Гострий перець на зиму: рецепти з фото, маринувати в банках і солити, приготування з маслом в оцті

Пекучий перець часто додають в різні закрутки для додання їм пікантного смаку. Але про те, що з нього виходять чудові заготовки, здогадуються всі. Народи Близького Сходу використовують гострі червоні і зелені стручки в своїй кухні споконвіку і знають, як їх зберегти найкраще. Його маринують, роблять соління і консервацію різними способами. Грузинська, дагестанська, армянська кухня також не обходиться без пекучого перцю, який готують навіть з медом.

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Закуску їдять просто так, подають до м’яса або кладуть у заправки для супів, рагу. Всього один стручок прикрасить саме прісне блюдо. Крім того, це дуже корисно. Ефірні олії, які містяться в плодах, покращують кровообіг і роботу імунної системи. Запастися такою закускою дуже легко. Скористайтеся нашими рецептами, і вийде — просто пальчики оближеш». Правильно буде начнать з класичного методу заготівлі і перейти до більш складним.

Гострий маринований перець на зиму

Інгредієнти

  • перець 1 кг
  • сіль 1 ст. л.
  • цукор 1 ст. л.
  • 50 г оцет
  • вода 1 л

На порцію

Калорії: 24.49 ккал

Білки: 0.95 м

Жири: 0.10 г

Вуглеводи: 5.77 р

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

    Вимийте ємності для заготівлі і стерилізуйте їх протягом 15 хвилин на решітці над каструлею з киплячою водою. Металеві кришки ви можете кинути в ту ж посудину, щоб зробити дві операції відразу.

  • Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

    Переберіть перці. Вимийте їх і складіть в банку.

  • Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

    Закип’ятіть воду і залийте стручки. Накрийте ємності кришками, але не закручуйте. Через 10-15 хвилин зцідіть рідину в каструлю.

  • Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

    Киньте у воду сіль і цукор. Доведіть до кипіння.

  • Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

    Додайте в банки оцет і наповніть їх заливкою. Загорніть і переверніть. Залиште в теплі до охолодження.

Порада: спробуйте використовувати замість води томат (розведене пюре або сік) – виходить дуже смачно.

Рецепт солоного перцю на зиму

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • калорії – 19.58 ккал;
  • білки – 0.98 г;
  • жири – 0.10 г;
  • вуглеводи – 4.64 р.

Інгредієнти

  • перець – 1 кг;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • лист вишні – 2 шт.;
  • лист хрону – 2 шт.;
  • корінь хрону – 1 шт.;
  • петрушка – 1 пучок;
  • вода – 1 л.

Покрокове приготування

  1. У окріп киньте сіль і цукор. Ще раз нагрійте до появи пухирців. Зніміть з вогню і поставте остигати.
  2. Перемойте інгредієнти. Зробіть голкою або зубочисткою прокол в області плодоніжки перців.
  3. Складіть стручки в глибоку каструлю або відро, перекладаючи шари спеціями.
  4. Процідіть охолоджений розсіл і залийте їм перець. Накрийте тарілкою і покладіть зверху гніт. Приберіть на 10 днів у темне місце з кімнатною температурою. Обполосніть стручки і зберігайте в чистій банку під капроновою кришкою.

Порада: вибирайте для заготівлі тонкі довгі перці. Вони краще просочуються маринадом і займають менше місця в банку. Великі стручки поріжте на частини.

У більшості рецептів заготовки гострого перцю на зиму можна помітити оцет, який виступає в ролі консерванту. Багатьом би хотілося обійтися без нього. Для цього можна підібрати інше речовина, що володіє тими ж властивостями. Наприклад, лимонна кислота. Її дія значно м’якше. Заміну виробляють виходячи з пропорції 5:2, тобто 100 мл оцту рівносильно 40 г кислоти.

Добре проявляє себе в заготовках рослинне масло. Воно не допускає повітря, завдяки чому захищає овочі від розкладання. Це дуже старий спосіб заготівлі, але він не втратив актуальності. Гострі стручки просочаться смаком масла і спецій і додадуть пікантності будь-якої страви. Існує маса простих рецептів, слідуючи яким можна закатати смачну закуску.

Гострий перець в оливковій олії з часником

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність

  • калорії – 479.52 ккал;
  • білки – 1.13 р;
  • жири – 50.57 г;
  • вуглеводи – 6.46 р.

Інгредієнти

  • перець – 10 шт.;
  • часник – 2 головки;
  • оливкова олія – 250 мл;
  • винний оцет – 50 мл;
  • розмарин – 2 гілочки;
  • лавровий лист – 2 шт.

Покрокове приготування

  1. Вимийте перець. Розділіть часник на зубчики і почистіть їх. Складіть частину спецій в каструлю. Залийте олією.
  2. Доведіть до появи перших бульбашок і відразу зробіть вогонь тихіше. На самої слабкої потужності томіть інгредієнти 20 хвилин.
  3. Зніміть каструлю з плити. Дістаньте шумівкою зелень і часник, покладіть в чисту банку. Накрийте кришкою.
  4. У каструлю з маслом киньте стручки. Поверніть ємність на конфорку. Доведіть до початку закипання, а потім зробіть вогонь тихіше і тушкуйте 10 хвилин.
  5. Перекладіть перець в банку. Додайте оцет. Залийте гарячим маслом. Щільно закрийте капронової або закручується кришкою і залиште остигати. Зберігайте заготовку в холодильнику не більше 2-3 місяців.

Порада: винний оцет даних рецептах використовується для отримання певних смакових якостей. Можна не вливати його зовсім або замінити яблучним в тій же кількості або столовим, розведеним з водою. Оливкова олія допускається замінювати рафінованим соняшниковою.

Грузинський рецепт гострого перцю

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • калорії – 76.23 ккал;
  • білки – 1.38 г;
  • жири – 4.70 г;
  • вуглеводи – 8.52 р.

Інгредієнти

  • зелений гострий перець – 2,5 кг;
  • часник – 150 г;
  • соняшникова олія – 1 стакан;
  • винний оцет білий – 2 склянки;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • петрушка – 1 пучок;
  • селера – 1 пучок;
  • цукор – 65 г;
  • сіль – 2 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Переберіть і промийте зелень. Почистіть часник. Вимийте і обсушіть стручки. Зробіть акуратні надрізи з одного боку.
  2. Вилийте в каструлю олію, оцет, посоліть і додайте цукор. Киньте туди ж лавровий лист.
  3. Поставте маринад на слабкий вогонь, помішуйте. Коли закипить, опустіть в нього половину плодів. Варіть 8 хвилин. Виловите шумівкою і виконайте те ж саме з рештою стручками.
  4. Нехай рідина в каструлі охолоне. Тим часом нарубайте часник, петрушку і селеру. Киньте спеції в маринад.
  5. Помістіть стручки в яку-небудь ємність. Додайте заливку. Залиште на добу в холодильнику.
  6. Проведіть стерилізацію банок – окатите їх окропом або потримайте на решітці над парою 10-15 хвилин. Кришки обшпарте.
  7. Виловите перець. Розкладіть по банках. Нагрійте маринад і залийте ним заготовку. Закатайте. Залиште до охолодження, а потім заберіть в комору.

Порада: можна розрізати кожен навпіл стручок, а потім на тонкі смуги. Так він промаринується всього за 1 годину.

Ще один спосіб зробити заготовку без оцту, додайте достатню кількість солі. Перець виходить швидше квашеним, але це не робить його смак і якість гірша. Можна прокрутити стручки на м’ясорубці або солити їх цілком. Результат в будь-якому випадку вас порадує. Наприклад, дуже цікавий смак має закуска, відома в народі як «Цицак», для якої використовують плоди сорту «Дзвіночок». А з подрібнених стручків виходить чудова аджика, таку заготовку люблять в Грузії.

Гострий перець через м’ясорубку

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • калорії – 33.38 ккал;
  • білки – 1.56 г;
  • жири – 0.13 м;
  • вуглеводи – 7.16 р.

Інгредієнти

  • гострий перець – 300 г;
  • часник – 300 г;
  • петрушка – 50 г;
  • кріп – 50 г;
  • сіль – 50 р.

Покрокове приготування

  1. Промийте стручки і зелень. При бажанні можете додати болгарський перець – він пом’якшить гіркий смак. Обріжте плодоніжки. Зніміть з лушпиння часнику.
  2. Пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку.
  3. Змішайте масу і додайте сіль. Розлийте по маленьких ємностях. Зберігайте в холодильнику.

Квашений гострий перець цицак

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • калорії – 30.52 ккал;
  • білки – 1.48 г;
  • жири – 0.14 г;
  • вуглеводи – 6.93 р.

Інгредієнти

  • гострий перець – 1 кг;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль – 3 ст. л.;
  • вода – 1.6 л.

Покрокове приготування

  1. Розкладіть стручки на столі. Дайте їм подвять протягом 3-5 днів.
  2. Промийте, проколіть виделкою в декількох місцях. Почистіть часник.
  3. Киньте перець у відро чи глибоку каструлю. Додайте зубчики часничку.
  4. Розведіть сіль в холодній воді і залийте «дзвіночки», щоб вони були повністю занурені. Накрийте кришкою. Пробувати закуску можна не менш ніж через 2 дні.

Порада: «цицак» може приготуватися швидше, якщо помістити його в приміщення з більш високою температурою.

Якісна обробка дозволяє зберігати перець не закатаною, а під звичайною капроновою кришкою. Але у цього способу є свої нюанси, які потрібно враховувати. Вибирайте тільки жорсткі кришки. Такі зразки зазвичай важко надіваються на шийку банок. Перш ніж використовувати, їх треба розпарити у гарячій воді з температурою не менше 70-80 градусів протягом 2-3 хвилин. Кришки дістають з рідини виделкою або спеціальними щипцями і швидко кладуть на горлечко банки. Вони легко надіваються і сидять щільно після охолодження.

Острый перец на зиму: рецепты с фото, как мариновать в банках и солить, приготовление с маслом в уксусе

Щоб уберегти заготовку при зберіганні під пластиковою кришкою з паперу вирізають гурток і просочують спиртом або горілкою. Його кладуть поверх закуски і тільки потім закупорюють банку капроновим виробом. Час від часу заготівлю перевіряють і змінюють папір, якщо на ній з’явилися сліди цвілі. Найбільше такий спосіб підходить для рецептів, де потрібна обробка м’ясорубкою.

Ми розглянули найбільш відомі варіанти заготовки гострого перцю на зиму, в яких господині знайдуть щось своє. Але ми радимо спробувати кілька рецептів, адже кожен з них дозволяє приготувати абсолютно унікальну закуску. А зробити це за допомогою наших інструкцій з фото і відео дуже просто.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: