Як смажити опеньки – покрокові рецепти приготування на сковороді

У період грибного сезону багато бродять по лісі в пошуках опеньків. Ці маленькі грибочки завоювали визнання завдяки відмінному смаку, що дозволяє поєднувати їх з різноманітними інгредієнтами: додавати в салати, парити, смажити, тушкувати, використовувати в якості основного компонента для перших страв, а також робити різні домашні заготовки на зиму.

Як смажити опеньки

Але яким би чином ви не зібралися переробити опеньки, варто дізнатися про тонкощі вибору та підготовки гриба, особливо якщо ви ще новачок у цій справі.

Зміст
  1. Як вибрати опеньки
  2. Як підготувати опеньки
  3. Смажені опеньки з цибулею
  4. Смажені опеньки з часником і майонезом
  5. Енергетична цінність
  6. Інгредієнти
  7. Покрокове приготування
  8. Смажені опеньки з вершками
  9. Енергетична цінність
  10. Інгредієнти
  11. Покрокове приготування
  12. Смажені опеньки з картоплею і цибулею
  13. Енергетична цінність
  14. Інгредієнти
  15. Покрокове приготування
  16. Смажені опеньки з беконом і картоплею
  17. Енергетична цінність
  18. Інгредієнти
  19. Покрокове приготування
  20. Смажені опеньки з цибулею і ковбасою
  21. Енергетична цінність
  22. Інгредієнти
  23. Покрокове приготування
  24. Смажені опеньки зі сметаною
  25. Енергетична цінність
  26. Інгредієнти
  27. Покрокове приготування
  28. Смажені опеньки зі сметаною і білим вином
  29. Енергетична цінність
  30. Інгредієнти
  31. Покрокове приготування
  32. Смажені опеньки з макаронами
  33. Енергетична цінність
  34. Інгредієнти
  35. Покрокове приготування
  36. Смажені опеньки з томатною пастою
  37. Енергетична цінність
  38. Інгредієнти
  39. Покрокове приготування
  40. Смажені опеньки з яйцями і сиром
  41. Енергетична цінність
  42. Інгредієнти
  43. Покрокове приготування
  44. Смажені опеньки з гречкою
  45. Енергетична цінність
  46. Інгредієнти
  47. Покрокове приготування

Як вибрати опеньки

У разі придбання продукту у магазині ви нічим не ризикуєте. А ось при зборі опеньків у лісі висока ймовірність принести додому отруйний гриб. Щоб уникнути подібного казусу, враховуйте такі нюанси:

  • Навіть якщо ви натрапили на велике «родовище», не поспішайте. Подивіться на забарвлення грибів. Справжня опеньок ніколи не привертатиме до себе увагу яскравими відтінками, швидше навпаки. Колір гриба має бути приглушеним коричневим.
  • Обов’язково огляньте капелюшок. Треба, щоб на ній були дрібні лусочки. В іншому випадку перед вами помилковий опінок.
  • Принюхайтесь. Якщо від гриба йде земляна амбре, то залиште його на тому місці, де він росте.
  • Придивіться до платівок під капелюшками. Їхній колір теж може розповісти про їстівність гриба. Якщо внутрішня сторона забарвлена ​​у світло-бежевий тон або білий з жовтуватим відтінком, то перед вами те, що потрібно. Решту екземплярів обходьте стороною.
  • Також у їстівного опенька «вдягнена» спідничка-кільце на ніжку.
  • Якщо все вищезгадані моменти збігаються зі знайденим грибом, але у вас ще залишилися сумніви, лизніть. У хибного буде агресивний гіркий присмак. Щоправда, робити це не рекомендується. Найголовніше правило в лісі все ж таки необхідно враховувати — не варто брати гриб, якщо не впевнений.

Як вибрати опеньки

Як підготувати опеньки

Чогось надприродного в чищенні даного виду в домашніх умовах немає, однак певних клопотів вона вимагає. Пов’язано це із дрібним розміром продукту.

  • Перше, що зробіть – помістіть опеньки в теплу воду ненадовго. Не тримайте їх у рідині більше години, якщо не хочете, щоб смак зник.
  • Потім очистіть від залишків лісового сміття, яке не відлипло під час вимочування.
  • Зріжте низ ніжки та видаліть спідничку. Також позбавтеся пошкоджених фрагментів, якщо такі є.
  • Відваріть у воді приблизно 10 хвилин після початку кипіння. Відкиньте на друшляк. А коли вся рідина стіче, можете приступати до подальшого приготування. Смажити свіжі (сирі) опеньки не рекомендується, хоча б нетривале варіння повністю усуне варіант харчового отруєння.

Це цікаво: якщо ви збираєтеся маринувати опеньки, то хронологія попередньої обробки залишається незмінною, а от для подальшої сушки гриба дані умови дотримуватися не потрібно — досить зчистити сміття щіткою і обрізати нижню половину ніжки.

Тепер, коли ви ознайомилися з правилами вибору та обробки цих грибів, пропонуємо рецепти приготування різних страв з фото і відео, з яких ви дізнаєтеся, як зробити все правильно, щоб задовольнити найвимогливіший смак.

Смажені опеньки з цибулею

Цей рецепт по праву можна назвати класичним — в ньому немає нічого зайвого. Однак з нього ви дізнаєтеся, як покроково приготувати основу, до якої в майбутньому можете приплюсовувати щось своє.

Інгредієнти

  • цибуля ріпчаста 4 шт.
  • опеньки 700 г
  • рослинна олія 50 мл
  • сіль за смаком
  • маленький пучок кріп
  • перець за смаком

На порцію

  • Калорії: 178.3 ккал
  • Білки: 5.8 м
  • Жири: 13.5 г
  • Вуглеводи: 8.3 г
  • Кроки 20 хв.

Відео-рецепт

Читайте також:  Скільки смажити білий гриб часу на сковороді якщо продукт сушений або заморожений

  • Якщо у вас на руках свіжі гриби, то помістіть їх у посудину, наповнену водою, і проварити 20 хвилин. Не нехтуйте прибирати піну. Після перекиньте продукт на сито. Дайте час стекти вологи.Як смажити опеньки
  • Розжаримо на сковорідці достатню кількість масла, всипте гриби. Обсмажуйте чверть години. Якщо ви користуєтеся не антипригарній посудом, то намагайтеся перемішувати опеньки частіше, щоб вони не прилипали до поверхні.
    Як смажити опеньки - покрокові рецепти приготування на сковороді
  • Коли гриби змінили світлий відтінок на зажаристый, можете додавати нарізаний на кубики (або півкільця, кому як подобається) цибулю і обсмажте до готовності. На цьому етапі можна солити і додавати спеції. Перед подачею посипте зеленушкою.
    Як смажити опеньки - покрокові рецепти приготування на сковороді

Порада: будь-які смажені гриби для пом’якшення смакової палітри рекомендується доповнювати несолоним вершковим маслом. На ньому можна готувати безпосередньо, але краще додавати шматочок хвилин за сім до закінчення процесу.

Смажені опеньки з часником і майонезом

Дуже смачно виходить, якщо смажити опеньки на сковороді з додаванням часнику і соусу провансаль. Така проста підлива буде в самий раз, якщо додати її до пюре з картоплі.

Смажені опеньки з часником і майонезом

Кількість порцій: 5

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 371.2 ккал;
  • білки – 6.5 г;
  • жири – 36.1 г;
  • вуглеводи – 5.3 г.

Інгредієнти

  • опеньки – 1 кг;
  • зубчики часнику – 5 шт.;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • майонез – 200 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • чорний перець – 1 щіпка;
  • червоний перець – 1 щіпка;
  • сіль – за смаком;
  • петрушка – декілька гілочок.

Покрокове приготування

  1. Поріжте відварені опеньки і відправте на обжарку в сковороду з рафінованою олією. Готуйте близько третини години при середньому вогні. Додайте цибулю, який попередньо порубаєте невеликим кубиком. Слідом введіть часник. Нарізати його краще всього пластинками.
  2. Через 35 хвилин з початку готування додайте порцію майонезу, ретельно перемішайте. Приправте кількома видами перців і посоліть за смаком.

Порада: якщо страва здається вам занадто жирним, замініть майонез сметаною. Для того щоб вона не згорнулася, попередньо розведіть її в мисці невеликою кількістю холодної питної води.

Смажені опеньки з вершками

Дуже ніжне блюдо з тонким смаком чимось нагадує іменитий грибний жульєн. Правда, різниця все ж є — маленькі капелюшки опеньків надають яству свою чарівність як зовні, так і при дегустації.

Смажені опеньки з вершками

Кількість порцій: 5

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 396 ккал;
  • білки – 10.3 г;
  • жири – 37.3 м;
  • вуглеводи – 5.5 г.

Інгредієнти

  • вершки – 300 мл;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • опеньки – 600 г;
  • масло вершкове – 50 г;
  • твердий сир – 100 г;
  • чорний перець – щіпка;
  • кріп – маленький пучок;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Пасеруйте на маслі півкола цибулі, поки той не почне рум’янитися. Всипте відварні гриби, продовжуйте процес ще чверть години. Приправте.
  2. Влийте вершки невеликими порціями і зменшіть вогонь до мінімального — при високих температурах продукт розшаровується. Потім пару хвилин і посипте вміст посуду натертим сиром. Коли він розплавиться, можете знімати з конфорки і прикрашати зеленню.

Смажені опеньки з картоплею і цибулею

Для приготування страви підійдуть абсолютно будь-які види опеньків. В даному випадку осінні, які з’являються в лісі в кінці серпня. Картоплю ж краще вибирати жовту, з оксамитовою структурою.

Смажені опеньки з картоплею і цибулею

Кількість порцій: 8

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 174.7 ккал;
  • білки – 5.9 м;
  • жири – 7.8 м;
  • вуглеводи – 20.2 г.

Інгредієнти

  • опеньки – 1.2 кг;
  • картопля – 800 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • спеції – за смаком;
  • лаврушка – 2 листа.

Покрокове приготування

  1. Відваріть гриби до готовності. Наріжте, якщо є великі екземпляри (від семи сантиметрів у діаметрі капелюшки), і відправте на сковорідку. Дочекайтеся, поки випарується при нагріванні рідина, злегка підсушіть і додайте нашатковану цибулю в компанії з лавровим листом.
  2. Очистіть картоплю. Наріжте нетовстий соломкою. Перекладіть до грибної маси. Обсмажуйте, поки картопля не буде готовий. Посоліть. Дістаньте лавр.

Важливо: заявлена кількість опеньків зазначено в сирому вигляді, після відварювання вони зменшаться в 2.5 рази. Враховуйте цей нюанс при розрахунку інгредієнтів.

Смажені опеньки з беконом і картоплею

Скільки б ви не приготували такої картоплі, будьте впевнені — після трапези не залишиться ні крихти, навіть незважаючи на ситність страви. При виборі бекону зупиніться на продукті з соковитою прошарком сала.

Читайте також:  Скільки смажити лисички на сковороді по часу після варіння, без варіння, заморожені до готовності

Смажені опеньки з беконом і картоплею

Кількість порцій: 3

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 371.3 ккал;
  • білки – 6.4 м;
  • жири – 36.3 г;
  • вуглеводи – 4.8 г.

Інгредієнти

  • картопля – 400 г;
  • опеньки варені – 200 г;
  • бекон копчений – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • пряні трави – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • перець – щіпка;
  • олія оливкова – 35 мл

Покрокове приготування

  1. Наріжте свинину тонкими смужками приблизно по п’ять сантиметрів в ширину і розподіліть рівномірно по сковорідці. Підсмажте на середньому вогні до повного випаровування жиру. Головне, не пересушите — скибочки повинні підсмажитися, але не перетворитися в снеки.
  2. Додайте на сковороду цибулю і гриби. Смажте ще чверть години.
  3. Тепер черга картоплі. Його потрібно нарізати середньої товщини соломкою і обсмажити разом із засмажкою. При необхідності додайте олії. За п’ять хвилин до закінчення готування посипте спеціями.

Порада: додайте витонченості страви, вибравши будь-яку з наступних трав, або об’єднайте їх разом. Композицію можна скласти з розмарину, м’яти, петрушки і базиліка.

Смажені опеньки з цибулею і ковбасою

Хороший варіант швидкої закуски, яка виручить вас, якщо раптом нагрянули гості. До того ж така страва не «побито» і здивує багатьох смакової палітри.

Смажені опеньки з цибулею і ковбасою

Кількість порцій: 5

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 409.4 ккал;
  • білки – 21.9 г;
  • жири – 33.4 г;
  • вуглеводи – 5.4 г.

Інгредієнти

  • ковбаса – 300 г;
  • опеньки – 600 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • олія соняшникова – 45 мл;
  • часник – 5 зубчиків;
  • сметана – 4 ст. л.;
  • спеції – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Обсмажте цибулю у вигляді півкілець, доповніть ковбасою. Її необхідно розрізати спочатку на слайсы, а після розділити на четвертинки. Коли інгредієнти досить просмажиться, додати відварені й охолоджені заздалегідь опеньки (краще, якщо ви розріжете їх на невеликі шматки).
  2. Залишивши щілину, тушкуйте під кришкою 15 хв. Додайте негусту сметану, спеції. Через пару хвилин можете виставляти на стіл.

Порада: використовуйте будь-яку ковбасу, що є в холодильнику. Але якщо ви задумали приготувати таку страву заздалегідь, то придбайте салямі.

Смажені опеньки зі сметаною

Опеньки, ловлення в сметані, це універсальне додаток до будь-якого гарніру. Вони чудово поєднуються і з вареною картоплею, і з гречаною крупою.

Смажені опеньки з цибулею і ковбасою

Кількість порцій: 6

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 212.6 ккал;
  • білки – 6.5 г;
  • жири – 18.7 г;
  • вуглеводи – 4.5 г.

Інгредієнти

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • опеньки – 1 кг;
  • сметана 20% – 200 г;
  • олія без запаху – 50 мл;
  • спеції – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Відваріть з додаванням чайної ложки солі опеньки. Обсушіть.
  2. Перекладіть гриби в антипригарну сковорідку з рафінованою олією. Доповніть цибулею-репкой, який заздалегідь дрібно наріжте. Сюди ж всипте спеції. Перемішайте і тушкуйте 1⁄4 години.
  3. Додайте сметану залиште на плиті не довше, ніж на п’ять хвилин.

Смажені опеньки зі сметаною і білим вином

Це вишукане блюдо, яке подається як самостійна їжа або намазується на хрусткі тости, має пікантним смаком і неперевершеним ароматом.

Смажені опеньки зі сметаною і білим вином

Кількість порцій: 4

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 370.5 ккал;
  • білки – 11.7 м;
  • жири – 31.3 г;
  • вуглеводи – 6.3 г.

Інгредієнти

  • опеньки – 500 г;
  • вино напівсухе – 60 г;
  • сметана – 200 г;
  • сир – 100 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • пластівці чилі – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • масло вершкове – 50 г.

Покрокове приготування

  1. Обсмаживши на сковорідці опеньки разом з цибулею, вилийте столове вино і тушкуйте кілька хвилин до випаровування алкоголю. Всипте для пікантності гострий перець. Перемішайте.
  2. Влийте сметану високої жирності, через 2-3 хвилини притрусіть блюдо сиром (краще Пармезан), прикрийте кришкою і вимкніть конфорку. Дайте трохи настоятися.

Смажені опеньки з макаронами

Для приготування страви можна використовувати будь-які макаронні вироби: як спагетті, так і звичайні ріжки. Однак вибір варто зупинити на твердих сортах, які не розварюються в ході відварювання.

Как жарить опята: вкусный рецепт приготовления с луком без варки, как приготовить пошагово с фото и можно ли жарить, не отваривая на сковороде с луком

Кількість порцій: 6

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 613.5 ккал;
  • білки – 17.8 г;
  • жири – 26.8 г;
  • вуглеводи – 75.6 г.

Інгредієнти

  • макарони – 300 г;
  • опеньки – 450 г;
  • вершки 33% – 250 мл;
  • часник – 4 зубчики;
  • цибуля – 1 шт.;
  • італійські трави – за смаком;
  • олія оливкова – 45 мл;
  • петрушка – маленький пучок;
  • сир «Пармезан» – 100 р.
Читайте також:  Ледачі фаршировані перці - покроковий рецепт з фото

Покрокове приготування

  1. Поставте отвариваться макарони. Не тримайте продукт до готовності, щоб він не перетворився в подальшому в безформне місиво. Не треба доводити навіть до стану аль денте. Прочитайте необхідне для варіння час на упаковці і розділіть на три.
  2. На сковороді з високими бортами смажте гриби з цибулею. Коли вони будуть готові, пересипте в посуд макарони і рубану петрушку разом з продавлений через прес часником.
  3. Залийте вміст вершками і залиште на плиті, поки соус не загусне. При подачі посипте блюдо в тарілці тертим пармезаном.

Порада: якщо ви зазвичай при варінні макаронів додаєте в каструлю олію, то в цей раз пропустіть цей крок, щоб соус не стікав, а рівномірно покривав макаронні вироби.

Смажені опеньки з томатною пастою

Така підлива відмінно підійде все до тих же спагетті і припаде до смаку любителям пікантних страв. Якщо ви любите гостреньке, то неодмінно будете готувати за цим рецептом регулярно.

Смажені опеньки з томатною пастою

Кількість порцій: 5

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 157.6 ккал;
  • білки – 6.2 м;
  • жири – 13.2 м;
  • вуглеводи – 3.5 г.

Інгредієнти

  • томатна паста – 200 г;
  • опеньки – 1 кг;
  • чилі – 1 шт.;
  • перець солодкий – 1 стручок;
  • цибуля – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 45 мл;
  • сіль – за смаком;
  • зелень – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Відокремте у варених опеньків ніжки, посмажте з цибулею до готовності.
  2. Всипте два види перців, нашаткованих тонкою соломкою. У кожного вичистити насіння.
  3. Через 20 хвилин введіть томатну пасту. Залиште нудитися ще на чверть години. Присипте зеленню.

Смажені опеньки з яйцями і сиром

Пропонуємо вам приготувати до ранкової трапези унікальний омлет в духовці з опеньками і сиром. З тієї ж самої рецептурі можна посмажити і на конфорці, однак запечена яєчня вразить своєю ніжною структурою.

Смажені опеньки з яйцями і сиром

Кількість порцій: 4

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 353.9 ккал;
  • білки – 17.3 м;
  • жири – 30 г;
  • вуглеводи – 4.2 г.

Інгредієнти

  • опеньки – 400 г;
  • сир твердий – 100 г;
  • масло вершкове – 35 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молоко – 100 мл;
  • олія оливкова – 35 мл;
  • яйце – 4 шт.;
  • перець – щіпка;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Використовуючи масло, пропассеруйте при середньому вогні суміш з відварних опеньків і цибулі, після чого перекладіть готову зажарку на сито, щоб стік зайвий жир.
  2. У мисці збийте молоко і курячі яйця.
  3. Промажте жаростійку форму відповідного розміру шматочком розм’якшеного масла. Викладіть на дно гриби, залийте яєчним «коктейлем». Надішліть у відсік духової шафи. Коли омлет підніметься, присипте сиром. Подавайте на стіл після утворення засмаженою скоринки.

Смажені опеньки з гречкою

Економний спосіб нагодувати всю сім’ю — гречка, томлена з овочами і грибами. Даний рецепт можна взяти на озброєння для пісного меню.

Смажені опеньки з гречкою

Кількість порцій: 6

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 223.4 ккал;
  • білки – 9 м;
  • жири – 12.7 м;
  • вуглеводи – 35 г.

Інгредієнти

  • крупа гречана – 200 г;
  • бульйон – 400 мл;
  • помідор – 1 шт.;
  • опеньки – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • олія рафінована – 50 мл;
  • петрушка – 1 пучок;
  • морква – 1 шт.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • перець горошком – 4 шт.;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. В великій сковороді з високими бортами приготуйте стандартну засмажку з морквою і цибулею. Доповніть грибами, а через десять хвилин всипте кубики ґрунтового томату. У помідора позбавтеся від шкірки, помістивши його на пару хвилин, тільки закипілий окріп.
  2. Всипте крупу і залийте вміст бульйоном або водою. Закиньте спеції і сіль, перемішайте. Залиште сковороду на мінімальному вогні під кришкою. Коли частина рідини випарується, застроміть в гречану масу часник і готуйте далі.

Как жарить опята: вкусный рецепт приготовления с луком без варки, как приготовить пошагово с фото и можно ли жарить, не отваривая на сковороде с луком

Запасайтеся грибами з осені. Щоб взимку завжди мати можливість радувати себе кулінарними шедеврами, їх прийнято закривати в банках або заморожувати, а потім смажити свіжі опеньки по будь-якому із запропонованих рецептів. Приємного апетиту!

DvaGusya