Грибний суп – калорійність, приготування для діабетиків, схуднення, чи можна при грудному вигодовуванні і вагітності, користь і шкода

Грибний суп досить часто присутній в раціоні людини. Він не тільки відрізняється відмінним смаком, але і допомагає запастися силами на весь день. Готувати суп можна з будь-яких різновидів їстівних грибів, а сам процес не вимагає особливих фізичних витрат і часу, що важливо для людей з швидким темпом життя.

Грибной суп - калорийность, приготовление для диабетиков, похудения, можно ли при грудном вскармливании и беременности, польза и вред

Користь і шкода

Користь грибів полягає у великій кількості амінокислот, кількість яких дорівнює 18 з 20 можливих. Це робить гриби незамінними в раціоні людини і вигідно відрізняє від більшості інших інгредієнтів, що використовуються в їжі. Вживання лісових плодів сприяє поліпшенню пам’яті, підвищення активності головного мозку, зменшує ризик прояву атеросклерозу.

У списку вітамінів, що знаходяться в цьому продукті, можна зустріти такі, як В, D, A, E і нікотинову кислоту. Не варто випускати з уваги і чималий вміст вітаміну РР, який відповідає за процес кровотворення. Ще одним позитивним властивістю грибів є білок, рівень якого можна прирівняти до того, який є в м’ясі. Кальцію і фосфору в грибному супі міститься стільки ж, скільки в рибі.

Найбільш корисними видами грибів давно визнані білий, підосичник, грузді, підберезник, опеньок і навіть сироїжки. Фото і відео рецепти приготування лісових плодів можна удосталь зустріти в кулінарних книгах, мережі.

При всьому різноманітті корисних властивостей, варто звернути особливу увагу на можливі протипоказання. Один з важливих факторів при використанні грибів, який необхідно враховувати — обережність при збиранні. Крім отруйних, є ще й помилкові гриби. Потрібно утриматися від збору у забруднених місцях, тому як гриби мають властивість активно вбирати в себе шкідливі речовини. При можливості не варто їсти і ніжки — вони насичені хітином, який надає негативний вплив на наше здоров’я. Потрібно також неодмінно зрізати верхній шар.

Не варто забувати і про те, що гриби — досить складний продукт, що важко перетравлюється в шлунковому тракті і ускладнює переробку іншої їжі.

Грибной суп - калорийность, приготовление для диабетиков, похудения, можно ли при грудном вскармливании и беременности, польза и вред

Калорійність грибного супу

Навіть якщо грибний суп зварений на курячому бульйоні, він вважається досить дієтичним блюдом. Середній показник кілокалорій варіюється від 50 ккал на 100 грам, що характерно для пісної юшки. Знання цього факту буде корисно людям, що прагнуть зберегти стрункість. Варто враховувати, що в залежності від додавання інгредієнтів, цей критерій буде зростати. Наприклад, сирний суп з грибами стане більш ситним, ніж зварена з овочами або крупою.

Чи можна при вагітності, грудне вигодовування

Кожна жінка в період вагітності починає замислюватися про те, що можна вживати в їжу, адже вона несе відповідальність не тільки за себе, але і за майбутнього малюка.

В грибах міститься достатня кількість білка, без якого неможлива побудова клітинного «фундаменту» всього організму, що важливо під час виношування дитини. Ці лісові продукти містять близько 1 % жирів і 3% вуглеводів, так необхідних людині. Однак вагітній мамі слід з обережністю підходити до вживання грибів, щоб не нашкодити собі і малюкові.

Не варто часто вводити в раціон грибний суп або ж взагалі рекомендується відмовитися від страви у разі алергії на цей продукт. Гриби необхідно попередньо ретельно варити і використовувати тільки ті види, як і їстівності яких впевнені на всі 100 відсотків.

Грибной суп - калорийность, приготовление для диабетиков, похудения, можно ли при грудном вскармливании и беременности, польза и вред

В період лактації (годування груддю) теж не варто старатися у вживанні такого виду супу. Вводити в раціон його можна тільки в тому випадку, якщо під час вагітності і до неї гриби вживалися неодноразово. Робити це слід по досягненню дитиною 3-місячного віку, а перевагу в приготуванні віддавати печерицям. Не варто забувати про помірному споживанні продуктів — це не принесе шкоди, тільки користь.

З якого віку можна давати дітям

При введенні грибів в раціон дитини не варто забувати, що цей продукт досить важкий для засвоєння. Не варто давати гриби дітям ні в однорічному, ні в дворічному віці. Починати потроху пропонувати грибні страви можна тоді, коли малюк досяг 3-річного віку. І то це стосується тільки тих видів, які були вирощені штучним способом: до них відносяться гливи та печериці. З лісовими примірниками варто почекати, тому що в них присутня чимала кількість хітину.

За досягнення дитиною 6 років різноманітність грибних страв можна збільшити, але не варто перевищувати невелику порцію 100 грамів максимум раз в 7 днів.

Грибной суп - калорийность, приготовление для диабетиков, похудения, можно ли при грудном вскармливании и беременности, польза и вред

Грибний суп для схуднення

Більшість грибів має низький рівень калорійності, що дозволяє готувати страви, які підходять для харчування людей, які перебувають на дієті. Правда, в разі приготування супу для схуднення варто відмовитися від звичних етапів варіння — повністю виключіть процес обсмажування овочів на рослинному маслі. Моркву і цибулю можна додати в свіжому вигляді. Відрегулювати смак слід такими компонентами, як селера або рис, гречка, локшина з твердих сортів пшениці.

Приготування грибного супу для діабетиків

Для людей, які страждають діабетом, вибір раціону — не тільки справа принципу, це основа нормальної життєдіяльності. При цукровому діабеті 2 типу, гастриті, виразці шлунка і підвищеної кислотності доводиться рахувати кожну калорію і уважно підбирати продукти, щоб не нашкодити організму.

Дієтологи рекомендують дотримуватися суворої дієти, в основу якої будуть входити свіжі овочі. До списку цих продуктів можна віднести і гриби. Пісний грибний суп – оптимальний варіант смачно і ситно поїсти, не провокуючи підвищення цукру в крові.

Грибной суп - калорийность, приготовление для диабетиков, похудения, можно ли при грудном вскармливании и беременности, польза и вред

Правда, варто дотримувати ряд умов. Перше — це приготування їжі виключно зі свіжих інгредієнтів. Заморожування в даному випадку не підійде. Друге — використовувати для приготування страви так званий другий бульйон. При варінні грибів варто злити перший відвар, додати чисту воду і продовжувати процес. Додати страві яскравість смаку можна додаванням при засмажки вершкового масла.

Якщо враховувати всі тонкощі приготування і вибору грибів, «лісові продукти» стануть справжнім джерелом корисних речовин. В результаті — ви зможете радувати себе і сім’ю смачними стравами. Будьте здорові!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: