Варення з яблук і слив на зиму: рецепти без кісточок, без води або без цукру, п’ятихвилинка

Баночка ароматного варення взимку доведеться завжди до речі. З ним можна просто попити чайку вприкуску або ж начинити пиріжки. Ми пропонуємо вам приготувати варення з яблук і сливи в домашніх умовах за будь-яким з представлених рецептів, кожен з яких перевірено часом і досвідом мільйонів господинь.

Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

Класичне варення з яблук і слив без кісточок

Це найпростіший рецепт приготування кисло-солодкого варення на зиму, який по силі відтворити навіть початківцям кулінарам.

Інгредієнти

  • Слива синя 700 г
  • Цукровий пісок 900 г
  • Яблуко солодке 700 г
  • Вода 200 мл

На порцію

Калорії: 139.7 ккал

Білки: 0.3 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 34.6 р

Кроки 45 хв. Відео-рецепт

  • Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

    Промийте фрукти і переберіть. Очистіть яблука від насіннєвих коробок, у сливи видаліть кісточку, розділивши кожну вздовж.

  • Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

    Поріжте шматочками плоди, залишивши у яблучок незайманою шкірку. Намагайтеся, щоб скибочки були однаковими, тоді вони рівномірно проварятся.

  • Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

    Перекладіть все в каструлю, всипте цукрового піску і додайте рідини. Ретельно перемішайте і доведіть до кипіння, встановивши показник конфорки на максимум.

  • Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

    Зробіть найнижчий вогонь і тушкуйте під кришкою, поки маса не стане помітно густий. В середньому у вас на це піде близько 2,5 годин. Не забувайте періодично перемішувати варення, інакше воно може підгоріти, що негативно позначиться на смаку ласощі.

  • Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

    В цей час підготуйте пів-літрові банки, які вимийте з содою і прожарити в духовці близько 15 хвилин. Ставити ємності потрібно ще холодний жарову шафу в мокрому стані догори дном.

  • Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

    Розподіліть готове варення в банки і герметично загорніть спеціальним пристосуванням.

Це цікаво: за даною рецептурою заявлено використання нечищених від шкірки яблук, що забезпечує збереження їх щільності в процесі варіння. Для більш ніжної фактури страви можете очистити плоди, тоді в ході готування вони перетворяться з кубиків в ніжне пюре.

Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

Сливово-яблучне варення «П’ятихвилинка»

Даний рецепт відноситься до числа тих, які готуються у декілька етапів, але, незважаючи на досить тривалий процес, користуються попитом. Такі десерти відрізняються більш свіжим смаком і максимумом збережених вітамінів.

Читайте також:  повидло з яблук і слив на зиму, рецепт з фото, простий, в домашніх умовах

Кількість порцій: 36

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 148.9 ккал;
  • білки – 0.3 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 37 р.

Інгредієнти

  • стигла слива – 800 г;
  • яблуко солодке – 350 г;
  • цукровий пісок – 1 кг;
  • лимон – 0.5 шт.

Покрокове приготування

  1. Вийміть у помитою сливи кісточку, нарізавши її навпіл. Яблуко поріжте тонкими слайсами. Збризніть соком лимона – це дозволить зберегти зовнішній вигляд фрукта і запобігти потемніння м’якоті.
  2. Перекладіть все в приготовану каструлю, засипте цукром, перемішайте. Відставте в сторону. Так як це варення готується без води, фруктів необхідно час, щоб пустити достатню кількість соку.
  3. Попутно займіться ємностями для зберігання. Маленькі баночки дуже зручно стерилізувати в мікрохвильовці – процес скорочується до кількох хвилин. Для цього наповніть буквально на 1-2 см банки водою, встановіть максимальну потужність і поставте таймер на 2 хвилини. Коли станете діставати, будьте обережні, щоб не обпектися великою кількістю пара.
  4. Через приблизно годину можете приступати до приготування варення. Доведіть вміст каструлі до кипіння, а після тримайте на маленькому вогні 10 хвилин. Потім зніміть з плити і дайте охолонути. Повторіть процедуру 3 рази, після чого загорніть по банкам.

Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

Рецепт варення з яблук і слив з корицею

Дуже часто кулінари поєднують фрукти зі спеціями, тому пропонуємо приготувати звичне варення на новий лад, додавши в нього пряні нотки кориці.

Кількість порцій: 40

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 85.9 ккал;
  • білки – 0.3 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 27 р.

Інгредієнти

  • яблука солодкі – 500 г;
  • лимон – 0.5 шт;
  • слива «Угорка» – 1000 м;
  • цукровий пісок – 700 г;
  • кориця мелена – 1 ч. л.
Читайте також:  Як солити печериці - рецепт приготування грибів в домашніх умовах в банках швидко і смачно

Покрокове приготування

  1. Подрібніть на невеликі шматочки сливу і яблука, попередньо видаливши серцевини.
  2. З’єднайте обидва компоненти, всипте натерту з 1 лимона цедру, додайте цукор. Перемішайте.
  3. Поставте посуд на плиту, киньте спецію, закип’ятіть і варіть після близько ½ години.
  4. За допомогою заглибного блендера зробіть консистенцію трохи схожою на пюре.
  5. Розкладіть по стерилізованим заздалегідь банкам і гарненько закупорьте металевими кришками.

Порада: вибирайте для варення середні по зрілості плоди. Вони не повинні бути сильно переспевшими. Такі ви не тільки без проблем відокремте від кісточки, але і отримаєте в результаті шалено смачне ласощі.

Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

Рецепт варення з слив і яблук без цукру

Багатьом може здатися, що десь сталася помилка, адже несолодкого варення не буває. Проте, таке можливе. Та на зберіганні це жодним чином не позначається, адже варення проходить достатньо серйозну підготовку.

Кількість порцій: 35

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 15.2 ккал;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 3.6 р.

Інгредієнти

  • яблука – 500 г;
  • сливи – 700 р.

Покрокове приготування

  1. Переберіть плоди, видаліть серцевину. Наріжте невеликими шматочками.
  2. На середньому вогні тушкуйте фрукти в каструлі під кришкою. З моменту, коли виділилася велика кількість соку, варіть ще 30 хвилин.
  3. Зніміть з вогню, остудіть. Це займе близько 9 годин. Повторіть процедуру не менше 5 разів. У підсумку повинна бути консистенція, в якій ложка буде стояти.
  4. Розкладіть по чистим баночках і залиште їх не закупореними. Коли з’явитися легкий «наст» на поверхні варення, можете закривати ємності або капроновими кришками, або звичайною пергаментним папером.

Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

Порада: використовуйте самі стиглі і солодкі плоди. Це цілком можуть бути перезрілі фрукти, в яких накопичився природний цукор, який впливає на кінцевий результат.

Успіхів вам, а також легкої зимівлі!

Читайте також:  Помідори солоні в пакеті з часником: швидкий рецепт за 5 хвилин

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Варенье из яблок и сливы на зиму: рецепты без косточек, без воды или без сахара, пятиминутка

DvaGusya