Рядовки досить часто зустрічаються в лісі, але знають їх і можуть відрізнити від отруйних тільки досвідчені любителі погуляти з козубом. Крім ніжного смаку, ці гриби надзвичайно корисні, так як багаті вітаміном групи В і беруть участь у виготовленні деяких антибіотиків. Солоні рядовки – прекрасне доповнення до святкового столу. Знаючи кілька простих правил і особливостей, можна отримати чудове і ароматне блюдо.
Існують два основних варіанти заготівлі про запас: холодний і гарячий. У докладних покрокових фото і відео ми покажемо, як приготувати гриби рядовки холодним способом так, щоб вони зберегли всі корисні властивості, пружну хрустку структуру і пікантні смакові якості.
Як солити гриби рядовки на зиму холодним способом
Інгредієнти
- Рядовка 1 кг
- Сіль 50 г
- Листя хрону 3 шт.
- Часник 3 зубчики
- Кріп (кілька гілочок
- Перець горошком 10 шт.
На порцію
Калорії: 160.10 ккал
Білки: 4.68 г
Жири: 10.88 р
Вуглеводи: 11.60 р
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
-
Свіжі рядовки очистіть від бруду, зріжте зіпсовані частини і замочіть на 24-36 год, протягом яких кожні 5 годин міняйте воду. Це робиться для того, щоб пішла гіркота.
-
Складіть гриби в каструлю, залийте і проваріть дві-три хвилини. Відкиньте в друшляк, щоб стекла вода.
-
Стерилізуйте банки-яким зручним вам способом.
-
На дно готових ємностей складіть листя хрону. Далі укладайте рядовки шарами, капелюшками вниз, посипаючи кожен шар кухонною сіллю. Між рядами грибів розмістіть зубчики часничку, а самі шари трохи утрамбуйте.
-
Уклавши останні грибочки, залийте консервацію кип’яченою охолодженою водою і закрийте чистими капроновими кришками.
Тепер заготовки можна винести в підвальне приміщення мінімум на півтора місяця. При правильному приготуванні соління зберігається до року.
Порада: будь-які частини хріну додають в якості додаткового консерванту. Можна паралельно використовувати листя смородини і вишні, це зробить грибочки ще більш ароматними і хрусткими.
Засолення рядовок гарячим способом
Такий метод консервації зручний, коли немає часу на тривале вимочування або ж треба швидко приготувати страву. Гриби, засолені гарячим способом, можна пробувати вже через 7 днів. Про те, як засолити рядовки в домашніх умовах, ми розповімо в описі рецепта покроково.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 161.40 ккал;
- білки – 4.63 г;
- жири – 11.28 г;
- вуглеводи – 11.01 р.
Інгредієнти
- гриб рядовка – 3 кг;
- сіль – 5 ст. л.;
- гірчиця в зернах – 1 ст. л.;
- лавровий лист – 4 шт.;
- часник – 5 зубчиків.
Покрокове приготування
- Спочатку ретельно очистіть і промийте гриби рядовки. Далі поваріть 30 хв у підсоленій воді, періодично знімаючи піну.
- Відкиньте на друшляк, даючи стекти рідини. Тепер можна приступити безпосередньо до процесу засолювання і починати готувати закуску. На дно заздалегідь простерилізованих банок тонким шаром насипте сіль.
- Потім, капелюшками вниз, закладіть рядовки. Враховуйте, що кожен пласт грибів не повинен бути вище 5 див.
- Заповніть усю банку рядовками, пересипаючи шари сіллю і спеціями.
- Притисніть, щоб не утворювалися порожнечі. Закрийте соління щільними чистими кришками.
Баночки винесіть в комору або підвал, і вже через тиждень можна пробувати пряні грибочки.
Як маринувати гриби рядовки на зиму в банках
Якщо ви не дуже добре знайомі з маринуванням, пропонуємо розглянути класичний простий рецепт. Закупорка виходить красива і неймовірно смачна. Порадуйте своїх близьких ароматними хрусткими грибочками.
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність
- калорійність – 161.92 ккал;
- білки – 4.30 м;
- жири – 10.73 г;
- вуглеводи – 12.61 р.
Інгредієнти
- рядовка – 1.5-2 кг;
- вода – 0.5 л;
- сіль – 1 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- оцет столовий (9%) – 4 ст. л.;
- гвоздика – 3 шт.;
- лавровий лист – 3 шт.;
- чорний перець – 10 шт.
Покрокове приготування
- Перебираєте і очищаєте весь бруд з рядовок. Можна зрізати шкірку з капелюшків, але необов’язково. Засипаємо гриби в посудину і заливаємо водою для вимочування на 10-12 годин. Це важливий крок, завдяки якому гриби віддають шкідливі речовини, взяті ними з навколишнього середовища.
- Після закінчення зазначеного часу ретельно промиваємо їх і ставимо на вогонь на 20 хв., періодично знімаючи пінку.
- Даємо грибів стекти і починаємо готувати маринад. Для цього наливаємо у воду оцет, насипаємо лавр, перець, гвоздику і ставимо на плиту.
- Чекаємо, коли розсіл закипить, зменшуємо вогонь і даємо поваритися 10 хв.
- Проціджуємо через сито маринад, а готові гриби рядовки складаємо в стерильні банки. Заливаємо рідину у тару і закорковуємо прокип’яченими кришками.
- Перевертаємо заготовки горловиною донизу, накидаємо на них щось тепле. Дочекавшись поки консервація охолоне, ставимо баночки в комору, підвал або в холодильник.
Порада: використовувати для маринування або соління рядовок металевий посуд категорично не рекомендується, так як гриби, як губка, здатні вбирати продукти окислення з посуду і будуть мати згодом неприємний присмак металу.
Як ви можете помітити, апетитну закуску з рядовок дуже легко зробити в домашніх умовах навіть починаючому кулінару. Адже жодних зусиль для цього не потрібно, а результат перевершить всі очікування. Неймовірно ароматні грибочки стануть почесним гостем на вашому святковому столі і надовго на ньому не затримаються. Спробуйте — і переконаєтеся в цьому самі.
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.