубаємо кубиками. Його треба додати в той момент, коли звариться картопля. Помішуємо суп, поки сир повністю не розчиниться. Після закипання треба додати подрібнену зелень, поварити ще протягом хвилини, а потім можна сміливо знімати каструлю з плити.
Суп готовий! Замість звичайного хліба подайте бутерброди – вони чудово поєднуються з грибною юшкою за смаком.
Рецепт вершкового сирного супу з печерицями
Час приготування: 35 хвилин
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність
- калорійність – 42.86 кКал;
- білки – 2 г;
- жири – 1.98 м;
- вуглеводи – 4.36 р.
Інгредієнти
- вода – 2,5 л;
- сир вершковий плавлений – 300 г;
- печериці – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 500 г;
- вершки 15% – 50 мл;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- зелень – 1 пучок.
Покрокове приготування
- Очищаємо картоплю, кришимо середніми кубиками і ставимо варитися.
- В цей час займаємося грибами. Їх треба помити, нарізати і обсмажити. Коли з печериць випарується вся рідина, треба долити ще трохи рослинного масла, додати дрібно нашатковану цибулю і терту моркву. Після цього пасеруємо овочеву масу близько 4 хвилин.
- Сир натираємо на тертці. Перед цим можна трошки потримати його в морозильній камері – він стане твердіше, і це значно полегшить процес.
- У каструлю з картоплею додаємо обсмажені гриби з овочами, подрібнений сир і вершки. Перемішуємо суп, солимо і кидаємо зелень.
- Після закипання варимо ще близько 5 хвилин на повільному вогні.
Смачна вершкова юшка готова. Прикрасити можна бланшированными і очищеними помідорами черрі з сухариками.
Порада: після того як ви додали в суп зелень, обов’язково дайте закипіти, інакше страва зберігатися не буде — швидко зіпсується. Особливо це стосується петрушки. Крім свіжої можна використовувати заморожену або сушену зелень.
Рецепт сирного супу-пюре з печерицями
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 11
Енергетична цінність
- калорійність – 52.74 кКал;
- білки – 2.47 г;
- жири – 2.8 м;
- вуглеводи – 4.48 р.
Інгредієнти
- вода – 1,5 л;
- печериці – 500 г;
- сир плавлений – 150 г;
- сир твердий – 50 г;
- цибуля ріпчаста – 100 г;
- картопля – 500 г;
- масло вершкове – 50 г;
- сіль – за смаком;
- спеції – за смаком.
Покрокове приготування
- Картоплю чистимо, нарізаємо на довільні шматочки і варимо протягом 20 хвилин після закипання води.
- Печериці миємо й нарізаємо пластинками.
- Очищену цибулину дрібно шаткуємо.
- Вершкове масло розтоплюємо на сковороді, викладаємо в нього цибулю і гриби. Обсмажуємо, поки що виділилася волога не випарується практично повністю.
- Перекладаємо пасероване зажарку в каструлю до картоплі. Варимо все близько 5 хвилин, а потім подрібнюємо масу за допомогою заглибного блендера.
- У киплячий суп додаємо нарізаний пластинами плавлений сир, варимо на повільному вогні, постійно помішуючи, поки повністю не розчиниться.
- Залишається посолити, поперчити і залишити на плиті ще хвилинки 3.
Суп готовий. Перед подачею посипаємо його дрібно натертим твердим сиром, відмінно підійде для цих цілей пармезан. В окремій тарілочці поставте на стіл грінки – з ними крем-суп буде ще смачніше.
Порада: не закидайте в суп всі печериці, залиште кілька найкрасивіших шматочків для прикраси. При подачі просто викладіть пару грибних пластинок в тарілку поверх сиру.
Приготування з беконом
Бекон робить суп більш ситним і ароматним. Це досить вишукане блюдо краще всього, звичайно, готувати з лисичками, але і печериці чудово підійдуть. А враховуючи те, що саме ці гриби більш поширені на полицях магазину, рецепт сирного супу з беконом і печерицями має місце бути і користується великою популярністю. На 300 г грибів береться приблизно 150 г бекону. Їх треба обсмажити в рослинній олії разом з цибулею, причому спочатку приймає цибулька, потім печериці, а вже через якийсь час і бекон.
У каструлю з киплячою водою закидаємо нарізану картоплю. Коли вона провариться до напівм’якого стану, настає час плавленого сиру. Його треба подрібнити на тертці і всипати в каструлю. Через кілька хвилин після цього додається пассеровка, сіль і спеції, і суп вариться ще близько 8 хвилин. В самому кінці треба додати подрібнену зелень. Крім печериць і лисичок можна використовувати будь-які інші лісові гриби.
Особливості приготування в мультиварці
Починаємо з режиму «Випічка». Першим ділом в чашу слід налити рослинного масла, а коли воно нагріється, всипати цибулю і моркву. Коли овочі трохи обсмажаться, треба додати до нього гриби і картоплю. Всі інгредієнти перемішуємо і тушкуємо ще протягом чверті години в цьому ж режимі.
І ось тут найцікавіше, плавлений сир не додається в кінці варіння, а саме в момент, коли овочі вже запассеровались, але воду ще до них не додали. Це головна відмінність від приготування такого супу на плиті. Разом з сиром треба додати сіль, перець і лавровий лист.
Після цього заливаємо в чашу гарячу воду, встановлюємо режим «Гасіння» на годину і закриваємо кришку мультиварки. Після закінчення цього часу суп буде готовий. Якщо у вашої помічниці на відміну від Полариса (в якій ми готували цей суп) немає режиму «Випічка», використовуйте замість нього «Смаження».
Ось так легко і швидко можна приготувати дуже смачне і незвичайне перше блюдо. Суп чудово урізноманітнює щоденне меню. Для ситності в юшку додають рис, гречку, булгур. Скільки сипати крупи, залежить від бажаної густоти. Як приємно побалувати себе і своїх близьких пікантним і ароматним грибним супчиком! А якщо слідувати зазначеної вище рецептурою, повірте, перша страва у вас вийде просто пальчики оближеш. Відео і фото дозволяють переконатися в тому, що процес нескладний, а результат чудовий. Приємного апетиту.