Як солити чорні грузді на зиму в банках – простий рецепт хрустких грибів у домашніх умовах гарячим і холодним способами

Чорні грузді солоні — відмінна закуска до різних гарячих і холодних страв. Також з них готують надзвичайно смачні салати і пиріжки, додають в супи. Досвідчені господині знають, як солити чорні грузді на зиму в банках, щоб вони апетитно хрумтіли.

Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами
Солити грузді можна в будь-яких ємностях, але буде зручніше зробити це в скляних банках, так як вони займають менше місця, так і краще зберігаються. Бажано зрізати ніжки, для того щоб чорні грузді було зручніше складати в ємність.

Кулінари використовують два способи заготівлі пластинчастих грибів: гарячий і холодний. Якщо покроково виконати всі інструкції, то ви зможете смачно і швидко приготувати грибочки в домашніх умовах. У цьому вам допоможуть докладний опис усього процесу, фото і відео ради.

Важливо: при засаливании грибів потрібно обов’язково повністю покрити розсолом гриби, вони не повинні бути зверху сухими. Це може спровокувати їх псування і гниття.

Засолювання груздів гарячим способом

Багато господинь вважають, що найпростіший рецепт засолки саме гарячий, оскільки він не вимагає тривалого вимочування грибів.

Порада: якщо гриби сильно забруднені, замочіть їх у великій кількості холодної води на 20-30 хвилин. Після цієї процедури зняти бруд буде набагато легше.

Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

Інгредієнти

  • Гриби грузді 1 кг
  • Вода 4 л
  • Сіль кам’яна 6 ст. л.
  • Перець духмяний горошок 4 шт.
  • Лист лавровий 3 шт.
  • Часник 3-4 зубчики
  • Олія соняшникова 2 ст. л.

На порцію

Калорії: 4 ккал

Білки: 0.5 г

Жири: 0.2 г

Вуглеводи: 0.1 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Ретельно очистіть гриби від сміття і землі. Груздів люблять різні комахи і черв’ячки, тому потрібно розрізати кожен гриб навпіл і перевіряти на наявність пошкоджень. Великі гриби розріжте на четвертинки, щоб вмістилися в банки.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Налийте в каструлю 3 л води для варіння грибів і поставте на плиту. Всипте 4 ст. л. солі, перемішайте до розчинення. У киплячу воду покладіть всі гриби, зробіть середню температуру нагрівання. Варитися грузді будуть 20 хвилин.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Відкиньте їх на друшляк, а воду вилийте.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Паралельно приготуйте ароматний розсіл. У каструлі закип’ятіть 1 л води, додайте залишилася сіль і приправи. Прокип’ятіть протягом 5 хвилин і відставте каструлю.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Вимийте миску або каструлю, в якій будете робити засолювання. Наріжте часник пластинами. Складіть грузді в ємність, додаючи в кожний шар по кілька пластинок часнику. Залийте розсолом, щоб він покрив усі гриби.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Наверх покладіть тарілку так, щоб вона занурилася в розсіл, придавлюючи гриби. На неї поставте банку з водою — гніт. Залиште гриби в такому стані на три доби при кімнатній температурі.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    Підготуйте банки для груздів. Ретельно вимийте їх, краще всього з застосуванням харчової соди, а потім обдайте окропом.

  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

    По закінченні потрібного часу перекладіть грузді в банки, залийте майже до верху розсолом. Зверху налийте масло. Закрийте кришками і поставте в будь-яке холодне місце: льох або холодильник. Через місяць можете пробувати солоні грузді.

Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

Засолювання груздів холодним способом

Ще один рецепт на зиму, який часто практикують любителі пікантних закусок. Такий спосіб приготування більш тривалий, але він дозволяє зберегтися більшому відсотку корисних речовин в продуктах. Грузді не варять, а кілька разів вимочують.

Цікаво: перевірити готовність солоних груздів можна так: надріжте шматочок грибка і спробуйте на смак. Якщо груздь не гірчить, значить, можна вживати лісові дари!

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • калорійність – 3.3 ккал;
  • жири – 0.2 г;
  • білки – 0.4 г;
  • вуглеводи – 0.1 р.

Інгредієнти

  • гриби грузді – 2 кг;
  • сіль кам’яна – 4 ст. л.;
  • перець духмяний горошок – 6 шт.;
  • лавровий лист – 6 шт.;
  • кріп сушений – 5 гілочок;
  • часник – 4-5 зубків,
  • хрін (листя) – 6-7 шт.

Покрокове приготування

  1. Очистіть і перевірте якість груздів, як зазначено вище. Залиште тільки капелюшки.
  2. Складіть їх у широку ємність і залийте водою, щоб вона повністю покривала гриби. Гриби повинні відстоюватися на протязі 3 діб. Воду треба міняти кілька разів на день, інакше почнеться процес бродіння. До того ж, під час замочування з грибів виходить природна гіркота.
  3. Злийте останній раз воду і викладіть на друшляк грузді. Наріжте часник невеликими шматочками.
  4. На дно посуду покладіть частину спецій і часнику. Далі кладіть шар грибів, потім частину спецій і солі, і повторюйте знову, поки не викладіть всі складові. Зверху обов’язково повинен бути шар солі.
  5. Накрийте грузді листям хрону. Якщо їх немає, то марлею, складеною в кілька шарів.
  6. Притисніть вміст каструлі плоскою тарілкою або дерев’яним кругом так, щоб гриби не спливали на поверхню. Поставте зверху вантаж — приміром, літрову банку з водою.
  7. Через місяць дари лісу вже можна їсти. Розкладіть їх по попередньо вимитим банками, залийте розсолом і відправте в прохолодне місце. Найкраще солоні грузді зберігаються в холодильнику або на заскленому балконі взимку.

Важливо: під гнітом грузді повинні пустити сік. Якщо його недостатньо, і через добу частина грибів все ще знаходиться на поверхні, зніміть вантаж, тарілку і долийте трохи води. Знову притисніть гриби.

Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами
Наріжте кріп, дрібно порубаєте часник, змішайте з ароматними і хрусткими грибочками, заправте все олією. У вас вийде чудова закуска, яку можна запропонувати до багатьох страв. Особливо добре чорні солоні грузді поєднуються з відварною картоплею. Простий, але виключно смачний обід готовий!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способами

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: