Заготовлювати на зиму соління наші предки почали ще кілька сотень років тому. Вони довго шукали спосіб: як зберегти в літніх і осінніх овочах і фруктах вітаміни і корисні речовини. І вони придумали найкращий спосіб – засолку на зиму. Сучасні господині найчастіше солять помідори і огірки.
Навіть не дивлячись на те, що сьогодні полиці магазинів просто ломляться від достатку солінь, багато мами і бабусі все ж воліють власні, перевірені роками, рецепти. Домашня закачування завжди відрізняється гострим, пікантним смаком і набагато безпечніше і корисніше магазинної. Домашні солоні огірочки завжди виходять хрусткими і соковитими, а помідори – смачними, м’ясистими і апетитними.
Сьогодні знайти рецепти засолювання помідорів в літрових банках легко. В інтернеті є безліч покрокових рецептів з фото або відео про те, як правильно і швидко солити червоні помідори в банки на зиму.
Закатати такі помідори можна як холодним, так і гарячим способом. Від наявності та кількості інгредієнтів буде залежати, наскільки томати вийдуть гострими, солодкими або солоними. Все залежить від уподобань господині і її домочадців. До речі, в літрових банках дуже зручно солити помідори половинками, часточками або консервувати помідори черрі. Маленькі і акуратні, в поєднанні з жовтим перцем або зеленим соковитим хріном, свіжим ріпчастою цибулею, вони будуть справжнім мистецьким і, головне, їстівним твором мистецтва!
Про те, як просто засолити помідори на зиму в банках, читайте в цій статті. Раніше по цьому рецепту солили помідори в бочках. В даний час господинями, які живуть у квартирах, зручніше використовувати призначені для цього вакуумні ємності. Незважаючи на те, що засолювання не проходить в бочках, томати все одно виходять солоними, смачними і ароматними, як ніби їх солили в старовинних тарах. До того ж оцет і олію додавати при засолюванні не потрібно. Це не консервація, а посол, тому у застосуванні цих інгредієнтів немає необхідності.
Рецепт розрахований на трилітрову банку.
Інгредієнти
- помідори міцних і твердих сортів невеликого розміру 1.5 кг
- кріп свіжий 1 пучок
- вишневий лист 6 шт.
- смородиновий лист 5 шт.
- листя хрону 3-4 шт.
- зубчики часнику великого розміру 4-5 шт.
- кухонна сіль 3 ст. л.
- лимонна кислота на кінчику ножа
На порцію
Калорії: 14 ккал
Білки: 1.7 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 1.8 м
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
-
Стерилізуємо банку і залізну кришку. Не використовуємо капронові, так як ми будемо влаштовувати.
-
Основну масу інгредієнтів викладаємо на дно банки. Ножицями в бутель досить крупно ріжемо пучок кропу, листя хрону. Листочки смородини і вишні можна покласти цілими. Два зубчики часнику ріжемо на великі часточки і кидаємо в банку.
-
Починаємо закладати помідори. Перед тим як класти помідору в бутель, її потрібно проткнути один раз зубочисткою в тому місці, де у неї знаходиться хвостик. Помідори «з дірочками» нещільно укладаємо в банку до країв. Зверху додаємо решту розрізані зубчики часнику і трохи порізаного кропу.
-
Приступаємо до приготування розсолу. Беремо чисту джерельну воду. Наливаємо в каструлю. З розрахунку на півтора літра насипаємо 3 столові ложки солі. За смаком можна використовувати і цукор 1 столову ложку, але саме цей рецепт не передбачає наявність цукру. Після того як посолили, ставимо каструлю з солоною водою на плиту. Кип’ятимо воду.
-
Гарячим соком (розсолом) заливаємо помідори в банці. На кінчику ножа додаємо лимонної кислоти. Можна додати четвертинку аспірину для того, щоб розсіл не помутнів, проте це теж не обов’язкова складова. На ваш смак.
-
Банку, накриваємо чистим рушником і залишаємо на кухні при кімнатній температурі на 5-6 днів. Якщо хочете, щоб помідори були дуже кислими, то можна залишити бродити на тиждень. Однак, як правило, процесу бродіння вистачає перших п’яти діб.
-
Розсіл злити і прокип’ятити. Закатуємо банку залізною кришкою і переносимо у прохолодне місце. Стерилізація закруток не потрібна. Соління помідорів на зиму в банках закінчено!
Важливо: деякі господині закручують банки з гірчицею, щоб засолення був більш хрустким. Але для помідорів це не так актуально. Також додають спирт. Робіть це все тільки на свій страх і ризик.
Готові помідори чудо як гарні! За смаком нагадують ті класичні бочкові соління, які готували в діжках наші прабабусі. Ароматні й соковиті, злегка солененькие помідори стануть відмінною закускою до домашнього вечері або святкового застілля.
Щоб зима була ситна і смачна, подбайте про закатках зараз, в літній час. Адже так приємно відкрити баночку солоних пряних помідорів під горілочку і смачну картоплю з маслом. Така вечеря нікого не залишить байдужими!
Зберігайте кращі традиції країни, їжте смачні страви і будьте здорові!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.