Рецепт смажені лисички з картоплею на сковороді – покрокове приготування з фото

Одні з найбільш апетитних лісових грибів – лисички. Вони володіють насиченим ароматом, ненав’язливим смаком, поживні, а їх унікальний хімічний склад збагачує організм цінними речовинами. А скільки страв можна приготувати, маючи в своєму арсеналі цей делікатес! Це і супи, салати, пасти, різотто, котлети, соління… Але, безсумнівно, найсмачніше, що можна зробити з цих грибів – посмажити їх з картоплею. З луком, сметаною, сиром і навіть м’ясом. Вони дуже просто готуються, і ніколи не бувають ураженими черв’яками.

Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

Важливо: не варто попередньо замочувати лисички або відварювати, як радять багато, так вони напитаются непотрібної вологою, втратять пружність, і при смаженні вже не стануть хрусткими.

І тепер, коли грибочки обрані і підготовлені, їх просто необхідно посмажити з картоплею і цибулею, використовуючи будь-який з запропонованих нижче нескладних покрокових рецептів, а також кілька фото і відео.

Смажені лисички з картоплею і цибулею, рецепт на сковороді

Інгредієнти

  • лисички 600 г
  • картопля 700 г
  • цибуля 2 шт.
  • олія рослинна 30 мл
  • зелень, пучок 1/2 шт.
  • сіль, перець за смаком

На порцію

Калорії: 251 ккал

Білки: 5.8 м

Жири: 11.7 г

Вуглеводи: 30.6 р

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    Гриби нарізати великою соломкою.

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    Цибулини очистити від лушпиння і нарізати на дрібні кубики. Посмажити на масляній сковороді. Коли овоч почне ставати золотистим, потрібно додати лисички.

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    Посолити, перемішуючи, зменшити вогонь до середнього. Гриби залишити нудитися на плиті 10 хвилин під закритою кришкою, для того щоб вони віддали сік.

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    Чищений картоплю нарізати соломкою.

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    Викласти подрібнені бульби на розпечену сковороду, попередньо змастивши її олією. Залишити до зарум’янювання нижнього шару. Акуратно перевернути картоплю. Через 10 хвилин повторити дію. Смажити до готового виду.

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    В кінці картоплю посолити і поперчити за смаком, перемішати з грибами та цибулею.

  • Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

    Присипати подрібненою зеленню і подати до столу гарячою.

Порада: лисички при смаженні втрачають багато води, тому, щоб блюдо вийшло красивим, різати їх треба крупно.

Смажені лисички з картоплею і сметаною

Час приготування: 50 хвилин

Читайте також:  Фарширований перець з м'ясом і рисом в сметанному соусі: покроковий рецепт з фото в духовці

Кількість порцій: 8

Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

Енергетична цінність

  • калорійність – 317.5 ккал;
  • білки – 6.3 м;
  • жири – 20.6 г;
  • вуглеводи – 26.8 р.

Інгредієнти

  • картопля – 700 г;
  • лисички – 600 г;
  • цибулю середній – 1 шт;
  • сметана (20%) – 200 мл;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • часник зубчиками – 2 шт.;
  • сіль, чорний перець, спеції – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Нарізати гриби потрібно крупною соломкою. Якщо плоди дрібні, їх можна залишити цілими.
  2. Цибулини очистити від лушпиння і нашаткувати півкільцями. Обсмажити на сковороді, змащеній маслом, до напівпрозорого стану.
  3. Після цього додати лисички до цибулі і обсмажити, не забуваючи помішувати. Присипати сіллю або перцем за смаком.
  4. Коли обсяг грибної маси помітно зменшиться, а забарвлення стане яскравішим – покласти сметану, все перемішати і тушкувати під кришкою до повної готовності.
  5. Чищену картоплю нарізати брусочками. Обсмажити з цибулею до готовності, в кінці трохи посолити.
  6. При подачі знизу в тарілці розмістити картоплю, а зверху – лисички зі сметаною і цибулею.

Порада: щоб не отримати “кашу” замість смаженої картоплі, не слід накривати сковорідку кришкою і класти сіль до готовності.

Смажена картопля з лисичками і м’ясом

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 8

Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

Енергетична цінність

  • калорійність – 456.9 ккал;
  • білки – 10.2 м;
  • жири – 35.9 г;
  • вуглеводи – 23.2 р.

Інгредієнти

  • свинина – 300 г;
  • картопля 700 г;
  • лисички – 600 г;
  • сіль, перець – за смаком;
  • масло рослинне – 1 ст. л.;
  • вершкове масло – 2 ст. л.

Покрокове приготування

  1. М’ясо помити і обсушити. Нарізати медальйонами товщиною 1 сантиметр. Очистити і нарізати картоплю брусочками. Гриби розділити на великі шматочки.
  2. На розпечену сковороду, змащену рослинним маслом, викласти м’ясні шматочки, при безперервному помішуванні обсмажувати 1-2 хвилини, до утворення рум’яної скоринки.
  3. Потім всипати гриби і так само швидко обсмажити.
  4. Додати картоплю. Постійно помішуючи, смажити 10 хвилин. Після підрум’янення картоплі зменшити вогонь до середнього, покласти вершкове масло і, не припиняючи перемішування, довести майже до готовності.
  5. Всипати сіль і перець за смаком.
  6. В кінці смаження необхідно потримати страву під закритою кришкою на вимкненій конфорці хвилин 5.

Порада: замість свинини можна готувати з куркою, індичкою, яловичиною або кроликом. Головне – обсмажувати швидко і на розпеченій сковороді.

Смажена картопля з лисичками, сиром і майонезом

Час приготування: 40 хвилин

Читайте також:  Гриби смажені калорійність на 100 грам з цибулею, білки, жири, вуглеводи

Кількість порцій: 10

Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

Енергетична цінність

  • калорійність – 407.1 ккал;
  • білки – 14.9 г;
  • жири – 23.7 г;
  • вуглеводи – 33.5 р.

Інгредієнти

  • картопля – 700 г;
  • лисички – 600 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сир – 200 г;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • часник зубками – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • червоний мелений перець – за смаком;
  • кріп і петрушка, пучком – 1 шт.;
  • масло рослинне – 1 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Овочі очистити від шкірки. Картоплю нарізати кружечками, цибулю – півкільцями, а часник розчавити пресом.
  2. Гриби подрібнити на тонкі пластини і відправити на розпечену сковороду з олією. Випарувати зайву воду і смажити до появи золотистої скоринки.
  3. На іншій сковорідці посмажити картоплю до напівготовності, а потім ввести часник і цибулю. Вогонь зменшити до середнього. Готувати ще 10 хвилин, обов’язково помішувати.
  4. З’єднати всі обсмажені інгредієнти, посолити і приправити червоним перцем. Перемішати.
  5. У сир, натертий на крупній тертці, додати майонез. Розмішавши отриману масу, викласти її поверх обсмаженої картоплі з грибами. Закрити кришку і зменшити вогонь. Томити приблизно 10 хвилин.
  6. Акуратно викласти на блюдо тарілки і прикрасити зеленню.

Як смажити заморожені лисички

Якщо гриби були попередньо очищені і заморожені, то можна виробляти кулінарну обробку, не чекаючи відтавання продукту. Досить викласти лисички на гарячу сковороду, рідина випарується, і можна готувати далі по кожному з наведених рецептів. Тривалість смаження заморожених грибів – 15-20 хвилин.

Рецепт жареных лисичек с картошкой на сковороде - пошаговое приготовление с фото

Це цікаво: в народній медицині сушені лисички застосовують при лікуванні від паразитів, вони не мають побічних ефектів, а користь їх очевидна.

Варто відзначити, що готувати смажені лисички з картоплею можна не тільки з допомогою наведених способів. Їх також вживають тушкованими в вершках, запеченими в горщику і в духовці, і навіть смажений з відварною картоплею продукт знайде своїх шанувальників.

Читайте також:  Білий амур в духовці - рецепт з фото, покрокове приготування запеченої риби у фользі

Як бачимо, приготувати гриби лисички легко і просто, смажаться вони швидко, не віднімаючи у кухаря багато часу. Тому можна частіше радувати рідних і гостей апетитними стравами із цих яскравих і смачних дарів лісу.

DvaGusya