Заправка для борщу із буряка на зиму – рецепти дуже смачно, з капустою, без оцту, в мультиварці, без капусти

У кожному регіоні готують борщ за місцевими рецептами. Тому існує таке розмаїття страв, об’єднаних однією назвою. Щоб насолоджуватися борщем і в зимовий період, коли свіжі овочі піднімаються в ціні, господині роблять заготовки заправок. Досить відкрити таку баночку, додати в бульйон, де вариться картопля, овочеву заправу, і за кілька хвилин буде готове ароматне апетитне блюдо до обіду.

Секрети приготування

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Відомо багато варіацій приготування борщу. Страви відрізняються технологіями і складом інгредієнтів. Кожна господиня привносить в капустяне супи свою родзинку.

Щоб вийшов дуже смачний борщ, необхідно дотримуватися основного принципу – дотримання пропорцій.

Важливо співвідношення продуктів і при приготуванні борщової заправки. Скільки б овочів в заготівлі ні було, основні інгредієнти беруть у рівних кількостях (якщо немає інших переваг).

Основні рекомендації

  • всі продукти для заправки повинні бути соковитими, в міру стиглими і з тонкою шкіркою;
  • не важливо, як різати овочі (соломкою або кубиками), форму вони повинні мати однакову;
  • якщо необхідно натерти коренеплоди, то краще використовувати не звичайну тертку, а ту, що дає соломку; в іншому випадку буряк і морква в процесі готування можуть перетворитися в кашкоподібну масу;
  • можна для заправки використовувати свіжі помідори, але якщо додати томатну пасту, колір борщу стане більш насиченим;
  • щоб заготовка довше зберігалася взимку, проварювати овочі необхідно не менше того часу, що вказано в рецептурі, а фасування виробляти тільки в гарячому вигляді.

Баночки з борщовий заправкою – справжня палочка-виручалочка для зайнятих жінок. За допомогою такої заготовки спрощується процес приготування першої страви.

Прості і смачні рецепти заправки для борщу

Мабуть, немає такої родини, де б не любили борщ. Господиня готує його за власною технологією, з урахуванням уподобань домочадців. Але нові рецепти завжди будуть цікаві тим, хто обожнює проводити експерименти на кухні, щоб урізноманітнити своє меню. У цьому допоможуть запропоновані нижче рецепти борщевых заправок.

З капустою

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Основа справжнього борщу – капуста і буряк. Обидва ці компоненти можна законсервувати по банках, доповнивши іншими продуктами. Беруть їх в одному кількості – по 800 р. А ось цибулі, томатів і морквини можна взяти трохи менше – 500 р.

Послідовність дій буде така:

  • капусту шаткують, буряк і моркву натирають соломкою;
  • цибулю і помідори нарізають півкільцями;
  • уклавши підготовлені продукти у велику каструлю, додають сіль (2 ст. л.), цукор (3 ст. л.), рослинне масло (100 мл);
  • вливають воду (1/2 склянки) і варять на середньому вогні 20 хвилин;
  • додавши в киплячу масу оцет (50 мл), все перемішують і відразу фасують.

Стерилізувати заправку не потрібно. Просто закочують кришками, перевертають догори донцями і остуджують природним чином.

З квасолею

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Бобові роблять страву більш насиченим і корисним. Існує думка, що справжній борщ готується з квасолею. Тим, хто любить цей продукт, дана заготівля доведеться за смаком.

Готують консервацію за таким рецептом:

  • готують буряк, моркву, помідори, болгарський перець, цибуля – все по 1 кг;
  • овочі нарізають соломкою або використовують шатківницю;
  • квасоля (1,5 склянки) варять до напівготовності і додають в овочеву суміш;
  • масу заливають водою (неповний стакан) і рослинним маслом (125 р);
  • ввівши оцет (75 мл) і улюблені спеції, проварюють асорті 50 хвилин, фасують.

Якщо є бажання додати в рецептуру зелень, то краще робити це до того, як овочеву масу ставити на плиту.

Заправка часниково — томатна

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Часничок надає кожному блюду гостру пікантність. Крім цього, ароматні зубці ще й відмінне бактерицидний засіб, що вбиває мікробів, що потрапили в консервацію. У цьому рецепті заправка просто насичена часником, і припаде до смаку любителям особливої прянощі.

Сама ж інструкція по приготуванню виглядає таким чином:

  • помідори (1,2 кг) пропускають через м’ясорубку;
  • томатну масу нагрівають на повільному вогні, поступово ввівши сіль (за смаком) цукор (4-6 ст. л.);
  • через 10 хвилин додають терту буряк (0,5 кг) і подрібнений часник (2 великі головки);
  • варять до тих пір, поки маса не загусне;
  • додають сушений базилік (1 щіпку), перемішують і фасують по банкам.

При приготуванні борщу цю заправку вводять у страву за 2 хвилини до закінчення варіння. Так як в рецепті оцет не використовується, свіжий борщ під час готування потрібно буде підкислити.

З яблуками

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Мабуть, борщ з яблуками мало хто пробував. Але у страви завдяки фруктам непередаваний смак і дивовижний аромат.

Тому варто для різноманітності приготувати і цю заправку:

  • готують 1,5 кг буряків і по 0,5 кг моркви, помідорів, болгарського перцю, цибулі;
  • всі овочі ретельно перемішують і додають натерте яблуко (0,5 кг);
  • вливають олію соняшникову (1 склянку) і оцтову есенцію 70% (1 ст. л.);
  • солять (3 ст. л.), сахарят (12 ст. л.) і ставлять на вогонь;
  • проваривши 20 хвилин, фасують по банкам.

У цьому рецепті без стерилізації не обійтися. Але процес займає не більше 15 хвилин для банок по 0,5 л.

З томатною пастою

Якщо господиня приготує заправку за даним рецептом, домочадці не відрізнять його від заводського Торчин-продукту.

У попередніх рецептах використовувалися свіжі томати, тут же беруть томатну пасту. Можна приготувати її самостійно, або взяти покупну (0,5 кг).

Відрізняється трохи і технологія:

  • 2 кг буряків і по 0,5 кг моркви, солодкого перцю, цибулі перемелюють на м’ясорубці;
  • те ж саме проробляють з гірким стручковим перцем червоного кольору (1 шт);
  • вливають води 1 стакан, банку томатної пасти і томити на малому вогні півгодини;
  • вводять сіль (1 ст. л.), цукор (2 ст. л.) і часник (6 зубців);
  • варять ще 40 хвилин;
  • вливають олію (стакан) і оцет (3 т. л.).

Через 2 хвилини знімають з вогню і розфасовують по підготовленим ємкостей. Відразу ж закатують і охолоджують.

Заправка для борщу без капусти

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Деякі гурмани віддають перевагу в борщ кладуть свіжу капусту, а не перетравлювати її. Тому в пропонованих рецептах заправки даний овоч відсутня.

Класичний варіант

Алгоритм приготування заправки для борщу на зиму без капусти виглядає таким чином:

  • буряк, болгарський перець, моркву і цибулю (за 1 кг) ріжуть на кубики і укладають в каструлю;
  • вливають склянку води і варять 20 хвилин;
  • додають подрібнені помідори (1 кг), спеції (лавровий лист, запашний перець);
  • вводять у масу сіль (2 ст. л.), цукор (4 ст. л.), олію (300 мл), варять хвилин 40;
  • за 2 хвилини до зняття з плити додають оцет (50 мл).

Засукавши банки, витримують 3 дні під теплою ковдрою, не забувши перевернути догори дном.

Без капусти і перцю

Основні продукти для заправки — це коренеплоди.

Тому морква і буряк беруть в рівних кількостях – по 1 кг. цибулі та томатів достатньо буде по 0,5 кг.

Очистивши і нарізує овочі, господиня далі слід таким алгоритмом:

  • моркву з цибулею обсмажують до рум’яного кольору;
  • додають помідори і пасерують ще кілька хвилин;
  • у каструлю укладають буряк;
  • пересипають спеціями (сіль, перець) і цукром (2 ст. л.), тушкують 20 хвилин;
  • вводять зажарку, подрібнений часник (4 зубчики) і ще витримують під кришкою 15 хвилин.

Охолоджену заправку фасують по поліетиленовим пакетам і зберігають у морозильній камері. В борщ додають за 15-20 хвилин до закінчення варіння страви, попередньо не розморожуючи. Для додання борщу кислинки в каструлю не забувають влити 1 ст. л. оцту.

Рецепти без оцту

Заправка для борща из свеклы на зиму - рецепты очень вкусно, с капустой, без уксуса, в мультиварке, без капусты

Оцет – чудовий консервант для закупорок. Але в деяких рецептах господині замінюють цей продукт лимонною кислотою (соком) або повністю ігнорують закупорки.

Зі стерилізацією

Спочатку необхідно приготувати томатний сік:

  • помідори (0,5 кг) бланшують і відокремлюють від шкірки;
  • проганяють через соковижималку;
  • потім протирають крізь сито;

У приготовлений сік додають сіль (за бажанням), цукор (2,5 ст. л.), олія соняшникова (1,5 ст. л.);

Ставлять каструлю з соком на вогонь і повільно томят;

Подрібнені овочі (буряк – 1 кг, морква, перець і цибулю – по 0,5 кг) кладуть в каструлю і тушкують до розм’якшення коренеплодів).

Розфасовану масу можна простерилізувати 15-20 хвилин або укутати банки теплим пледом і витримати 1-2 дні.

Без стерилізації

У цьому рецепті готується заправка для борщу з пасерованих овочів, без додання оцту і без стерилізації.

Алгоритм приготування наступний:

  • буряк і моркву по 0,5 кг помити і почистити, натерти на крупній тертці;
  • цибуля ріпчаста (0,5 кг) очистити і нашаткувати;
  • перець солодкий (0,5 кг) помити, видалити насіння і плодоніжку, нарізати кільцями;
  • помідори (0,5 кг) нарізати шматочками;
  • Пасерувати всі підготовлені овочі на олії, потім викласти в каструлю з товстими стінками. Додати сіль (50 гр), чорний мелений перець — за смаком і 1 стручок гіркого перцю. Нагріти до кипіння і варити протягом 5 хвилин.
  • киплячі овочі розлити по стерильним банкам і відразу ж закатати.

Борщова заправка на зиму: рецепт на 3 кг буряків — відео

Дуже простий і смачний рецепт приготування. Витрата інгредієнтів вказано на 3 кг буряків. За допомогою такої заправки взимку можна приготувати борщ за 15 хвилин.

Заправка для борщу на зиму в мультиварці

Якщо господиня є щасливою володаркою мультиварки, всі роботи із заготівель на зиму доставлять їй тільки задоволення. Заправку в даному випадку можна готувати з будь-якого з описаних вище рецептів або використовувати свій варіант.

Головне тут – дотримуватися наступної інструкції:

  • всі заготовлені овочі (крім буряків) подрібнюють і укладають в чашу мультиварки;
  • якщо в рецептурі використовуються свіжі помідори, ємність вливають 1,5 склянки води; якщо беруть томатну пасту, то знадобиться 0,5 л рідини;
  • проваріть 10 хвилин після закипання, додають буряк;
  • інгредієнти перемішують, накривають каструлю кришкою і тримати заготівку в режимі «мультиповар» 1 годину;
  • відкривши кришку, додають спеції, сіль і цукор;
  • після того, як введуть рослинне масло, варять ще 10 хвилин;
  • заправляють оцтом і томят 5 хвилин.

Заправка для борщу із буряка готова і її можна фасувати по банкам. Закочувати заготівлю краще гвинтовими кришками, не забувши простерилізувати їх окропом.

Заправка для борщу — дуже смачна — відео

 

Висновок

У наведених вище рецептах присутній буряк, але можна коренеплід виключити з переліку інгредієнтів, отримавши дещо інші варіанти заправки. Компонуючи на свій розсуд список продуктів, підбираючи їх пропорційне співвідношення, господиня створює свої перші фірмові страви.

Краса кожного з описаних вище рецептів ще й у тому, що заготовку можна використовувати не тільки, як заправку до борщу, але і додаток до овочевих салатів.

Навіть у самостійному вживанні консервація здатна перетворитися в оригінальну закуску. Якщо немає бажання стояти біля плити, то всі інгредієнти для борщу можна просто нашаткувати, розкласти по окремих пакетиках і тримати в морозильній камері, витягуючи по мірі необхідності.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: