Як солити опеньки за зиму в банках – простий покроковий рецепт з фото в домашніх умовах

Лучні опеньки — смачні і ароматні гриби, які однаково хороші в смаженому, вареному, маринованому і в засоленому вигляді. Крім того, вони мають цілий ряд корисних властивостей, є природним антисептиком і містять багато білка, фосфору, цинку, міді та амінокислот. Але щоб це літні ласощі принесло користь, а не шкоду, потрібно правильно його готувати. Розглянемо, як солити опеньки на зиму в банках.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

Соління опеньків холодним способом

Існує 2 варіанти засолювання грибів: гарячий і холодний. Розберемо обидва способи. Перший — самий простий, швидкий і не вимагає термічної обробки продукту.

Важливо: вантаж, який кладуть на кришку каструлі з опеньками, по вазі повинен бути дорівнює масі грибів (в даному випадку 2 кг).

Інгредієнти

  • Опеньки 2 кг
  • Сіль кухонна 100 гр
  • Часник 4 зубчики
  • Листя смородини чорної 6 шт.
  • Перець чорний горошком 4 шт.
  • Лавровий лист 4 шт.
  • Парасольки кропу 4 шт.

На порцію

Калорії: 28.1 ккал

Білки: 2.3 г

Жири: 1.1 м

Вуглеводи: 2.2 м

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

    Перебираємо, очищаємо і миємо гриби, кладемо їх на 2 години в ємність з водою.

  • Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

    Викладаємо опеньки в каструлю і посипаємо їх сіллю. Далі потрібно покласти часник, зелень, спеції, листя смородини або вишні.

  • Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

    Накриваємо ємність. Кришку візьміть за розміром менше, ніж посудину для соління. На каструлю потрібно покласти важкий предмет. Прибираємо ємність на тиждень в прохолодне приміщення.

  • Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

    Через це час дістаємо каструлю і зливаємо рідину.

  • Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

    Після цього солені опята можна класти в банки. Ємності повинні попередньо простерилізовані.

  • Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

    Надішліть заготовки на зберігання в прохолодне місце.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

Рецепт засолки опеньків гарячим способом

Гарячий варіант хороший тим, що в процесі знищуються мікроби і шкідливі бактерії, так як гриби піддаються термічній обробці. Рецепти з фото покроково і відео допоможуть вам зробити все правильно.

Важливо: не можна варити опеньки більше 20 хвилин, інакше вони стануть твердими і втратять гарний зовнішній вигляд.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 28.4 ккал;
  • білки – 2.3 м;
  • жири – 1.1 г;
  • вуглеводи – 2.2 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 2 кг;
  • кошерна сіль – 80 гр;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • часник – 4 зубчики;
  • гвоздика – 4 шт.;
  • перець чорний горошком – 4 шт.;
  • парасольки кропу – 4 шт.;
  • листя вишні – 4 шт.

Покрокове приготування

  1. Викладаємо гриби в каструлю, наповнену 4 склянками води. Додаємо 1 ст. л солі.
  2. Включаємо плиту і готуємо все на середньому вогні до кипіння. Як тільки рідина почне булькати, потрібно злити її.
  3. Додаємо ще стільки ж води. Продовжуємо готувати ще 20 хвилин.
  4. Взяти ємність для засолювання, покласти в неї часник, лавровий лист, кріп. Далі кладемо гриби, ретельно їх солимо, поверх додаємо вишневі листя і гвоздику. Спеції попередньо необхідно обдати окропом.
  5. Повторювати викладку грибів, поки вони не закінчаться або не буде заповнена вся каструля.
  6. Закрити кришкою, покласти вантаж і тиждень тримати в прохолодному і темному приміщенні.
  7. Коли мине цей час, заготовку можна буде розкладати по банках.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

Швидкий і простий рецепт соління опеньків

Заготовити опеньки в домашніх умовах, не витрачаючи багато часу і зусиль, допоможе цей рецепт на зиму. Розсіл і гриби будуть варитися в одній каструлі, так і просолятся вони швидко, що дозволить вже через пару днів насолоджуватися смаком закуски.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 35.8 ккал;
  • білки – 2.5 г;
  • жири – 1.1 г;
  • вуглеводи – 4 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 2 кг;
  • кмин сушений – 2 ст. л;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • лист лавровий – 8 шт.;
  • сіль – 160 гр;
  • часник – 6 головок;
  • перець горошком – 4 шт.;
  • гвоздика – 4 шт.;
  • парасольки кропу – 4 шт.

Покрокове приготування

  1. Ретельно помити, почистити гриби. Помістити в каструлю і залити водою.
  2. Кладемо в каструлю цибулю, сіль, лавровий лист. Кмин загортаємо в бинт або марлю і додаємо туди ж.
  3. Закриваємо каструлю кришкою і чекаємо, поки вода закипить. Після того, як це станеться, варимо їх ще півгодини, помішуючи і знімаючи піну.
  4. З допомогою друшляка проціджуємо весь вміст каструлі.
  5. Стерилізуємо скляні банки, на їх дно кладемо часник, листя вишні, лавровий лист, кріп. Зверху поміщаємо опеньки і заливаємо їх розсолом.
  6. Закриваємо банку і ставимо в прохолодне місце. Солитись гриби будуть 7 днів.

Важливо: розсіл, яким заливаються опеньки, обов’язково повинен бути високої температури, інакше заготівля може зіпсуватися. Коли гриби маринують, в них додають оцет, щоб консервація не зіпсувалася.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

Рецепт засолки опеньків на огірковому розсолі

У цьому варіанті розсіл частково замінює сіль і спеції. Їх потрібно буде менше. Гриби, приготовлені таким способом виходять дуже оригінальними.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 15.5 ккал;
  • білки – 1.5 м;
  • жири – 0.8 м;
  • вуглеводи – 0.6 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 2 кг;
  • сіль – 60 г;
  • розсіл огірковий – 1 л;
  • парасольки кропу – 2 шт.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • гвоздика, запашний перець, мускатний горіх – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Ретельно очищаємо і промиваємо опеньки, заливаємо водою, солимо. Прокип’ятити все, злити рідину. Гриби знову потрібно помити.
  2. Наливаємо в каструлю нову воду і готуємо опеньки ще близько 40 хвилин. Після чого виливаємо рідину і остуджуємо гриби.
  3. Тепер беремо велику каструлю для засолювання, кладемо в неї лавровий лист і інші добавки. На кладемо спеції опеньки, солимо їх.
  4. Додаємо до грибів розсіл. Накриваємо все кришкою, ставимо вантаж.
  5. Через 7 днів викладаємо заготовку в банки, а через 21 день — вживаємо в їжу.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

Рецепт засолки опеньків з оцтом

Оцет використовується в тих випадках, коли потрібно зберегти заготовку на тривалий час. Щоб консервація простояла всю зиму, візьміть столовий оцет або есенцію — не варто використовувати в цих цілях яблучний або виноградний.

Кількість порцій: 80

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 18.5 ккал;
  • білки – 1.9 м;
  • жири – 1 г;
  • вуглеводи – 0.5 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 8 кг;
  • вода – 1 л;
  • сіль поварена харчова – 300 г;
  • спеції, лавровий лист, гвоздика, листя смородини – за смаком;
  • оцет столовий 9 % – 6 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Кладемо гриби в каструлю, заливаємо водою і варимо 20 хвилин, помішуючи.
  2. Потім потрібно викласти їх на друшляк і відцідити.
  3. Для розсолу змішуємо воду, лавровий лист, спеції і сіль.
  4. Чекаємо, поки суміш закипить. Після цього варимо суміш 5 хвилин, а потім ретельно перемішуємо і знімаємо з плити.
  5. Опеньки розкладаємо по банках, обов’язково стерилізованим, заливаємо в них розсіл. Закочує банки кришками, закутуємо в плед і ставимо в темне, прохолодне місце.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях
Засолювання з опеньків — це дуже оригінальна і смачна закуска, яка при чіткому дотриманні інструкції по приготуванню ще й досить корисна. Вона відмінно підходить як для святкового столу, так і в якості інгредієнта для пирога, супу, підливи.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить опята за зиму в банках - простой пошаговый рецепт с фото в домашних условиях

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: