Як солити гриби: простий покроковий рецепт на зиму в банках, як засолити смачно і швидко холодним і гарячим способом, приготування в домашніх умовах з фото

Коли господині вибирають овочі для домашніх заготовок на зиму, вони намагаються взяти найкращі, найякісніші продукти. Якщо мова про соління грибів, рекомендуємо звернути увагу на рижики.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото
Солити гриби вигідно ще й тому, що робиться вони легко, швидко і без особливої підготовки, з використанням декількох методів. Дізнайтеся, як зробити це холодним способом, гарячим, сухим, по-англійськи і у вині; на зиму в банках, в каструлі під гнітом і навіть у пляшках. Але для початку варто ознайомитися з тим, як підготувати гриби до засолюванні. Допоможуть в цьому фото і відео рекомендації.

Засолювання рижиков: підготовчий етап

Незважаючи на те що рижики відносяться до роду млечников, вони, на відміну від своїх побратимів груздів, не містять гіркоти молочного соку. Тому вимочувати їх, як інші молочники, перед засолкою не потрібно, особливо якщо мова йде про засолюванні сухим способом.

Вся підготовка рижиков до консервації зводиться до наступного:

  1. Перебрати, видалити зіпсовані гриби.
  2. Зрізати нижню частину ніжки.
  3. Промити під проточною водою, видалити налиплу бруд і сміття м’якою ганчіркою або губкою.
  4. Відварити в підсоленій воді протягом 15 хвилин з моменту закипання.

Після такої підготовки можна приступати до приготування: солити, маринувати, смажити і т. д.

Важливо: якщо будете солити гриби сухим способом, мити їх не можна, тому вибирайте гриби без суттєвих забруднень. Потрібно лише протерти їх м’якою ганчіркою або паперовим рушником.

Якщо збираєтеся солити сирі гриби, після миття просто розкладіть їх на паперовому рушнику, щоб вони повністю обсохнули.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

Солимо рижики холодним способом

Щоб отримати хрусткі грибочки, вибирайте саме цей спосіб засолювання. Хрусткими рижики виходять саме тому, що солятся сирими. Холодне соління найкраще провести в каструлі під гнітом, а вже потім за бажанням перекладати гриби на зберігання в банки.

Порада: якщо ви хочете, щоб солоні рижики не потемніли, солити потрібно свіжозібрані гриби. Чим довше вони контактують з повітрям, тим більше окислюються і темніють. Але це ніяк не вплине на смакові якості.

Інгредієнти

  • Рижики 3 кг
  • Сіль 150 г
  • Часник 5 зубків
  • Лавровий лист 15 шт.
  • Листя чорної смородини 10 шт.
  • Запашний перець горошок 25 шт.

На порцію

Калорії: 18 ккал

Білки: 1.9 м

Жири: 0.8 м

Вуглеводи: 0.9 м

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

    Підготовлені гриби (не варені) ще раз переберіть. Для засолювання намагайтеся вибирати гриби приблизно однакового розміру, щоб до визначеного терміну вони рівномірно просолились.

  • Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

    Візьміть велику емальовану каструлю. Ні в якому разі не нержавійку і не алюмінієву, інакше сік, виділений грибами в процесі соління, вступить в реакцію з металом і утворює отруйні речовини. Покладіть на дно каструлі всі спеції. Зубки часнику попередньо розріжте навпіл.

  • Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

    Укладіть поверх спецій половину рижиков. Кладіть їх головкою вгору. Посипте половиною всієї кількості солі.

  • Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

    Застеліть гриби марлею і накрийте зверху плоскою тарілкою або кришкою, яка в діаметрі менше каструлі, так, щоб вона вільно поміщалися всередину і лягала на гриби. Встановіть гніт: підійде бутель з водою або інший важкий предмет.

  • Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

    Перенесіть каструлю з грибами в темне прохолодне місце. Залиште там годин на 6. За цей час гриби пустять сік і трохи утрамбуются.

  • Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

    Через 6 годин зніміть гніт, марлю і доповісте в каструлю залишилися гриби. Пересипте їх сіллю, знову накрийте, встановіть гніт і тримаєте в прохолодному місці протягом двох тижнів. По закінченні цього часу солоні рижики можна їсти.

Важливо: марлю за той час, поки гриби будуть просаливаться, потрібно міняти один раз на два дні.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото
Коли солоні рижики будуть готові до вживання, можете перекласти їх на зберігання в невеликі простерилізовані банки, залити розсолом, який утворився в процесі соління, накрити капроновими кришками і перенести в підвал. А можна так і зберігати гриби в каструлі.

Солимо рижики гарячим способом

Цей метод заготівлі рижиков забирає трохи більше часу, тому що гриби потрібно спершу відварити. Зате розкладається сировина для закачування відразу по банках, і як тільки буде загорнена остання заготівля, ви зможете забути про рижиках до того моменту, коли їх можна буде їсти.

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.3 м;
  • жири – 0.9 г;
  • вуглеводи – 1.1 г;
  • калорійність – 22 ккал.

Інгредієнти

  • рижики – 2 кг;
  • сіль — 150 г;
  • корінь хрону — 20 г;
  • лавровий лист — 5 шт.;
  • часник — 3 зубки;
  • чорний перець-горошок — 6 шт.;
  • вода — 1 л.

Процес приготування

  1. Підготуйте рижики до засолюванні описаним вище способом. Якщо гриби невеликого розміру, варити їх достатньо 10 хвилин. Гарячий спосіб зручний тим, що можна одночасно використовувати рижики різного калібру.
  2. Почистіть часник і кожен зубок поріжте на кілька маленьких кубиків.
  3. Візьміть сухі простерилізовані банки, киньте на дно за пару шматочків часнику. Укладіть до середини гриби, посипте сіллю і знову покладіть часник.
  4. Потім заповніть банки грибами доверху і знову посоліть. Від загальної кількості солі у вас повинно залишитися 50 р.
  5. Почистіть корінь хрону і поріжте його дрібною соломкою.
  6. Тепер приготуйте розсіл. Закип’ятіть літр води, додайте сіль, лавровий лист, чорний перець і подрібнений корінь хрону. За бажанням можна додати в розсіл кілька бутонів гвоздики або трохи яблучного оцту. Поваріть розсіл близько 10 хвилин.
  7. Накрийте готовий розсіл кришкою і залиште на годину, щоб настоявся. Потім знову поставте каструлю на вогонь, доведіть розсіл до кипіння і відразу ж залийте їм рижики в банках. Робити це потрібно через марлю або ситечко, щоб процідити від спецій.
  8. Закрийте соління капроновими кришками, дочекайтеся повного остигання і віднесіть в підвал на зберігання.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

Важливо:рижики, приготовані гарячим способом, можна вживати в їжу вже через 10 днів.

Експрес-засолювання рижиков у вині

Якщо хочете швидко отримати ароматну, смачну і незвичайну закуску, англійський спосіб засолювання рижиков — те, що потрібно. Перед вами покроковий рецепт, слідуючи яким, ви легко всього за пару годин отримаєте до вечері прекрасну закуску.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.3 м;
  • жири – 8.5 м;
  • вуглеводи – 2.9 г;
  • калорійність – 102 ккал.

Інгредієнти

  • рижики – 1 кг;
  • червоне сухе вино — 100 мл;
  • оливкова олія — 100 мл;
  • сіль — 20 г;
  • цукор — 20 г;
  • діжонська гірчиця — 20 р;
  • запашний перець-горошок — 5 шт.;
  • цибуля — 100 г;
  • лавровий лист — 5 шт.

Процес приготування

  1. Відварені заздалегідь гриби поріжте на шматочки невеликого розміру.
  2. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте тонкими кільцями.
  3. Візьміть сотейник або каструлю з товстим дном. Покладіть в неї нарізану цибулю, розділивши його на кільця, залийте оливковою олією і вином. Посоліть, посипте цукром і додайте в сотейник діжонську гірчицю.
  4. Поставте ємність на повільний вогонь. Як тільки маринад почне закипати, викладіть в нього рижики. Готуйте близько 5 хвилин.
  5. Викладіть гриби в чисту банку, на дно покладіть однакову кількість лаврового листя і горошин запашного перцю. Залийте винним розсолом і дайте повністю охолонути.
  6. Потім закрийте кришками і відправте в холодильник. Через 2 години грибочки будуть готові до подачі на стіл.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

Суха засолювання рижиков на зиму

Є ще один спосіб засолити рижики на зиму максимально швидко і просто — суха засолювання. Гриби для цього потрібні сирі і, більше того, навіть немиті. Їх достатньо лише обтерти сухою, м’якою ганчірочкою. Рижики для сухої засолювання потрібно брати як можна більш чисті.

Важливо: ні в якому разі не використовуйте йодовану сіль! Вона провокує бродіння солінь, гриби почнуть закисати або чорніти.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 45

Енергетична цінність продукту

  • білки – 1.9;
  • жири – 0.8;
  • вуглеводи – 0.5;
  • калорійність – 17.

Інгредієнти

  • рижики – 5 кг;
  • сіль – 300 р.

Процес приготування

  1. Рижики уважно переберіть, видалите зіпсовані, червиві і занадто брудні гриби. Намагайтеся брати для засолювання гриби приблизно однакового розміру.
  2. Обітріть кожен гриб м’якою ганчіркою. Якщо скупчився пісок між пластинами під капелюшком, видаліть його за допомогою пензлика.
  3. Укладіть рижики у велику емальовану каструлю капелюшками вгору, пересипаючи кожен ряд сіллю. Накрийте марлею, встановіть гніт і залишити в прохолодному місці на 2 тижні, раз у 2-3 дні змінюючи марлю.
  4. Розкладіть по банках і накрийте капроновими кришками для подальшого зберігання. При бажанні можна зберігати рижики в тій же каструлі, що й солили.

Сухий спосіб хороший тим, що гриби використовуються сирі, не проходять термічну обробку, а значить, зберігають усі свої корисні якості, а ще будуть приємно хрустіти при вживанні.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото
Скільки зможе зберігатися така закачування, багато в чому залежить від того, наскільки правильно ви будете слідувати рецептом в процесі готування і дотримувати умови зберігання. Тримати солоні рижики потрібно в темному місці, температура повітря в якій не перевищує 12 градусів. Тоді гриби, засолені сухим способом, можна зберігати цілий рік.

Важливо: ні в якому разі не закочуйте солоні гриби і не закручуйте металевими кришками. Використовуйте тільки капронові. Адже якщо банки не проникатиме повітря всередині може розмножитися паличка ботулізму.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

Солимо рижики в пляшці

Соління, приготовані таким способом, дуже зручно зберігати. Солять гриби в пляшці приблизно так само, як і сухим способом, з мінімальним набором інгредієнтів. Тільки в цьому випадку знадобляться грибочки маленького розміру, які можуть пролізти в пляшкове горлечко.

Важливо: використовуйте для засолювання тільки скляні пляшки, а не пластикові! Дуже зручні пляшки від соку: у них горлечко ширше.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 2

Енергетична цінність продукту

  • білки – 1.9;
  • жири – 0.8;
  • вуглеводи – 0.5;
  • калорійність – 17.

Інгредієнти

  • рижики – 250 г;
  • сіль – 35 р.

Процес приготування

  1. Переберіть рижики, залиште тільки ті грибочки, які точно пролізуть в пляшкове горлечко. Також уважно дивіться, щоб гриби не були червивими або порчеными.
  2. Промийте рижики під проточною водою, розкладіть їх на рушник і залиште на півгодини, щоб вони повністю обсохнули.
  3. Насипте сіль в невелику тарілку. Обвалюйте в ній кожен гриб і кладіть в пляшку.
  4. Коли пляшка буде заповнена вщерть, висипте в неї залишки солі. Не закриваючи кришкою, перенесіть пляшку в темне прохолодне місце і залиште на 2 тижні.
  5. Після цього перевірте, просолились гриби: від них повинен виходити характерний терпкий запах. Закрутіть пляшку кришкою, але не щільно і залиште зберігатися в підвалі.

На полицях супермаркетів величезна кількість консервованих грибів, але в домашніх умовах заготовки завжди виходять смачно і швидко. Відкривши баночку солоних рижиків, ви можете подати їх до столу, посипавши подрібненою зеленню і полив соняшниковою олією.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото
Можна також використовувати їх в якості інгредієнта для різних салатів та інших закусок. Головне — пам’ятайте, що захоплюватися солоні рижики не варто людям, які мають проблеми з нирками або тиском, а також дітям до 6-ти років. Вдалих вам заготовок і приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить рыжики: простой пошаговый рецепт на зиму в банках, как засолить вкусно и быстро холодным и горячим способом, приготовление в домашних условиях с фото

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: