Суп Харчо – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Наваристий і запашний суп харчо і є справжня гордість грузинської кухні. Правильно освоївши цей рецепт приготування, ви з легкістю зможете влаштувати для своїх близьких і друзів справжній грузинський ресторан.

У класичному варіанті його готують з яловичини. І навіть перекладається назва як «яловичий суп». Далі, такий рецепт потребує використання спеціальної заправки – тклапі, кажучи іншою мовою — сушеного сливового пюре. Так, якщо ви раптом захотіли на всі 100% приготувати це блюдо по-грузинськи, то вам, ну не як не обійтися без такої саме заправки. Але раптом у вас не вийде знайти таку саме добавку, то в цьому випадку можна використовувати соус ткемалі або взяти гранатовий сік.

І все-таки традиційний суп харчо, приготований в домашніх умовах готують також з рису, цибулі, часнику, спецій і звичайно ж хмелі-сунелі. Багато господині під час приготування даного страви часто використовують томати, хоча у кожної людини своє смакове пристрасть. У готовому вигляді цей суп посипають в тарілки свіжої кінзою і подають до столу.

І поки ви читаєте цю статтю , то можете одним очком поглянути на ще одну дуже корисну статтю і оцінити рецепти смачної збірної м’ясної класичної солянки.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Як правильно приготувати суп харчо з яловичини за класичним рецептом

Інгредієнти:

  • Яловичина — 450 гр
  • рис довгий — 1/2 склянки
  • картопля — 4 шт
  • цибуля ріпчаста — 1 шт
  • часник — 3 зубчики
  • морква — 2 шт
  • помідори — 3 шт
  • чорний перець запашний мелений — 1 ч. ложка
  • перець горошком — 7-10 шт
  • червоний запашний мелений перець — 1 ч. ложка
  • хмелі-сунелі — 1 ч. ложка
  • сіль і зелень (петрушка і кріп) — за смаком.

Спосіб приготування:

Готуємо всі необхідні продукти, миємо і чистимо картоплю і моркву.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

М’ясо промиваємо в проточній воді, нарізаємо порційними шматочками і ставимо в каструлі на плиту відварювати.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Для заправки натираємо на крупній тертці моркву.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Цибулю чистимо, нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо в сковороді на рослинній олії.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Тим часом м’ясо вже закипіло і необхідно зняти піну. Якщо є бажання, то можете злити перший бульйон. Додаємо перець горошком 7-10 зерен.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

У сковороду до цибулі перекладаємо натерту моркву і продовжуємо пасировать

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Заливаємо помідори гарячою водою і залишаємо їх на 3-5 хвилин, для того, щоб з легкістю можна було зняти шкірку.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

По закінченню часу зливаємо з них воду і знімаємо шкірку, нарізаємо невеликими шматочками, і відправляємо в заправку. Продовжуємо тушкувати, при цьому трохи збавивши температуру.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

У майже готову овочеву заправу всипаємо пів столової ложки хмелі-сунелі, 1 чайну ложку без гірки червоного і стільки ж чорного перцю. Туди ж вливаємо 2 черпака бульйону, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 10 хвилин.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

З каструлі дістаємо майже готовий шматок м’яса, нарізаємо його невеликими шматочками і відправляємо назад в бульйон. Туди ж спускаємо нарізаний невеликими квадратиками картоплю і тушковані овочі. Солимо за вашим смаком.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Доводимо до кипіння і спускаємо в нього довго зерновий рис, попередньо промитий в холодній воді. Варимо хвилин 17-20 на середньому вогні.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Часник і зелень дрібно подрібнюємо.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Перевіряємо рис на готовність і, якщо він зварився, то додаємо нашатковану часник, зелень і лавровий лист.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Вимикаємо плиту і даємо настоятися нашому супчику 7-10 хвилин.

Суп харчо з свинини — рецепт з фото покроково

Інгредієнти:

  • Свинина — 550 гр
  • вода 2,5 літра
  • картопля — 3 шт
  • цибуля ріпчаста — 2 шт
  • часник — 1 головка
  • рис — 100 гр
  • помідори — 4 шт або томатна паста 2 ст. ложки
  • масло рослинне — 30 гр
  • приправа хмелі-сунелі — 1 / 2 ст. ложки
  • сіль і зелень — за смаком

Спосіб приготування:

Всі необхідні продукти підготували і тепер приступаємо до готування.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Моєму м’ясо і нарізаємо кубиками приблизно 3 на 3 див. Потім спускаємо в глибоку каструлю, заливаємо холодною водою і даємо закипіти. Знімаємо піну, варимо на слабкому вогні протягом 40 хвилин.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Далі очищаємо, промиваємо та нарізаємо кубиками ріпчасту цибулю.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Картоплю чистимо і нарізаємо квадратиком.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Коли м’ясо звариться туди ж додаємо промитий рис, картопля і цибуля. Варимо не менше 20 хвилин.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Тепер нам потрібно закип’ятити чайник і заливаємо окропом помідори на 2-3 хвилини. Після зливаємо і додаємо холодну воду, залишаємо на 5 хвилин. Потім з легкістю знімаємо з них шкірку і дрібно нарізаємо за допомогою ножа, або натираємо на терці.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Розігріваємо сковороду, наливаємо в неї рослинне масло і викладаємо помідори. Тушкуємо на середньому вогні 5-7 хвилин, періодично помішуючи. Готові томати перекладаємо в суп — солимо, перчимо і додаємо необхідні спеції. Варимо хвилин п’ять.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Моєму і дрібно нарізаємо зелень, чистимо і дрібно шаткуємо часник. Всипаємо в каструлю, накриваємо кришкою, вимикаємо плиту і знімаємо з вогню. Даємо настоятися 10-15 хвилин.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Суп харчо з свинини готовий.

Неймовірний рецепт супу харчо з баранини

Інгредієнти:

  • Аранины з кісточками — 750 гр
  • рис довгозерний — 1/2 склянки
  • цибуля ріпчаста — 2 шт
  • морква — 2 шт
  • часник — 6 зубчиків
  • томат — 1 шт
  • селера — 1 стебло
  • пряні трави (паприка і коріандр) 1 чайній ложці
  • ткемалі — 1 ст. ложка
  • паста томатна — 2 ст. ложки
  • зелень рубана — 2 ст. ложки
  • сіль і перець — за смаком.

Спосіб приготування:

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Варимо бульйон з промитого баранячого м’яса з кісточками на слабкому вогні близько години. Потім додаємо очищені цибулину, моркву, селеру і варимо ще стільки ж, не забуваємо знімати піну.

Цибулину і зубчики часнику потрібно дрібно порубати і злегка обсмажити в окремій каструлі до золотистого кольору, після чого туди ж перекладаємо крупно натерту моркву, томатну пасту, пряні трави, спеції і перемішуємо. Тушкуємо далі.

Обшпаривши томат окропом, відразу ж поміщаємо його під холодну воду і знімаємо з нього шкірку. Нарізаємо на маленькі кубики і перекладаємо готуватися з овочами на сковороді. Слідом кладемо промитий рис, все перемішуємо і тушкуємо ще хвилин 10.

Виймаємо готову баранину, проціджуємо бульйон і вливаємо його в обсмажені овочі і варимо приблизно чверть години на слабкому вогні.

За п’ять хвилин до закінчення варіння додаємо нарізане невеликими шматочками м’ясо і ткемалі.

Суп готовий подаємо до столу з рубленою зеленню.

Рецепт харчо з курки: Вчимося готувати смачний суп в умовах будинку

Це блюдо кавказької кухні і як правило, готується з баранини або яловичини. Але, і звичайно можна з курки зварити відмінний суп. Ароматно ситно і дуже смачно!

Інгредієнти:

  • Курячий бульйон — 1,5 літра
  • рис довгий — 4 ст. ложки
  • цибулина — 1 велика
  • томатна паста — 1 їдальня ложка
  • олія соняшникова рафінована — 30 мл
  • часник — 3 зубчики
  • лавровий лист — 1 шт
  • хмелі-сунелі — 1 ст. ложка
  • зелень петрушки — за смаком
  • сіль і чорний мелений перець — за смаком.

Спосіб приготування:

Відварюємо курячий бульйон і проціджують його.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Ріпчасту цибулю чистимо, миємо і дрібно нарізаємо. Відправляємо в готовий бульйон, ставимо на слабкий вогонь і тушкуємо протягом 20 хвилин.

Далі додаємо промитий рис і варимо до готовності рису.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Ставимо сковороду На плиту, наливаємо в неї масло і викладаємо томатну пасту. І злегка обсмажуємо, постійно помішуючи.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Перекладаємо готову пасту, плюс хмелі-сунелі і лавровий лист в каструлю, не забуваємо посолити і поперчити. Продовжуємо варити ще 5-7 хвилин.

І вже в готову страву додаємо подрібнений часник і за смаком дрібно нарізану зелень.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Вимикаємо плиту, накриваємо кришкою суп і даємо трохи постояти, щоб він настоявся.

Процес приготування супу харчо в мультиварці

Інгредієнти:

  • Яловичина — 600 гр
  • ткемалі — 150 гр
  • рис довгозерний — 1/2 склянки
  • чорний запашний перець — 10 горошин
  • томатна паста — 2 ст. ложки
  • волоський горіх — 0,5 склянки
  • часник — 5 зубчиків
  • цибуля ріпчаста — 3 шт
  • борошно — 2 ст. ложки
  • лавровий лист — 2 шт
  • петрушка — 1 пучок
  • хмелі-сунелі — 1 чайна ложка
  • мелений гострий червоний перець — 0,5 ч. ложки
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Обсмажуємо волоські горіхи на сухій сковороді, помішуючи. Після чого пересипаємо їх у чашу блендера або ступку. Горошини запашного перцю раздавливаем плоскою стороною ножа і перекладаємо до горіхів. Часник так само трохи розминаємо і кладемо в чашу і всю масу ретельно подрібнюємо.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Яловичину нарізаємо невеликими шматочками і дрібно шаткуємо цибулю.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Тепер включаємо мультиварку на режим «Підсмажування» на 20 хвилин, наливаємо в чашу приблизно дві столові ложки рослинної олії, зсипаємо в неї цибулю і обсмажуємо 7 хвилин.

А тим часом гарненько промиваємо у воді рис, пропускаючи його між пальців.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

По закінченню семи хвилин відкриваємо кришку, викладаємо в каструлю нарізане м’ясо, перемішуємо і продовжуємо готувати ще 10 хвилин.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Розвести в невеликій кількості води борошно, я виконав цю дію в склянці, після чого заливаємо їм м’ясо і тушкуємо 1 хвилину і кладемо томатну пасту.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Всипаємо ткемалі, розмелені волоські горіхи з перцем і часником. Доливаємо два літри води.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Додаємо спеції, рис і лавровий лист, солимо і перемішуємо. Виставляємо програму «Суп» на 1 годину 30 хвилин, а самі вирушаємо займатися своїми справами, а наша мультиварка зробить все інше сама.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

За пару хвилин до закінчення готування, нарізаємо зелень петрушки і після сигналу, відкриваємо кришку, посипаємо суп і даємо йому настоятися ще хвилин п’ять.

Суп Харчо - 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Суп харчо готовий накладаємо його по тарілочках і подаємо до столу.

Суп харчо по грузинськи (відео)

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: