Улюблені багатьма гурманами смажені гриби відмінно доповнюють різноманітні гарніри, а також слугують самостійним блюдом за умови готування спільно з іншими інгредієнтами – овочами, сметаною, сиром, вершками, зеленню. Однак таке смачна страва не можна назвати дієтичним. Тому багатьох цікавить калорійність на 100 грам закуски. Цей показник залежить від виду грибів і вставлених компонентів, розглянемо його для декількох варіантів.
Смажені гриби з цибулею
Це найпоширеніший і простій спосіб приготування. За бажанням можна додати й інші інгредієнти, наприклад, зелень.
Для цього рецепта підійдуть будь-які види лісових дарів: опеньки, білі, підберезники, підосичники, лисички, шампіньйони і рижики. Всі їх можна поєднувати один з одним і смажити разом.
Важливо: гриби сильно зменшуються в процесі смаження, їх вага знижується вдвічі, тому треба враховувати це при розрахунку порцій страви.
Інгредієнти
- гриби лісові 1 кг
- цибуля 2 шт.
- рослинна олія 7 ст. л.
- сіль, перець за смаком
На порцію
Калорії: 108.3 ккал
Білки: 2 м
Жири: 9.4 г
Вуглеводи: 3.8 р
Кроки 50 хв. Відео-рецепт
-
Очищаємо зібрані дари лісу від забруднень. Можна протирати вологою тканиною, але не мити, так як вони вбирають вологу, як губка, і при смаженні будуть водянистими.
-
Нарізаємо плоди шматочками. Найменші екземпляри можна залишити цілими.
-
Наливаємо в сковороду масло, ставимо на середній вогонь, додаємо гриби і готуємо їх до тих пір, поки волога не випарується. При цьому обов’язково потрібно помішувати продукт.
-
Сковороду накриваємо кришкою і залишаємо вміст смажитися протягом 20 хвилин. Періодично заважаємо блюдо, інакше воно пригорить.
-
Додаємо поросяти, ягняти цибулю, можна зелень. Ретельно все перемішуємо і солимо. Далі смажимо ще третину години, сковорода повинна бути закрита кришкою.
Порада: якщо страва при смаженні виходить занадто сухим, можна додати 50 мл води, бо гриби не будуть схожі на тушковані, але і занадто сухими теж не стануть.
Калорійність смажених грибів
Цей показник залежить від трьох головних чинників: кількості масла, виду грибів і наявності додаткових інгредієнтів.
Печериці, наприклад, – дієтичне представники грибного царства. Їх калорійність в смаженому вигляді становить всього 32.8 ккал.
Слід враховувати, що велика кількість масла істотно піднімає цей показник. Одна столова ложка даного продукту становить – 134.87 ккал.
Загальна калорійність страви також залежить від добавок, з якими смажаться гриби. Часто їх готують зі сметаною, 1 столова ложка якої містить 30.6 ккал.
Смажені гриби – смачне, ситне і просте страву, яке можна легко поєднувати з будь-якими гарнірами і подавати до повсякденного або святкового столу. Але потрібно пам’ятати, що ці страви досить калорійні. Тому тим, хто стежить за власною вагою, не варто занадто захоплюватися таким частуванням.