Пластовий яблучний мармелад в домашніх умовах – рецепт з пектином, без цукру і в сушарці

Яблучний мармелад – це смак, знайомий і улюблений з дитинства. Якщо ви вирішили самостійно приготувати цей корисний десерт, то варто знати про тонкощі і секрети, які дозволять зробити все легко, швидко і правильно. Пропонуємо вам кілька простих рецептів, які дають прекрасний результат – ароматний, натуральний і дуже смачний мармелад.

В домашніх умовах таку смакоту можна готувати декількома способами – на плиті, з використанням духовки і сушарки. І вигляд у ласощів буває різним – його розкладають у формочки, або розгортають і запікають пластинами, а також закривають в банках на зиму. Отже, пробуємо!

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Пластовий яблучний мармелад

З яблук цей десерт виходить найкраще, так як дані фрукти самі по собі містять велику кількість пектину – рослинного полісахариду, який володіє желирующими властивостями. Ласощі в будь-якому випадку придбає потрібну “мармеладну” консистенцію, і додавати магазинний желатин або пектин не потрібно.

Порада: якщо ви все ж побоюєтеся, що мармелад не застигне і не стане пружним, то можете прокип’ятити в окремому посуді в невеликій кількості води шкірку і серцевини яблук, а потім підлити при варінні десерту отриману проціджену рідину з виділився в неї натуральним пектином.

Інгредієнти

  • яблука 2 кг
  • цукор 1,5 кг

На порцію

Калорії: 39.3 ккал

Білки: 0 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 9.8 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Фрукти переберіть, промийте і відірвіть “хвостики”. Можна відразу зайнятися варінням, або попередньо запекти плоди в духовці, щоб вони дали більше запаху.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Надріжте яблука зверху і акуратно видаліть насіннєві коробочки, намагаючись не пошкодити цілісність самих плодів. Потім викладіть їх на деко і відправте в духовку на годину при температурі близько 140-160 градусів. Періодично перевіряйте яблука, так як вони можуть легко підгоріти – щоб цього не сталося, накрийте їх зверху пергаментом або фольгою.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    В результаті у нас вийде дуже м’які, але тримають форму фрукти. Перебити їх у блендері або ретельно розімніть “толкушкой” і перетріть через сито, щоб не залишилося дрібних шматочків паперу.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Викладіть масу в каструлю, в якій зазвичай готують варення, засипте цукром, а потім поставте на маленький вогонь і уваривайте протягом півтора годин. Час варіння залежить від кількості сировини і сорти яблук. Перевірити готовність мармеладу можна, капнувши трохи на тарілку – якщо десерт не розтікається, а тримає форму, то він готовий.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Якщо результат вас влаштував, на цьому можна і зупинитися, але якщо ви задумали зробити пластовий мармелад, то ще гарячим його необхідно перекласти на застелений пергаментом деко. За допомогою ложки або м’якою силіконовою лопатки розрівняйте масу по всій поверхні, а потім відправте в духовку або сушарку на 2 години при середній температурі в 100 градусів.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Остудіть отриманий пласт і залиште полежати якийсь час (12-24 години).

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Накрийте мармелад новим чистим аркушем пергаменту і переверніть солодкість на нього – вона повинна легко відокремитися. Потім відправте пласт назад в сушарку або духовку і знову готуйте 2 години. Після таких маніпуляцій мармелад повинен стати дуже пружним і гарним – якщо ви задоволені результатом, то можете дати “відпочити” солодощі ще добу, а потім в черговий раз просушити.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Мармеладний пласт добре ріжеться, він не мокрий і не липне до рук, значить, його сміливо можна подавати з цукровою пудрою, вона не підтане. Готове ласощі потрібно зберігати в холодильнику, загорнувши в пергамент.

Якщо ви вирішили зупинити приготування на 4 пункті, то такий мармелад можна закривати в банках на зиму – стежте за тим, щоб всі ємності були добре простерилізовані і вимиті. Якщо бажаєте, щоб солодкість збереглася довше, додайте цукру трохи більше, ніж рекомендувалося вище.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Яблучний мармелад на пектині або желатині

Якщо звертатися до старим і перевіреним рецептом, то не застигнути яблучний мармелад може тільки в одному випадку – якщо сировина недостатньо уварено. Проте чим довше ми піддаємо термообробці фрукти, то тим менше в них залишається вітамінів. У підсумку виходить не корисна їжа, підвищує імунітет взимку, а звичайний солодкий десерт. Тому рецепт, за яким яблучка увариваются менше покладеного часу, сподобається багатьом людям, які дотримуються правильне харчування. Але для досягнення такої мети ми додамо в ласощі додаткові загусники.

Мова йде про магазинному пектині або желатині. Ці інгредієнти допоможуть десерту швидше придбати потрібну консистенцію. Желатин – це загусник тваринного походження, тому вегетаріанці частіше використовують його аналог з водоростей – агар-агар.

Важливо: желатин необхідно попередньо замочувати у невеликій кількості холодної води, щоб він розпух і добре перемішався з яблучним пюре. А пектин для рівномірного розподілу в суміші перед застосуванням потрібно обов’язково з’єднати з невеликою кількістю цукру.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична цінність

  • білки – 0.6 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 5 м;
  • калорійність – 22.6 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 500 г;
  • желатин – 20 г;
  • цукор – 150 р.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Покрокове приготування

  1. Желатин змішайте з 100 мл холодної кип’яченої води і поки відставте в сторону. Якщо будете використовувати інший загущувач (пектин або агар-агар), то необхідну кількість дивіться в інструкції до кожного продукту.
  2. Яблука переберіть, промийте в проточній воді, просушіть рушниками.
  3. Очистіть фрукти від шкірки, наріжте їх невеликими шматочками, все насіння і “хвостики” видаліть. Для отримання більшої кількості пектину найчастіше використовують саме м’якоть разом з шкіркою, але без неї яблука зваряться набагато швидше.
  4. Пересипте яблучні дольки цукром. Почекайте, щоб вони пустили сік, а потім поставте на маленький вогонь. Доведіть масу до кипіння і варіть півгодини, періодично помішуючи.
  5. Перекладіть зварені яблука в блендер або пюрируйте їх занурювальним агрегатом, як вам буде зручніше.
  6. Потім поверніть однорідну масу на плиту, доведіть до кипіння. Додайте розведений у воді желатин, ретельно перемішайте і проваріть ще 10 хвилин.
  7. Якщо мармелад тече з ложки, а не падає, то можна додати ще трохи желатину або крохмалю, який теж відмінно сприяє загустінню.

Ще гарячий мармеладний десерт можна розлити по банках і відправити на зберігання, так і викласти у формочки і ласувати вже сьогодні. Безпосередньо перед подачею мармеладкі посипають цукровою пудрою, а прикрашають апельсиновими часточками і м’ятою для кольору.

Подібний десерт можна їсти ложкою прямо з банки, додавати як начинку в рогалики, пироги та іншу випічку. Якщо ви любите яблука до такої міри, що не бажаєте розставатися з ними навіть взимку, то неодмінно закрийте кілька баночок такої заготовки. Але обов’язково вживайте солодкість в розумних кількостях – від карієсу, ожиріння і діабету ніхто не застрахований!

Яблучний мармелад без цукру

Більшість сучасних рецептів передбачають використання цукру, але такий десерт шкідливий, особливо для дітей. Однак вихід є – можна приготувати мармелад з медом! Це не тільки смачна солодкість, але і дуже корисна добавка до раціону.

При варінні, герметично закупорені ємності і при відсутності повітря цукор – це дуже хороший консервант, який затримує розвиток і поширення бактерій. Умова дотримується при його вмісті в заготівлі від 60% і більше. Якщо цей відсоток менше, то мармелад необхідно додатково стерилізувати. Якщо ви робите заготівлю без меду й без цукру, але дуже хочете закрити її на зиму – обов’язково стежте за ретельною стерилізацією банок і сировини.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Це цікаво: в меді присутній унікальний фермент. Він відомий як інгібін, який вбиває шкідливі бактерії і діє проти збудників хвороб. Саме тому продукт стерильний і служить добрим консервантом – він не може зіпсуватися або запліснявіти, тільки засахариться.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 22

Енергетична цінність

  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 2.6 м;
  • калорійність – 12 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 2 кг;
  • мед – 100 мл;
  • желатин – 40 г;
  • вода – 200 мл

Покрокове приготування

  1. Яблука необхідно оглянути, прибрати всі перезрілі і зіпсовані плоди. Потім фрукти промиваємо в проточній воді, видаляємо “хвостики” і листочки. Нарізаємо часточками.
  2. Відправляємо сировину у велику п’ятилітрову каструлю, додаємо склянку води і варимо до повного розм’якшення яблук близько 2-3 годин.
  3. Якщо взяли тонкостінну каструлю, то не забувайте періодично помішувати всю масу, щоб яблука не пригоріли. Замість варіння можна спочатку запекти фрукти, а потім вже подрібнити.
  4. З допомогою ручного заглибного блендера перетворюємо яблучка в пюре. Якщо такого пристосування немає, розім’яти фрукти можна звичайної “толкушкой для картоплі.
  5. Потім необхідно протерти пюре через сито – це робиться для того, щоб мармелад був більш однорідним, а в ньому не траплялися шматочки шкірки.
  6. Каструлю з перетертим пюре повертаємо на дуже маленький вогонь і продовжуємо варити ще хвилин 40. Необхідно домогтися гарної густоти.
  7. В останню чергу додаємо вибране желирующее речовина і перемішуємо. Варіння можна вважати закінченою, коли яблучна маса не ллється з ложки, а “падає”.
  8. Трохи остудіть мармелад – мед вже при 50 градусах починає втрачати велику частину корисних речовин, тому з них необхідно дбайливо поводитися, щоб зберегти всі вітаміни і мінерали. Додайте в пюре мед, ретельно перемішайте і розлийте по формочках або по банкам. Зберігається подібна солодкість зазвичай в холодильнику.

Порада: якщо вам здається, що одні яблука “нудно” виглядають, для більш яскравого кольору і смаку можна додати сливи або інші ваші улюблені фрукти. Обов’язково стежите за вмістом пектину і кладіть його за необхідності.

Яблучний мармелад зі сливами

В англомовних країнах словом “мармелад” прийнято іменувати тільки солодощі з цитрусових, але що заважає нам використовувати улюблені фрукти і ягоди? Не завжди цей десерт є таким, яким ми його частіше зустрічаємо в магазинах – у вигляді застиглих прозорих шматочків різної форми, обвалянных в цукрі. В Англії, наприклад, мармелад намазують виключно на хліб, у Німеччині солодкість дуже нагадує звичайне повидло, тобто класичного рецепту мармеладу не існує.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Найкраще яблука поєднуються зі сливами – в обох видах фруктів високий вміст пектинів, тому додавання желатину десерт не потребує. Все, що нам потрібно – хороші стиглі плоди і цукор.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • білки – 0.1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 8 г;
  • калорійність – 32.4 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • сливи – 1 кг

Покрокове приготування

  1. Фрукти перебираємо і промиваємо в проточній воді. Зверху яблука знімаємо невелику “шапочку” і акуратно вирізаємо серединку з насінням. Сливи просто ділимо навпіл і прибираємо кісточку.
  2. Складаємо підготовлені плоди в пакет для запікання, щільно зав’язуємо і відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 200 градусів.
  3. Після закінчення зазначеного часу вимикаємо плиту і даємо фруктів трохи охолонути.
  4. Розв’яжіть пакет з одного боку і акуратно перекладіть сливи і яблука в каструлю для приготування варення. За допомогою заглибного блендера пюрируйте фрукти до однорідної маси. Якщо хочете, щоб у мармеладу була більш ніжна консистенція, його можна перетерти через дрібне сито.
  5. Ставимо каструлю на плиту, пересипаємо цукром пюре, і на повільному вогні доводимо до кипіння.
  6. Після закипання варимо масу ще близько 40-60 хвилин. Готовність десерту можна перевірити наступним чином – викладіть ложку мармеладу на тарілку тонким шаром, а потім проведіть по ньому ножем. Якщо з’явився слід залишається чітким – значить, все вийшло! Якщо пюре ще рідкувате, його продовжують уварювати до бажаної консистенції.

Такий мармелад можна ще гарячим розкласти по стерилізованим банкам і закатати, або ж дочекатися охолодження, а потім зберігати в холодильнику в щільно закритій тарі. Слива дає ласощів насичений червоний колір і королівський смак, тому такий домашній десерт підходить в якості елітного частування і заслуговує гарної подачі!

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Мало хто готує вдома мармелад, так як вважає, що це дуже трудомістким і довгим заняттям. Якщо ви не пошкодуєте часу і сил, то в результаті отримаєте дуже смачну і корисну солодкість, яку можна давати діткам, додавати у випічку або, полив шоколадом, створити приголомшливий і святковий десерт.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: