Гливи – це дуже незвичайні і цікаві гриби, тому супи з них виходять не менш цікаві. Люди, які вічно сидять на дієтах, знайомі з вешенками, так як з них можна приготувати дуже легке, низькокалорійне і ароматне перше блюдо, яке по ситності не буде поступатися м’ясного аналогу. На фото вона виглядає приголомшливо, особливо якщо правильно сервірувати стіл.
Ці гриби ростуть повсюдно і цілими родинами: на пнях, у мертвих дерев і т. д. Любителі “тихого полювання” дізнаються гливи за версту, але щоб не помилитися, краще купувати їх у магазині. Дуже багато людей воліють глива печериці, навіть не знаючи, що перші не менш корисні. Як і будь-які гриби, вони здатні виводити холестерини, чистити ШКТ, позбавляти від вірусних та інфекційних захворювань, а також регулювати кров’яний тиск.
Єдиний мінус – протеїн, що важко засвоюється організмом. Гливи у великих кількостях можуть навіть зашкодити, так як в шлунку з’являється відчуття тяжкості, а організм перетравлює подібну їжу дуже повільно, тому літнім людям і дітям варто регулювати раціон так, щоб їсти гриби не частіше 1 рази в тиждень. Старі, які переросли екземпляри зазвичай жорсткі і можуть гірчити, тому для маринування і для того, щоб відварювати, вибирайте тільки молоді.
Важливо: не ходіть по гриби до лісу, де висока радіація — гливи добре вбирають радіонукліди. Навіть якщо на перший погляд і за дозиметру грунт абсолютно чиста, гливи в більшості випадків знайдуть, де можна «поживитися» цезієм. Знизити рівень радіації допоможе багаторазове промивання і відварювання. Відпрацьовану воду потім потрібно злити.
Рецепт супу з глив
Якщо ви зібралися готувати класичну юшку на грибах, то використовувати м’ясо зовсім необов’язково. Гливи чудово забезпечать необхідним рослинним білком, а картоплю і моркву забезпечать вуглеводами і енергією до кінця дня.
Хочете зробити суп більш калорійним і не принципово, щоб він був прозорим, додайте будь-яку крупу, наприклад, рис, перловку або гречку, зваріть бульйон на яловичині або насипте туди трохи вимоченої квасолі або вермішель. Овочевий супчик можна розбавити галушками з яєць, борошна і води, а також фрикадельками або сухариками. Ви вільні вибирати закуску на свій розсуд – побудьте гостинним господарем і запропонуйте обідають широкий вибір.
Порада: якщо зібралися готувати фрикадельки з фаршу, то його потрібно розбавити іншими інгредієнтами, наприклад, дрібно пошинкованным цибулею, сіллю і меленим перцем, а також вимоченим у молоці білим хлібом без скоринок, болгарським перцем, картоплею або морквою.
Інгредієнти
- вода 1 л
- печериці 200 г
- цибуля 100 г
- морква 100 г
- картопля 200 г
- олія соняшникова 20 мл
- сіль ½ ст. л.
- перець чорний молоти 1/2 ч. л.
- петрушка 1 пучок
На порцію
Калорії: 76.5 ккал
Білки: 2.2 м
Жири: 3.3 м
Вуглеводи: 9.5 г
Кроки 30 хв.
Гливи необхідно ретельно перебрати і вимити. Якщо купуєте продукт у магазині, обов’язково орієнтуйтеся на дату упаковки. Гриби – це скоропорт, тому в холодильнику зберігаються максимум 5 днів. Визначити те, що вони пропали, можна за характерним гострим запахом. Такі гливи краще відразу викинути без жалю.
- Каструлю з водою ставимо на плиту і чекаємо кипіння.
- На середньому вогні обсмажимо з невеликою кількістю олії дрібно порізану цибулю до золотистого кольору. Поки він буде готуватися, миту і чищену моркву натираємо на дрібній тертці. гливи поділяємо на окремі грибочки – вони трохи зменшуються в розмірах при варінні, тому можна не різати дуже дрібно.
- Коли цибуля підрум’яниться, кладемо моркву пасеруємо овочі 5 хвилин, не забуваючи помішувати лопаткою. Потім кидаємо гливи, злегка зменшуємо вогонь і продовжуємо пересмажувати ще 10-15 хвилин.
- Картоплю очищаємо і моєму: його можна нарізати невеликими брусочками або кубиками за бажанням. Кидаємо картоплю в киплячу воду і варимо чверть години до готовності.
- Висипаємо в каструлю нашу зажарку, перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин на середньому вогні. Спливли тверді підстави грибів прибираємо, хоча можна і зовсім не додавати на сковороду, але вони теж здатні дати аромат. Відпрацьовані ніжки можна просто виловити і викинути.
- Солимо і перчимо супчик за смаком. Посипаємо зверху дрібно порізаним кропом або петрушкою. При бажанні можна покришити цибульні стрілки і часничок.
Подавати таку смакоту рекомендується з ложкою сметани і фрикадельками – їх потрібно кидати в суп одночасно з засмажкою, за 8-10 хвилин до повної готовності. До столу також подають свіжі пампушки або тости, приємного апетиту!
Порада: якщо домашні та гості не дотримуються посту, можна пасерувати овочі в вершковому маслі. Це зробить супчик більш ніжним і ароматним.
Є ще один дуже незвичайний варіант приготування – всі інгредієнти після варіння можна перебити в блендері і потім влити вершки або знежирене молоко – крем-супи і пюре з грибів виходять настільки смачні, що ніхто не зможе відмовитися від такого обіду!
Суп з глив в мультиварці
Якщо у вас є кухонні помічники, чому б ними не скористатися? Рецепти овочевих супів просто ідеально підходять для мультиварок, наприклад, «Полариса», а також різних скороварок: в режимі «смаження» просто трохи пассеруете овочі, а якщо плануєте готувати страву разом з курочкою, то її потрібно порізати невеликими брусочками і теж кинути до обжарке. Таке м’ясо швидко приготується і дасть дуже багато свого соку, в якому всі інгредієнти припустятся.
Потім заливаємо чашу водою, чекаємо до кипіння, насипаємо порізану картоплю і варимо курячий суп до сигналу у відповідному режимі. Чудо-горщик звільняє від постійного знаходження біля плити: ви можете закинути інгредієнти і піти зустрічати гостей або займатися іншими справами, так як зазвичай після закінчення приготування апарат переходить в режим підігріву, і ви можете відкласти обід на стільки часу, скільки буде потрібно.
В супі гриби чудово поєднуються з цвітною капустою, сочевицею, а плавити сир в таких стравах — взагалі класика французької кухні. У Китаї прийнято додавати в грибну локшину соєвий соус. Спробуйте, можливо, такий варіант сподобається і вам. Дієтичні супчики на вешенках – це завжди свято. По всій кухні протягом дня будуть витати солодкі і незвичайні запахи, а ви отримаєте приголомшливий шанс проявити свого прихованого кулінарного генія, тому сміливо біжіть в магазин за вешенками і беріться за приготування супу, користуючись нашими корисними відео, удачі!