Варення з обліпихи на зиму простий рецепт, п’ятихвилинка

Кінець серпня, початок вересня — період дозрівання корисної і дуже смачної ягоди обліпихи. Цінують її за цілющі властивості і багатий склад вітамінів. Тому багато господинь намагаються заготовити обліпиху на зиму, щоб пригощати домочадців або гостей оригінальним ласощами.

У плодах цієї ягоди відсутні ферменти, що руйнують вітамін С при високих температурах. Тому обліпиху можна піддавати термічній обробці, і не побоюватися за погіршення поживних речовин. З ягоди варять компоти, джеми, варення, заготовляють соки або просто заморожують — в будь-якому вигляді виходить смачно і корисно.

Пропонуємо приготувати варення з обліпихи на зиму за простими рецептами.

Варення з обліпихи на зиму, простий рецепт

Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминуткаВарення з обліпихи з кісточками

Приготуємо обліпихова варення з кісточками. Воно вариться за класичним рецептом. Процес приготування не складний. Ягоди настоюються в цукрі кілька годин для виділення соку, проварюються на слабкому вогні не більше 15 хвилин і загортаються в банки. Варення виходить дуже ароматне і смачне.

Інгредієнти:

  • Обліпиха – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг

Приготування:

  1. Обліпиху перебрати, видалити плодоніжки, листя і промити прохолодною водою.
  2. Покласти ягоди в ємність для варіння і засипати цукром. Настоювати протягом 6-7 годин для виділення соку. Бувають ягоди обліпихи дуже щільні, і часу для виділення соку потрібно більше. У такому разі плодову масу бажано залишити на ніч, а вранці почати варіння.
  3. Після того, як ягоди дали сік, поставити ємність на плиту і довести до кипіння. Варити протягом 10 хвилин.
  4. Потім дати варенню повністю охолонути і розфасувати по чистим стерилізованим банкам.
  5. Прибрати баночки на зберігання до зими у прохолодне місце.

Варення з обліпихи на зиму простий рецепт п’ятихвилинка з покроковим фото

Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминуткаВарення з обліпихи — рецепт п’ятихвилинка

Обліпихова варення, зварене за рецептом п’ятихвилинка, не займе багато часу, а в зимові місяці порадує своїм незвичайним кисло-солодким смаком.

Інгредієнти:

  • Обліпиха – 500 гр.
  • Цукровий пісок – 600 гр.
  • Вода – 100 мл

Приготування:

Для варення слід відібрати стиглі і щільні ягоди, щоб при варінні вони зберегли форму і не розповзлися.

  1. Обліпиху перебрати, видалити, листочки і гілочки.Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка
  2. Потім помити і дати стекти зайвій воді.Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка
  3. Зварити густий цукровий сироп. Для цього нагріти 100 мл води.Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка
  4. Додати цукор. Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка
  5. Варити сироп до повного розчинення кристалів.Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка
  6. У гарячий сироп опустити ягоди обліпихи, довести масу до кипіння і поварити 5 хвилин. Під час варіння періодично знімати піну.Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка
  7. Готове варення в гарячому вигляді розлити по стерилізованим баночках і закатати герметично кришками.
  8. Як баночки повністю охолонуть, прибрати їх на зберігання в прохолодне місце.

Варення з обліпихи без кісточок

Обліпихова варення без кісточок виходить дуже ніжним і не менш корисним. До того ж готувати з нього можна різні напої: киселі, морси, компоти.

Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка

Для приготування десерту знадобиться соковижималка або сито.

Інгредієнти:

  • Обліпиха – 1 кг
  • Цукор – 800 гр

Кількість цукру радимо в цьому рецепті коректувати самостійно на свій смак, так як сорти обліпихи різні. До того ж одні воліють дуже солодке варення, інші – кисло-солодке.

Приготування:

  1. Обліпиху перебрати, видалити сміття і промити водою.
  2. Ягоди пропустити через соковижималку. Якщо такий «помічниці» немає, то скористайтеся ситом і перетріть на ньому обліпиху. Щоб легше було перетирати ягоди, попередньо обдайте їх окропом.
  3. Потім в обліпиховий сік додати цукровий пісок і розмішати.
  4. Варити на плиті до повного розчинення цукру.
  5. Розлити варення в гарячому вигляді в підготовлені банки, герметично закрутити кришками і укутати до остигання.

Повністю остиглий десерт прибрати на зберігання в холодильник.

Варення з обліпихи на зиму без варіння

Корисні речовини обліпихи можна зберегти, приготувавши її за рецептом без термічної обробки. Однак цукру доведеться додати трохи більше, щоб ягоди довше збереглися.

Інгредієнти:

  • Обліпиха – 500 гр
  • Цукровий пісок – 700 гр

Приготування:

  1. Ягоди перебрати, помити. Дати стекти зайвій воді.
  2. Викласти ягоди в емальований чашу і засипати цукром і перемішати.
  3. Перетерти ягідну масу толкушкой і дати постояти до розчинення цукру.
  4. Потім обліпиху ще раз потовкти толкушой, перемішати і розкласти по чистим банкам.

Зберігатися таке варення в холодильнику протягом 4 місяців.

Варення з яблук і обліпихи

Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминуткаВарення з яблук і обліпихи на зиму

Смачна заготовка у вигляді варення з обліпихи і яблук, точно порадує вас в зимові місяці, а головне забезпечить організм вітамінами і підніме життєвий тонус.

Завдяки дивовижному сорту обліпихи варення вийшло яскраве, з насиченим помаранчевим кольором.

Інгредієнти:

  • Обліпиха – 500 гр
  • Яблука очищені -500 гр
  • Цукор – 800 гр

Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка

Приготування:

  1. Обліпиху промити, обшпарити окропом і протерти через сито.
  2. Додати цукор і перемішати.
  3. Яблука помити, звільнити від шкірки, нарізати часточками або кубиками.
  4. У ємності для варіння закип’ятити воду (1/2 склянки), додати нарізані яблука і варити 10 хвилин.
  5. Потім яблука подрібнити в блендері, додати до обліпиховою масі і поварити на плиті на повільному вогні 2-3 хвилини.
  6. Готове варення в гарячому вигляді розкласти по стерилізованим баночках і прибрати остигати під ковдру або плед.

Зберігати десерт в прохолодному і темному місці.

Варення з обліпихи з волоським горіхом

Варенье из облепихи на зиму простой рецепт, пятиминутка

Дуже незвичайне і смачне варення виходить з обліпихи і волоських горіхів. Для приготування такого десерту знадобиться:

  • Обліпиха — 500 гр,
  • Ядра волоських горіхів — 100 гр,
  • Цукровий пісок — 750 гр,
  • Вода — 1 стакан.

Ядра волоського горіха пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Приготувати сироп їх цукру і води. У гарячий сироп викласти волоські горіхи і варити протягом 25 хвилин. Потім додати ягоди обліпихи і варити ще 20 хвилин.

Готове варення остудити і перелити в стерилізовану баночку, закрутити кришкою.

Варення з моркви і обліпихи

Щоб урізноманітнити солодкі заготовки на зиму, можна приготувати незвичайне варення з обліпихи і моркви. Такий десерт має не тільки оригінальним смаком, але й цілющими властивостями.

Інгредієнти:

  • Морква — 0,5 гр,
  • Обліпиха — 0,5 гр,
  • Цукровий пісок — 500 гр.

Моркву вимити, почистити і нарізати невеликими кубиками. Після бланшувати в киплячій воді протягом 4 хвилин. Викласти моркву в друшляк і дати стекти зайвій воді.

Обліпиху перебрати, ретельно промити і пропустити через соковижималку.

У ємність для варіння влити обліпиховий сік додати моркву і цукор. Поставити на повільний вогонь і варити протягом півгодини.

Готове варення остудити і розкласти по чистих банках. Прибрати на зберігання в прохолодне місце.

Обліпихова варення «Янтарне»- відео

 

Тепер ви знаєте, як зварити обліпихова варення на зиму. Вибирайте рецепти за душі і заготовлюйте чудове і корисне ласощі.

 

 

Бажаємо вдалих заготовок та приємного чаювання!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: