Як приготувати гриб дощовик: покроковий рецепт, як посмажити і треба їх перед смаженням варити, фото готування

Назвати гриб дощовик затребуваним можна з сильним перебільшенням. У більшості випадків лісники намагаються обходити його стороною. І якщо поглянути на фото, стає зрозуміло чому.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Інгредієнти

  • дощовик 500 г
  • яйце куряче 2 шт.
  • майонез 2 ст. л.
  • борошно 3 ст. л.
  • перець 1 ч. л.
  • сіль за смаком
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • олія рафінована 100 мл

На порцію

Калорії: 620.9 ккал

Білки: 14.8 м

Жири: 53.3 р

Вуглеводи: 20.8 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

    Краще всього використовувати гриби величезних розмірів, які можна нарізати досить великими пластинками. Якщо ж грибочки маленькі, залиште їх цілими. Очистіть, промийте, злегка підсолити.

  • Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

    Поставте на конфорку сковорідку, яку влийте масло. В цей час підготуйте кляр. У мисці, активно орудуючи віночком, збийте яйця до утворення бульбашок, введіть майонез і спеції, перемішайте.

  • Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

    Порційно введіть борошно, щоб не утворювалося грудочок. Тісто має бути досить густим, щоб не стікало по продукту під час смаження, а утворювало однакову оболонку з двох сторін.

  • Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

    Опускайте грибні скибочки в рідке тісто і відправляйте у фритюр. Масло повинне покривати продукт на половину його товщини – так гриб рівномірно просмажиться. Коли тісто придбає яскравий золотистий відтінок знизу, перевертайте. Аналогічним способом повторіть маніпуляції з рештою дощовиками.

Порада: дуже часто в олії скупчуються крапельки від кляру, які при готуванні мають властивість підгоряти. Для ліквідації проблеми періодично прибирайте ложкою надлишки тіста.

Смажені дощовики з вершками

Як і будь-який гриб, дощовик відмінно поєднується з вершками. Їх, у свою чергу, цілком можна замінити жирної сметаною або додати часник за смаком. Така страва буде мати дуже ніжний смак і консистенцію.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Кількість порцій: 4

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 331.9 ккал;
  • білки – 9.2 м;
  • жири – 2.8 м;
  • вуглеводи – 10.8 р.

Інгредієнти

  • дощовики – 500 г;
  • вершки – 200 мл;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • масло вершкове – 20 г;
  • сушені трави (італійські) – пучку.

Покрокове приготування

  1. Наріжте невеликими шматочками попередньо оброблені від сміття гриби, видалите у них шкірку. Наріжте цибулину.
  2. У сковороді розігрійте олію, пропассеруйте на ньому близько п’яти хвилин цибулю, потім додайте дощовики. Випаруйте утворюється вологу, а потім додайте невеликий шматочок масла.
  3. Коли воно розтопиться, всипте просіяне борошно і ретельно перемішайте – важливо, щоб вона обволокла кожен шматочок.
  4. Влийте нежирні вершки, всипте трави і посоліть. Коли маса закипить, залиште на плиті ще на пару хвилин.

Порада: використовуйте два види масла – рафінована забезпечить обжарку без підгоряння, вершкове – додасть страві смак і бархатисту консистенцію.

Гриб дощовик з картоплею

Ще один спосіб використання дощовика – картопляна запіканка. Це смачне і ситне страву обов’язково вразить ваших домочадців.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Кількість порцій: 7

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 254.4 ккал;
  • білки – 10.9 г;
  • жири – 17 г;
  • вуглеводи – 14.6 р.

Інгредієнти

  • дощовики – 900 г;
  • картопля – 450 г;
  • сметана – 250 г;
  • сир Російський – 100 г;
  • спеції – за смаком;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.

Покрокове приготування

  1. Відваріть до напівготовності картоплю. Зробити це краще в мундирі, бо при такому способі варіння бульби не так сильно розварюються. Після очистіть, наріжте тонкими кружечками.
  2. На сковороді приготуйте засмажку з грибів і цибулі за звичайним принципом.
  3. У спеціальну форму викладіть перший шар картоплі (на поверхню посуду не забудьте нанести шар олії, щоб уникнути пригорання їжі), промажте сметаною, посоліть-поперчіть. Поверх розподіліть частина грибів. У такій послідовності викладіть всі інгредієнти.
  4. Посипте сиром і відправте запікатися. Середній час готування – 35 хвилин. Але не встановлюйте занадто високу температуру в духовці, щоб сир не підгорів, досить 170 градусів. Не бійтеся, що страва залишиться сирим — використані вже практично доведені до готовності складові.

Суп з грибів дощовиків

Незважаючи на те перед смаженням дощовики, на відміну від більшості грибів, варити не рекомендується, з них можна отримати досить насичений, густий суп. Готувати його рекомендуємо на основі курячого бульйону, однак і на звичайній питній воді вийде ситне перша страва, адже гриби віддадуть свій аромат бульйону.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Кількість порцій: 16

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 125.6 ккал;
  • білки – 10.4 м;
  • жири – 4.4 м;
  • вуглеводи – 11.2 р.

Інгредієнти

  • бульйон з курки – 3 л;
  • дощовики – 500 г;
  • вермішель – 100 г;
  • картопля – 350 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • перець запашний – 4 горошини;
  • свіжий кріп – маленький пучок;
  • олія соняшникова – 35 мл

Покрокове приготування

  1. Приготуйте засмажку з цибулі, дощовиків і морквини. В першу чергу протягом п’яти хвилин обсмажте овочі і вже після додавайте грибочки (наріжте середньої соломкою). Тепер сковороду прикрийте кришкою і залиште нудитися на третину години.
  2. В цей час почистіть картоплю, наріжте, покладіть в курячий бульйон і відправте варитися. Не забувайте регулярно прибирати утворюється на поверхні рідини пінку. До речі, курку теж можете додати перше, попередньо розібравши по волокнах. Так суп стане ще більш ситним.
  3. Додайте в каструлю засмажку зі сковороди, сіль, прянощі. Проварити до розм’якшення картоплі.
  4. Всипте вермішель і через пару хвилин (не варіть довго, щоб локшина не перетворилася на місиво) зніміть з плити. Подавайте, коли блюдо трохи настоїться.

Порада: щоб макаронні вироби надто не розм’якли, підрум’яньте їх на сухій сковороді. Температура конфорки повинна підвищуватися поступово і головне, щоб вермішель не набула коричневий квітни не підгоріла. Коли побачите, що макаронні вироби стали змінювати відтінок на білястий – висипайте зі сковороди на тарілку, щоб не тривав нагрівання.

Маринований гриб дощовик

Ці кулясті грибочки будуть красиво виглядати в баночці з маринадом і, безсумнівно, урізноманітнюють ряди заготовок на зиму. До того ж в дощовиках міститься мало вологи, при варінні вони практично не зменшуються в об’ємі.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Кількість порцій: 12

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 25.8 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 5.4 р.

Інгредієнти

  • дощовики – 600 г;
  • сіль кам’яна – 2 ст. л.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • пряна гвоздика – 2 бутона;
  • духмяний перець – 4 шт.;
  • перець чорний – 6 горошин;
  • укропные насіння – 1 ст. л.;
  • столовий оцет (9 %) – 4 ст. л.;
  • зубчики часнику – 3 шт.

Покрокове приготування

  1. Відваріть гриби в достатній кількості води, постійно знімаючи пінку – відвар знадобиться при консервуванні закуски, так вона буде мати більш насичений вигляд і аромат. Слід зазначити, що заявлена кількість дощовиків – вже відварені гриби. У свіжому вигляді їх потрібно більше. Час варіння коливається в районі 20 хвилин. Про ступінь готовності можна судити з того, що гриби сдуются і осядуть.
  2. Одночасно поставте банки на стерилізацію за допомогою пари або в духовій шафі.
  3. Процідіть відвар, додайте в нього спеції і знову покладіть дощовики. Проваріть ще трохи, щоб продукт просочився пряним ароматом. В кінці влийте оцет.
  4. Розподіліть по ємностях. Загорніть герметично спеціальним ключем.

Порада: для маринування можете використовувати будь-які улюблені спеції і трави. Скільки їх взяти —справа господині, але вони повинні лише злегка підкреслювати смак грибного страви.

Ікра з грибів дощовиків

Грибна ікра – відмінна «намазки» на бутерброди, яку можна використовувати також в якості начинки для несолодкої випічки.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Кількість порцій: 17

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 44.9 ккал;
  • білки – 1.9 м;
  • жири – 3.3 г;
  • вуглеводи – 1.8 р.

Інгредиенты

  • цибуля ріпчаста – 250 г;
  • дощовики – 500 г;
  • морква – 100 г;
  • оцет столовий – 20 мл;
  • сіль поварена – 80 г;
  • олія рафінована – 50 мл

Покрокове приготування

  1. Очищені і промиті гриби проваріть в злегка підсоленій рідини 20-25 хвилин, після перекиньте на друшляк – волога повинна повністю стекти, її присутність в закатці неприпустимо.
  2. Обсмажте на сковороді з маслом до повного розм’якшення овочі, з якими згодом з’єднайте дощовики. Пропустити все через м’ясорубку.
  3. В однорідну масу влийте оцет і, якщо потрібно, досоліть. Розкладіть по пастеризованим банкам. Укупорьте.

Як засушити гриб дощовик на зиму

У сушеному вигляді дощовики набувають більш насичений аромат і смак. Способів такого роду заготівлі грибів запас існує чимало, проте самим доступним залишається використання духовки.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Алгоритм дій наступний:

  1. Очистіть гриби від лісового сміття. Ні в якому разі не обполіскуйте у воді – досить пройтися по поверхні ледве вологою ганчіркою.
  2. Розподіліть загальну масу за розміром. Великі екземпляри розріжте.
  3. Виробляєте сушку в два етапи: перший полягає в вялении грибів при 45 градусах, другий – при 60ºС з відчиненими дверцятами протягом 4 годин.

Як заморозити гриб дощовик

З заморожуванням грибів справа йде куди простіше і швидше. Досить очистити, протерти і нарізати дощовики, а після розфасувати по пакетах або контейнерах. Головне — розрахувати приблизну кількість продукту на приготування однієї страви, щоб не розморожувати в подальшому весь обсяг.

Как приготовить гриб дождевик: пошаговый рецепт, как пожарить и надо ли их перед жаркой варить, фото готовки

Тепер ви знаєте, що з непривабливого моховика виходять смачні, поживні, а головне, корисні страви. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: