Суп з бобів, суміші – рецепт з картоплею покроково, фото

Ті, хто вирішив відмовитися від вживання м’ясних продуктів, просто не мислять свого раціону без бобових. Адже немає рослинних джерел білка багатшими і поживніший. Та й тим, хто любить м’ясо, не варто нехтувати бобовими.

Королем цього сімейства є боб, який, власне, і дав назву всьому виду. Але чомусь багато господинь успішно про нього забувають, використовуючи в готуванні тільки квасоля або горох. А адже з бобів можна приготувати стільки смачних страв. Сьогодні ми розповімо, як перетворити їх в чудовий обід, а також осягнемо науку приготування бобових супів.

Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

Порада: якщо раптом забули з вечора замочити боби, від приготування бобового супу краще відмовитися. Без вимочування цей продукт буде варитися кілька годин і при цьому все одно буде твердим. А щоб боби були м’якше і варилися швидше, при замочуванні додайте у воду столову ложку соди.

Суп з бобів: простий рецепт з покроковими інструкціями

Для початку слід освоїти технологію приготування найпростішого варіанта — це звичайний бобовий суп без надмірностей. Його можна назвати вегетаріанським, оскільки до складу технологічної карти входять тільки продукти рослинного походження.

Інгредієнти

  • боби 500 г
  • картопля 400 г
  • морква 100 г
  • цибуля 100 г
  • корінь петрушки 50 г
  • соняшникова олія 60 мл
  • зелень петрушки 1/2 пучка
  • зелень кропу 1/2 пучка
  • мелений білий перець 5 г
  • сіль за смаком

На порцію

Калорії: 100 ккал

Білки: 3.4 м

Жири: 4.6 г

Вуглеводи: 11.3 м

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    Переберіть боби і замочіть їх на ніч у холодній воді. Води лийте в 3 рази більше обсягу бобів, тому що в процесі замочування вони насичують її досить багато і сильно збільшуються у розмірі.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    Злийте воду, в якій відмокали боби, залийте знову, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть протягом 10 хвилин, потім воду злийте. Налийте нову і варіть боби до готовності близько години.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    Почистіть цибулю і поріжте його на дрібні кубики.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    Моркву і корінь петрушки очистити від шкірки і теж подрібніть кубиками. Можна і натерти на крупній тертці, але в першому випадку суп вийде більш привабливим.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    На розпечену сковороду налийте олію. Обсмажте на ньому спочатку цибулю до прозорості. Потім додайте моркву і корінь петрушки. Готуйте, періодично помішуючи, близько 10 хвилин.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    У каструлю з бобами відправте овочеву зажарку і варіть все разом хвилин 15 на малому вогні.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    Картоплю почистіть і наріжте шматочками середнього розміру. Відправте в каструлю з супом і варіть до готовності. Це займе приблизно 15 хвилин.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    На цьому етапі посоліть і поперчіть суп. Можете додати улюблені спеції за смаком.

  • Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

    Подрібніть кріп і петрушку. Висипте їх в суп і відразу ж зніміть з вогню. Накрийте кришкою і дайте деякий час настоятися.

Важливо: оскільки бобовий суп вариться без м’яса, овочеву засмажку потрібно вводити не за 5 хвилин до готовності, а в середині процесу, щоб вона встигла віддати бульйону максимум смаку. Інакше суп вийде прісним.

Так готується пісний бобовий супчик. І незважаючи на відсутність м’яса, не страждають ні його ситність, ні користь для організму.

Італійський суп-пюре з бобів і картоплі

Незважаючи на те, що боби — це продукт, який багато століть входив в раціон бідняків, з нього можна приготувати цей делікатес, гідний не тільки сімейного обіду, але і трапези в ресторані. Такий, як, наприклад, цей італійський супчик.

Час приготування: 1,5 год

Кількість порцій: 10

Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

Енергетична цінність продукту

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 4,8 м;
  • жири – 4,4 м;
  • вуглеводи – 17,1 г;
  • калорійність – 127 ккал.

Інгредієнти

  • боби — 450 г;
  • картопля — 400 г;
  • цибуля — 200 г;
  • свіжа кінза — 1 пучок;
  • вершки нежирні — 150 мл;
  • овочевий бульйон — 1,5 л;
  • оливкова олія — 30 мл;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Процес приготування

  1. Зваріть овочевий бульйон. Для цього в рівних пропорціях (приблизно по 150 г), візьміть цибулю, моркву і корінь селери. Почистіть їх, порізати на великі шматки, залийте водою і доведіть до кипіння. Як тільки це відбудеться, зніміть пінку, додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю і варіть на малому вогні 45 хвилин. Процідіть через сито.
  2. Замочіть боби на ніч. Найкраще заливати їх теплою водою. Можна додати під час замочування трохи соди для м’якості.
  3. Злийте воду, в якій знаходилися боби, налийте нову, поставте на вогонь і варіть боби до готовності. Час варіння залежить від сорту, але в середньому боби після тривалого вимочування варяться годину-півтора.
  4. Почистіть цибулю, подрібніть його.
  5. У каструлю з товстим дном влийте оливкове масло і розігрійте його. Коли воно прокалится, всипте цибулю і обсмажуйте його до рум’яного кольору.
  6. Картоплю почистіть і наріжте кубиками невеликого розміру. Відправте в каструлю з цибулею. Перемішайте і обсмажуйте близько 10 хвилин.
  7. З бобів злийте воду, в якій вони варилися, і перекладіть їх в каструлю до овочів. Залийте бульйоном, доведіть до кипіння і готуйте 20 хвилин.
  8. Кінзу вимийте, подрібніть і відправте в суп.
  9. Зніміть каструлю з вогню, дайте йому трохи охолонути і заглибним блендером доведіть його до консистенції пюре.
  10. Поверніть каструлю на плиту, посоліть, поперчіть, влийте вершки. Доведіть до кипіння – це головний показник готовності страви.

Порада: якщо хочете отримати менш калорійний суп, вершки можна замінити тим же кількістю молока. Тільки перед тим як вводити його в суп, молоко потрібно прокип’ятити 5 хвилин.

Ситний суп з зелених бобів

Якщо вам здається стомлюючим довге очікування, поки боби половину доби будуть відмокати, але все одно дуже хочеться бобового супу, готуйте його з свіжих, зелених бобів. Схема готування приблизно та ж, а ось часу економиться в 10 разів більше.

Час приготування: 1 год

Кількість порцій: 15

Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

Енергетична цінність продукту

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 9,4 м;
  • жири – 2,7 м;
  • вуглеводи – 9,5 г;
  • калорійність – 100 ккал.

Інгредієнти

  • зелені боби — 400 г;
  • куряче м’ясо — 500 г;
  • морква — 100 г;
  • цибуля — 100 г;
  • картопля — 400 г;
  • солодкий перець — 100 г;
  • петрушка — 0,5 пучка;
  • кріп — 0,5 пучка;
  • вершкове масло — 30 г;
  • каррі — 5 м;
  • чорний перець-горошок — 5 шт.;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Процес приготування

  1. Куряче м’ясо гарненько помийте, поріжте на великі шматки, залийте холодною водою і поставте на вогонь. Як тільки вода закипить, зніміть пінку, додайте лавровий лист і горошини чорного перцю, трохи посоліть і варіть на малому вогні хвилин 40. Для бульйону краще підійде м’ясо на кості, чому він вийде більш наваристим і смачним.
  2. Коли курка буде готова, вийміть її з бульйону, дати охолонути, відокремте м’ясо від кісточок, поріжте або порвіть на невеликі шматочки і знову відправте в каструлю.
  3. Почистіть картоплю, наріжте його невеликими кубиками і додайте в бульйон.
  4. На цьому ж етапі додайте моркву, почистивши її і нарізавши тонкою соломкою. Поваріть овочі в бульйоні хвилин 5.
  5. Переберіть і промийте боби, відправте їх у суп. З моменту закипання варіть близько 20 хвилин.
  6. Солодкий перець почистіть від насіння і перегородок. Наріжте його невеликими кубиками і додайте в суп. Поваріть близько 10 хвилин.
  7. Почистіть цибулю, наріжте її як можна дрібніше. Обсмажте на сковороді у вершковому маслі до золотистого кольору.
  8. Надішліть обсмажену цибулю в суп. Як тільки закипить, всипте подрібнені петрушку і кріп і відразу ж зніміть з вогню.
  9. Всипте каррі, мелений чорний перець і посоліть за смаком. Накрийте кришкою і дайте трохи настоятися.

Важливо: для цього рецепта вибирайте саме молоді боби. Краще всього використовувати ті, що в стручках. При виборі врахуйте важлива вимога — вони повинні бути соковитими, не млявими, яскраво-зеленого кольору і не порчеными. Боби з таких стручків варяться дуже швидко — буквально за 15 хвилин.

Суп-пюре з суміші бобових

За смаком і складом всі бобові дуже схожі один на одного, але все ж відмінності є. І щоб не мучитися муками вибору, пропонуємо вам спробувати приготувати суп із суміші бобових, як на фото.

Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

Час приготування: 1,5 год

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність продукту

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 12,4 г;
  • жири – 4,8 м;
  • вуглеводи – 14,6 г;
  • калорійність – 151 ккал.

Інгредієнти

  • боби — 150 г;
  • червона квасоля — 150 г;
  • нут — 150 г;
  • курячі стегенця — 400 г;
  • цибуля — 200 г;
  • морква — 200 г;
  • соняшникова олія — 40 мл;
  • чебрець — 2 гілочки;
  • кардамон — 10 зерен;
  • лавровий лист — 1 шт.;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Процес приготування

  1. Нут і боби замочити на ніч у великій кількості холодної води. Можна додати в неї трохи харчової соди. Квасоля замочіть за кілька годин до готування.
  2. З усіх бобових воду злийте, змішайте їх в одній каструлі, залийте чистою водою, трохи посоліть і поставте на вогонь. З моменту закипання варити трохи більше години.
  3. В цей час відваріть м’ясний бульйон. Для цього стегенця промийте, залийте водою, закип’ятити, зніміть піну, додайте порізану великими шматками одну моркву, цілу цибулину і лавровий лист. Можна також додати кілька горошин чорного перцю. Готуйте хвилин 40.
  4. Потім вийміть з бульйону м’ясо і овочі. Овочі більше не знадобляться. А м’ясо відокремте від кісток і порізати на маленькі шматочки.
  5. Почистіть цибулю і моркву. Цибулю поріжте на півкільця, а моркву — тонкою соломкою.
  6. У каструлю з товстим дном влийте соняшникову олію, нагріти його і обсмажте цибулю з морквою до рум’яності.
  7. До овочів додайте подрібнене куряче м’ясо, добре перемішайте і обсмажуйте протягом 10 хвилин.
  8. Додайте туди ж суміш бобових, попередньо зливши воду, в якій вона варилася.
  9. Влийте в каструлю курячий бульйон і доведіть до кипіння. Поваріть 10 хвилин і зніміть з вогню.
  10. Коли суп трохи охолоне, подрібніть блендером до стану пюре і поверніть на плиту. Киньте в нього подрібнений чебрець і розтерті в ступці зерна кардамону. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Дайте трохи настоятися.

Важливо: коли комбінуєте бобові для такого супу, намагайтеся вибирати ті, що варяться приблизно однакову кількість часу. Інакше доведеться кожен інгредієнт варити окремо.

Суп из бобов, смеси - рецепт с картофелем пошагово, фото

Цей суп виходить дуже смачним і ніжним. Навряд чи знайдеться той, хто не оцінить цю страву. З особливим апетитом суп-пюре з суміші бобових з’їдається, якщо подати його, доповнивши часниковими грінками крутонами.

З м’ясом або без, супи з участю бобів завжди будуть смачними та поживними. Так і готуються вони легко і просто. А якщо не забути боби замочити з вечора, то ще й швидко. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: