Суп пюре з гарбуза: 11 рецептів приготування з фото з вершками

З гарбуза можна готувати різні корисні страви. Ті, хто вже встиг спробувати з неї овочевий суп, оцінили по достоїнству його смакові якості. Гарбузове супи-пюре – дієтичні страви, не додаючи зайвих калорій, і в той же час дуже ситні.

У деяких країнах баштанна культура є основним компонентом щоденного раціону. У російських селах гарбуз досі шанується, як поживний і цілющий продукт. Але і городянам бажано якомога частіше вводити її в своє меню.

Поради по приготуванню

Щоб суп-пюре вийшов ідеальним, гарбуз необхідно вибирати з яскраво помаранчевої забарвленням всередині. Овоч повинен мати приємний свіжий запах і бути смачним в сирому вигляді.

По консистенції суп не повинен містити грудочок і крупинок. Тому деякі господині додатково пюрируют блюдо блендером або міксером.

Рекомендується для поліпшення смакових якостей додавати в пюрированный суп молочні продукти: молоко, вершки або вершкове масло.

Роблять гарбузове супи не тільки овочевими – можна використовувати м’ясні та грибні бульйони (кому що подобається). Але одне правило варто дотримуватися регулярно – супи-пюре не варто заготовляти з запасом.

Щоб страва не втратила своїх смакових і поживних властивостей, варять його безпосередньо перед вживанням, розрахувавши інгредієнти на необхідну кількість порцій.

Читайте докладніше про корисні властивості гарбуза і рецепти приготування

Овочі, що входять до складу супу, рекомендується класти в окріп. Тільки картоплю і сухі бобові заливають холодною водою.

Суп-пюре з гарбуза — прості рецепти

Незважаючи на те, що приготування супу-пюре займає багато часу, варто періодично балувати себе цією стравою. Існує безліч цікавих рецептів, які дозволяють значно урізноманітнити обіднє меню. І хоча б частину з них варто ввести в свій раціон.

Класичний

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Гарбуз колись була одним з основних продуктів на столах росіян. Щоб суп з неї виходив ситним, його робили густим і пюрировали. У класичному рецепті страва готується на воді в поєднанні з молоком:

  • 800 г гарбузової м’якоті нарізають на кубики і укладають в киплячу воду (0,5 л);
  • на сковороді пасерувати 2 ст. л. борошна з такою ж кількістю рослинного масла;
  • піджарку розводять гарячим молоком (4 склянки), доводять до кипіння і переливають в каструлю, де вариться гарбуз;
  • проваріть хвилин 20, знімають з вогню;
  • протирають через сито і підсолюють за смаком;
  • додавши ще склянку гарячого молока і шматочок вершкового масла, блендером або міксером перетворюють в пишну масу.

До столу суп подають з ароматними грінками. Дітям страву можна заправити улюбленим варенням або свіжими ягодами. Ті, хто сидить на дієті, можуть у тарілку з супом покласти трохи родзинок або дрібно нарізаної кураги.

З вершками

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Гарбузові страви добре поєднуються з вершками. У цьому рецепті пропонується використовувати саме цей продукт для заправки. Якщо блюдо входить в дієтичне меню, то краще взяти знежирений молочний продукт і дотримуватися такої інструкції:

  • очищену гарбуз (0,5 кг) нарізають на дрібні шматочки;
  • шинкують 1 головку ріпчастої цибулі;
  • овочі кладуть у каструлю і заливають склянкою процідженого курячого бульйону;
  • довівши до кипіння, варять на повільному вогні 15-20 хвилин;
  • знявши з плити, міксером інгредієнти перетворюють в пюре;
  • вливають склянку вершків, солять і перчать за смаком;
  • ставлять на водяну баню і тушкують ще 10-15 хвилин, додавши в кінці трохи мускатного горіха.

Цей рецепт рекомендують використовувати також для приготування супу-пюре в мікрохвильовій печі або мультиварці.

З сиром

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Ті, хто любить додавати в страви тертий сир, оцінять цей рецепт, яким діляться італійські кухарі. Гарбуз готують по класиці, в кінці доповнивши такими пунктами:

  • збивають яйця (2 шт.) разом з тертим сиром (3-4 ст. л.) і панірувальними сухарями (2 ст. л.);
  • у процесі збивання додають за смаком сіль, перець і трохи мускатного горіха;
  • отриману суміш вводять у протертий через сито гарбузовий суп при постійному помішуванні;
  • варять ще 5 хвилин, після чого пюрируют блендером.

При бажанні в суп можна додати під час готування різану зелень. Яєчно-сирну бовтанку рекомендується доповнити соком часнику (у невеликій кількості – виключно для запаху).

З додаванням картоплі

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Деякі не уявляють собі перших страв без крохмалистих бульб. У цьому рецепті два найбільш поживних овоча відмінно доповнюють один одного. При цьому склад супу напрочуд простий:

  • 3-4 середніх картоплини нарізають уздовж на чвертки і заливають холодною водою (3 склянки);
  • коли вода закипить, підсолюють за смаком, додають цукор (2 ч. л.);
  • кладуть шматочки гарбуза (0,5 кг), заправляють вершковим маслом і варять півгодини;
  • хліб ріжуть на маленькі кубики і обсмажують в маслі (вершковому);
  • грінки кладуть в суп, добре розмішують і тушкують ще 1-2 хвилини;
  • отриману масу проціджують через друшляк;
  • гущу збивають блендером, попередньо розвівши гарячим молоком до густоти сметани.

Заправляють гарбузово-картопляний суп-пюре з вершковим маслом і розкладають по порційних тарілках.

З беконом

Цей рецепт узятий з канадської кухні, де гарбуз шанується так само, як картопля в Білорусії. Обожнюють в цій країні і страви з беконом. Готується воно не складно:

  • шматочки гарбуза (1 кг) заливають гарячим бульйоном (4 склянки) і варять чверть години;
  • головку ріпчастої цибулі, білу частину стебел порею (з 2 шт.), зелень селери, солодкий перець (1 стручок), томати (2 шт.) подрібнюють і припускають на рослинному маслі, притрусивши борошном (1-2 ст. л.);
  • нарізаний бекон (100 г) обсмажують на сухій сковороді до рум’яної скоринки;
  • у каструлю з гарбузом кладуть готову піджарку, солять, перчать і варять ще 10 хвилин.
  • готові овочі в цьому рецепті можна не протирати через сито – достатньо буде скористатися блендером і подрібнити в пюре.
  • потім рекомендується додати трохи вершків і ще раз нагріти;
  • гарбузовий суп розлити по тарілках, додати бекон і при бажанні прикрасити зеленню.

З креветками

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Ще один рецепт з берегів Середземномор’я стане гідним доповненням обіднього столу. Морепродукти відмінно поєднуються з баштанними плодами. У підсумку виходить незвичайне блюдо, яке можна подати і гостям на святковий стіл. А готують його так:

  • стебла порею довжиною 5 см і 2 зубця часнику дрібно ріжуть і злегка обсмажують на вершковому маслі;
  • гарбузове кубики (0,5 кг) змішують з цибулею і викладають у каструлю;
  • солять за смаком, додають трохи курячого бульйону і тушкують 5 хвилин;
  • очищають помідорів від шкірки і нарізають на кубики;
  • томат з подрібненим селерою додають до гарбуза;
  • вливають стакан бульйону і тушкують 20 хвилин;
  • готову масу пюрируют; якщо суп виходить густий, можна додати ще трохи бульйону;
  • очищені креветки бланшують в підсоленій воді 1-3 хвилини;
  • морепродукти відкидають на друшляк і злегка віджимають, щоб пішла вода.

Настоявшийся суп-пюре розкладають по порційних тарілках. У центр кладуть збиті вершки для прикраси, а поверх них кілька креветок. Поєднання червоного з помаранчевим кольором (якщо вірити дизайнерам) піднімає настрій і сприяє апетиту.

З гарбуза і кабачків

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Кабачки і гарбузи – овочі-родичі. Тому їх можна сміливо поєднувати в одному блюді. У даному рецепті пропонується взяти однакову кількість баштанних (по 0,5 кг) і приступати до готування:

  • овочі нарізають кубиками і варять у підсоленій воді;
  • через 10 хвилин вводять рис або манну крупу (2 ст. л.);
  • варять, помішуючи ще 5-10 хвилин і знімають з вогню;
  • протирають через сито;
  • додають гаряче молоко, кубик вершкового масла і дрібно нарізану зелень;
  • пюрируют блендером і тримати на вогні ще кілька хвилин.

При подачі на стіл суп можна полити вершками або притрусити тертим сиром. Можливі й інші варіації оформлення страви (все залежить від фантазії господині).

Дієтичний рецепт

Сама по собі гарбуз – вже дієтичний продукт, як і страви, приготовані з неї. У цьому рецепті пропонується додати в суп 3 види круп (вівсяної, ячмінної та перлової), узятих в рівних кількостях. Алгоритм готування полягає в наступному:

  • суміш круп (1 склянка) промивають холодною водою і викладають в глиняний горщик;
  • заливають склянкою води і ставлять в духовку, не забуваючи періодично помішувати;
  • варять в невеликій кількості шматочки гарбуза (1 кг) до повного розм’якшення;
  • окремо протирають через сито готову кашу і зварений гарбуз;
  • з’єднують, розводять гарячим молоком і збивають блендером.

Так як цей суп-пюре дієтичний, солити не рекомендується. А ось трохи підсолодити блюдо медом можна. Відмінним доповненням до супу стане жменька сухофруктів.

З імбиром

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Продовжуючи тему італійської кухні, можна використовувати для приготування супу-пюре пряний корінець (тим, хто його любить). Діють за звичною рецептурою:

  • нарізаний гарбуз (0,5 кг) заливають окропом і варять під кришкою хвилин 20;
  • моркву і цибулю (за 1 шт.) обсмажують на оливковій олії;
  • подрібнений на тертці корінь імбиру (невеликий шматочок) разом із засмажкою вводять в суп;
  • масу пюрируют в блендері і повертають в каструлю;
  • посоливши і поперчив за смаком, томити на повільному вогні ще 10 хвилин.

Суп виходить ароматним і пекучим на смак. Але не тільки з-за дегустаційних якостей це блюдо люблять італійські чоловіки – імбир відмінний афродизіак, що дозволяє завжди бути в тонусі.

З яблуками і горіхами

Суп, приготовлений з однієї тільки гарбуза, вже хороший сам по собі. Але фруктово-горіхове додаток привнесе у смак надзвичайно приємні нотки. А досягти цього можна такими діями:

  • у каструлю з товстим дном вливають рафінована олія і викладають шінкованной червоний цибулю (1 шт);
  • коли він зм’якнути, додають кубики яблук без шкірки (2 шт.) і гарбуз (0,7 кг); можна також покласти пару гілочок чебрецю;
  • забарвлюють кілька хвилин при помішуванні;
  • вливають бульйон (0,4-0,5 л) і тушкують 15 хвилин;
  • кладуть половинки волоських горіхів (6-8 шт.) і кілька зерен запашного перцю;
  • через 10 хвилин знімають з вогню і пюрируют;
  • тепер вводять у масу вершки (120 мл) і, довівши до кипіння, знімають з плити.

У запропонованому рецепті можна використовувати будь бульйон. Але якщо готується дієтичне блюдо, то краще приготувати заздалегідь овочевий, так як входять до складу горіхи вже значно насичують суп-пюре.

Гарбузовий суп в гарбузі

Суп пюре из тыквы: 11 рецептов приготовления, с фото, со сливками

Молоденькі гарбуза часто фарширують і запікають у духовці. Більш достиглий овоч можна використовувати як ємність для приготування супу-пюре (до речі, раніше гарбуза часто застосовувалися як каструльки для готування і бадейки для зберігання води).

Для даного рецепту вибирають стиглу, але не досить затверділу гарбуз круглої форми і виконують такі дії:

  • з овоча зрізають «кришку» і витягують ложкою м’якоть;
  • видаливши серцевину з насінням, м’якоть подрібнюють;
  • додають шматочки кольорової капусти, обсмажені з цибулею;
  • масу солять, перчать за смаком, при бажанні кладуть і інші спеції;
  • розвівши трохи бульйоном, суміш пюрируют;
  • оливкову олію змішують з тиском часником і обмазують внутрішні стінки гарбузової «каструльки»;
  • начинкою наповнюють гарбуз, накривають «кришечкою» і відправляють в духовку.

Через півгодини суп буде готовий. Якщо начинки вийшло багато і вона вся не поміщається, то можна використовувати залишки пюре для приготування овочевих оладок, додавши трохи борошна і яєць.

Висновок

Кожен із наведених рецептів значно відрізняються один від одного, незважаючи на те, що в основі використовується один і той же продукт. Це говорить про те, що гарбуз різноманітна в своє застосування і відмінно поєднується з будь-якими інгредієнтами. А ось до столу суп краще подавати не зі свіжоспеченим хлібом, а з рум’яними смаженими грінками, змазаними маслом.

 

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: