Суп з підберезників – рецепт зі свіжими і замороженими грибами покроково, фото

Всі ми любимо супи зі свіжими грибами: немає нічого смачнішого, ніж тарілочка такого делікатесу в жарку погоду, коли зовсім не хочеться важкої або калорійної їжі. Гриби чудово замінюють м’ясо, тому на їх основі можна готувати юшку для дітей із певного віку, а також для віруючих і людей, що стежать за своєю вагою.

Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

Підберезники – це найближчі родичі білих грибів, а кулінари цінують їх за низьку калорійність і приголомшливий насичений смак, здатний замінити м’ясну основу. Завдяки тому, що цей продукт відмінно піддається заморожування і сушіння, приготувати з нього страву можна навіть взимку, тим більше, що інші інгредієнти доступні в кожному магазині.

Важливо: підберезники дуже легко сплутати з неїстівними жовчними грибами, тому, відправляючись на “тихе полювання” самостійно, уважно вивчайте зображення і місце розташування цих “лісових мешканців”. Навіть досвідчений грибник може помилитися, тому якщо ви готуєте суп, особливо для дитини, то краще купіть підберезники в магазині або у перевірених людей. І те, уважно перебирайте кожен гриб при промиванні і чищенні.

Рецепт супу зі свіжими підберезники

Класичного рецепту приготування грибного супу не існує – перші страви настільки різноманітні у своїй індивідуальності, що двох однакових в світі ви точно не знайдете. Навіть в кожній родині їх варять по-своєму: хтось додає крупи, а хто-то локшину або вершки.

Якщо ви зібралися готувати супчик на м’ясі, то курячий буде найкраще – він низькокалорійний і дієтичний. Однак від підберезників варто відмовитися людям з виразкою і проблемним кишечником, а також маленьким дітям, так як може проявитися індивідуальна непереносимість, яка в ніжному віці переноситься куди складніше.

Порада: якщо вам здається, що і без того малокалорійний грибний суп виходить дуже рідким, то можна додати трохи крупи на свій вибір: вівсянки, рису, перловки, пшона, булгуру або гречки. Підвищити калорійність також допоможе локшина або вермішель.

Інгредієнти

  • вода 2 л
  • підберезники 500 г
  • цибуля 100 г
  • морква 100 г
  • картопля 200 г
  • часник 2 зубчики
  • олія соняшникова 30 мл
  • сіль 1 ст. л.
  • кріп 1 пучок

На порцію

Калорії: 59.3 ккал

Білки: 1.6 м

Жири: 2.9 г

Вуглеводи: 6.6 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Каструлю з водою ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    В цей час беремося за приготування засмажки: на сковороді розігріваємо олію. Цибулю і моркву чистимо та миємо. Цибуля просушуємо паперовими рушниками і кришимо дуже дрібно, потім викладаємо в масло і пасеруємо на середньому вогні з обох сторін протягом 5 хвилин до золотої скоринки.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Моркву тремо на тертці або ріжемо дуже тонкою соломкою, залежить від ваших особистих переваг. Терта морква не буде відчуватися в супі зовсім, із-за чого він стане дуже ніжним. Додаємо до цибулі, і всі разом обсмажуємо протягом 10 хвилин, не забуваючи помішувати. Слідкуйте за тим, щоб на сковороді залишалося масло, і зажарка не підгоріла.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Свіжі підберезники чистимо, миємо й нарізаємо кожен на кілька дрібних шматків. Враховуйте, що в процесі смаження і варіння вони ще зменшаться в розмірах, тому подрібнювати не варто.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Додаємо гриби до засмажки, солимо, щоб вони дали сік, а потім злегка зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою ще 10 хвилин.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Картоплю чистимо, миємо й нарізаємо невеликими брусочками. Коли вода закипить, додаємо в каструлю картоплю і варимо її 15 хвилин.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Після закінчення цього часу кидаємо зажарку в суп, ретельно перемішуємо, пробуємо на смак і солимо за необхідності. На цьому етапі ви можете додати улюблені спеції.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Подрібнюємо часник з допомогою преса, додаємо в суп і варимо ще 10 хвилин на повільному вогні.

  • Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

    Засипаємо дрібно порізану зелень, вимикаємо плиту, накриваємо каструлю кришкою і даємо трохи охолонути.

В результаті у нас виходить дуже низькокалорійний і легкий супчик, який відмінно втамовує голод і спрагу на тривалий час. Для додання страві дієтичних властивостей можна зробити його у вигляді пюре. Тарілка такого супу не зашкодить людям, які сидять на дієті, так як він абсолютно пісний. Якщо хочете ще більше знизити калорійність, овочі можете протушкувати у власному соку без масла.

Порада: замість свіжих грибів для цього рецепта можна взяти сушені. Відмінністю приготування буде те, що сухі підберезники потрібно залити на 10 хвилин окропом, потім промити і знову замочити на годину.

Так як вегетаріанське блюдо, подавати його можна разом з галушками, які легко готуються і мають простий склад з борошна, яєць і води. Гостям також можна запропонувати часникові гріночки або сухарики, а кожну окрему порцію прикрасити сметаною і свіжою зеленню.

Рецепт супу з замороженими підберезники

Суп из подберезовиков - рецепт со свежими и замороженными грибами пошагово, фото

Підберезники при повільному розморожуванні можуть стати дуже м’якими і позбавленими смаку, як і будь-які губчасті гриби, які відмінно вбирають воду. Щоб цього не сталося, кидайте заморожені гриби відразу на розпечену сковороду.

Багато господинь віддають заморожувати підберезники вже порізаними і вимитими, щоб спростити їх використання в подальшому. Якщо у вас з’явилися свіжі гриби, то обов’язково зробіть таку заготовку на майбутнє.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 13

Енергетична цінність

  • білки – 2.2 м;
  • жири – 2.9 г;
  • вуглеводи – 8.5 м;
  • калорійність – 68.4 ккал.

Інгредієнти

  • вода – 2 л;
  • молоко – 200 мл;
  • підберезники – 600 г;
  • цибуля – 100 г;
  • морква – 100 г;
  • картопля – 400 г;
  • олія соняшникова – 30 мл;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • перець горошком – 3 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • петрушка – 1 пучок.

Важливо: у цьому рецепті використовується молочна заправка. Щоб зробити суп менш калорійним, потрібно брати знежирене або 1% молоко. Якщо ви не звикли рахувати калорії, можна додавати жирні вершки, сир або яєчні жовтки, але стежте, щоб яйця не згорнулися.

Покрокове приготування

  1. Каструлю з водою, перцем і лавровим листом ставимо на вогонь, доводимо до кипіння.
  2. Картоплю чистимо, миємо й ріжемо невеликими шматочками, які ви потім зможете виловити шумівкою, щоб подрібнити. Додаємо картоплю в каструлю і варимо протягом 15 хвилин.
  3. Готуємо зажарку: заморожені підберезники кидаємо на розпечену сковороду на 5 хвилин на середній вогонь. Чекаємо, поки випарується вся рідина. Додаємо масло і продовжуємо обсмажувати.
  4. Цибулю з морквою чистимо та миємо. Цибулину нарізаємо дрібними кубиками, моркву можна потерти на тертці або подрібнити тонкою довгою соломкою. Викладаємо овочі на сковороду і обсмажуємо разом з підберезники 10 хвилин, щоб як слід підрум’янилося.
  5. До цього часу має зваритися картопля: дістаємо його і пюрируем з допомогою блендера, товкачика або виделки. Повертаємо назад в каструлю і ретельно перемішуємо.
  6. Коли овочі покриються скоринкою, висипаємо потроху на сковороду борошно через сито, не забуваючи помішувати, щоб не утворилися грудочки.
  7. Через 2 хвилини поступово вливаємо молоко, охолоджене до кімнатної температури, перемішуємо і залишаємо варитися під кришкою ще 5-10 хвилин.
  8. З каструлі виловлюємо перець горошком і лавровий лист. Коли заправка буде готова, додаємо її до картоплі, солимо і перчимо за смаком.
  9. Накриваємо каструлю кришкою і варимо ще 10 хвилин. Потім вимикаємо вогонь і даємо страві трохи охолонути.

Ситний та ароматний грибний супчик готовий! Завдяки молоку у нього буде дуже ніжний смак і приємний колір. Підберезники відмінно поєднуються з молочною продукцією, тому кожну окрему порцію можна прикрасити вершками або сметанкою, а потім посипати подрібненою зеленню. Приємного апетиту!

Зробити подібне блюдо можна навіть в мультиварці, важливо лише правильно дотримуватися пропорції інгредієнтів і послідовність дій. Грибні супи – це завжди гарне різноманітність у раціоні. А скільки простору для кулінарної фантазії! Не бійтеся експериментувати і ви. А наші покрокові фото і відео рецепти завжди допоможуть. Удачі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: