Мариновані опеньки в домашніх умовах. Рецепти заготівлі на зиму — смачно і швидко

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

Мариновані гриби – універсальний продукт. Вони можуть стати як окремим блюдом, так і його інгредієнтом. Дуже популярні й улюблені багатьма мариновані опеньки чудові на смак і не складе великої праці їх заготовити. Адже в сезон збору їх інколи так багато, що одразу все і не з’їж, скільки не смаж з картоплею або туші в сметані. Вихід — заготовити на зиму.

Найчастіше мариновані гриби використовують в салатах, але зустрічаються також інші рецепти з додаванням грибів, такі як: розсольник, омлет, запечене фаршироване м’ясо, різноманітні рулети. Що стосується безпосередньо опеньків, то до їх збору потрібно ставитися обережно, адже існують дуже схожі зовні отруйні гриби роду гифолома. Важливо пам’ятати, що у опеньків є характерне кільце на ніжці, яке відсутнє у їх небезпечного аналога.

Опеньки мариновані гарячим способом в домашніх умовах

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

У зимовий час особливо приємно дістати з льоху баночку маринованих грибів на стіл. Тому варто взяти на замітку цей простий рецепт маринування опеньків гарячим способом. Перед самим процесом обробки продукту потрібно підготувати ємності, в даному випадку банки. Вимийте їх до скрипу спочатку пінистими засобами для посуду і кілька раз обполосніть холодною водою.

Далі приступайте до процесу стерилізації. Ви можете зробити це будь-яким способом, але найефективнішим є кип’ятіння у воді. Вам знадобиться велика каструля, яку ви складете всі банки і кришки разом або по частинах. Перед тим як розміщувати їх туди, перевірте, чи немає сколів і тріщин. Пошкоджені ємності використовувати не можна. Після того як всі баночки компактно виставлені, повністю залийте їх водою і дочекайтеся закипання. Вони повинні кипіти рівно 5 хвилин. Діставати стерилізовані банки і кришки потрібно акуратно, щоб не обпектися. Виставляйте їх на чисту марлю, краще навіть отутюженную.

Коли ємності готові, можна взятися за обробку самих опеньків. Ретельно їх відсортуйте, викиньте зіпсовані гриби, вимийте і зріжте ту частину ніжки, яка була під землею. Тепер можете перевірити наявність всіх інгредієнтів:

  • 3 кг грибів;
  • 150 гр солі;
  • 500 мл чистої води;
  • 2 ст. ложки їдальні оцтової кислоти (9%);
  • 5 листів лавра;
  • 7 чорних перчинок;
  • 7 білих перчинок.

Коли все готово, відваріть гриби близько 20 хвилин, викладіть їх на сито або друшляк, дайте обсохнути. Тим часом підготуйте розсіл: з’єднайте сіль, 2 види перців, лаврушку, воду і відваріть до стану кипіння, вимкніть і долийте оцет. Опеньки рівномірно розподіліть по банкам, залийте їх отриманим розсолом до верху.

Тепер накрийте ємності з грибами кришками, закрутіть і переверніть денцем вгору. У такому положенні вони повинні залишатися до охолодження, але цей процес потрібно трохи розтягнути, обгорнувши банки теплим рушником або ковдрою.

Після повного охолодження поставте закрутки в холодне місце. Такий продукт може зберігатися довгі місяці завдяки оцту, адже він в даному випадку спрацьовує як консервант.

Мариновані опеньки на зиму без стерилізації

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

Якщо ви не маєте бажання або часу возитися зі стерилізацією – не проблема. Існує метод, що дозволяє приготувати мариновані опеньки, випускаючи цей кропіткий процес. Але все одно враховуйте те, що банки і кришки повинні бути ідеально чистими. Ще один важливий момент – приготування без стерилізації передбачає більш короткий термін зберігання продукту, тому варто строго дотримуватися температурний режим від +5 до +10 Cº. В такому стані гриби можуть зберігатися кілька тижнів.

В іншому підготовка до приготування аналогічна – очистіть опеньки від бруду та лісової лушпиння, відріжте краєчок ніжки і зіпсовані боки (якщо такі є). Для більш ретельного очищення грибів залийте їх холодною проточною водою і залиште на півгодини. На даному етапі з них вийдуть личинки комах і пісок. Підготуйте повний список інгредієнтів:

  • 2 кілограма грибів (опеньки);
  • 100 мл столового оцтової кислоти (9%);
  • 2 ст. ложка цукрового піску;
  • 1-2 ст. ложка солі;
  • 1 літр очищеної води;
  • 3 листочка лавра;
  • 7 чорних перчинок.

З отмоченных опеньків злийте воду і залийте чистою водою, щоб повністю їх покрити. Поставте гриби на вогонь, прокип’ятити 20 хвилин на середньому вогні. Більш довга термообробка може зіпсувати смакові якості, порушити цілісність гриба і зробити їх занадто м’якими. Також слідкуйте за пінкою на поверхні води – її потрібно постійно прибирати.

Вийнявши відварені гриби на сито або друшляк, займіться маринадом. Для цього в 1 літрі води розчиніть сіль, цукор і оцет. Отриманою сумішшю залийте опеньки і знову поставте на вогонь. Проваріть їх 50 хвилин, але стежте за тим, щоб вогонь був маленьким.

Відразу після закінчення варіння рівномірно розподіліть гриби і маринад в банки, заповнивши їх доверху, закрити пластмасовими кришками і залишити на зберігання в холоді.

Опеньки мариновані без оцту з лимонною кислотою

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

Через чутливості травної системи або печії деякі люди не вживають оцет. Тому й такий рецепт грибочків повинен бути у вашому кулінарному арсеналі. Не турбуйтеся, відсутність такого інгредієнта як оцет не позначиться негативно на смакових якостях маринованих опеньків. Гідною заміною йому стане лимонна кислота або лимонний сік, а достаток прянощів тільки підкреслить унікальність смаку опеньків. Для даного рецепту знадобляться:

  • 2 кг грибів (опеньки);
  • 1 ч. ложка лимонної кислоти без гірки (можна замінити 1 ст. ложкою лимонного соку);
  • 5-6 листочків лавра;
  • 2 ст. ложки цукрового піску;
  • 1,5 ст. ложки солі;
  • гвоздика (близько 7-8 шт);
  • 6 чорний перчинок.

Щоб зробити закуску більш пікантною, додайте до складу ще цибулину, нарізану кубиками або півкільцями або подрібнений часник.

Процес підготовки продукту полягає в очищенні. Для цього 2-3 рази промийте опеньки, попередньо викинувши підгнилі. Якщо пошкоджена невелика площа гриба, то можна акуратно зрізати її ножем, а решту використовувати. Після промивання не зайвим буде так само замочити продукт в підсоленій воді на 15-20 хвилин.

Тепер можна починати варіння. Кипіти опеньки повинні приблизно стільки, скільки і отмачивались: тобто близько 15 хвилин. Після цього перекиньте їх на сито і дайте обсушитися. У літрі води розчиняємо сухі інгредієнти. Гриби так само помістіть в розсіл і починайте приготування. Цей процес триває 30 хвилин, але все це час від плити краще не відходити. Слідкуйте за вогнем – він повинен бути маленьким, а утворилася пінку знімайте.

Ще один важливий момент – не накривайте кришкою каструлю все півгодини. Це допоможе зберегти невисоку температуру і опеньки не розваряться. В стерилізовані банки розподіліть готовий продукт, закрийте кришками і поставте в холод. За таким рецептом страва придатна до вживання вже на наступну добу.

Мариновані опеньки з корицею і горчичными зернами

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

Дуже гідним і оригінальним є варіант приготування маринованих опеньків з корицею. Вона дає страві цікавий відтінок і апетитний аромат. Варто зауважити, що потрібно використовувати не мелену корицю, яка найчастіше застосовується в десертах, а палички кориці. Грибочки за таким рецептом добре поєднуються з картоплею в будь-якому вигляді, а так само заслуговують на існування як окрема страва. Оптимального смакового балансу можна досягти за такою пропорцією продуктів:

  • 1 кг грибів (опеньки);
  • 1 ложечка солі;
  • 6-6,5 ст. ложок яблучної оцтової кислоти (6%);
  • 1 ст. ложок цукрового піску;
  • 3 частки часнику;
  • 4 листків лавра;
  • 1 стручок кориці;
  • 7 чорних перчинок;
  • 1 стіл. ложка гірчичного зерняток;
  • 1 ч. ложка кропу (насіння).

Насамперед подбайте про чистоту продукту, банок і кришок. Для цього ємності залийте міцним окропом на пару хвилин, а опеньки ретельно промийте. Так само слідкуйте за тим, щоб на продукті не було зіпсованих бочков, а на баночках – тріщин і відколів. Частину ніжки гриба завжди зрізається. Яку частку видалити визначте самостійно: в тому місці, де змінюється колір на більш темний потрібно різати.

Тепер поставте воду на вогонь і після закипання акуратно опустіть туди гриби. Ще раз доведіть все до кипіння і проваріть близько 20-30 хвилин. На поверхні води може утворюватися біла пінка – її обов’язково потрібно знімати чистою ложкою. По закінченню вийміть гриби на друшляк, дайте їм стекти.

Тепер готуємо маринад наступним чином: дві склянки води поєднуємо з сіллю, оцтом, цукром, роздавленим часником, лавровими листами, корицею, перцем, гірчицею і кропом. Поставте суміш на вогонь і прокип’ятіть 5 хвилин на маленькому вогні. Тепер туди ж додайте опеньки і варіть ще 10 хвилин. Готові гриби щільно утрамбуйте в банки, залийте маринадом і законсервируйте металевими кришками.

І останній етап – стерилізація продукту. Для цього поставте закриті баночки в гарячу воду і варити з моменту закипання 25 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб вогонь залишався слабким. Виймайте готову консервацію вкрай обережно, укутайте максимально щільно теплою тканиною і залиште до охолодження. В погребі чи холодильнику такий продукт може зберігатися навіть рік. Мариновані опеньки нітрохи не втратять смак і свіжість.

Рецепт приготування маринованих опеньків з маслом

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

Кардинально відрізняється від всіх попередніх рецепт маринованих опеньків з маслом. Це блюдо буде вже більш ситним і ніжним. Їх можна буде навіть смажити, а не тільки вживати в холодному вигляді. Хочете стушкувати картоплю з грибами? Легко! Отроете баночку опеньків з маслом і приготуєте смачна печеня. Скучили по ароматного грибного супчику? І для цієї справи мариновані опеньки з маслом будуть в самий раз. Досвідчені господині здатні створювати унікальні авторські страви з таким унікальним продуктом. Для приготування таких універсальних грибочків обзаведіться наступними продуктами:

  • 2 кг опеньків;
  • 600 мл холодної чистої води;
  • 1,5 ст. ложки цукрового піску;
  • 2 ст. ложки солі;
  • 8 часточок часнику;
  • 2 ст. ложки їдальні оцтової кислоти (9%);
  • 410 мл олії (рафінованого рослинного);
  • 1 бутон гвоздики;
  • 2 чорних перчинки;
  • 2 білих перчинки.

Як і в будь-яких інших рецептах, гриби ретельно очищаються від забруднень, обрізається нижня частина ніжки і зіпсовані боку. Підготовлені опеньки опустіть в киплячу підсолену воду і проварити 20 хвилин. Після цього викиньте їх на сито або друшляк. Таким чином ви позбавитеся від зайвої вологи у страві.

Банки, в які ви будете укладати гриби, повинні бути чистими і сухими. Утрамбувавши туди опеньки і слайсы часнику, приступайте до маринаду. Спочатку змішайте три інгредієнти: воду, сіль, цукор і поставте суміш на вогонь. Тільки після закипання додайте спеції: гвоздику і перець.

Через 5 хвилин до маринаду і додайте оцет з маслом, прокип’ятіть ще пару хвилин. Готовим гарячим маринадом залийте гриби в банках так, щоб там практично не залишалося вільного простору.

Продукт закрийте стерилізованими кришками, помістіть в гарячу воду. На дно ємності з водою потрібно попередньо вдвічі постелити кухонне рушник. Всю цю конструкцію стерилізують до 40 хвилин, стежачи за інтенсивністю вогню – він повинен бути мінімальним.

Стерилізовані закручені банки переверніть догори дном, укутайте в кілька шаром теплого покривала або рушників і дайте охолонути. Мариновані опеньки будуть готові через кілька діб, але відмінно зберігатися всю зиму.

Мариновані опеньки швидкого приготування в домашніх умовах

Маринованные опята в домашних условиях. Рецепты заготовки на зиму — вкусно и быстро

Якщо ви вирішили здивувати гостей або близьких смачними маринованими опеньками прямо сьогодні – цей рецепт для вас. Такий спосіб приготування дозволяє подавати грибочки до столу вже через 4 години. Для швидкого готування краще всього використовувати дрібні екземпляри – вони швидше промаринуются і не розчарують смаком. Якщо ж у вас є близько 7-8 годин, то можна брати і великі грибочки. До того ж ваша зайнятість цим блюдом займе всього лише 40-50 хвилин, а не півтори години як у випадку зі стерилізацією.

Щоб опеньки добре просочилися і промариновались, візьміть наступний обсяг продуктів:

  • 1 кг грибів (в даному випадку опеньків);
  • 1 ч. ложка солі;
  • 1 ч. цукрового піску;
  • 20 мл столового оцтової кислоти (9%);
  • 5 чорного перчинок;
  • 2 шт гвоздики;
  • 2 частки часнику;
  • 1 невеликий лук;
  • 2 листків лавра.

Ви можете змінювати порції того або іншого компонента, виходячи з особистих переваг, так як рецепт є універсальним. Коли ви ретельно одріжете і промиєте гриби, помістіть їх у воду і доведіть до кипіння. Варити потрібно досить довго, близько 30 хвилин, адже тривалість маринування порівняно коротка.

Для приготування маринаду закип’ятіть півлітра води, з’єднайте її з сіллю, цукром, гвоздикою, перцем, цибулею, оцтом і часником. Ще раз доведіть до кипіння і по закінченню 2 хвилин вимкніть вогонь.

Отриманою сумішшю залийте гриби. Ємностями для швидкого маринування можуть стати не тільки банки, а й зручні вам мисочки або лоточки, адже термін придатності такого продукту в холодному місці не перевищує 72 годин.

Опеньки мариновані з гвоздикою і часником — відео рецепт

І на закуску дуже докладний і наочне відео з процесом приготування. Ознайомившись з ним, ви точно будете впевнені що мариновані опеньки приготовані правильно і простоять до самої зими в цілості, а результат буде смачним і ароматним.

Збирайте гриби і обов’язково їх заготовлюйте на зиму. Ні ні хвилину не пошкодуєте про витрачений час, коли смачні мариновані опеньки опиняться на вашому столі.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: