Існує безліч видів грибів, кожен з яких володіє якимись особливостями. Приміром, лисички мають незвичайний горіховий присмак, завдяки чому вибір падає саме на них, коли збираються запікати або смажити гриби.
Лисички, тушковані з картоплею, не віднімуть у господині багато часу: досить завантажити продукти в духовку, а потім вийняти готове смачне блюдо. Пропонуємо вам простий рецепт з фото, з якого ви дізнаєтеся, як готувати лисички з картоплею в духовці в горщиках зі сметаною.
Інгредієнти
- лисички 500 г
- картопля 500 г
- цибуля 200 г
- сметана 200 г
- вершкове масло 50 г
- соняшникова олія 50 мл
- часник 5 зубків
- зелена цибуля 1 пучок
- мелений чорний перець за смаком
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 202 ккал
Білки: 2.9 г
Жири: 15.4 р
Вуглеводи: 13.1 р
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
-
Переберіть лисички, посрезайте зіпсовані ділянки, якщо такі є. Занурте гриби хвилин на 20 в холодну воду, а потім вимийте кожен примірник окремо. Робіть це акуратно, щоб не зламати капелюшки.
-
Закип’ятіть в каструлі воду, трохи посоліть і додайте лавровий лист. Киньте в неї лисички і варіть протягом 20 хвилин. Після чого вийміть їх, розкладіть на паперовому рушнику, щоб обсохнули і охололи. Великі гриби наріжте невеликими шматочками.
-
Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями. Прожарити на сковороді олію і обсмажте на ньому цибулю, поки не почне золотитися. Викладіть відварні лисички. Трохи посоліть, поперчіть, перемішайте, готуйте ще 5 хвилин, а потім зніміть з плити.
-
Картопля очистіть від шкірки, відваріть цілком, але не до повної готовності. Це займе приблизно 7-10 хвилин з моменту закипання. Остудіть картоплю і наріжте невеликими скибочками будь-якої форми.
-
Візьміть горщики для запікання, на дно кожного киньте по маленькому шматочку вершкового масла і по одній столовій ложці сметани. Укладіть шар картоплі, а потім – грибів з цибулею. Не заповнюйте горщики доверху, залиште приблизно чверть ємності порожній.
-
Надішліть керамічний посуд в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин, а в цей час приготуйте соус. У сметану видавіть часник, посоліть і поперчіть за смаком. Головне, не забувайте, що ви вже солили гриби з цибулею. Якщо сметана дуже густа, трохи розведіть її кип’яченою водою.
-
Вийміть горщики, полийте вміст приготованим соусом, закрийте кришками і поверніть в духовку. Запікайте при тій же температурі ще 40 хвилин. Після дайте лисичкам, тушкованим з картоплею, настоятися і подавайте до столу, посипавши подрібненою пір’ям зеленого лука.
Рада: є ще один варіант, як смачно приготувати лисички в сметані з картоплею в духовці — запекти страву без горщиків. Для цього викладіть їх у змащену олією форму для запікання з високими бортиками, полийте сметанним соусом, накрийте фольгою і готуйте при тій же температурі 40 хвилин.
Лисички, запечені в духовці з картоплею, можна присмачити, додавши в сметанний соус подрібнений свіжий або сушений кріп. Також за 5 хвилин до того як виймати з духовки, зняти з горщиків кришки (або фольгу з форми для запікання — дивлячись як готуєте) і посипати страву тертим сиром, щоб утворилася апетитна скориночка. Вийде нереально смачно.