Квашеная капуста з буряком – рецепт швидкого приготування на зиму з фото великими шматками, по-грузинськи, в банку на 3 літра, без оцту, з морквою і часником

Квашену капусту вважають споконвічно російською стравою, хоча до цього рецептура була відома в Китаї, Кореї та інших азіатських країнах. Грузини придумали додавати в склад традиційної квашенки різні овочі, такі як буряк, морква, часник або хрін. Це не тільки красиво виглядає, але і приносить користь – насичує організм вітамінами, тому квашенку рекомендують їсти взимку. Як приготувати квашену капусту з буряком по-грузинськи, і які ще є популярні і прості рецепти?

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Буряк – це дуже цінний овоч, який не втрачає корисних вітамінів навіть після термічної обробки. Капуста і часник роблять страву в три рази корисніше, адже ці овочі чудово борються з мікробами і здатні зберегти здоров’я в період простудних захворювань.

Квашена капуста з буряком і часником

Важливо: для сквашування придатна тільки велика кам’яна сіль, без добавок. Коли почнеться бродіння, йодована сіль буде гальмувати процес, з-за чого капуста може стати «сопливої», потемніти і втратити товарний вигляд.

Інгредієнти

  • Капуста 2 шт.
  • Буряк 1 шт.
  • Кам’яна сіль крупна 3 ст. л.
  • Цукор 2 ст. л.
  • Перець горошком 3-5 шт.
  • Вода 1 л
  • Часник 5 зуб.
  • Оцет 1 ст. л.
  • Лавровий лист 1-2 шт.

На порцію

Калорії: 60.9 ккал

Білки: 2.9 г

Жири: 0.2 г

Вуглеводи: 12.6 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Підготуємо качан: очищаємо капусту від верхніх листочків, ріжемо на четвертини, а потім дрібно шаткуємо.

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Буряк тремо на дрібній тертці, змішуємо обидва овоча і гарненько мнемо, поки капуста не пустить сік.

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Дрібно ріжемо часник і додаємо до майбутньої квашенке

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Складаємо суміш в банку або в залізне емальоване відро, щільно викладаємо шумівкою. Шарами викладаємо з лавровими листками і перцем горошком.

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Кип’ятимо воду, висипаємо туди цукор і сіль. Після того як наш маринад закипить, додаємо оцет. Даємо воді трохи охолонути, а потім заливаємо майбутню бурякову квашенку.

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Закриваємо банку кришкою і ставимо в прохолодне місце на 2 дні.

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Періодично перевіряйте квашену капусту, щоб не з’явилася слизька плівка. На 3 день потрібно відкрити кришку і проткнути суміш шпажкою, щоб вийшов вуглекислий газ. Потім щільно придавлюємо квашенку шумівкою.

  • Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

    Вже через 4 дні з початку приготування ви можете насолоджуватися капустою. Цей спосіб солити не найшвидший, але якщо рецепт був дотриманий, то страва вийде дуже хрустким і смачним.

Зберігатися домашня квашена капуста з буряком може кілька місяців, якщо тримати її в прохолодному місці – холодильнику або підвалі. Ви можете закрити банку і відправити її в льох до зими, щоб потім отримати ударну порцію вітамінів. У такому салаті корисна кожна калорія, а смак настільки яскравий і пікантний, що подруги обов’язково попросять рецептик.

Порада: ви можете готувати квашенку без оцту, як це роблять багато імениті кухарі та люди з гастритом, яким прописана дієта. Замість оцту використовується лимонна есенція або кисла журавлина, відмінно знезаражуються овочі та сприяє процесу бродіння

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Як приготувати з морквою

Час приготування: 3 дні

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • білки: 1,1 м;
  • жири: 0 м;
  • вуглеводи: 4,1 г;
  • калорійність – 21,2 кКал.

Інгредієнти

  • капуста – 2 качана;
  • буряк – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • кам’яна сіль – 3 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • перець горошком – 3-5 шт.;
  • вода – 1,5 літра;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • червоний перець – 1 щіпка;
  • лавровий лист – 1-2 шт.

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Покрокове приготування

  1. Приготуйте овочі до нарізки: капусту потрібно очистити від верхніх листків, буряк і моркву почистити, а потім вимити.
  2. Дрібно наріжте капусту. Її можна натерти на крупній тертці, якщо ви не упевнені, що потім вона дасть сік.
  3. Моркву і буряк тремо на тертці або ріжемо маленькими кубиками, щоб урізноманітнити блюдо.
  4. Висипаємо всі овочі в одну миску і мнемо руками, поки капуста не почне виділяти сік.
  5. Додаємо в суміш порізаний перець і лавровий лист.
  6. Стерилізуємо банку: на дно можна викласти капустяні листи, лаврушку і перець горошком.
  7. Засипаємо ємність квашенкой, трамбуем її ложкою або шумівкою.
  8. Приступаємо до приготування маринаду: у каструлю, заливаємо воду, насипаємо цукор, сіль і оцет. Даємо покипіти хвилини дві, після чого заливаємо банку по плічка.
  9. Закрити ємність кришкою і залишаємо для заквашування при кімнатній температурі на 2 дні.
  10. На 3 добу обов’язково протикаємо дерев’яною паличкою всю банку до дна, щоб випустити вуглекислий газ, інакше квашенка буде гірчити (так буває, коли перестоит молочнокисла закваска) і замість користі принесе шкоду.

Квашена капуста з буряком і морквою, яка може змагатися з діжковими соліннями, готова! Для нехитрої сервірування підійде петрушка з її нейтральним смаком і кусень чорного хліба. Банку з квашенкой можна зберігати в холодильнику або льосі: при низькій температурі блюдо залишається свіжим кілька місяців.

Квашена закуска шматками

Це популярний продукт, який добре відомий в Грузії. Головна відмінність від класичного рецепту квашеної капусти – овочі потрібно нарізати рівними великими шматочками, а не шаткувати. Це ніяк не впливає на якість страви, навпаки, робить його більш оригінальним. Скибочки виходять дуже апетитними. Спосіб надійний, заквашується така пелюстка швидко.

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Час приготування: 12 годин

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • білки: 3 м;
  • жири: 0,2 г;
  • вуглеводи: 12,6 м;
  • калорійність – 60,9 кКал.

Інгредієнти

  • капуста – 2 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • сіль – 3 ст. л.;
  • перець чорний або білий горошком – 3-5 шт.;
  • вода – 1 літр;
  • часник – 5 зубчиків;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • селера – 1 пучок;
  • перець чилі – 1 стручок;
  • лавровий лист – 1-2 шт.

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Покрокове приготування

  1. Очищаємо капусту від верхніх листків, ретельно миємо її, готуємо буряк.
  2. Перед тим як квасити, капусту і буряк ріжемо невеликими квадратами або брусочками. Так само нарізаємо часник і селеру. Дрібно ріжемо перець чилі.
  3. Отриману суміш перемішуємо і відправляємо в заздалегідь приготовлену банку для квашення разом з лавровими листами і перцем. Деякі кулінари вважають за краще засипати овочі частинами (окремими шарами), щоб вийшов соковитий колірний перехід.
  4. Готуємо маринад: у каструлю наливаємо воду і чекаємо, поки вона закипить. Потім додаємо туди сіль і оцет, продовжуємо варити ще 2 хвилини.
  5. Отриманим маринадом заливаємо капусту так, щоб вода повністю покривала її.
  6. Чекаємо, поки наша страва охолоне, а потім прибираємо в холодильник, де воно повинно маринуватися 12 годин.

Зберігатися капуста по-грузинськи може кілька тижнів за умови, якщо вона залишається в маринаді. Бажано тримати блюдо в холодильнику в закритій ємності.

Порада: грузини навмисно ріжуть овочі великими шматками, але якщо ви не впевнені, що страва приготується правильно, можете внести власні зміни – перед тим як засолити, подрібнити їх теркою або нашаткувати.

Гострий рецепт приготування

Багато людей в магазині відразу ж прилипають до полиці з соусами, від яких “горить” у роті. Якщо ви любите пряні і гострі страви, то вам обов’язково потрібно спробувати приготувати квашенку за цим рецептом.

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Вже дивлячись на фото стає зрозуміло – пальчики оближеш! А після перегляду відео так і тягне на кухню готувати домашні різносоли.

Час приготування: 3 дні

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • білки: 2,8 м;
  • жири: 0,1 г;
  • вуглеводи: 13,5 г;
  • калорійність – 64,5 кКал.

Інгредієнти

  • капуста – 2 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • кам’яна велика сіль – 3 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • перець горошком – 3-5 шт.;
  • вода – 1 літр;
  • часник – 5 зубчиків;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • хрін – 100 гр.;
  • перець чилі – 1 шт.;
  • лавровий лист – 1-2 шт.

Покрокове приготування

  1. Ретельно помийте овочі. Прослідкуйте, щоб плоди були свіжими, без слідів гниття, інакше вся праця може виявитися марним.
  2. Нашаткуйте капусточку, а свеколку дрібно натріть на тертці. Овочі складіть в миску і мніть їх до тих пір, поки не піде сік. Якщо капуста суха, то не переживайте, так як це можна виправити маринадом.
  3. Дрібно покришіть хрін, часник і перець чилі, додайте в майбутню квашенку.
  4. Щільно трамбуем шумівкою овочі в літрову банку або іншу приготовлену ємність. Викладаємо лаврові листочки і перець горошком.
  5. Зверху кладемо сіль і цукор, а потім заливаємо банку холодною водою приблизно по плічка.
  6. Залишаємо квашенку побродити близько 2 днів при кімнатній температурі, періодично проколюючи ємність великій дерев’яній спицею, щоб вийшов газ. Пробивайте до самого дна, інакше капуста стане гіркою. При низькій температурі гостро-кисленька закуска буде готуватися на кілька днів довше, процес бродіння затягнеться. Готувати овочі, які ставлять кваситься до певного заходу, потрібно з урахуванням температури в приміщенні.

На третій день солона капустка вважається готовою. Сховайте її в холодильник або в підвал, де вона буде зберігатися при низькій температурі кілька місяців. Довше півроку тримати її не радимо, вона стане кислим, як кваша. Приємного апетиту!

Порада: якщо блюдо виявилося занадто гострим, ви можете зробити наступне злити розсіл і злегка розбавити його водою. Але справжні любителі «погарячіше» ніколи не скаржаться, що вийшло кисло або гостро. Тут все в нормі, можна сміливо заквашувати!

Як приготувати без додавання солі

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 20

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Енергетична цінність

  • калорійність – 35.5 кКал;
  • жири – 0.1 г;
  • білки – 1.9 м;
  • вуглеводи – 6.8 р.

Інгредієнти

  • капуста білоголова 1.5 кг;
  • буряк – 300 г;
  • морква – 120 г;
  • цибуля ріпчаста – 80 г;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • кмин – 10 г;
  • вода – 3 л.

Покрокове приготування

  1. З качана капусти, знімаємо верхні листки, обмиваємо його під струменем прохолодної води і, висушивши паперовими рушниками чи серветками від зайвої мокроти, шаткуємо досить великими шматочками шириною приблизно 1 – 2 див.
  2. Моркву і буряк очищаємо від шкірки економкою (овощечистка), обполіскуємо під краном з холодною струменем і кришимо довгою соломкою.
  3. З ріпчатої цибулі знімаємо піну, також ретельно промиваємо та нарізаємо тонкими половинками кілець.
  4. Перекладаємо підготовлені овочі в начиння, виділену під квашення, в такій послідовності – першим йде шар капусти, потім цибулина, морквина, буряк, подрібнені листя лавра і насіння кмину. Повторюємо дану послідовність до закінчення інгредієнтів, при цьому останнім шаром обов’язково повинні йти капустяне листя.
  5. Ємність з майбутньою закускою переставляємо ближче до теплого радіатора і заливаємо все трьома літрами чистої питної води. Обов’язково враховуйте, що рівень рідини повинен бути нижче краю посуду приблизно на 10 – 15 див.
  6. Потім накриваємо овочі великий по діаметру плоскою тарілкою, виставляємо зверху важкий гніт, їм може послужити наповнений рідиною 3-літровий бутель, і залишаємо в такому вигляді кваситься протягом трьох діб. Не забувайте періодично випускати з капусти утворювались гази шляхом перебирання і перемішування овочів чистими руками.
  7. По закінченні трьох днів розкладаємо закуску за чистою склотарі і прибираємо на зберігання в холодильник.

Порада: отриманий під час квашення капусти сік не варто виливати, його можна відцідити у пластикову пляшку і використовувати замість води для наступних рецептів, пити по половині склянки двічі на добу для підтримання тонусу організму, насичення його вітаміном C і зміцнення імунної системи.

Рецепт на зиму в розсолі

Час приготування: 55 хвилин

Кількість порцій: 20

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Енергетична цінність

  • калорійність – 41.9 кКал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 2.1 м;
  • вуглеводи – 8.4 р.

Інгредієнти

  • капуста білоголова 1.5 кг;
  • буряк – 450 г;
  • часник – 120 г;
  • перець гострий чилі – 25 г;
  • вода – 1.5 л;
  • сіль поварена харчова – 90 р.

Покрокове приготування

  1. З капусти, знімаємо верхні листки, миємо її під струменем проточної, вирізаємо качан і нарізаємо досить великими довільними шматками – головне, щоб вони помістилися в банку.
  2. Очищені і помиті буряки і часникові зубці шаткуємо тонкими слайсами, а гострий перець, звільнений від усіх насіння і перегородок, великими кільцями.
  3. У підготовлену знезаражену склотару щільно утрамбовується овочі шарами у такій послідовності – буряк, чилі, часник, капуста. І так до самого верху банки, останнім шаром повинен йти капустяний лист.
  4. Слідом за цим приступаємо до приготування розсолу. Для цього доведіть півтора літра фільтрованої води до скипання і повністю розчиніть в ній 90 грам кам’яної кухонної солі.
  5. Ємність з овочами переставте в глибоку миску, залийте її гарячим розсолом, покласти зверху гніт і квасьте капусту протягом п’яти – шести днів. Кілька разів на добу обов’язково випускайте утворювались гази і підливайте назад розлитий сік з банки.
  6. Через зазначений проміжок часу щільно закрийте тару капроновою кришкою і приберіть в холодильник.

Квашена капуста со свеклой – рецепт быстрого приготовления на зиму с фото крупными кусками, по-грузински, в банке на 3 литра, без уксуса, с морковью и чесноком

Рецепт приготування капусти з буряком майже не відрізняється від звичайної квашенки, але в процесі готування капусточка приймає яскраво виражений рожевий колір. Цим можна користуватися, так як святкова страва стане відмінним прикрасою святкового столу. Не бійтеся експериментувати, додавайте різні овочі і спеції в квашену капусту, і з часом ви створите ідеальний рецепт!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: