Як приготувати гриби рядовки на зиму в банках — простий рецепт в домашніх умовах

Рядовки досить часто зустрічаються в лісі, але знають їх і можуть відрізнити від отруйних тільки досвідчені любителі погуляти з козубом. Крім ніжного смаку, ці гриби надзвичайно корисні, так як багаті вітаміном групи В і беруть участь у виготовленні деяких антибіотиків. Солоні рядовки – прекрасне доповнення до святкового столу. Знаючи кілька простих правил і особливостей, можна отримати чудове і ароматне блюдо.

Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях
Існують два основних варіанти заготівлі про запас: холодний і гарячий. У докладних покрокових фото і відео ми покажемо, як приготувати гриби рядовки холодним способом так, щоб вони зберегли всі корисні властивості, пружну хрустку структуру і пікантні смакові якості.

Як солити гриби рядовки на зиму холодним способом

Інгредієнти

  • Рядовка 1 кг
  • Сіль 50 г
  • Листя хрону 3 шт.
  • Часник 3 зубчики
  • Кріп (кілька гілочок
  • Перець горошком 10 шт.

На порцію

Калорії: 160.10 ккал

Білки: 4.68 г

Жири: 10.88 р

Вуглеводи: 11.60 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

    Свіжі рядовки очистіть від бруду, зріжте зіпсовані частини і замочіть на 24-36 год, протягом яких кожні 5 годин міняйте воду. Це робиться для того, щоб пішла гіркота.

  • Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

    Складіть гриби в каструлю, залийте і проваріть дві-три хвилини. Відкиньте в друшляк, щоб стекла вода.

  • Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

    Стерилізуйте банки-яким зручним вам способом.

  • Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

    На дно готових ємностей складіть листя хрону. Далі укладайте рядовки шарами, капелюшками вниз, посипаючи кожен шар кухонною сіллю. Між рядами грибів розмістіть зубчики часничку, а самі шари трохи утрамбуйте.

  • Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

    Уклавши останні грибочки, залийте консервацію кип’яченою охолодженою водою і закрийте чистими капроновими кришками.

Читайте також:  Як маринувати гриби на зиму в банках - простий рецепт без стерилізації, покрокова інструкція з фото найсмачніших хрустких грибів

Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях
Тепер заготовки можна винести в підвальне приміщення мінімум на півтора місяця. При правильному приготуванні соління зберігається до року.

Порада: будь-які частини хріну додають в якості додаткового консерванту. Можна паралельно використовувати листя смородини і вишні, це зробить грибочки ще більш ароматними і хрусткими.

Засолення рядовок гарячим способом

Такий метод консервації зручний, коли немає часу на тривале вимочування або ж треба швидко приготувати страву. Гриби, засолені гарячим способом, можна пробувати вже через 7 днів. Про те, як засолити рядовки в домашніх умовах, ми розповімо в описі рецепта покроково.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • калорійність – 161.40 ккал;
  • білки – 4.63 г;
  • жири – 11.28 г;
  • вуглеводи – 11.01 р.

Інгредієнти

  • гриб рядовка – 3 кг;
  • сіль – 5 ст. л.;
  • гірчиця в зернах – 1 ст. л.;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • часник – 5 зубчиків.

Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

Покрокове приготування

  1. Спочатку ретельно очистіть і промийте гриби рядовки. Далі поваріть 30 хв у підсоленій воді, періодично знімаючи піну.
  2. Відкиньте на друшляк, даючи стекти рідини. Тепер можна приступити безпосередньо до процесу засолювання і починати готувати закуску. На дно заздалегідь простерилізованих банок тонким шаром насипте сіль.
  3. Потім, капелюшками вниз, закладіть рядовки. Враховуйте, що кожен пласт грибів не повинен бути вище 5 див.
  4. Заповніть усю банку рядовками, пересипаючи шари сіллю і спеціями.
  5. Притисніть, щоб не утворювалися порожнечі. Закрийте соління щільними чистими кришками.

Баночки винесіть в комору або підвал, і вже через тиждень можна пробувати пряні грибочки.

Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

Як маринувати гриби рядовки на зиму в банках

Якщо ви не дуже добре знайомі з маринуванням, пропонуємо розглянути класичний простий рецепт. Закупорка виходить красива і неймовірно смачна. Порадуйте своїх близьких ароматними хрусткими грибочками.

Читайте також:  Як приготувати яблучний джем в домашніх умовах на зиму

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

  • калорійність – 161.92 ккал;
  • білки – 4.30 м;
  • жири – 10.73 г;
  • вуглеводи – 12.61 р.

Інгредієнти

  • рядовка – 1.5-2 кг;
  • вода – 0.5 л;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • оцет столовий (9%) – 4 ст. л.;
  • гвоздика – 3 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • чорний перець – 10 шт.

Покрокове приготування

  1. Перебираєте і очищаєте весь бруд з рядовок. Можна зрізати шкірку з капелюшків, але необов’язково. Засипаємо гриби в посудину і заливаємо водою для вимочування на 10-12 годин. Це важливий крок, завдяки якому гриби віддають шкідливі речовини, взяті ними з навколишнього середовища.
  2. Після закінчення зазначеного часу ретельно промиваємо їх і ставимо на вогонь на 20 хв., періодично знімаючи пінку.
  3. Даємо грибів стекти і починаємо готувати маринад. Для цього наливаємо у воду оцет, насипаємо лавр, перець, гвоздику і ставимо на плиту.
  4. Чекаємо, коли розсіл закипить, зменшуємо вогонь і даємо поваритися 10 хв.
  5. Проціджуємо через сито маринад, а готові гриби рядовки складаємо в стерильні банки. Заливаємо рідину у тару і закорковуємо прокип’яченими кришками.
  6. Перевертаємо заготовки горловиною донизу, накидаємо на них щось тепле. Дочекавшись поки консервація охолоне, ставимо баночки в комору, підвал або в холодильник.

Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

Порада: використовувати для маринування або соління рядовок металевий посуд категорично не рекомендується, так як гриби, як губка, здатні вбирати продукти окислення з посуду і будуть мати згодом неприємний присмак металу.

Як ви можете помітити, апетитну закуску з рядовок дуже легко зробити в домашніх умовах навіть починаючому кулінару. Адже жодних зусиль для цього не потрібно, а результат перевершить всі очікування. Неймовірно ароматні грибочки стануть почесним гостем на вашому святковому столі і надовго на ньому не затримаються. Спробуйте — і переконаєтеся в цьому самі.

Читайте також:  Компот з яблук і винограду на зиму - рецепт на 3 літрову банку в каструлі, без стерилізації

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как приготовить грибы рядовки на зиму в банках — простой рецепт в домашних условиях

DvaGusya