Як солити гриби і волнушки на зиму в домашніх умовах смачно, що робити, якщо гриби потемніли

Соління завжди припадуть до столу в зимові холоди. Одними з найбільш смачних грибів для створення консервації вважаються рижики і волнушки, широко поширені в хвойних лісах.

Вони відрізняються хрусткою структурою і мають відмінні смакові якості. Ставити грибки на стіл можна як в якості самостійного блюда, так і додаючи в інші. Незвичайно смачною вийде смажена картопля з цим солінням, яка своїм ароматом змусить все сімейство зібратися на кухні.

Дізнайтеся, як солити гриби і волнушки в домашніх умовах, і обов’язково спробуйте приготувати консервацію по одному із запропонованих рецептів.

Солоні гриби холодним способом

Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

Для того щоб смачно посолити рижики з волнушками, необов’язково проводити багато часу на кухні. Цей спосіб досить простий і швидкий, а в результаті виходить відмінна заготовка.

Це важливо: на відміну від делікатесного рижика волнушка вважається умовно їстівним грибом, тому перш ніж її солити, необхідно провести вимочування тривалістю мінімум три дні з постійною заміною води.

Інгредієнти

  • гриби 1 кг
  • часник зубками 4 шт.
  • сіль 50 г
  • кріп, будь-яка зелень 1 невеликий пучок
  • хрін, листя 1 шт.
  • перець чорний, горошини 15 шт.
  • гвоздика-4 бутона

На порцію

Калорії: 19.9 ккал

Білки: 4.5 м

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 2.3 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

    Підготовлені гриби гарненько промийте. При чищенні від лісового сміття зверніть увагу на ніжку — ця частина буває найчастіше червивой. Великі екземпляри наріжте середніми фрагментами.

  • Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

    На дно дерев’яної діжки викладіть третину зелені, часнику і спецій, потім шар грибів. Таким чином продублюйте ще два рази. Кожен шар пересипайте щедро сіллю.

  • Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

    Простелите соління марлею (промивати її потрібно раз у кілька діб), встановіть зверху відповідний за розміром коло, а на нього помістіть вантаж. Залиште на 14 днів, і вже після цього щільно трамбуйте в стерилізовані банки.

Це цікаво: часто господиням шкода викидати червиві гриби, але краще використовувати чистий продукт. Бракований продукт може звести всі ваші зусилля по приготуванню консервації до нуля: банки можуть вибухнути, так і ризик отруєння ботулізмом дуже високий.

Солоні гриби на зиму гарячим способом

Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

За цією рецептурою краще солити гриби — незважаючи на проведення теплової обробки, вони зберігають свій насичений колір. Але за бажанням аналогічним чином можна вчинити і з вымоченными волнушками.

Рада: при використанні волжанок рекомендуємо відварити їх не менше п’яти хвилин після закипання.

Кількість порцій: 70

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 20.1 ккал;
  • білки – 4.6 г;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 2.2 р.

Інгредієнти

  • рижики – 5 кг;
  • часник зубками – 4 шт.;
  • сіль поварена – 250 г;
  • пряна гвоздика – 8 шт.;
  • перець горошком (чорний) – 15 шт.;
  • листя хрону – 3 шт.;
  • кріп (гілочки з насінням) – 5 шт.

Покрокове приготування

  1. Залийте очищені і перебрані гриби окропом і залиште на пару хвилин настоюватися. Не лякайтеся, якщо почуєте тріск — це нормальна реакція грибів на високу температуру.
  2. Пересипте на друшляк, зачекайте, поки стече рідина, а потім знову помістіть рижики в таз. Коли продукт охолоне до такої міри, що його спокійно можна буде чіпати руками, додайте сіль і спеції. Делікатно перемішайте, щоб не пошкодити крихку текстуру. Спробуйте на смак (не бійтеся це робити — рижик можна вживати у свіжому вигляді) — гриби повинні бути досить солоними.
  3. У ємність, придатну для зберігання, постеліть на дно «подушку» з частини зелені і часнику, поверх неї викладайте грибочки. Продовжуйте чергувати компоненти, поки вони не закінчаться.
  4. Накрийте марлею, встановіть прес. Приберіть в прохолодне місце на півтора місяці для засолювання.

Порада: щоб підкреслити лісовий аромат грибів, можете доповнити список інгредієнтів гілочкою вересу або сосни — це додасть особливу пікантність блюду. Також можна покласти нарізаний стручок перцю чилі.

Чому гриби потемніли

З рижиків і вовнянок змінюють забарвлення тільки перші і причин, чому вони можуть потемніти, кілька:

  1. Неповне занурення грибів в розсіл. Даний чинник не впливає на їстівність грибів, їх цілком можна вживати в їжу.
  2. Надмірна кількість спецій. Для цього виду грибків достатньо навіть однієї солі, а ось укропные насіння можуть спровокувати зміну забарвлення.
  3. Неправильне зберігання. Якщо соління знаходилося довго без розсолу або піддавалося неакуратною сортування, колір може стати непривабливим.

Вживати рижики в даних випадках можна, однак, якщо вам не подобається їхній вигляд – використовуйте гриби для приготування гарячих страв.

Якщо раніше ви ніколи не робили подібних заготовок – рекомендуємо спробувати. Зробивши хоча б парочку банок, ви неодноразово будете використовувати цей рецепт. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: