Суп з грибів шиітаке – рецепт

Ви хотіли б спробувати блюдо, яким трапезували японські імператори ще тисячу років тому? Якщо так, то з допомогою рецепта, описаного в цій статті, ми допоможемо втілити цю мрію в реальність. Основним інгредієнтом супу шиітаке є однойменні деревні гриби, відомі на Сході як своєрідний «еліксир молодості».

Суп из грибов шиитаке - рецепт

Важливо: оскільки продукт володіє високою біологічною активністю, фахівці радять утримуватися від вживання шиітаке дітям, яким ще не виповнилося семи років, жінкам під час вагітності та в лактаційний період, а також людям, які страждають від бронхіальної астми і алергічних реакцій.

Особливості деревного гриба

Багато жителів Китаю і Японії, завдяки високій харчовій цінності шиітаке, а також лікувальним властивостям, вважають їх невід’ємною частиною повсякденного раціону. Будучи такими популярними, вони «перекочували» і в Європу, де починають потихеньку завойовувати серця тутешніх хазяєчок, адже хто встоїть перед таким незвичайним, екзотичним продуктом, тим більше що прилавки супермаркетів і ринки останнім часом просто переповнені цими грибами.

Шиітаке – родзинка будь-якого страви, будь то соуси, гарніри в мультиварці, бульйони або соління в скляних банках. Але особливо смачними і насиченими, з трохи островатыми нотками, виходять з чорних деревних грибів перші страви, секретами приготування одного з яких ми й поділимося з вами.

Азіати найчастіше варять юшку на рисовому пасти місо, має досить солоний смак. Для російських просторів характерною основою такого страви є бульйон, причому він може бути як дуже наваристим зі свинини або яловичини, так і більш легким, приготованим з білого пташиного м’яса. А особливої ніжною гами страви модно надати з допомогою зелені, краще всього кропу, а також жирних вершків і топленого масла.

Суп из грибов шиитаке - рецепт
Що ж стосується корисності, то головні поживні елементи цього першого страви, звичайно ж, рослинні білки – до 20 відсотків від загальної маси. Також в грибному супі міститься велика концентрація основних амінокислот, складних вуглеводів, кальцію, клітковини, різних вітамінів і багато іншого, благотворно впливає не тільки на шлунково-кишковий тракт, але і на весь організм в цілому. Отже, приступаємо до готування цього чудового делікатесу. Вашій увазі надаємо покроковий опис варіння супу разом з фото і відео для спрощення процесу.

Важливо: калорійність шиітаке залежить від їх стану. Якщо брати свіжий гриб, то він дійсно дієтичний – всього лише 35 калорій в 100 грамах. Смажений має 50 кКал, відварений трохи більше – 55 кКал. Проте «ситним» є для організму сушений – 290 кКал на 100 грам, що прихильникам спеціального меню потрібно обов’язково враховувати.

Рецепт грибного супу шиітаке

Інгредієнти

  • Гриби шиітаке (сушені) 70 г
  • Локшина 50 г
  • Картопля (середній) 3 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибулина 1 шт.
  • Рафінована олія 30 г
  • Оливки без кісточок 15 шт.
  • Вода 2.5-3 л
  • Зелень (кріп) 1 пучок
  • Спеції (сіль, перець чорний мелений, лавровий лист, гвоздика) за смаком

На порцію

Калорії: 115.2 ккал

Білки: 2.3 г

Жири: 5.6 м

Вуглеводи: 14.7 м

Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт

  • Суп из грибов шиитаке - рецепт

    Для супу можна брати гриби в будь-якому вигляді – свіжі, морожені, сушені. У нашому випадку третій варіант, тому перш ніж починати, шиітаке слід замочити в окропі на кілька годин, щоб вони розмокли і набрякли. Зціджуємо рідину і нарізаємо гриби невеликими шматочками. В заздалегідь приготовлену каструлю з водою додаємо шиітаке і кладемо на плиту. Чекаємо кипіння, при цьому обов’язково знімаючи піну, що утворилася, щоб супчик в кінці не був мутний. Гриби солимо і варимо десь півтори години до повного розм’якшення.

  • Суп из грибов шиитаке - рецепт

    Тепер потрібно зробити засмажку. Для цього миємо та очищаємо овочі, а далі нарізаємо – моркву соломкою, а цибулю квадратиками. Інгредієнти подрібнені відправляємо на розігріту сковорідку і на рослинному маслі обсмажуємо хвилин 10 до золотистого кольору. Відставляємо з вогню, нехай пропарится під кришкою, поки ви займаєтеся іншими продуктами.

  • Суп из грибов шиитаке - рецепт

    Наступна в черзі картопля. Моєму її, знімаємо шкірку і нарізаємо середніми квадратиками. Коли грибний бульйон проварился близько 50 хв, додаємо подрібнені бульби разом з усіма спеціями в каструлю і продовжуємо варити.

  • Суп из грибов шиитаке - рецепт

    Хвилин через 20 перекладаємо в суп і моркву з цибулею. На повільному вогні готувати всі компоненти потрібно ще близько 5-7 хвилин. Після цього також слід додати розрізані навпіл оливки і локшину. Замість макаронних виробів для ситності в суп можна додати жменю будь крупи на ваш розсуд. Найкраще підійде перловка, цілісна вівсяна або булгур.

  • Суп из грибов шиитаке - рецепт

    Останній штрих – подрібнену свіжий кріп, який додасть незабутнього аромату та пікантності. Через хвилину розкішне частування готова, однак, страву протягом півгодини настояти під кришкою при кімнатній температурі.

  • Суп из грибов шиитаке - рецепт

    Якщо є бажання зробити крем-суп, то вміст можна за допомогою блендера измельчить до однорідного пюре. Виходить теж дуже смачно. Подавати суп слід з ложечкою сметани, гілочкою кропу і білим хлібом або грінками.

Суп из грибов шиитаке - рецепт
Таке ласощі, безсумнівно, припаде до душі всім членам вашої родини, адже хоча шиітаке і екзотика для наших країв, але на запах і смак вони чимось схожі на звичні нам білі гриби печериці. До того ж цей делікатес «відкритий» для експериментів. Поклавши в суп твердий сир, варене яйце, отримаємо дуже ніжну консистенцію з молочними нотками, а болгарський перець і соєвий соус додадуть страві трохи кислинки з гірчинкою, так що, як кажуть, на любителя. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!

Суп из грибов шиитаке - рецепт

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: