Маслюки смажені з картоплею: рецепт на сковороді з картоплею, сметаною і цибулею, як приготувати з фото в мультиварці

Улюблені гриби багатьох шанувальників «тихого полювання»— маслюки. Лісові дари ростуть сім’ями, знайти їх на узліссі не складе труднощів, а збирати — одне задоволення. Маслюки — ніжний і м’який гриб. Страви з їх участю виходять ароматними і насиченими. Особливо вони гарні в смаженому вигляді з картоплею.Зміст

  1. Як вибрати маслюки
  2. Як підготувати маслюки
  3. Смажені маслюки з картоплею на олії

Як вибрати маслюки

Своєму характерному назвою гриб зобов’язаний вологою, злегка маслянистої капелюшку. Лісові дари широко поширені у всіх лісах європейської частини Україні. Маслюки ділять на три види: листяний, зернистий і пізній маслюк.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею на олії

Простий і нехитрий рецепт на швидку руку. Блюдо виходить ситним і апетитним. Картоплю і гриби потрібно буде посмажити на сковороді з додаванням рослинної олії. Різні спеції та приправи посилять лісовий аромат і грибний смак.

Інгредієнти

  • Картопля середній 6 шт.
  • Маслюки свіжі 300 г
  • Рослинно масло 3 ст. л.
  • Ріпчаста цибуля-2 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Чорний мелений перець за смаком
  • Сухі подрібнені трави за бажанням

На порцію

Калорії: 93.2 ккал

Білки: 2.4 м

Жири: 4.7 р

Вуглеводи: 10.1 г

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

    Сковороду поставте на середній вогонь, влийте олію і розподіліть рівномірно по всій поверхні. Покладіть обсмажуватися маслюки.

  • Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

    Тушкуйте до того моменту, поки з грибів не піде вся рідина. Цей процес займає приблизно 20 хвилин при постійному помішуванні.

  • Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

    Цибулю, нарізану півкільцями, відправте до грибів. Продовжуйте готування до тих пір, поки вони не стануть золотистими.

  • Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

    На окремій сковороді підсмажте до готовності очищений і нарізаний тонкими, акуратними скибочками картопля.

  • Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

    Змішайте в одній сковороді картоплю і гриби з цибулею. Додайте кілька листочків лаврушки. Підсолити, поперчіть, за бажанням покладіть ароматні сухі трави.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею в сметані

Ніжний і смачний гарнір в сметані. Таке блюдо можна не тільки зробити на сковороді, але і запекти в духовій шафі або приготувати в мультиварці. Щоб зробити страву більш дієтичним, використовуйте сметану з низьким відсотком жирності.

Кількість порцій: 4

Час приготування: 25 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 102 ккал;
  • білки – 4.8 м;
  • жири – 5 г;
  • вуглеводи – 11.1 р.

Інгредієнти

  • середній картопля – 6 шт.;
  • маслюки – 300-400 г;
  • сметана – 200 г;
  • сухий подрібнений розмарин – за бажанням;
  • сіль – за смаком;
  • часник – 2 зубчики;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • свіжа петрушка – 1 пучок.

Покрокове приготування

  1. Готувати маслюки потрібно так само, як і білий гриб, тобто обсмажувати окремо. На розпечену сковороду влийте рослинне масло. Через хвилину відправте обсмажуватися маслюки. Тушкуйте, помішуючи час від часу, протягом 15-20 хвилин.
  2. В іншій сковороді на рослинному маслі обсмажте очищений і нарізаний скибочками картоплю до готовності.
  3. Змішайте гриби і картоплю в одній з сковорідок. Пропустіть через прес зубчики часнику і додайте в блюдо. Перемішайте.
  4. Далі підсоліть і всипте спеції за власним смаком.
  5. Подрібніть свіжу зелень і посипте блюдо. Погасіть вогонь. Прикрийте сковороду кришкою і дайте жаркого настоятися і просочитися ароматами.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею в мультиварці

Зручний і швидкий спосіб приготувати вечерю для гостей, адже возитися біля плити довго не доведеться. В мультиварку необхідно тільки послідовно помістити потрібні інгредієнти. Через зазначений час апетитна страва буде готове. Щоб страва наситилося ароматом, завершення готування встановіть програму «Підігрів» на 15 хвилин.

Кількість порцій: 5

Час приготування: 20 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 88 ккал;
  • білки – 2.1 м;
  • жири – 3.8 м;
  • вуглеводи – 10 р.

Інгредієнти

  • маслюки – 400 г;
  • картопля – 6-7 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • сіль – за смаком;
  • вершкове масло – 20 г;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • лавровий лист – 3 шт.

Покрокове приготування

  1. З картоплі зріжте шкірку, видаліть очі, промийте і наріжте соломкою.
  2. Зелена цибуля вимийте під струменем проточної води. Обріжте хвостики з двох сторін, подрібніть.
  3. Дно мультиварки рясно змастіть оливковою олією. Помістіть в агрегат підготовлені гриби і цибулю. Поверх покладіть картоплю.
  4. Підсолити, додайте перець і лавровий лист. Встановіть програму «Випічка» або альтернативну їй, поставте таймер на 45 хвилин.
  5. На окремій сковороді розтопити шматочок вершкового масла. За 10 хвилин до закінчення готування рідку масу влийте в каструлю.
  6. Подавайте на стіл в гарячому вигляді, прикрасивши свіжою зеленню.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею в горщиках

Багато господині часто цікавляться: скільки потрібно готувати картоплю з грибами в горщиках? При температурі 180 градусів томити печеня в духовці рекомендується 50-55 хвилин.

Порада: для рецепта краще використовувати керамічний посуд. Вона краще зберігає аромат, і страва довго зможе зберігатися в теплому стані.

Кількість порцій: 6

Час приготування: 25 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 88 ккал;
  • білки – 2.1 м;
  • жири – 4 г;
  • вуглеводи – 10.1 р.

Інгредієнти

  • картопля – 8 шт.;
  • маслюки – 400 г;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт;
  • зубчики часнику – 2 шт.;
  • суха подрібнена петрушка – 30 г;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • вершкове масло – 30 г;
  • вода – 1.5 л;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. З лука зніміть піну. Овоч наріжте акуратними півкільцями. Моркву очистіть від шкірки, промийте під струменем проточної води і подрібніть за допомогою великої терки.
  2. Картопля звільніть від шкірки, наріжте часточками або скибочками.
  3. На розпечену сковороду влийте рослинне масло і покладіть шматочок вершкового. Через хвилину відправте обсмажуватися до золотистого кольору цибулю та моркву.
  4. Далі додайте свіжі підготовлені маслюки. Тушкуйте на середньому вогні до напівготовності, процес займе 10-12 хвилин.
  5. За 2 хвилини до закінчення обжарювання покладіть пропущений через прес часник. Підсолити, всипте меленого перцю. Перемішайте.
  6. Тепер у кожен горщик укладіть шар картоплі, шар засмажки. Чергуйте до тих пір, поки інгредієнти не дійдуть до країв посуду. Зверху посипте петрушкою.
  7. Відправте в духовку на годину при температурі 180 градусів.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею і часником

З додаванням часнику смак виходить дуже цікавим. Спробуйте приготувати вечерю за цим рецептом. За бажанням часник можна обсмажити на окремій сковороді з гілочкою розмарину на оливковій олії.

Кількість порцій: 4

Час приготування: 20 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 81.9 ккал;
  • білки – 2 г;
  • жири – 3.9 м;
  • вуглеводи – 10.1 р.

Інгредієнти

  • маслюки свіжі – 200 г;
  • картопля – 6 шт.;
  • зубчики часнику – 6 шт.;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • свіжа петрушка – 1 пучок;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Картопля очистіть і ретельно вимийте. Форма для нарізки — акуратна рівномірна соломка.
  2. На дві сковороди влийте рослинне масло. Через хвилину на одну з них додайте цибулю, на іншу — картопля, обсмажуйте до готовності. Цибулю на середньому вогні тушкуйте до рум’яного кольору, регулярно помішуючи.
  3. Відправте до цибулі маслюки. Продовжуйте готування до тих пір, поки з грибів не випарується вся рідина.
  4. Змішайте інгредієнти в одній сковороді, посоліть за смаком. Додайте зубчики часнику, завчасно пропущені через прес. Знову перемішайте.
  5. Продовжуйте смажити, не збавляючи вогню, ще 10 хвилин. За хвилину до закінчення подрібніть зелень і додайте в ємність.
  6. Подавайте на стіл гарячим. В якості соусу можна запропонувати домашню сметану або майонез.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею і цибулею

Традиційне російське блюдо— гриби, смажені з картоплею і цибулею. Для додання оригінального смаку в цьому рецепті використовується не тільки ріпчасту цибулю, але і свіжий зелений лук-порей.

Кількість порцій: 4

Час приготування: 25 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 86.4 ккал;
  • білки – 2.8 м;
  • жири – 3.9 м;
  • вуглеводи – 10.7 р.

Інгредієнти

  • ріпчаста цибуля – 3 шт.;
  • картопля – 5-6 шт.;
  • маслюки свіжі – 300 г;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. З картоплі зріжте шкірку, видаліть «вічка». Наріжте овочі тонкою соломкою.
  2. Сковороду поставте на середній вогонь. Влийте і рівномірно розподіліть рослинне масло по всьому периметру посуду. Додайте картоплю. Обсмажуйте до готовності, час від часу помішуючи, 25 хвилин.
  3. На окремій сковороді на рослинному маслі обсмажте нарізану півкільцями цибулю до рум’яного кольору.
  4. Додайте свіжі підготовлені маслюки. Продовжуйте готування, не збавляючи вогню, 10-15 хвилин.
  5. Цибулю з грибами перемістіть на сковороду з картоплею. Покладіть кілька листочків лаврушки, підсолити.
  6. Тушкуйте на маленькому вогні 7-10 хвилин.
  7. В цей час дрібно наріжте зелену цибулю. Посипте їм готову страву.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею і болгарським перцем

Готувати печеню краще в казанку — це дозволить всім інгредієнтам «обмінятися» ароматом і смаком. Щоб блюдо вийшло яскравим, можна змішати зелений, червоний і жовтий перець.

Кількість порцій: 5

Час приготування: 25 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 85.5 ккал;
  • білки – 3.2 м;
  • жири – 4 г;
  • вуглеводи – 10.9 р.

Інгредієнти

  • солодкий болгарський перець – 2 шт.;
  • маслюки – 300 г;
  • картопля – 7 шт.;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.

Покрокове приготування

  1. З лука зніміть піну, наріжте рівномірними кубиками. З картоплі зріжте шкірку, наріжте часточками або скибочками. Болгарський перець вимийте під струменем проточної води. Розріжте навпіл, видаліть насіння, наріжте.
  2. У казан налити рослинне масло. Через хвилину відправте обсмажуватися цибулю. Коли він набуде золотистий відтінок, додайте гриби. Продовжуйте готування 7-10 хвилин.
  3. Далі відправте картоплю. Час від часу помішуйте протягом 13-15 хвилин.
  4. Слідом покладіть солодкий болгарський перець. Посоліть, всипте трохи меленого перцю.
  5. Обсмажуйте до готовності. При подачі посипте свіжої подрібненої петрушкою або кропом.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке

Смажені маслюки з картоплею і овочами

Зверніть увагу на ідеальне поєднання грибів в жаркому — смажені маслюки з овочами. Для смаження можна використовувати як свіжі овочі, так і заморожені (попередньо розморожувати їх не потрібно).

Кількість порцій: 5

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • Калорії – 122.4 ккал;
  • Білки – 7.2 м;
  • Жири – 6.4 м;
  • Вуглеводи – 11.2 р.

Інгредієнти

  • болгарський солодкий перець – 1 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • велика морква – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • маслюки – 400 г;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • помідор свіжий – 2 шт.;
  • кабачок – 1 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Для зручності рекомендується підготувати всі інгредієнти завчасно, картоплю, цибулю і моркву очистити від шкірки. Вимити під струменем проточної води, а після нарізати однаковими акуратними кубиками.
  2. Болгарський перець очистити від насіння і нашаткувати соломкою.
  3. Кубиками нарізати вимитий кабачок.
  4. Помідори очистити від шкірки і подрібнити до стану пюре.
  5. Дві сковороди з рослинним маслом поставте на середній вогонь. В одну покладіть лавровий лист і картоплю. Обсмажуйте до готовності 20-25 хвилин.
  6. В цей час на іншій сковороді обсмажте до рум’яного кольору цибулю та моркву. Далі додайте кабачок і болгарський перець. Продовжуйте готування 10 хвилин.
  7. Покладіть маслюки. Смажте, не збавляючи вогню, таку ж кількість часу.
  8. За хвилину до закінчення смаження додайте помідори і посоліть. Перемішайте. Вміст другої сковороди перемістити до картоплі.
  9. Поперчіть і добре перемішайте компоненти. Спробуйте на сіль, якщо, на вашу думку, не вистачає, ще трохи підсолити. Доведіть до готовності. Подавайте на стіл в гарячому вигляді.

Маслята жареные с картошкой: рецепт на сковороде с картошкой, сметаной и луком, как приготовить с фото в мультиварке
У кулінарних книгах є безліч цікавих і смачних рецептів з участю маслюків. Грибні страви відрізняються своїм лісовим тонким ароматом і ніжним смаком. Подавати на стіл печеню прийнято з солоними огірками, помідорами або квашеною капустою. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: