Суп з сушених грибів – рецепт з фото покроково, як приготувати, скільки і як варити, вимочувати

Сушені гриби завжди цінувалися серед господинь. Вони дуже довго зберігаються, не вимагають особливих зусиль для заготівлі на зиму, а смак і аромат мають приголомшливий. Навіть на тлі своїх свіжих побратимів вони відрізняються за смаковими якостями.

Готувати з сушеними грибами можна практично будь-яку страву, але більшого поширення вони отримали в супах. Про них і піде сьогодні мова.

Ми постаралися зібрати для вас найсмачніші рецепти перших грибних страв з фото і відео, від найпростіших традиційних до тих, з якими доведеться трохи повозитися. Але, повірте, воно того варто.

А в якості бонусу, розповімо вам про правильній підготовці продукту перед вживанням.

Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

Рецепт класичного супу з сушеними грибами

Зовсім простий спосіб нагодувати всю сім’ю. Такий супец припаде до смаку навіть тим, хто дотримує фігуру, оскільки не передбачає у своєму складі ніякого м’яса і, як наслідок, відноситься до дієтичних.

Порада: для приготування супу рекомендується використовувати саме вершкове масло – воно дає більш ніжний смак і бархатисту фактурну. Однак ви за своїм розсудом можете замінити його звичайним рафінованим або оливковою олією холодного віджиму.

Інгредієнти

  • гриби білі (сушені) 50 г
  • картопля середній 4 шт.
  • морква свіжа 1 шт.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • борошно 2 ст. л.
  • масло вершкове 50 г
  • вода 1,5 л
  • лист 1-2 шт. лаврового дерева
  • зелень 1 невеликий пучок
  • сіль за смаком
  • перець горошком за смаком
  • сметана кілька ложок

На порцію

Калорії: 112.5 ккал

Білки: 3.2 м

Жири: 5.4 г

Вуглеводи: 12.7 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    В першу чергу слід подбати про грибах. З урахуванням того, що ви використовуєте сушений продукт, то його потрібно замочувати в окропі. В середньому, на те, щоб просякнув дане кількість грибів, досить буде всього 20 хвилин.

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    Поки гриби доходять до потрібної кондиції, у вас якраз є час, щоб підготувати інші компоненти. Їх необхідно помити, очистити і подрібнити.

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    Картоплю порізати великими кубиками або брусочками, моркву натріть на середній тертці, цибуля нашаткуйте.

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    У сковорідці з антипригарним покриттям розтопіть масло. Посмажте в ньому цибулю з морквою протягом хвилин 3-х. Після чого всипте кілька ложок пшеничного борошна і активно перемішайте до досягнення однорідності.

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    Набряклі гриби злийте, трохи поріжте і покладіть в каструлю з водою. Проваріть до напівготовності і додайте картоплю.

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    Через 10 хвилин закладіть в посуд обсмажені овочі, солити потрібно небагато. Всипте спеції.

  • Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

    При подачі додайте в тарілку сметану і посипте різаною зеленушкой.

Порада: Не виливайте настій, який утворився при замочуванні грибів. Він стане чудовим доповненням до страви, якщо влити його в бульйон, і ще більше посилить аромат. Єдине – перед тим, як додавати в суп, гарненько процідіть його від можливого лісового сміття або піску.

Рецепт супу з тертими сушеними грибами

Цікавий за способом приготування супец, адже в нього входять максимально подрібнені гриби. Також, даний спосіб приготування не вимагає довгого настоювання сушених грибочків, чому і приготувати його можна дуже швидко. Чим-то він може нагадати за консистенцією крем-суп.

Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 11

Енергетична цінність

  • калорійність – 67.3 ккал;
  • білки – 6.6 м;
  • жири – 2.3 м;
  • вуглеводи – 5.1 м

Інгредієнти

  • підосичники сушені – 200 г;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • селера (корінь) – 300 г;
  • яйце куряче – 3 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • вода – 2 л;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • зелень кропу – за смаком;
  • зелень петрушки – за смаком.

Порада: якщо у вас немає в арсеналі саме сушених красноголовців, то цілком можете замінити їх іншими лісовими грибами. Наприклад, добре підійдуть рижики.

Покрокове приготування

  1. Відваріть круто яйця протягом 12 хвилин з моменту закипання рідини, після чого помістіть в крижану воду. Таким чином ви уникнете подальше зварювання яєць за рахунок власної високої температури і значно полегшите процес їх чищення. Зніміть шкаралупу.
  2. Моркву разом з селерою натріть за допомогою великої терки і обсмажте на невеликій кількості рафінованої олії, додавши до них дрібно нашатковану цибулю-ріпку.
  3. У каструлі закип’ятіть необхідну кількість рідини і додайте приготовану овочеву засмажку. Проваріть близько 10 хвилин.
  4. В чаші блендера (можна використовувати звичайну кавомолку) подрібніть до стану порошку підосичники.
  5. Введіть грибний порошок у посуд невеликими порціями, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
  6. Додайте спеції і варіть не більше ¼ години.
  7. Зніміть суп з плити і дайте трохи настоятися.
  8. Розлив по тарілках, прикрасити половинками відварених яєць, скибочками цитруса і зеленню.

Рецепт супу з сушеними грибами і вермішеллю

Ароматний і простий супец відмінно різноманітить ваш раціон.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 105.4 ккал;
  • білки – 3.9 м;
  • жири – 4.7 м;
  • вуглеводи – 11.9 р.

Інгредієнти

  • гриби сушені – 100 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста великий – 1 шт.;
  • масло вершкове – 50 г;
  • вода – 2 л;
  • вермішель – 4 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

Порада: для супротивників супів з макаронними виробами є чудова альтернатива – рис. Але перш ніж крупу додавати в суп, необхідно її ретельно перебрати і промити кілька разів.

Покрокове приготування:

  1. Замочіть гриби настільки, наскільки це дозволяє час. Чим довше, тим краще.
  2. Коли гриби стануть досить м’якими, дістаньте їх з допомогою шумівки з рідини, промийте, дрібно порубаєте.
  3. Грибний відвар процідіть через кілька шарів марлі, перелийте в каструлю і долийте звичайної води. Закип’ятіть.
  4. Додайте чищену і немелко порізану картоплю, злегка посоліть.
  5. На сусідній конфорці в сковороді розтопіть масло і обсмажте в ньому дрібненько різаний цибулька і натерту моркву. Варіть 3 хвилини і вже після додайте гриби.
  6. Надішліть піджарку в посуд з супом. Варіть до майже повного розм’якшення картоплі, не забувши посолити і приправити. Додайте вермішель.
  7. Через кілька хвилин киньте зелень, накрийте кришкою і дайте настоятися, знявши з вогню.

Порада: гриби наполягати хоч і рекомендується, але робити це не обов’язково. Достатньо їх буде гарненько відварити, правда, часу на це знадобиться значно більше.

Скільки слід вимочувати гриби

Краще всього, якщо у вас є можливість замочити грибочки годин за 10, наприклад, з вечора. Це дозволить їм добре насититися вологою і стати більш м’якими. Не слід забувати і про воду, її має бути якомога більше.

Воду, в якій вымачивался продукт, найкраще вилити, але це стосується тих випадків, коли ви купували сушені гриби на ринку, а не заготовляли самостійно, і не впевнені в якості. В іншому випадку страва може гірчити.

Для додання більш м’якого смаку замочувати гриби можна і в молоці, правда, додати даний «відвар» у страву вже не вийде.

Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

Як правильно варити сушені гриби

У варінні сушених грибів немає нічого складного, особливо якщо до цього вони пройшли попередню підготовку. У середньому, 50 грам продукту слід варити близько 30 хвилин. Якщо до цього часу замочити гриби у вас не було можливості, то процес термічної обробки затягнеться приблизно в два рази.

Кулінари радять зливати перший бульйон при варінні, щоб напевно позбутися від неприємного присмаку. На смакових якостях, стверджують професіонали, це анітрохи не позначиться, адже сушені гриби мають досить агресивний аромат, який дає чудовий бульйон і на другий воді.

Приготування супу з сушеними грибами на вершках

Якщо ви зважилися приготувати корисний грибний супчик, але захотіли розбавити його насичений смак чимось ніжним, то просто додайте вершки. Їх можна використовувати на декількох етапах приготування страви.

Суп из сушеных грибов - рецепт с фото пошагово, как приготовить, сколько и как варить, вымачивать

Перший – додайте щедру порцію молочного продукту (бажано більш жирного) на етапі підготовки овочевий засмажки. Однак цей спосіб більше підходить для супів-пюре. Важливо не перетримати вершки на вогні, інакше вони просто згорнуться. Перекладати таку засмажку стоїть в каструлю тільки тоді, коли всі інгредієнти в ній будуть готові.

Другий спосіб – влити вершки в кінці готування, попередньо їх нагрівання в окремому сотейнику, але не доводячи до кипіння.

Ну і дуже добре доповнити такою вершковий суп невеликою кількістю тертого твердого або плавленого сиру.

Як би ви не приготували грибний суп, його гідно зможе оцінити навіть упереджений дегустатор. Адже цей терпкий смак та яскравий аромат підкорює з першого разу! Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: