Назвати гриб дощовик затребуваним можна з сильним перебільшенням. У більшості випадків лісники намагаються обходити його стороною. І якщо поглянути на фото, стає зрозуміло чому.
Інгредієнти
- дощовик 500 г
- яйце куряче 2 шт.
- майонез 2 ст. л.
- борошно 3 ст. л.
- перець 1 ч. л.
- сіль за смаком
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- олія рафінована 100 мл
На порцію
Калорії: 620.9 ккал
Білки: 14.8 м
Жири: 53.3 р
Вуглеводи: 20.8 г
- Краще всього використовувати гриби величезних розмірів, які можна нарізати досить великими пластинками. Якщо ж грибочки маленькі, залиште їх цілими. Очистіть, промийте, злегка підсолити.
- Поставте на конфорку сковорідку, яку влийте масло. В цей час підготуйте кляр. У мисці, активно орудуючи віночком, збийте яйця до утворення бульбашок, введіть майонез і спеції, перемішайте.
- Порційно введіть борошно, щоб не утворювалося грудочок. Тісто має бути досить густим, щоб не стікало по продукту під час смаження, а утворювало однакову оболонку з двох сторін.
- Опускайте грибні скибочки в рідке тісто і відправляйте у фритюр. Масло повинне покривати продукт на половину його товщини – так гриб рівномірно просмажиться. Коли тісто придбає яскравий золотистий відтінок знизу, перевертайте. Аналогічним способом повторіть маніпуляції з рештою дощовиками.
Порада: дуже часто в олії скупчуються крапельки від кляру, які при готуванні мають властивість підгоряти. Для ліквідації проблеми періодично прибирайте ложкою надлишки тіста.
- Смажені дощовики з вершками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Гриб дощовик з картоплею
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Суп з грибів дощовиків
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Маринований гриб дощовик
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Ікра з грибів дощовиків
- Енергетична цінність
- Інгредиенты
- Покрокове приготування
- Як засушити гриб дощовик на зиму
- Як заморозити гриб дощовик
Смажені дощовики з вершками
Як і будь-який гриб, дощовик відмінно поєднується з вершками. Їх, у свою чергу, цілком можна замінити жирної сметаною або додати часник за смаком. Така страва буде мати дуже ніжний смак і консистенцію.
Кількість порцій: 4
Час приготування: 35 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 331.9 ккал;
- білки – 9.2 м;
- жири – 2.8 м;
- вуглеводи – 10.8 р.
Інгредієнти
- дощовики – 500 г;
- вершки – 200 мл;
- борошно – 1 ст. л.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- олія соняшникова – 35 мл;
- масло вершкове – 20 г;
- сушені трави (італійські) – пучку.
Покрокове приготування
- Наріжте невеликими шматочками попередньо оброблені від сміття гриби, видалите у них шкірку. Наріжте цибулину.
- У сковороді розігрійте олію, пропассеруйте на ньому близько п’яти хвилин цибулю, потім додайте дощовики. Випаруйте утворюється вологу, а потім додайте невеликий шматочок масла.
- Коли воно розтопиться, всипте просіяне борошно і ретельно перемішайте – важливо, щоб вона обволокла кожен шматочок.
- Влийте нежирні вершки, всипте трави і посоліть. Коли маса закипить, залиште на плиті ще на пару хвилин.
Порада: використовуйте два види масла – рафінована забезпечить обжарку без підгоряння, вершкове – додасть страві смак і бархатисту консистенцію.
Гриб дощовик з картоплею
Ще один спосіб використання дощовика – картопляна запіканка. Це смачне і ситне страву обов’язково вразить ваших домочадців.
Кількість порцій: 7
Час приготування: 50 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 254.4 ккал;
- білки – 10.9 г;
- жири – 17 г;
- вуглеводи – 14.6 р.
Інгредієнти
- дощовики – 900 г;
- картопля – 450 г;
- сметана – 250 г;
- сир Російський – 100 г;
- спеції – за смаком;
- олія соняшникова – 35 мл;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
Покрокове приготування
- Відваріть до напівготовності картоплю. Зробити це краще в мундирі, бо при такому способі варіння бульби не так сильно розварюються. Після очистіть, наріжте тонкими кружечками.
- На сковороді приготуйте засмажку з грибів і цибулі за звичайним принципом.
- У спеціальну форму викладіть перший шар картоплі (на поверхню посуду не забудьте нанести шар олії, щоб уникнути пригорання їжі), промажте сметаною, посоліть-поперчіть. Поверх розподіліть частина грибів. У такій послідовності викладіть всі інгредієнти.
- Посипте сиром і відправте запікатися. Середній час готування – 35 хвилин. Але не встановлюйте занадто високу температуру в духовці, щоб сир не підгорів, досить 170 градусів. Не бійтеся, що страва залишиться сирим — використані вже практично доведені до готовності складові.
Суп з грибів дощовиків
Незважаючи на те перед смаженням дощовики, на відміну від більшості грибів, варити не рекомендується, з них можна отримати досить насичений, густий суп. Готувати його рекомендуємо на основі курячого бульйону, однак і на звичайній питній воді вийде ситне перша страва, адже гриби віддадуть свій аромат бульйону.
Кількість порцій: 16
Час приготування: 1 година 10 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 125.6 ккал;
- білки – 10.4 м;
- жири – 4.4 м;
- вуглеводи – 11.2 р.
Інгредієнти
- бульйон з курки – 3 л;
- дощовики – 500 г;
- вермішель – 100 г;
- картопля – 350 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- лаврушка – 2 аркуша;
- перець запашний – 4 горошини;
- свіжий кріп – маленький пучок;
- олія соняшникова – 35 мл
Покрокове приготування
- Приготуйте засмажку з цибулі, дощовиків і морквини. В першу чергу протягом п’яти хвилин обсмажте овочі і вже після додавайте грибочки (наріжте середньої соломкою). Тепер сковороду прикрийте кришкою і залиште нудитися на третину години.
- В цей час почистіть картоплю, наріжте, покладіть в курячий бульйон і відправте варитися. Не забувайте регулярно прибирати утворюється на поверхні рідини пінку. До речі, курку теж можете додати перше, попередньо розібравши по волокнах. Так суп стане ще більш ситним.
- Додайте в каструлю засмажку зі сковороди, сіль, прянощі. Проварити до розм’якшення картоплі.
- Всипте вермішель і через пару хвилин (не варіть довго, щоб локшина не перетворилася на місиво) зніміть з плити. Подавайте, коли блюдо трохи настоїться.
Порада: щоб макаронні вироби надто не розм’якли, підрум’яньте їх на сухій сковороді. Температура конфорки повинна підвищуватися поступово і головне, щоб вермішель не набула коричневий квітни не підгоріла. Коли побачите, що макаронні вироби стали змінювати відтінок на білястий – висипайте зі сковороди на тарілку, щоб не тривав нагрівання.
Маринований гриб дощовик
Ці кулясті грибочки будуть красиво виглядати в баночці з маринадом і, безсумнівно, урізноманітнюють ряди заготовок на зиму. До того ж в дощовиках міститься мало вологи, при варінні вони практично не зменшуються в об’ємі.
Кількість порцій: 12
Час приготування: 50 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 25.8 ккал;
- білки – 0.8 м;
- жири – 0.1 г;
- вуглеводи – 5.4 р.
Інгредієнти
- дощовики – 600 г;
- сіль кам’яна – 2 ст. л.;
- цукровий пісок – 2 ст. л.;
- пряна гвоздика – 2 бутона;
- духмяний перець – 4 шт.;
- перець чорний – 6 горошин;
- укропные насіння – 1 ст. л.;
- столовий оцет (9 %) – 4 ст. л.;
- зубчики часнику – 3 шт.
Покрокове приготування
- Відваріть гриби в достатній кількості води, постійно знімаючи пінку – відвар знадобиться при консервуванні закуски, так вона буде мати більш насичений вигляд і аромат. Слід зазначити, що заявлена кількість дощовиків – вже відварені гриби. У свіжому вигляді їх потрібно більше. Час варіння коливається в районі 20 хвилин. Про ступінь готовності можна судити з того, що гриби сдуются і осядуть.
- Одночасно поставте банки на стерилізацію за допомогою пари або в духовій шафі.
- Процідіть відвар, додайте в нього спеції і знову покладіть дощовики. Проваріть ще трохи, щоб продукт просочився пряним ароматом. В кінці влийте оцет.
- Розподіліть по ємностях. Загорніть герметично спеціальним ключем.
Порада: для маринування можете використовувати будь-які улюблені спеції і трави. Скільки їх взяти —справа господині, але вони повинні лише злегка підкреслювати смак грибного страви.
Ікра з грибів дощовиків
Грибна ікра – відмінна «намазки» на бутерброди, яку можна використовувати також в якості начинки для несолодкої випічки.
Кількість порцій: 17
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 44.9 ккал;
- білки – 1.9 м;
- жири – 3.3 г;
- вуглеводи – 1.8 р.
Інгредиенты
- цибуля ріпчаста – 250 г;
- дощовики – 500 г;
- морква – 100 г;
- оцет столовий – 20 мл;
- сіль поварена – 80 г;
- олія рафінована – 50 мл
Покрокове приготування
- Очищені і промиті гриби проваріть в злегка підсоленій рідини 20-25 хвилин, після перекиньте на друшляк – волога повинна повністю стекти, її присутність в закатці неприпустимо.
- Обсмажте на сковороді з маслом до повного розм’якшення овочі, з якими згодом з’єднайте дощовики. Пропустити все через м’ясорубку.
- В однорідну масу влийте оцет і, якщо потрібно, досоліть. Розкладіть по пастеризованим банкам. Укупорьте.
Як засушити гриб дощовик на зиму
У сушеному вигляді дощовики набувають більш насичений аромат і смак. Способів такого роду заготівлі грибів запас існує чимало, проте самим доступним залишається використання духовки.
Алгоритм дій наступний:
- Очистіть гриби від лісового сміття. Ні в якому разі не обполіскуйте у воді – досить пройтися по поверхні ледве вологою ганчіркою.
- Розподіліть загальну масу за розміром. Великі екземпляри розріжте.
- Виробляєте сушку в два етапи: перший полягає в вялении грибів при 45 градусах, другий – при 60ºС з відчиненими дверцятами протягом 4 годин.
Як заморозити гриб дощовик
З заморожуванням грибів справа йде куди простіше і швидше. Досить очистити, протерти і нарізати дощовики, а після розфасувати по пакетах або контейнерах. Головне — розрахувати приблизну кількість продукту на приготування однієї страви, щоб не розморожувати в подальшому весь обсяг.
Тепер ви знаєте, що з непривабливого моховика виходять смачні, поживні, а головне, корисні страви. Приємного апетиту!