Здрастуйте, дорогі друзі! Хочете приготувати відмінний сніданок швидко і просто? Тоді приготуйте дуже смачні картопляні деруни.
Їх готувати не довше, ніж звичайні млинці або оладки. Але, при цьому, вони дуже ситні і ними відмінно наедаешься. Я люблю подавати ці коржі зі сметаною, а чоловікові подобається з майонезом. Можна навіть з кетчупом.
Найчастіше деруни готують із сирої картоплі, але можна зробити і з відвареної в мундирі картоплі. Я зробила для вас добірку моїх найулюбленіших рецептів і дуже рекомендую спробувати їх все.
- Класичний покроковий рецепт картопляних драніков з часником і борошном
- Як готувати деруни з кабачків і картоплі просто і смачно
- Рецепт дерунів з картоплі по-білоруськи без яєць і борошна
- Деруни картопляні з м’ясним фаршем на сковороді
- Відео про те, як приготувати деруни з картоплі з м’ясом в духовці
- Як зробити дуже смачні деруни з вареної картоплі з сиром
Є ще кілька варіантів, які я описувала в іншій статті, присвяченій цій страві, ви можете подивитися тут. Взагалі з картоплі можна зробити багато дуже смачних страв, наприклад запекти її по-селянськи. Та я взагалі не уявляю, що б можна було робити без цього бульби, який так щільно ввійшов у наше життя. Ну давайте вже розглянемо наші рецепти.
Класичний покроковий рецепт картопляних драніков з часником і борошном
Це самий популярний у наших господинь спосіб. Можливо, з невеликими відхиленнями, але загальний принцип такий же. Деякі не додають сік лимона, це чисто по вашим перевагам. Але я вирішила його все ж вказати в складі продуктів.
Інгредієнти:
- Картопля — 600 гр
- Цибуля — 1 шт
- Часник — 2-3 зубчики
- Яйце — 1 шт
- Борошно — 1 їдальня ложка
- Лимонний сік — 1/2 чайної ложки
- Сіль і мелений перець — за смаком
- Рослинна олія для смаження
Приготування:
1. Очищену сиру картоплю натерти на крупній тертці. Цибулю теж можна подрібнити на тертці або в блендері. Складіть їх в одне блюдо і видавіть туди трохи соку з лимона.
Щоб картопля не потемніла, цибулю змішуйте з нею відразу. Лимонний сік виконує таку ж функцію.
2. Перекладіть масу в друшляк, злегка пам’ятаєте ложкою і залиште на 10 хвилин, щоб витік зайва рідина.
3. Тепер знову перекладіть в миску, додайте сіль, яйце, борошно і чорний мелений перець. Видавіть часник через прес і все ретельно перемішайте. Тепер маса для смаження драніков готова.
4. Розігрійте сковороду і додати рослинного масла. Викладіть на неї ложкою коржі, злегка зменшіть вогонь і обсмажуйте приблизно 3 хвилини, до придбання золотистого кольору. Потім переверніть, накрийте кришкою і обсмажуйте ще стільки ж.
5. Готові деруни викладіть на тарілку з паперовим рушником, що б зайвий жир стік. Виконайте все теж саме з рештою картоплею. Вони повинні вийде золотистого кольору і дуже апетитними. Потім подавайте на стіл зі сметаною або сметанним соусом.
Як готувати деруни з кабачків і картоплі просто і смачно
Можна зробити об’єднані деруни. Цей рецепт з додаванням кабачка. Обов’язково спробуйте. У вас вийде дуже смачний і ситний сніданок.
Інгредієнти:
- Кабачки — 300 гр
- Картопля — 300 гр
- Борошно — 4,5 столові ложки
- Яйце — 1 шт
- Рослинне масло — 75 мл
- Сіль, мелений чорний перець — за смаком
Приготування:
1. Картоплю чистити і натерти на середній або великій тертці. Кабачки очистіть від шкірки і видаліть від насіння. Якщо він молодий, то досить просто вимити, а потім натерти на середній тертці. Покладіть їх в одне блюдо, додайте яйце.
2. Потім додайте сіль, мелений перець і борошно. Перемішайте все до однорідної маси. Якщо маса вийшла занадто рідкою, додайте ще трохи борошна.
3. Поставте сковороду на вогонь і влийте рослинне масло. На розігріту сковороду викладіть, скільки влізе, коржів і обсмажте з обох боків до золотистої скоринки. Як тільки побачите, що краї позолотились, відразу перевертайте.
4. Готові деруни покладіть на паперовий рушник, щоб у нього вбралися надлишки масла. Потім подавайте на стіл зі сметаною. Просто смакота, пальчики оближеш!
Рецепт дерунів з картоплі по-білоруськи без яєць і борошна
Звичайно ж, ніхто не знає, як правильно приготувати своє національне блюдо, краще його творців. Тому пропоную вам справжній білоруський варіант — простий і без всяких надмірностей.
Інгредієнти:
- Картопля — 0,6-1 кг
- Сіль — за смаком
- Крохмаль (якщо знадобиться) — 1 ст. ложка
- Рослинна рафінована олія — для смаження
Приготування:
1. Очистіть картоплю і натріть її на крупній тертці. Посоліть за вашим смаком. Якщо порахуєте, що не вийшло досить в’язко, додайте крохмаль.
2. Налийте в сковороду олію і розігрійте її. Ложкою розкладіть картопляну масу у вигляді коржів по всій сковороді і обсмажте їх з двох боків до золотистої скоринки.
3. Потім зніміть зі сковороди і укладіть на тарілку. Таким же чином обсмажуйте всю масу, що залишилася. Подавайте золотистих красенів прямо з жару на стіл. Обов’язково поставте улюблений соус і кличте сім’ю їсти.
Деруни картопляні з м’ясним фаршем на сковороді
Щоб деруни вийшли ще більш ситні, можна додати м’ясо. Наприклад, натерти картоплю в сосисок або ковбаси. Або додати фаршу, як в цьому рецепті.
Інгредієнти:
- Картопля — 400 гр
- Фарш — 200 гр
- Цибуля — 0,5 шт
- Крохмаль — 1 столова ложка
- Сіль — за смаком
- Спеції «каррі» — щіпка
- Рослинне масло — для смаження
Приготування:
1. Очистіть картоплю і натріть його на крупній тертці. Перекладіть його на друшляк і трохи пам’ятаєте ложкою, щоб стекла зайва рідина.
2. Потім перекладіть на блюдо. Додайте дрібно порізану цибулю і перемішайте. Слідом покладіть туди фарш, крохмаль, сіль і спеції «каррі». Знову все перемішайте.
3. Розігрійте сковороду з рослинним маслом. Зліпіть коржі і викладіть на сковороду. Обсмажте їх з кожного боку до золотистої скоринки.
4. Уражені деруни викладіть на паперову серветку або рушник. Папір вбере в себе зайвий жир. А гарячі подавайте деруни на сніданок своїм близьким.
Відео про те, як приготувати деруни з картоплі з м’ясом в духовці
Знайшла відмінний відео рецепт приготування в духовці. «Лінивий драник» — це просто чудова ідея. Я спробувала і пригостила свою сім’ю. Вони були в захваті. Він вийшов дуже ситний і такий смачний, що можна язик проковтнути.
Інгредієнти:
- Картопля — 700 гр
- Фарш — 500 гр
- Цибуля — 2 шт
- Сир — 50 гр
- Яйце — 1 шт
- Морква — 1 шт
- Вершки — 100 мл
- Сіль, мелений перець — за смаком
- Рослинна олія — 2 столові ложки
- Борошно — 3 столові ложки
До речі, такі ледачі деруни можна і на сковороді приготувати. Так само замісіть і викладіть на сковороду, обсмажте з одного боку декілька хвилин. Потім переверніть і обсмажте з іншого боку. Потім зробіть маленький вогник, закрийте кришкою і залиште на деякий час.
Як зробити дуже смачні деруни з вареної картоплі з сиром
Деруни, це ще одна назва нашого страви, можна робити і з відвареної картоплі. І буде теж дуже смачно і поживно. Спробуйте цей варіант на сніданок.
Інгредієнти:
- Картопля — 500 гр
- Сир — 100 гр
- Кріп — 2 столові ложки
- Яйце — 1 шт
- Сіль, мелений перець — за смаком
- Борошно — 3 столові ложки
- Рослинне масло — для смаження
Приготування:
1. Відваріть картоплю в мундирі і остудіть його. Можна зробити це напередодні ввечері. Потім його очистіть і натріть на крупній тертці. Сир натріть на середній або дрібній тертці. Кріп дрібно поріжте. Всі укладіть в одну глибоку посуд.
2. Все це перемішайте в одну масу і поділіть на три частини. З кожної частини зліпіть колобок. Кожен колобок обваляйте в борошні і надайте форму коржі.
3. Тепер розігрійте сковороду з рослинним маслом і акуратно покладіть туди сформовану корж. Смажте на середньому вогні 2,5 хвилини. За цей час одна сторона добре обсмажиться. Потім переверніть, закрийте кришкою і обсмажуйте ще 2,5 хвилини.
4. Готовий драник покладіть на паперовий рушник і обсмажте інші коржі. Потім подавайте на сніданок з улюбленим соусом або сметаною.
Насправді, ви можете зробити коржики будь-якого розміру. Не обов’язково, щоб вона була велика, просто мені так подобається.
Ну ось ми і підійшли до кінця. Звичайно, тут можна фантазувати ще і додати в рецепти щось своє. Наприклад, дрібно порізаний болгарський або гострий перець, або нашатковану улюблену зелень, шинку. Так що бажаю вам вдалих подвигів на кухні.
Приємного вам апетиту! Поки що.