Як приготувати гриби моховики: смажені з картоплею на сковороді, як приготувати покроково, рецепти на зиму з фото

Моховик не користується великою популярністю в кулінарії, тому що його витісняють більш поширені і доступні побратими. Але готувати моховики можна самими різними способами, як і інші гриби. А скільки страв з них готують господині!Зміст

  1. Вибираємо якісні моховики
  2. Як правильно чистити моховик
  3. Моховики тушковані з медом

Вибираємо якісні моховики

Гриби моховики мають кілька помилкових аналогів, тому, відправляючись на «тихе» полювання, будьте уважні. На щастя, відрізнити їстівний гриб від неїстівного просто: їстівний на зрізі синіє або чорніє. Все через речовин, що містяться в моховике, які при контакті з повітрям окислюються. Відбувається це в перші 5 секунд після зрізання.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Моховики тушковані з медом

Це поєднання, здавалося б, несумісних продуктів, дає незвичайний і дуже смачний результат. Оскільки в рецепті використовуються гірчиця, часник і оцет, виходить пікантний кисло-солодкий соус.

Інгредієнти

  • Моховики 1.5 кг
  • Натуральний мед 40 г
  • Часник 2 зубки
  • Петрушка 1 пучок
  • Гірчиця 40 г
  • Оцет 40 мл
  • Сіль за смаком

На порцію

Калорії: 37 ккал

Білки: 2.5 г

Жири: 1.5 м

Вуглеводи: 3.4 м

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

    Чищені моховики поріжте на шматочки середнього розміру. Якщо хочете, щоб страва вийшла ще й привабливим, в процесі чищення не розділяйте ніжки та шапки. Так можна буде нарізати гриби поздовжньо пластинками.

  • Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

    Часник почистіть і пропустіть через чеснокодавку.

  • Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

    Петрушку промийте під проточною водою, видаліть зайву вологу і наріжте як можна дрібніше.

  • Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

    Змішайте в одній ємності часник з петрушкою, додайте до них мед, оцет і гірчицю.

  • Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

    Полийте приготованим соусом нарізані моховики, трохи посоліть, гарненько вимісіть і відправте в холодильник на 3 години маринуватися.

  • Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

    Перекладіть моховики на сковорідку або в невеликий казан, поставте на плиту і тушкуйте під кришкою на малому вогні протягом 45 хвилин.

Порада: якщо в процесі гасіння випарується вся рідина, підлийте трохи кип’яченої води. Тільки намагайтеся робити це в крайньому випадку і в дуже малих кількостях.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Мариновані моховики: смачний рецепт на зиму

Це найпростіший і розповсюджений спосіб маринування маховиків. В рецепті заправки використовуються тільки класичні спеції і нічого зайвого.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.3 м;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 3.8 м;
  • калорійність – 30 ккал.

Інгредієнти

  • моховики – 2 кг;
  • оцет 9% – 120 мл;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль – 40 г;
  • цукор – 60 г;
  • чорний перець-горошок – 10 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • лимонна кислота – 5 г;
  • вода – 1 л.

Процес приготування

  1. Підготовлені моховики наріжте невеликими шматочками, покладіть в емальовану каструлю, залийте водою, додайте лимонну кислоту і поставте на вогонь. З моменту закипання варіть 20 хвилин.
  2. Після цього гриби відкиньте на друшляк і відразу залийте крижаною водою. Завдяки цьому мариновані моховики вийдуть щільними і хрусткими.
  3. Налийте в каструлю літр відфільтрованої води, додати туди сіль, цукор, горошини чорного перцю і лаврове листя. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  4. Зніміть з лушпиння часнику, порізати кожен зубок на 3-4 частини і відправте в маринад. Поваріть протягом 5 хвилин.
  5. Тепер викладіть моховики, дочекайтеся, коли рідина знову почне кипіти, засічіть час і варіть гриби рівно 15 хвилин.
  6. Після цього влийте в ту ж каструлю оцет і зніміть її з вогню.
  7. Шумівкою виловите моховики, розкладіть по стерилізованим баночках і залийте гарячим маринадом. Загорніть кришками, переверніть ємності дном вгору, тепло укутайте і дайте охолонути.

Мариновані моховики можна подати, полив їх соняшниковою олією і посипавши подрібненою зеленню або цибулею. Можна також використовувати такі грибочки в приготуванні салатів.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Суп з моховиков

У перших стравах моховик з успіхом замінює м’ясо. Бульйон на цих грибах виходить ароматним і наваристим. Зверніть увагу на покроковий рецепт смачного супу з моховиків.

Порада: цей суп можна варити як на воді, так і на м’ясному бульйоні. При бажанні можна додати в блюдо відварне м’ясо птиці, свинину чи яловичину.

Час приготування: 1 год

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2 г;
  • жири – 3.6 м;
  • вуглеводи – 9.9 м;
  • калорійність – 80 ккал.

Інгредієнти

  • моховики – 300 г;
  • картопля – 300 г;
  • цибуля – 100 г;
  • морква – 100 г;
  • перлова крупа – 50 г;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • петрушка – 5 гілочок;
  • кріп – 1 маленький пучок;
  • пір’я зеленої цибулі – 1 маленький пучок;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Процес приготування

  1. Переберіть і залийте холодною водою перловку. Залиште на кілька годин.
  2. Почистіть і вимийте моховики. Наріжте їх невеликими шматочками будь-якої форми.
  3. З лука зніміть піну, потримайте його трохи в крижаній воді, щоб при нарізці він не дратував очі, і накришити дрібними кубиками.
  4. Моркву почистіть і натріть на крупній тертці. Обсмажте разом з цибулею на соняшниковій олії до рум’яного кольору.
  5. У ту ж сковороду відправте подрібнені моховики, посоліть, поперчіть і смажте протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
  6. Закип’ятіть в каструлі 2 л води і відправте в неї грибну засмажку. З моменту закипання на малому вогні варіть близько 10 хвилин.
  7. З замоченою перловки злийте воду і відправте крупу в каструлю. Дайте супу знову почати кипіти і варіть 15 хвилин.
  8. Почистіть картоплю, наріжте невеликими брусочками і викладіть в каструлю з супом. Варіть близько 20 хвилин.
  9. В цей час підготуйте зелень: вимийте її під проточною водою, видаліть у петрушки і кропу товсті стебла. Подрібніть цибулю, петрушку і кріп і відправте в суп.
  10. Зніміть каструлю з плити, посоліть і поперчіть блюдо, накрийте кришкою і дайте йому настоятися протягом півгодини.

Подати такий супчик можна, поклавши в кожну порцію ложку сметани і крутони.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Солоні моховики на зиму

Зберегти цей корисний і смачний гриб до зими можна у вигляді солінь. Способів засолювання багато, зупинимося на самому простому і популярному.

Важливо: для засолювання беруть тільки капелюшки, так що вагу, зазначений у списку інгредієнтів, — це вага моховиков без ніжки.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 25

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.4 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 0.5 г;
  • калорійність – 18 ккал.

Інгредієнти

  • моховики – 3 кг;
  • сіль – 150 г;
  • листя смородини – 10 шт.;
  • листя вишні – 10 шт.;
  • листя хрону – 4 шт.;
  • парасольки кропу – 8 шт.

Процес приготування

  1. Очищені капелюшки моховиков залийте окропом і залиште хвилин на 5. Це допоможе зберегти соління яскравий колір.
  2. Закип’ятіть воду, викладіть в неї моховики і поваріть близько 20 хвилин. Процідіть за допомогою друшляка і дайте охолонути.
  3. Ємність для засолювання ретельно вимийте. Підійде дерев’яна діжка або емальована каструля. Посуд з інших матеріалів не беріть. Висипте на дно ємності близько 20 г солі, рівномірно розподіливши її по всій площі. Покладіть туди ж один парасольку кропу, за пару листя смородини і вишні. Листя хрону порвіть на кілька частин і пару штук постеліть на дно.
  4. Поділіть капелюшки моховиков на 6 однакових порцій. Одну частину викладіть на дно ємності верхньою частиною капелюшки донизу. Посипте сіллю, а потім знову викладіть листя. Так чергуйте шари, поки сировина не закінчиться.
  5. Накрийте гриби відрізу чистої марлі в декілька складань, помістіть зверху пласку тарілку і встановіть гніт. Перенесіть в прохолодне місце на 40 днів. Раз в 2-3 дня прибирайте гніт і міняйте марлю.
  6. По закінченні вказаного часу моховики можна розподілити за простерилизованным банкам, залити виділився розсолом, закрити капроновими кришками і так зберігати. А можна так і залишити в каструлі, відрі або діжці, де вони солились.

Порада: при засолюванні таким способом гриби через якийсь час можна доповідати в ємність, так само чергуючи шари і пересипаючи їх сіллю. Але тоді 40 днів, відведені на засолку, потрібно рахувати з дня останньої добавки.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Як смачно посмажити моховики

Більш насичений смак моховики будуть мати, якщо їх смажити на сковороді до рум’яності. Смажені грибочки можна подати до будь-якого гарніру. Дуже смачно їх можна приготувати з картоплею, але дуже важливо при цьому спочатку підрум’янити її окремо від грибів.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 8

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.1 м;
  • жири – 7.9 г;
  • вуглеводи – 2.1 м;
  • калорійність – 88 ккал.

Інгредієнти

  • моховики – 800 г;
  • цибуля – 200 г;
  • соняшникова олія – 80 мл;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Процес приготування

  1. Очищеные і миті моховики наріжте маленькими шматочками.
  2. З лука зніміть піну, наріжте його тонкими півкільцями.
  3. Налийте на сковороду олію. Коли прокалится, викладіть цибулю і смажте на великому вогні.
  4. Як тільки цибуля зарум’яниться, викладіть на сковорідку моховики. Готуйте на великому вогні, поки не випарується вся рідина.
  5. Коли це станеться, зменшіть вогонь до мінімуму, посоліть і поперчіть гриби і смажте протягом 20 хвилин, регулярно помішуючи.

Порада: для смаження можете використовувати вершкове масло навпіл з соняшниковою. Від цього смак моховиков вийде більш ніжним.

Смажені моховики можна приготувати і в якості інгредієнта для теплого салату, але тоді цибуля додавати не варто.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Моховики, запечені в духовці

Запікання в духовці – один з найбільш корисних варіантів приготування будь-яких продуктів, тому що для цього використовується мінімум масла і з нього не виділяються канцерогени, що в процесі смаження.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність продукту

  • білки – 8.9 м;
  • жири – 10.6 г;
  • вуглеводи – 3.1 м;
  • калорійність – 142 ккал.

Інгредієнти

  • моховики – 1 кг;
  • цибуля – 300 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • молоко – 100 мл;
  • твердий сир – 150 г;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • кріп – 1 пучок;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Процес приготування

  1. Моховики почистіть і помийте, поріжте на шматочки середнього розміру. Відваріть в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Процідіть і обсушіть на паперовому рушнику.
  2. Цибулю почистіть і накришити тонкими півкільцями. Підрум’яньте його на сковороді на соняшниковій олії.
  3. Змастіть форму для запікання олією. Викладіть в неї моховики, а зверху – шар смаженої цибулі.
  4. У глибокій ємності збийте яйця, додайте молоко, посоліть і поперчіть. Отриманою сумішшю залийте вміст форми для запікання і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів на 10 хвилин.
  5. Вимийте кріп, промокніть його від вологи і дрібно наріжте.
  6. Сир подрібніть за допомогою великої терки.
  7. Вийміть форму з духовки, посипте її подрібненим кропом, тертим сиром і відправте назад на 5 хвилин. Якщо хочете, щоб сир не тільки розплавився, але і підрум’янився, потримайте в духовці довше.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Тушковані моховики зі сметаною

Це смачне доповнення до основних страв готується легко і швидко. У списку інгредієнтів вказаний мінімум, необхідний для приготування класичних тушкованих моховиков в сметані. Але ви можете імпровізувати, додаючи улюблені спеції. Можна навіть додати в це блюдо трохи тертого сиру.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність продукту

  • білки – 3.5 м;
  • жири – 13.5 м;
  • вуглеводи – 3.6 м;
  • калорійність – 149 ккал.

Інгредієнти

  • моховики – 1 кг;
  • цибуля – 200 г;
  • сметана – 300 г;
  • часник – 2 зубки;
  • соняшникова олія – 60 мл;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Процес приготування

  1. Переберіть і почистіть моховики. Промийте їх під проточною водою і наріжте пластинами середньої товщини.
  2. Налийте в каструлю води, трохи посоліть, доведіть до кипіння і киньте туди гриби. Поваріть протягом 15 хвилин, а потім процідіть за допомогою друшляка.
  3. Цибулю почистіть і наріжте кубиками або півкільцями. Викладіть на розігріту сковороду з соняшниковою олією і готуйте, поки не зарум’яниться.
  4. Відправте туди ж гриби, посоліть, додайте мелений чорний перець і перемішайте.
  5. Через 5 хвилин викладіть в сковороду з грибами і цибулею сметану, ретельно перемішайте, накрийте кришкою і готуйте на малому вогні близько 15 хвилин.
  6. Додайте часник, пропущений через чеснокодавку, і зніміть сковорідку з вогню. Дайте страві настоятися під кришкою близько півгодини і подавайте до столу. При подачі можете посипати подрібненою зеленню.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото

Порада: якщо використовуєте нежирну сметану рідкої консистенції, для загусання соусу додайте за 5 хвилин до готовності пару столових ложок борошна. Інтенсивно помішуйте, щоб не з’явилися грудки.

Можна подати приготовані таким чином моховики до картопляного пюре, відварного рису або макаронів. А можна тушкувати без кришки, випарувати всю рідину, зробити соус максимально густим, остудити і класти на хліб. Такі бутерброди стануть смачним і корисним перекусом.

Как приготовить грибы моховики: жареные с картошкой на сковороде, как приготовить пошагово, рецепты на зиму с фото
Як не приготуй моховики, навіть після термічної обробки вони зберігають багато корисних речовин. Моховики – це той випадок, коли смак і користь вживаються в одному продукті. Увімкніть цей гриб в свій раціон, готуйте різні страви, імпровізуйте і насолоджуйтеся результатами. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: