Суп харчо: класичні рецепти приготування харчо в домашніх умовах

Здравствуйте мої дорогі! Розповім вам сьогодні про те, як приготувати суп харчо. Він вважається грузинським національним блюдом. І в класичному варіанті готується тільки з яловичиною при обов’язковому додаванні соусу ткемалі і спецій. Хоча, у нас його спокійно готують і з іншим м’ясом, а так само додають інші види соусів. Ну що поробиш, людям подобається фантазувати у себе на кухні.

Це перше блюдо дуже люблять мої чоловік і син, так як він дуже густий, в ньому багато м’яса і прянощів. Правда, особисто для мене трохи гострий, що не заважає його куштувати за обіднім столом разом зі своєю родиною. Та й як не порадувати своїх чоловіків, якщо просять.

У мене чоловік любитель з’їдати відразу по дві глибокі тарілки, хоча з вигляду і не скажеш, щупленький. Але зате це показник того, що приготовлено дійсно смачно. Ось коли не попросить добавку, варто задуматися, що я зробила не так. Тому з такими апетитами мені доводиться готувати перші страви майже кожен день в п’ятилітровій каструлі (!).

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

Харчо завжди готують дуже густим, тому і продуктів потрібно більше, ніж для звичайного страви. В ньому має бути багато м’яса. Справжнє чоловіче блюдо.

Яке м’ясо краще всього підійде для цієї страви? Якщо говорити про яловичині, то грудинка на кістки буде ідеальним варіантом.

Характерною приправою для нього є грузинська спеція уцхо-сунелі. Але у нас знайти таку спецію буває складно, хіба що тільки на ринках, де торгують представники кавказької національності. Тому її найчастіше заміняють на хмелі-сунелі, яку можна набагато частіше зустріти на прилавках наших магазинів.

Ну і, звичайно ж, соус ткемалі — це соус, приготований з червоних слив або аличі з кисло-гострим смаком. Також туди додаються спеції, часник і зелень. Без цього соусу наша страва не буде завершеним.

Класичний рецепт супу харчо по-грузинськи з яловичиною та рисом

Так як це блюдо все ж є грузинським, то і починати свій огляд будемо з рідних коренів. Цей рецепт я в свій час випросила у кухаря грузина, що працює в кафе не далеко від мого будинку. Мені було 25 років, а він мені здавався добрим дідусем. У нього він виходив такий м’ясистий, пряний і наваристий, просто неймовірний.

Тут всі пропорції тут вказані на трилітрову каструлю, так що розраховуйте під свій посуд.

Інгредієнти на каструлю 3 л:

  • Яловичина на кістці — 1 кг
  • Рис — 4-5 столових ложок
  • Морква — 0,5 шт
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт
  • Помідори — 2 шт
  • Гостра Аджика — 1 столова ложка
  • Соус ткемалі — 4-5 столових ложок
  • Хмелі-сунелі — 1 неповна столова ложка
  • Часник — 4-5 зубчиків
  • Чорний мелений перець — за смаком
  • Цукор — щіпка
  • Сіль — за смаком
  • Кінза, петрушка

Щоб бульйон був більш світлий, поставте яловичину на кілька годин у воду вимочуватися.

Спосіб приготування:

1. Укладіть порубані шматки м’яса, цілу головку ріпчастої цибулі і половину моркви в каструлю, залийте водою і поставте на плиту. Коли бульйон закипить, зніміть пінку, посоліть, накрийте кришкою і варіть бульйон до готовності м’яса.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

2. А тим часом займемося засмажкою. Дрібно наріжте цибулю. Помідори надріжте зверху хрестиком і залийте крутим окропом, після цього зніміть шкірку, вона легко відійде. Потім дрібно наріжте.

3. Розігрійте сковороду і налийте туди рослинне масло. Обсмажте цибулю до золотистого кольору, потім додайте помідори. Посипте хмелі-сунелі і чорний мелений перець. Добре все перемішайте і тушкуйте 2 хвилини.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

4. Через два з половиною години м’ясо має вже добре розвариться. Витягніть цибулину і морковину. Вони тут більше не знадобляться. А в бульйон додайте добре промитий рис.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

5. Далі додайте зажарку, гостру аджику, соус ткемалі і щіпку цукру. Перемішайте і спробуйте на смак. Якщо зрозумієте, що масло солі, то підсолити.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

6. Доведіть бульйон до кипіння. Потім накрийте кришкою і варіть на повільному вогні приблизно 15 хвилин, до готовності рису.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

7. А поки можна нарізати кинзу і петрушку. Нарізуйте дрібними шматочками. Сюди ж, до зелені, видавіть часник. Перемішайте їх разом.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

8. Суп вже готовий, вимкніть вогонь, додайте зелень і накрийте кришкою на 10-15 хвилин. Треба щоб він настоявся. Потім можна подавати на стіл.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

Покроковий рецепт супу з картоплею і рисом

Якось так виходить, що з картоплею нам звичніше, хоч це вже буде невелике відхилення від класики. Ну а чому не поекспериментувати? Ми ж на своїй кухні королі. Що хочемо, те й воротим.

Інгредієнти:

  • Яловичина з кісточкою — 500 гр
  • Рис — 0,5 склянки
  • Картопля — 5 шт
  • Хмелі-сунелі — 1 чайна ложка
  • Часник — 3 зубчики
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт
  • Морква — 2 шт
  • Помідори — 3 шт
  • Соус ткемалі — 2 столові ложки
  • Червоний і духмяний мелений перець — за смаком
  • Зелень — пучок
  • Сіль — за смаком
  • Лавровий лист — 1 шт

Спосіб приготування:

1. Наріжте м’ясо порційними шматочками і покладіть в каструлю. Кісточку не обробляючи теж відправте туди. Налийте воду і поставте варитися. Коли бульйон закипить, зніміть піну.

М’ясо нарізати не обов’язково, ви можете покласти цілий шматок варитися, а потім вже зняти з кісточки і розрізати на порційні шматки.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

2. Моркву натріть на крупній тертці. Лур дрібно наріжте і викладіть на розігріту сковороду. Обсмажте трохи, а потім додайте моркву і обсмажуйте до золотистого кольору.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

3. Помідори надріжте зверху хрест на хрест, обдайте їх окропом і зніміть шкіру. Потім дрібно наріжте і додайте в сковороду, трохи зменшіть вогонь і продовжуйте гасити.

Якщо немає під рукою помідорів, можете використовувати будь-томатний соус або аджику.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

4. Додайте туди перець, хмелі-сунелі, соус ткемалі, влийте трохи бульйону і перемішайте. Закрийте сковороду кришкою і тушкуйте овочі 10 хвилин.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

5. А поки займемося картоплею. Почистіть і поріжте її так, як ви звикли — скибочками, кубиками або соломкою. Це не має значення.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

6. Коли м’ясо приготуватися, витягніть великий шматок з кісточкою з каструлі і розділіть його на шматочки. У бульйон заправити картоплю. Викладіть засмажку. Доведіть до кипіння і висипте промитий рис. Варіть ще 20 хвилин.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

7. Залишилося дрібно нашаткувати зелень (кріп, петрушку, кінзу або — на ваш вибір). Подрібніть часник або видавіть його через спеціальний прес. Потім викладіть в майже готовий суп, додайте туди лавровий лист і перемішайте.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

8. Через дві хвилинки зніміть з плити, прикрийте кришкою і дайте настоятися 7-10 хвилин. Після цього ви можете пригощати свою сім’ю смачною, ароматною юшкою.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

Відео про те, як приготувати справжній грузинський харчо з ткемалі

А для тих, хто любить відео-рецепти, я знайшла чудовий, докладний і зрозумілий матеріал.

Навіть традиційний рецепт супу по-грузинськи може у різних господинь відрізнятися за загальним складом продуктів. І кожна буде стверджувати, що у неї справжній рецепт. Ну а вам я просто пропоную спробувати різні варіанти і визначити для себе, який краще.

Інгредієнти для трилітрової каструлі:

  • Яловичина — 600 гр
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт
  • Помідори — 4 шт
  • Рис — 6 столових ложок
  • Волоський горіх — 100 гр
  • Гострий перець — 1 шт
  • Петрушка — 1 пучок
  • Соус ткемалі — 2 столові ложки
  • Часник — 3 зубчики
  • Запашний перець — 1 чайна ложка
  • Хмелі-сунелі — 1 чайна ложка
  • Базилік сушений — 1 чайна ложка
  • Кінза сушена — 1 чайна ложка

А тепер подивіться спосіб приготування цієї грузинської страви.

Вийшов наваристий, пряний і дуже смачний харчо. Приготуйте для ваших чоловіків, думаю вони будуть задоволені. Після такого першого страви і друге не знадобиться. Настільки він ситний.

Простий і швидкий рецепт соусу ткемалі в домашніх умовах

Як я вже говорила, без цього соусу харчо не може вважатися завершеним. Але де його купити? Насправді не обов’язково бігати по всіх магазинах, щоб знайти цей соус. Ви можете досить швидко його приготувати і самі будинки. Я пропоную експрес-рецепт цього грузинського соусу з доступних продуктів.

Нам знадобляться:

  • Будь сорт кислих слив — 750 гр
  • Часник — 1 головка
  • Кінза — пучок
  • Хмелі-сунелі — 3 столові ложки
  • Цукор — 1 столова ложка
  • Сіль — 1 чайна ложка

Приготування:

1. Сливи промийте, видаліть кісточки. Потім перекладіть в каструлю, додайте води 50 мл і поставте на вогонь до закипання. Потім поваріть ще 10 хвилин.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

2. Потім перетріть сливи через сито, щоб відокремилася кожурка і все перетворилося в кашку.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях

3. До протертої маси додайте сіль і цукор, поставте поваритися до закипання на повільний вогонь. Коли закипить, додайте подрібнену кінзу, часник і хмелі-сунелі. Поваріть ще 2 хвилини і соус готовий. Його можна зберігати в скляній банці в холодильнику.

Суп харчо: классические рецепты приготовления харчо в домашних условиях Таким чином у вас вийде чудовий домашній соус до м’яса, рибі і, природно, до нашого харчо. Як ви переконалися, готується він швидко. При бажанні можна ще додати мелений червоний, духмяний або чорний перець.

Ну ось ми і познайомилися з чудовим грузинським харчо. Якщо його хтось ще досі не пробував приготувати, то саме час починати. Я сподіваюся, що змогла вас переконати, наскільки він легко готується. Головне проварити м’ясо, а решта довго не доведеться готувати.

Бажаю вам нових подвигів на кухні. Приємного апетиту.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: