Компот з журавлини: рецепт з замороженої, сушеної, як варити, користь і шкоду при вагітності

Імунітет у зимову пору відчайдушно потребує вітаміну C, а забезпечити їм можуть цитрусові і, звичайно ж, журавлина. Багато хто скептично ставляться до неї, так як оригінальний смак на любителя. Але з цієї ягоди можна готувати приголомшливі, воістину лікувальні джеми (навіть без желатину) і напої.

Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

Ми розповімо, як варити компот з журавлини, щоб він вийшов солодким, смачним, вітамінізованим і зберіг кращі властивості, дані природою. Свіжу ягоду ми можемо знайти на прилавках магазинів, але коштує вона недешево. Варити компот можна також заморожування, сушіння і журавлини з цукром, яка удосталь продається в будь-якому великому маркеті.

Рецепт компоту з журавлини

Важливо: для компоту вибирають тільки щільні свіжі ягоди без ознак гниття, такі, як на фото. Розмір значення не має.

Інгредієнти

  • журавлина 300 г
  • цукор 150 г
  • вода 1.5 л

На порцію

Калорії: 67.4 ккал

Білки: 0.2 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 16.7 м

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

    Спочатку потрібно підготувати ягоди: ретельно промиваємо, звільняємо від гілочок. Заливаємо теплою водою на 4 хвилини, а потім вже холодною. Даємо постояти ще 5 хвилин.

  • Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

    У каструлі змішуємо воду і цукор, ставимо на середній вогонь.

  • Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

    Журавлину відкидаємо на друшляк і додаємо до сиропу.

  • Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

    Доводимо масу до закипання. Зменшуємо вогонь і залишаємо на плиті 5 хвилин. Вже тоді ягідний компот можна спробувати на цукор, так як у кожного свої уподобання.

  • Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

    Готовий гарячий напій проціджуємо через сито або марлю і швидко розливаємо по стерилізованим літровим банкам. Він простоїть 1-2 роки, тому відправляємо компот, приготований в домашніх умовах, у погріб до зими.

Важливо: мед втрачає корисні вітаміни при високій температурі, тому додавати його рекомендують тільки в теплий компот.

Якщо хочете насолоджуватися свіжим напоєм вже сьогодні, то дочекайтеся охолодження, процідіть і розлийте по пляшках або глечиках. У холодильнику термін придатності становить 1 тиждень.

Порада: якщо хочете приготувати компот для дієти, то цукор правильно буде замінити фруктозою, медом або іншим продуктом для діабетиків. Такий напій стане не тільки смачним, але і корисним.

Більш детально процес показаний на відео. Подавати журавлинний компот рекомендують з льодом і м’ятою, але ви можете робити оформлення на свій розсуд обирати інший спосіб прикраси. Приємного апетиту!

Компот із замороженої або сушеної журавлини

Заморожену журавлину мити немає необхідності: досить трохи потримати плоди при кімнатній температурі, а потім відправити в каструлю, щоб вони нагрівалися разом з водою. Якщо сумніваєтеся в свіжості мороженої журавлини, то краще її викинути. Повторно морозити ягоди теж не можна, це ви можете зробити тільки один раз.

Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

Якщо в доступності немає свіжої журавлини, то ніхто не заважає купити сушених ягід у відділі сухофруктів. Вони нічим не відрізняються від свіжих і так само багаті вітамінами, тому на їх основі виходять чудові компоти і морси. Скільки класти цукру, залежить від вашого смаку.

Суху, заморожену або свіжу журавлину можна дробити в блендері або тиснути через дрібне сито, але тоді доведеться ретельно проціджувати, перш ніж давати дитині. Ягоди довго зберігають свою цінність, тим приємніше, що діти в захваті від цього ароматного компоту, особливо якщо він свіжий і солодкий. Лікарі і дієтологи рекомендують заморожувати і сушити журавлину, в будь-який момент з неї можна приготувати вітамінний напій. Самий простий і швидкий варіант — залити в чашці окропом і настояти як чай.

Користь і шкода журавлини

Як і будь-який продукт, журавлину не можна їсти кілограмами. Природні кислоти можуть погано вплинути на шлунок і стан зубів, особливо якщо вони дуже чутливі. Люди з гастритом і виразкою повинні обережно ставитися до вживання ягоди, наприклад, розбавляти компот водою і пити його в малих кількостях.

Журавлина відмінно справляється зі шкідливим холестерином, тому якщо у вас є схильність до атеросклерозу, який в майбутньому може спровокувати закупорку судин і інфаркт, то варто звернути увагу на цю корисну ягоду.

Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

Журавлина дбайливо піклується про ротової порожнини, сечовивідної системі, жіноче здоров’я і знищує мікробів, які залишаються на стінках шлунка. Вона знижує в’язкість крові. Вітамін C, якого в ягоді навіть більше, ніж у цитрусових, є паличкою-виручалочкою в період загострення ОРР, зміцнює імунітет і тонізує.

Компот з журавлини при вагітності та годуванні груддю

Ягода містить безліч корисних вітамінів, відмінно справляється з застудами і підвищує настрій, тому її не просто можна, а потрібно їсти у такий складний період, особливо на ранніх термінах вагітності. Кислий присмак допомагає зняти токсикоз.

При всіх перевагах продукту майбутня мама має себе обмежувати, так як безконтрольне вживання ягід може спровокувати алергічну реакцію. Журавлина заборонена людям з хворобами печінки, при хворобі і гастриті. В іншому протипоказань немає: її часто використовують при хворобах нирок, варикозі і підвищеному тиску.

Компот из клюквы: рецепт из замороженной, сушеной, как варить, польза и вред при беременности

При лактації варто обмежувати вживання журавлини, так як в ній міститься багато природних кислот, здатних вплинути на ніжну мікрофлору шлунка немовляти. При ГВ (грудне вигодовування) до таким потужним продуктів слід ставитися з побоюванням.

Журавлина в мультиварці

Володарі цього кухонного приладу можуть скористатися ним, щоб приготувати ароматний журавлинний компот. Для цього потрібно в ємності змішати ягоди з цукром і водою, а потім відварювати в режимі «Суп» 30 хвилин.

Після того як мультиварка закінчить роботу, необхідно залишити на розігріві напій ще на 10 хвилин, а потім розлити по ємностей і дати охолонути.

Журавлина – це чемпіон серед ягід по підвищенню імунітету, тому, якщо при слабкому здоров’ї ви хочете порадувати себе чимось новеньким і оригінальним, обов’язково приготуйте на дозвіллі подібний напій.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: