Одні з найбільш апетитних лісових грибів – лисички. Вони володіють насиченим ароматом, ненав’язливим смаком, поживні, а їх унікальний хімічний склад збагачує організм цінними речовинами. А скільки страв можна приготувати, маючи в своєму арсеналі цей делікатес! Це і супи, салати, пасти, різотто, котлети, соління… Але, безсумнівно, найсмачніше, що можна зробити з цих грибів – посмажити їх з картоплею. З луком, сметаною, сиром і навіть м’ясом. Вони дуже просто готуються, і ніколи не бувають ураженими черв’яками.
Важливо: не варто попередньо замочувати лисички або відварювати, як радять багато, так вони напитаются непотрібної вологою, втратять пружність, і при смаженні вже не стануть хрусткими.
І тепер, коли грибочки обрані і підготовлені, їх просто необхідно посмажити з картоплею і цибулею, використовуючи будь-який з запропонованих нижче нескладних покрокових рецептів, а також кілька фото і відео.
- Смажені лисички з картоплею і цибулею, рецепт на сковороді
- Смажені лисички з картоплею і сметаною
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Смажена картопля з лисичками і м’ясом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Смажена картопля з лисичками, сиром і майонезом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Як смажити заморожені лисички
Смажені лисички з картоплею і цибулею, рецепт на сковороді
Інгредієнти
- лисички 600 г
- картопля 700 г
- цибуля 2 шт.
- олія рослинна 30 мл
- зелень, пучок 1/2 шт.
- сіль, перець за смаком
На порцію
Калорії: 251 ккал
Білки: 5.8 м
Жири: 11.7 г
Вуглеводи: 30.6 р
Кроки 50 хв. Відео-рецепт
-
Гриби нарізати великою соломкою.
-
Цибулини очистити від лушпиння і нарізати на дрібні кубики. Посмажити на масляній сковороді. Коли овоч почне ставати золотистим, потрібно додати лисички.
-
Посолити, перемішуючи, зменшити вогонь до середнього. Гриби залишити нудитися на плиті 10 хвилин під закритою кришкою, для того щоб вони віддали сік.
-
Чищений картоплю нарізати соломкою.
-
Викласти подрібнені бульби на розпечену сковороду, попередньо змастивши її олією. Залишити до зарум’янювання нижнього шару. Акуратно перевернути картоплю. Через 10 хвилин повторити дію. Смажити до готового виду.
-
В кінці картоплю посолити і поперчити за смаком, перемішати з грибами та цибулею.
-
Присипати подрібненою зеленню і подати до столу гарячою.
Порада: лисички при смаженні втрачають багато води, тому, щоб блюдо вийшло красивим, різати їх треба крупно.
Смажені лисички з картоплею і сметаною
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 8
Енергетична цінність
- калорійність – 317.5 ккал;
- білки – 6.3 м;
- жири – 20.6 г;
- вуглеводи – 26.8 р.
Інгредієнти
- картопля – 700 г;
- лисички – 600 г;
- цибулю середній – 1 шт;
- сметана (20%) – 200 мл;
- масло рослинне – 20 мл;
- часник зубчиками – 2 шт.;
- сіль, чорний перець, спеції – за смаком.
Покрокове приготування
- Нарізати гриби потрібно крупною соломкою. Якщо плоди дрібні, їх можна залишити цілими.
- Цибулини очистити від лушпиння і нашаткувати півкільцями. Обсмажити на сковороді, змащеній маслом, до напівпрозорого стану.
- Після цього додати лисички до цибулі і обсмажити, не забуваючи помішувати. Присипати сіллю або перцем за смаком.
- Коли обсяг грибної маси помітно зменшиться, а забарвлення стане яскравішим – покласти сметану, все перемішати і тушкувати під кришкою до повної готовності.
- Чищену картоплю нарізати брусочками. Обсмажити з цибулею до готовності, в кінці трохи посолити.
- При подачі знизу в тарілці розмістити картоплю, а зверху – лисички зі сметаною і цибулею.
Порада: щоб не отримати “кашу” замість смаженої картоплі, не слід накривати сковорідку кришкою і класти сіль до готовності.
Смажена картопля з лисичками і м’ясом
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 8
Енергетична цінність
- калорійність – 456.9 ккал;
- білки – 10.2 м;
- жири – 35.9 г;
- вуглеводи – 23.2 р.
Інгредієнти
- свинина – 300 г;
- картопля 700 г;
- лисички – 600 г;
- сіль, перець – за смаком;
- масло рослинне – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 2 ст. л.
Покрокове приготування
- М’ясо помити і обсушити. Нарізати медальйонами товщиною 1 сантиметр. Очистити і нарізати картоплю брусочками. Гриби розділити на великі шматочки.
- На розпечену сковороду, змащену рослинним маслом, викласти м’ясні шматочки, при безперервному помішуванні обсмажувати 1-2 хвилини, до утворення рум’яної скоринки.
- Потім всипати гриби і так само швидко обсмажити.
- Додати картоплю. Постійно помішуючи, смажити 10 хвилин. Після підрум’янення картоплі зменшити вогонь до середнього, покласти вершкове масло і, не припиняючи перемішування, довести майже до готовності.
- Всипати сіль і перець за смаком.
- В кінці смаження необхідно потримати страву під закритою кришкою на вимкненій конфорці хвилин 5.
Порада: замість свинини можна готувати з куркою, індичкою, яловичиною або кроликом. Головне – обсмажувати швидко і на розпеченій сковороді.
Смажена картопля з лисичками, сиром і майонезом
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорійність – 407.1 ккал;
- білки – 14.9 г;
- жири – 23.7 г;
- вуглеводи – 33.5 р.
Інгредієнти
- картопля – 700 г;
- лисички – 600 г;
- цибуля – 1 шт.;
- сир – 200 г;
- майонез – 2 ст. л.;
- часник зубками – 1 шт.;
- сіль – за смаком;
- червоний мелений перець – за смаком;
- кріп і петрушка, пучком – 1 шт.;
- масло рослинне – 1 ст. л.
Покрокове приготування
- Овочі очистити від шкірки. Картоплю нарізати кружечками, цибулю – півкільцями, а часник розчавити пресом.
- Гриби подрібнити на тонкі пластини і відправити на розпечену сковороду з олією. Випарувати зайву воду і смажити до появи золотистої скоринки.
- На іншій сковорідці посмажити картоплю до напівготовності, а потім ввести часник і цибулю. Вогонь зменшити до середнього. Готувати ще 10 хвилин, обов’язково помішувати.
- З’єднати всі обсмажені інгредієнти, посолити і приправити червоним перцем. Перемішати.
- У сир, натертий на крупній тертці, додати майонез. Розмішавши отриману масу, викласти її поверх обсмаженої картоплі з грибами. Закрити кришку і зменшити вогонь. Томити приблизно 10 хвилин.
- Акуратно викласти на блюдо тарілки і прикрасити зеленню.
Як смажити заморожені лисички
Якщо гриби були попередньо очищені і заморожені, то можна виробляти кулінарну обробку, не чекаючи відтавання продукту. Досить викласти лисички на гарячу сковороду, рідина випарується, і можна готувати далі по кожному з наведених рецептів. Тривалість смаження заморожених грибів – 15-20 хвилин.
Це цікаво: в народній медицині сушені лисички застосовують при лікуванні від паразитів, вони не мають побічних ефектів, а користь їх очевидна.
Варто відзначити, що готувати смажені лисички з картоплею можна не тільки з допомогою наведених способів. Їх також вживають тушкованими в вершках, запеченими в горщику і в духовці, і навіть смажений з відварною картоплею продукт знайде своїх шанувальників.
Як бачимо, приготувати гриби лисички легко і просто, смажаться вони швидко, не віднімаючи у кухаря багато часу. Тому можна частіше радувати рідних і гостей апетитними стравами із цих яскравих і смачних дарів лісу.