Печериці смажені з картоплею – рецепти приготування з цибулею та сметаною на сковороді покроково з фото

Глива – гриб, який цілком може зайняти почесне місце на вашому столі. Він відрізняється відмінним смаком і легкістю в приготуванні, а по корисним властивостям йому навряд чи є рівні серед побратимів. Вживати гливи можна в будь-якому вигляді, навіть у сирому. Вони придатні для маринування, соління, смаження, тушкування, використання в салатах і супах.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Гливи, запечені з картоплею в духовці

Приготувавши таке блюдо, ви, безсумнівно, нагодувати всю сім’ю. По ситності його можна порівняти хіба що з рагу з м’ясом. В ході готування картопля повністю просочується грибними соками, що дозволяє йому зберігати соковитість, вбирати грибні аромати.

Інгредієнти

  • картопля 300 г
  • сир «Пошехонський» 70 г
  • печериці 350 г
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • масло оливи 3 ст. л.
  • перець пучку
  • часник пара зубків
  • сіль за смаком

На порцію

Калорії: 349.6 ккал

Білки: 11.9 м

Жири: 25 г

Вуглеводи: 19.4 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

    Розігрійте сковороду, влийте олію і насипте кубики цибулі. Якщо любите більш яскравий смак цього овочу – можете порізати півкільцями. Обсмажте до золотистого відтінку, всипте гливи (при необхідності їх покришіть).

  • Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

    Через п’ять хвилин додайте часник, пропущений через чеснокодавку або натертий на міні-тертці. На цьому кроці додайте перцю і солі. Залиште нудитися ще на кілька хвилин.

  • Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

    Викладіть готову грибну суміш на дно форми, зверху рівномірно розподіліть картоплю. Бульби найкраще нарізати круглими пластинками, так вони швидше пропечуться. Попередньо не забудьте полити картоплю олією, посолити і добре перемішати.

  • Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

    Влийте кілька столових ложок води у форму, покрийте сметаною і присипте подрібненими свіжими листочками чебрецю.

  • Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

    Оберніть фольгою і відправте на 40 хвилин в духовку запікатися при 180 градусах.

  • Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

    За десять хвилин до готовності страви присипте все сиром і відправте запікатися, вже не покриваючи фольгою, щоб на поверхні змогла утворитися золотава скоринка.

Порада: якщо ви випікаєте картоплю в керамічній формі або горщиках, ставте блюдо в ненагретую духовку, а час отсчитывайте з моменту прогрівання. Це дозволить вам застрахувати посуд від розтріскування.

Гливи з картоплею в мультиварці

Мультиварка – кухонний гаджет, який спрощує життя багатьом господиням. І навіть якщо у вас поки такого немає, його варто придбати, адже в одному приладі можна проробляти безліч кулінарних процесів.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 4

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 252.8 ккал;
  • білки – 6.3 м;
  • жири – 15 г;
  • вуглеводи – 23.2 р.

Інгредієнти

  • гливи 300 г;
  • картопля – 350 г;
  • соус соєвий – 1 ст. л.;
  • перець мелений – за смаком;
  • паприка – ½ ч. л.;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • морква – 1 шт.;
  • паста томатна – 2 ст. л.;
  • зубчик часнику – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • сушений кріп – 2 пучку.

Покрокове приготування

  1. Встановіть режим мультиварки «Смаження», влийте масло і викладіть дрібно нарізану цибулю, часник, морквяну соломку.
  2. Через пару хвилин пасерування при відкритій кришці мультиварки додайте різані гливи. Продовжуйте смажити до легкого розм’якшення грибів.
  3. Додайте картоплю (наріжте її заздалегідь середніми брусками) і спеції з соусом.
  4. Ретельно перемішайте кулінарними щипцями або ложкою, щоб приправа рівномірно розподілилася, досоліть, залийте невелику кількість рідини (вона повинна тільки-тільки покривати вміст) і додайте пару ложок пасти з стиглих томатів.
  5. Закрийте каструлю і, встановивши на «Гасіння», залиште на 50 хвилин.

Печериці смажені з картоплею в сметані

Пропонуємо вам простий рецепт приготування другої страви, яке підкорить вас своїм ніжним вершковим смаком. Для приготування краще брати сметану з високим відсотком жирності, щоб частування було соковитим.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 3

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 293.3 ккал;
  • білки – 6.8 г;
  • жири – 20.1 г;
  • вуглеводи – 21.3 р.

Інгредієнти

  • сметана (жирність 20%) – 100 г;
  • гливи 300 г;
  • картопля – 300 г;
  • сіль – за смаком;
  • спеції – за смаком;
  • олія соняшникова – 40 мл;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.

Покрокове приготування

  1. Нарубаєте цибулю дрібними шматочками, відправте на сковороду з розігрітим маслом для подальшої пасерування.
  2. Коли овоч почне рум’янитися, всипте різані гриби, перемішайте. Гливи смажити на сковороді необхідно до повного випарювання соку. У цьому процесі важливо не перетримати продукт на плиті, щоб він не перетворився в гуму.
  3. Додайте картоплю, нарізану брусками. Як тільки коренеплід стане досить м’яким, влийте сметану і тушкуйте кілька хвилин.

Це цікаво: оптимальними спеціями для грибів вважаються: петрушка, мускатний горіх, кріп і прованські трави. Однак при готуванні глив варто підходити до вибору приправ вкрай делікатно. Для аромату можна додати білий перець, аромат якого розкривається в стравах дуже м’яко.

Смажені печериці з цибулею та картоплею

Готувати гриби з картоплею можна і не вдаючись до використання додаткових інгредієнтів. Достатньо лише скомпонувати ці дві складові з ріпчастою цибулею – і у вас на столі з’явиться ароматне дуже смачне блюдо.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 6

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 215.3 ккал;
  • білки – 6.9 м;
  • жири – 8.9 м;
  • вуглеводи – 26.9 р.

Інгредієнти

  • гливи – 600 г;
  • картопля – 8 середніх бульб;
  • масло рослинне – 60 мл;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.

Покрокове приготування

  1. Якщо у вас великі гриби, розділіть їх на кілька сегментів. Цибулю подрібніть на півкола. Картоплю наріжте тонкими слайсами.
  2. Нагрійте масло добре. Приготуйте на ньому цибульно-грибну засмажку. Коли печериці почнуть змінювати колір, додайте картоплю. Смажте до готовності хвилин 35. Посоліть.

Це цікаво: за цим же принципом можна зробити тушковану картоплю з грибами, досить додати в посуд трохи питної води або будь-якого бульйону на тому етапі, коли додається картопля.

Смажені гливи з картоплею і овочами

Ароматні гливи відмінно поєднуються не тільки з картоплею, але і з іншими овочами. Варто додати солодкий перець, і страва заграє новими фарбами.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 8

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 195.8 ккал;
  • білки – 5.8 м;
  • жири – 6.8 г;
  • вуглеводи – 27.9 р.

Інгредієнти

  • перець болгарський – 2 шт.;
  • картопля – 1 кг;
  • морква – 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • гливи – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 60 мл;
  • сіль – за смаком;
  • кріп – 1 пучок.

Покрокове приготування

  1. Обсмажте на сковороді спочатку цибулю з морквою (попередньо натертої) і грибами, потім додайте тонкі брусочки солодкого перцю і томат. Якщо використовуєте парникові сорти з досить великою кількістю соку, додайте виключно м’якоть без насіння. Також попередньо рекомендується зняти шкірку.
  2. Після того як овочі потомились на сковороді близько ¼ години, можете додавати картоплю і спеції.
  3. Залишилося тільки прикрити кришкою і дочекатися, поки картопля не стане м’яким. Для пікантності можна доповнити рагу лаврушкой або невеликим стручком гострого перцю.

Смажені гливи з картоплею і курячою грудкою

Курку та гриби – відмінне поєднання на всі випадки життя. А доповнене ще й овочами, страва стає досить ситним.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 8

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 219.3 ккал;
  • білки – 13.9 м;
  • жири – 7.3 м;
  • вуглеводи – 24.6 р.

Інгредієнти

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • курка (філе) – 300 г;
  • гливи – 500 г;
  • картопля – 900 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • морква – 1 шт.;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • прованські трави – 2 дрібку;
  • сіль – за смаком;
  • перець – 1 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Для початку підготуйте всі продукти – очистіть і подрібніть. Курку необхідно порізати тонкими смужками по напрямку волокон, щоб пісне м’ясо залишалося соковитим і м’яким.
  2. Моркву краще натерти на тертці тонкою. Цибулю дуже дрібно нашаткувати.
  3. Гливи подрібнити досить великими шматками, щоб при ужаривании вони не «загубилися» в загальній масі. Часник наріжте слайсами.
  4. Для готування виберіть сковорідку з антипригарним покриттям і чавунець. У першій ви будете готувати зажарку, у другому — безпосередньо готувати соте (як прийнято ще називати рагу). Першим ділом обсмажте на невеликій кількості олії шматочки курки – вони повинні придбати ледве помітний рум’янець.
  5. Після перекладіть їх у ємність для гасіння, залийте невеликою кількістю рідини. Залиште на середньому вогні при закритій кришці. З часом м’ясо виділить сік, яким просочаться інші компоненти.
  6. Тепер обсмажте гриби. Перекладіть до м’яса. Настала черга овочевий засмажки – цибулю, моркву і часник необхідно злегка пропассеровать до м’якості.
  7. Змішайте всі компоненти в чавунці, при необхідності долийте води (її не повинно бути занадто багато), присипте травами і посоліть. Тушкуйте близько півгодини.

Порада: таке блюдо добре подавати з щедрою порцією сметани або вершків – це додасть рагу ніжний смак.

Смажені гливи з картоплею і свининою

Якщо у вас в холодильнику залишився невеликий шматочок свинини, якого не вистачить на всю родину – доповніть його жменею грибів і картоплею і приготуйте смачну печеню. В результаті у вас вийде дуже ситне блюдо, яке досить легко приготувати.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 5

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 494.9 ккал;
  • білки – 10.9 г;
  • жири – 37.2 г;
  • вуглеводи – 29.2 р.

Інгредієнти

  • свиняча вирізка – 250-300 г;
  • картопля – 800 г;
  • гливи – 200 г;
  • сушений базилік – пучку;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний – 1 ч. л.;
  • олія рафінована – 50 мл

Покрокове приготування

  1. Наріжте невеликими шматочками свинину, викладіть у добре розігріте масло і прикрийте кришкою. Смажте до тих пір, поки м’ясо змінить колір з усіх боків. Томити необхідно близько 20 хвилин – в ході процесу виділиться достатню кількість рідини, що дозволить не додавати воду.
  2. Після додайте гриби, а після п’яти хвилин всипте картоплю, наріжте звичним способом. Прикрийте кришкою, але не до кінця – має залишатися отвір для виходу утворюється вологи. Не забудьте посолити і посипати базиліком.

Важливо: якщо ви купували свіжі гливи в магазині, то не залишайте їх надовго в холодильнику. Цей гриб має властивість швидко псуватися.

Смажені гливи з картоплею і сиром

Приготуйте це святкове блюдо з доступних продуктів — це не забере багато часу. Продукти, що входять в склад, цілком доступні, а результат перевершить всі ваші очікування.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 7

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 331.3 ккал;
  • білки – 11.2 м;
  • жири – 21 г;
  • вуглеводи – 24.4 р.

Інгредієнти

  • картопля – 800 г;
  • гливи – 500;
  • сир твердий – 150 г;
  • часник великий – 3 зубки;
  • цибуля червоний – 1 шт.;
  • вершки (жирність – 20%) – 100 мл;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • кріп – маленький пучок;
  • мікс спеції (коріандр, майоран, паприка, чорний перець) – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Підготуйте лист (бажано з високими краями). Промажте його поверхню олією і викладіть перший шар – картоплю кружечками. Посоліть.
  2. Слідом розкладіть кільця цибулі, а поверх гриби.
  3. Приготуйте в мисці досить густу заливку з вершків, роздавленого часнику, рубаного кропу і спецій. Якщо вийде дуже рідкий соус – додайте ще трохи майонезу провансаль. Гарненько перемішайте, щоб зникли грудочки.
  4. Залийте заправкою блюдо і відправте в духовку на 40 хвилин (температура 200 градусів). Щоб картопля рівномірно пропеклась, накрийте форму фольгою, яку защипайте по краях.
  5. За десять хвилин до закінчення випікання зніміть «кришку» і посипте сиром.

Це цікаво: замість листа можна скористатися кулінарним рукавом. Будьте обережні при користуванні: гарячий целофан може обпалити руки.

Смажені гливи з картоплею і капустою

Не кожен може собі уявити, який смак страви, в якому поєднуються гриби з капустою. Деяким це може здатися безглуздим. Однак таке рагу заслуговує уваги. Його можна готувати як для розмаїття повсякденного меню, так і в якості частування під час посту.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 6

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 175.2 ккал;
  • білки – 6.3 м;
  • жири – 8.4 м;
  • вуглеводи – 18.6 р.

Інгредієнти

  • капуста свіжа – 500 г;
  • картопля – 400 г;
  • гливи – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • морква червона – 1шт.;
  • олія соняшникова – 60 мл

Покрокове приготування

  1. Розігрійте масло в сковороді і викладіть на нього невеликі брусочки картоплі.
  2. Дочекайтеся, поки почне утворюватися хрустка скоринка, а після додайте терту моркву, цибулю та печериці. Обсмажуйте до напівготовності. Не забувайте перемішувати, щоб не підгорів нижній шар.
  3. Введіть в кілька етапів нашатковану дрібною соломкою капусту.
  4. Приблизно через 15 хвилин розведіть у склянці окропу томатну пасту і влийте в сковороду. Посоліть.
  5. При бажанні додайте лавр і запашний перець. Залиште на плиті до тих пір, поки спекотне готовності (30-40 хвилин).

Порада: щоб під час смаження картопля не розварилася, після миття бульб обов’язково промокніть їх рушником або дайте обсохнути природним шляхом.

Смажені гливи з картоплею і часником

Пропонуємо приготувати одночасно звичне і оригінальне блюдо на вечерю, незвичайності якому надають використовувані в рецепті спеції.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 6

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 212.6 ккал;
  • білки – 8 г;
  • жири – 10.3 г;
  • вуглеводи – 22.1 р.

Інгредієнти

  • картопля – 500 г;
  • пажитник – ½ ч. л.;
  • гливи – 700 г;
  • часник – 7 зубків;
  • паприка – ½ ч. л.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • лимонний перець – 1 ч. л.;
  • олія рафінована – 50 мл

Покрокове приготування

  1. Підготуйте дві сковороди. В одній обсмажте до готовності дрібні скибочки картоплі, в іншій – гриби.
  2. Після з’єднайте всі в одному посуді, додайте цибулю, нарізану півкільцями, і продовжуйте готувати ще близько семи хвилин.
  3. Вимкніть газ, додайте свіжий часник кубиками, прянощі і сіль. Дайте трохи настоятися.

Це цікаво: щоб надати картоплі ще більш цікавий смак, спробуйте додати при обжарке трохи гірчичного масла. Воно також позитивно вплине на колір.

Смажені гливи з картоплею у вершковому соусі

Таке блюдо цілком замінить ті, в яких використовується м’ясо. Воно смачне, ніжне й ситна.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Кількість порцій: 10

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 290.7 ккал;
  • білки – 14.5 м;
  • жири – 15.8 м;
  • вуглеводи – 22.8 р.

Інгредієнти

  • сир «Моцарелла» – 100 г;
  • картопля – 1 кг;
  • зубчики часнику – 5 шт.;
  • гливи – 700 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • плавлений сир – 200 г;
  • яйце – 3 шт.;
  • гілочка розмарину – 1 шт.;
  • вершки – 200 мл;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • гострий перець – половина стручка;
  • мелений перець – пучку;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Заздалегідь відваріть картоплю в мундирі. Воду можна злегка підсолити. Після очистіть і наріжте кружальцями приблизно в сантиметр завтовшки.
  2. Обсмажте на сковороді з додаванням розмарину, часнику і перцю чилі цибулю, додайте гливи. Готуйте близько п’яти хвилин.
  3. У мисці змішайте яйця і вершки, перець і тертий плавлений сир.
  4. Викладіть у форму для випікання шари у такій послідовності: гливи, частина моцарелли, картопля, заправку, залишки сиру.
  5. Посоліть за смаком кожен шар. Відправте в духовку. Температура приготування — 200 градусів. Час – 20 хвилин.

Вешенки с картошкой жареные - рецепты приготовления с луком и сметаной на сковороде пошагово с фото

Зверніть увагу на те, скільки можна приготувати страви, додаючи в базовий рецепт нові інгредієнти. Впевнені, ви вже готові бігти на кухню, щоб порадувати свою сім’ю новими, смачними грибними делікатесами. Приємного апетиту!

загрузка...
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: