Опеньків восени зростає дуже багато, їх збирають і заморожують як в домашніх, так і в промислових умовах. Ці хрусткі грибочки припали до смаку багатьом любителям лісових дарів. У господарок часто виникає питання: що приготувати з опеньків, заморожених будинку або куплених в магазині?
По своїм властивостям вони мало відрізняються від свіжих, тільки що зібраних. З грибочків готують безліч смачних страв, включаючи супи, рагу, печеня, закуски. Ознайомтеся з найбільш популярними способами того, як приготувати гриби опеньки швидко, просто, але при цьому надзвичайно смачно.
Порада: швидше всього гриби розморозяться при кімнатній температурі — залежно від ваги на це піде від 3 до 5 годин.
Опеньки мариновані
Закуска, без якої рідко обходиться святковий стіл. Гриби виходять хрусткими, а їсти їх можна вже через годину після маринування.
Інгредієнти
- гриби опеньки 300 г
- вода ½ л
- оцет 9% 2 ст. л.
- сіль 1 ст. л.
- цукор 1 ст. л.
- перець духмяний горошок 3 шт.
- лист лавровий 2 шт.
- цибуля ½ шт.
На порцію
Калорії: 27.6 ккал
Білки: 1.2 м
Жири: 2.4 м
Вуглеводи: 1.8 м
Кроки 20 хв. Відео-рецепт
-
Якщо ви придбали гриби в магазині, подивіться на упаковці, яким способом вони заморожувалися. Якщо в сирому вигляді, тоді їх треба відварити в 1 л води протягом 20 хвилин, воду злити. Варені гриби потрібно тільки промити, і лише після цього можна маринувати.
-
У каструлю налийте воду, розчиніть сіль і цукор, додайте спеції.
-
Опеньки зазвичай бувають маленького розміру, тому їх можна класти в каструлю. Якщо трапляються великі екземпляри, тоді розріжте на 2 або 4 частини. Поставте ємність на вогонь.
-
Після закипання додайте оцет, зменшіть вогонь, щоб кипіння було слабким. Через 10 хвилин відставте ємність з грибами з плити.
-
Дайте опенькам настоятися в маринаді протягом півгодини, а потім відкиньте на друшляк. Спеції видаліть.
-
Візьміть половину середньої цибулини або одну маленьку. Наріжте півкільцями. Після повного охолодження грибів змішайте їх з цибулею. Закуску можна подавати!
Важливо: після розморожування зверніть увагу на стан грибів: якщо у них є неприємний запах, незвичайний забарвлення або дивна структура — краще відмовитися від такого продукту.
Опеньки смажені в сметані
Чудове доповнення до будь-якого основної страви, гарніру. Готуються грибочки швидко, при приготуванні знадобляться звичайні, доступні продукти.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 6
Енергетична цінність
- калорійність – 90.1 ккал;
- жири – 7.2 м;
- білки – 2.4 г;
- вуглеводи – 4 р.
Інгредієнти
- гриби опеньки – 400 г;
- масло вершкове – 2 ст. л.;
- цибуля – 1 шт.,
- морква – 1 шт.,
- часник – 2 зубки;
- сіль – за смаком,
- сметана – 3 ст. л.
Покрокове приготування
- Після розморожування відваріть гриби в 1 л води протягом 20 хвилин і добре зцідіть, щоб залишилося якомога менше води.
- Наріжте цибулю: дрібний – півкільцями, а середній – на четвертинки. Моркву нарізати дуже тонкою соломкою. Якщо немає часу, тоді можна просто натерти на тертці з великими отворами. Видавіть часник.
- Розтопити масло в сковороді з широким дном. Дочекайтеся, поки жир добре розігріється (але не підгорить), і висипте цибулю. Смажте при середній температурі.
- Коли цибуля стане прозорою, додати моркву і часник. Часто перемішуйте, щоб овочі не пригоріли.
- Через 10 хвилин киньте опеньки. Дивіться за станом грибів: вони повинні підрум’янитися.
- Влийте сметану і підсолити. Добре перемішайте вміст сковороди і накрийте кришкою. Тушкуйте ще 5 хвилин. Ароматні смажені гриби готові!
Порада: якщо ви любите гострі страви, можна додати дрібку чорного або червоного перцю в соус.
Суп з опеньками
З осінніх грибів можна зварити відмінний суп. Він виходить поживним, ароматною і дуже смачною, завдяки хрустким грибочкам і смажених овочів.
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 11
Енергетична цінність
- калорійність – 81.5 ккал;
- жири – 3.2 м;
- білки – 2.3 м;
- вуглеводи – 10.7 р.
Інгредієнти
- гриби опеньки – 300 г;
- вода – 2 л;
- масло вершкове – 2 ст. л.;
- цибуля – 1 шт.,
- морква – 1 шт.,
- картопля – 4 шт.;
- вермішель або локшина – 100 г;
- зелень селери – 2 гілочки;
- кріп – півпучка;
- лавровий лист – 3 шт.;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Покладіть опеньки в каструлю, налити 1 л води. Можете класти їх у воду замороженими. Після закипання варіть 20 хвилин, злийте воду повністю.
- Наберіть свіжу воду в каструлю і киньте в неї картоплю, нарізану середніми брусками або кубиками. Після закипання посоліть і зменшіть вогонь, щоб вода тільки трохи вирувало, підсолити. Додайте подрібнені листя селери і гриби.
- Поставте варитися вермішель. Для приготування вам знадобиться 1 л води. Вермішель повинна бути трохи недовареною, тому що після ви будете класти її в гарячий суп, і вона дійде до кондиції. Повністю зварені макаронні вироби в супі переваряться і будуть несмачними. Коли вермішель буде готова, відкиньте на друшляк і промийте в холодній воді.
- Тим часом розігрійте масло в сковороді. Наріжте цибулю подрібніше і смажте до прозорості.
- Морквину можете нарізати тонкими полукружками. Якщо вона широка, тоді розріжте вздовж на 4 частини і наріжте тонкими пластинками. Додайте до цибулі. Сильно не обсмажуйте, овочі повинні тільки розм’якшитися і трохи підрум’янитися.
- Спробуйте картоплю на смак. Якщо вона зварилася, додайте овочі, опеньки і лаврушку.
- Ще через 5 хвилин додайте мелконарезанного зелень кропу і вермішель. Перемішайте, після закипання супу вимикайте. вогонь.
Порада: використовуйте якісні макаронні вироби з твердих сортів пшениці — вони не розваряться і не зіпсують колір першого страви.
Такі прості, але смачні страви можна приготувати з заморожених опеньків. Але цими рецептами не варто обмежуватися. З розморожених опеньків можна приготувати ті ж страви, що і з свіжих, тільки не можна сушити. Приємного апетиту!