Як приготувати гриби грузді білі і тополеві на зиму в банках – всі рецепти з фото

Білі грузді займають особливе місце серед інших грибів, що ростуть в середній смузі. Їх відрізняє м’ясиста структура і відмінні смакові якості. Приготовлені грузді в банках вважаються чи не делікатесом.

Готувати їх можна різними способами, і найпоширенішим вважається засолювання. Однак варто знати, як приготувати гриби грузді правильно, щоб заготовка не мала гіркого присмаку, адже незважаючи на свої корисні властивості, даний вид має властивість активно вбирати шкідливі речовини.

Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

Рецепт засолки груздів гарячим способом

Груздь відрізняється від інших грибів наявністю молочного соку. Його прийнято замочувати на тривалий час, щоб уникнути гіркоти, або використовувати гарячий спосіб засолювання. Вимочування не вимагають білі і чорні подгрузди.

Інгредієнти

  • сіль крупна 80 г
  • грузді 2 кг
  • запашний горошок 5 шт.
  • зубчики часнику 5 шт.
  • лавр 3 листа
  • пряна гвоздика 3 бутона
  • вода 2 л

На порцію

Калорії: 9.7 ккал

Білки: 1 г

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 0.6 м

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

    Влийте в каструлю очищену воду (використання проточної вкрай не рекомендується), дочекайтеся, поки вона закипить, всипте всі прянощі разом з сіллю. Коли сіль повністю розчиниться, додайте гриби. Занадто великі розрізати на кілька частин. Варіть близько 2 годин, знімаючи по мірі необхідності утворюється на поверхні пінку.

  • Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

    Разом з розсолом, що залишився після варіння, відправте гриби під прес, додавши очищені зубки часнику. У такому вигляді забудьте про них на пару діб.

  • Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

    Знову закип’ятіть грибну масу і розкладіть по банках, які заздалегідь обробіть над парою. Акуратно приминають ложкою, як можна щільніше розташовуючи їх один до одного. Влийте розсіл, закупорьте. Укутайте ковдрою. Залиште до повного охолодження.

Порада: не переживайте, якщо в результаті ви трохи пересолити гриби — при відкритті банки достатньо промити їх у воді, полити ароматним маслом і приправити ріпчастою цибулею.

Рецепт засолки груздів холодним способом

Приготування на зиму грибів варто проводити в дерев’яній тарі. На крайній випадок можна використовувати пластмасовий бачок. А ось від алюмінієвого посуду варто відмовитися — вона має властивість окислюватися.

Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

Кількість порцій: 101

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 9.1 ккал;
  • білки – 0.9 г;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 0.5 р.

Інгредієнти

  • грузді – 5 кг;
  • укропные парасольки – 10 шт.;
  • часник – 7 зубків;
  • лист хрону – 5 шт.;
  • сіль кам’яна – 250 р.

Покрокове приготування

  1. Викладіть в досить велику каструлю з емальованим покриттям частина очищеного часнику, промиту і просушену зелень. Зверху щільно утрамбуйте гриби так, щоб капелюшки «дивилися вниз, пересипте кожен шар щедрою порцією солі і викладіть залишилися інгредієнти. В середньому, з вказаної кількості вийде близько 5-ти шарів.
  2. Помістіть поверх дерев’яний круг або підходящу по діаметру тарілку, на яку поставте вантаж. Залиште в такому стані на кілька місяців у прохолодному місці. Якщо ж збираєтеся зберігати грузді в банках, то попередньо стерилізуйте їх. Після 7 днів утрамбуйте в ємності гриби, герметично засукавши. У будь-якому випадку перші проби можна буде робити лише по закінченні 60 діб.

Це важливо: перш ніж приступати безпосередньо до соління грибів, їх необхідно очистити від сміття і замочити в тазу годин на 10. За цей час потрібно як можна частіше міняти рідину, щоб вона не закисає.

Рецепт маринування груздів

Крім соління, груздь можна замаринувати. У результаті вийдуть злегка гострі, хрусткі гриби, які стануть улюбленою закускою. Фото і відео рецепти допоможуть вам у приготуванні заготовки.

Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

Кількість порцій: 100

Час приготування: 1 година 20 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 10.5 ккал;
  • білки – 0.9 г;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 0.8 р.

Інгредієнти

  • білий хрящ – 5 кг;
  • оцет столовий ( 9 %) – 100 мл;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • кухонна сіль – 1 ст. л.;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • запашний перець – 5 шт.;
  • чорний перець – 5 шт.;
  • гвоздика – 4 шт;
  • вода – 1 л.

Покрокове приготування

  1. Видаліть лісове сміття з грибів, розріжте на частини і вимочіть протягом 8 годин. Відваріть 20 хвилин з моменту закипання, регулярно знімаючи піну. Після відкиньте на друшляк.
  2. Приготуйте 1 літр маринаду, додавши в нього всі компоненти, крім оцту. Проваріть повторно грузді, скоротивши час до 10 хвилин вже в маринаді.
  3. Після додайте оцет. Вводите його тоненьким струменем, щоб уникнути активного утворення піни. Залиште на плиті ще на 12 хвилин.
  4. Розкладіть по банках, які попередньо промийте і прожарити. Герметично укупорьте.

Це цікаво: багато намагаються заготовити гриби в сушеному вигляді. Вони мають більш насиченим ароматом і відмінно виглядають в різних стравах. Однак якщо ви задумалися над тим, як приготувати сухий груздь на зиму, то рекомендуємо використовувати його виключно для маринування або соління. У сухому вигляді його є неможливо — це обумовлено наявністю гіркоти.

Рецепт засолки тополевого груздя

Тополевый, або як його ще називають, груздь осиковий, не так часто зустрічається в лісах, тому що любить досить вологі місця. Однак, з нього можна приготувати дуже смачну закуску, доповнивши її овочами.

Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

Кількість порцій: 80

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 12.1 ккал;
  • білки – 0.7 м;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 1.8 р.

Інгредієнти

  • тополеві грузді – 2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 кг;
  • олія соняшникова 100 мл;
  • есенція оцтова (70 %) – 20 мл;
  • сіль – 60 г;
  • томати – 1 кг.

Покрокове приготування

  1. Залиште очищені гриби вимочуватися на 5-7 годин. За цей час підготуйте банки, які прожарити в жаровій шафі. При такому способі стерилізації необхідно враховувати ряд умов. Вологі ємності ставляться на горлечко, обсушені — навпаки. Виймати банки необхідно тільки сухими прихватками. Для обсягу півлітра достатньо 15 хвилин.
  2. Коли гриби пройдуть підготовку, відваріть їх в злегка підсоленій воді до моменту, поки вони не осядуть на дно посуду.
  3. В цей час підготуйте томати і цибулю. З перших необхідно зняти шкірку, обшпаривши окропом, а після нарізати. Цибулю подрібніть на півкільця. Обсмажте все на різних сковорідках.
  4. Змішайте всі інгредієнти в каструлі і томіть на плиті ½ години. Обов’язково перемішуйте, щоб салат не підгорів. Розкладіть по пастеризованим банкам і закатайте.

Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

Порада: обов’язково спробуйте заготовку — залежно від сорти помідор, вона може виявитися занадто кислим. У цьому випадку додайте за смаком трохи цукру.

Грузді на зиму – вдала заготовка, яка стане для вас улюбленим. А при бажанні внести щось нове в рецепт, ви завжди зможете це зробити, головне — дотримуватися умови, які описані вище. Удачі!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как приготовить грибы грузди белые и тополевые на зиму в банках - все рецепты с фото

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: