Сироїжки – найпоширеніші серед їстівних грибів. Але процес їх збору і приготування вимагає знання деяких особливостей і нюансів, що часто відлякує збирачів і кухарів. Насправді, процедура простіша, ніж у випадку з боровиками, а смак продукту має широкий спектр горіхових відтінків, відкриваючи масу граней кулінарних можливостей.
Наша докладна стаття з фото описує різні способи і секрети створення найбільш апетитних страв із цих лісових дарів.
Зміст
- Як вибрати сироїжки
- Як підготувати сироїжки
- Рецепт смажених сироїжок на сковороді з цибулею
- Як вибрати сироїжки
- Рецепт смажених сироїжок на сковороді зі сметаною
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт смажених сироїжок на сковороді в клярі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт приготування смажених сироїжок з картоплею на сковороді
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Як прибрати гіркоту у сироїжок
- Особливості смаження морожених сироїжок
- Швидкий рецепт
Як вибрати сироїжки
Існує більше тридцяти видів даних грибів, але не всі з них придатні в їжу. Виділяють їстівні, з солодко-горіховим присмаком, а також умовно їстівні – з пекучо-гострим.
Інгредієнти
- сироїжки 600 г
- часник 4 зубчики
- масло вершкове 70 г
- сік лимона 1 ст. л.
- ріпчаста цибуля-3 шт.
- зелень за смаком
- перець і сіль за смаком
На порцію
Калорії: 121.9 ккал
Білки: 2.9 г
Жири: 9.9 г
Вуглеводи: 5.4 г
Кроки 15 хв. Відео-рецепт
-
Почистити цибулю і часник від лушпиння. Перший дрібно покришити, а другий пропустити через спеціальний прес.
-
Обсмажити все у вершковому маслі.
-
Зняти плівку з шапок грибів. Нарізати їх дрібними скибочками і додати в сковорідку до готової пассеровке.
-
Влити лимонний сік. Посолити і поперчити.
-
Добре все перемішати, обсмажувати на сильному вогні. В іншому випадку гриби будуть не смажитися, а тушкуватися, купуючи зовсім інший смак.
-
Після появи рум’яної скоринки готувати на середньому вогні протягом 20 хвилин, періодично помішуючи.
Порада: найкраще блюдо гармонує з картопляним пюре, рисовим гарніром і вареними яйцями. Але цілком доречно і до макаронів.
Рецепт смажених сироїжок на сковороді зі сметаною
Невелике різноманітність до звичного способу готування грибів, що значно розширить спектр смаку улюбленого продукту.
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 3
Енергетична цінність
- калорійність – 102 м;
- жири – 7.6 м;
- білки – 3.4 м;
- вуглеводи – 5 р.
Інгредієнти
- сироїжки – 0.5 кг;
- сметана 20% – 200 мл;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- соняшникова олія – 20 мл;
- сіль – за смаком;
- свіжа зелень – за смаком.
Покрокове приготування
- Почистити овочі і дрібно нарізати.
- Розігріти в сковороді рослинне масло і акуратно висипати туди цибулю для пасерування. Дочекавшись появи його золотистого відтінку, зняти з вогню.
- Якщо гриби попередньо замочували, їх можна варити. В іншому випадку плоди слід ретельно промити під струменем проточної, почистити, а тільки потім приготувати.
- Залити сироїжки водою в невеликій ємності і варити на середньому вогні 5 хвилин.
- Викласти в друшляк і дати добре стекти надлишків рідини.
- Нарізати гриби і посмажити на сильному вогні окремо від цибулі, щоб утворилася скоринка.
- Висипати до сыроежкам цибулю, додати сметану і сіль. Перемішати.
- Довести в сковороді до кипіння і потримати так кілька хвилин.
Порада: посипати свіжою зеленню рекомендується тільки перед подачею, щоб зберегти поживні і смакові якості продукту.
Рецепт смажених сироїжок на сковороді в клярі
Цікаве і оригінальне ласощі, яке можна подати до повсякденного або святкового столу.
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 6
Енергетична цінність
- калорійність – 168.7 г;
- жири – 6.3 м;
- білки – 5.9 м;
- вуглеводи – 22.8 р.
Інгредієнти
- сироїжки – 0.5 кг;
- яйце куряче – 1 шт.;
- майонез – 2 ст. л.;
- борошно пшеничне – 150 г;
- вода – 70 мл;
- часник – 3 зубчики;
- сіль, перець – за смаком;
- соняшникова олія – 15 мл
Покрокове приготування
- Почистити і промити гриби. Видалити плівки і варити на середньому вогні 20 хв.
- Зробити кляр: змішати майонез, борошно, яйце, воду і спеції. Додати продавлений часник.
- Відварені сироїжки викласти в друшляк, щоб стекла вода. Почекати, поки трохи охолонуть.
- Кожну капелюшок обережно опускати в кляр, і тут же викладати у розігріте на сковороді олію.
- Смажити з двох боків до золотистої скоринки.
Порада: сироїжки смажені в клярі можуть використовуватися як самостійне блюдо або частина іншого, з додаванням гарніру.
Рецепт приготування смажених сироїжок з картоплею на сковороді
Варіант приготування грибів, які не “расплывутся” в посуді і залишаться пружними. У поєднанні з популярним коренеплодом сироїжки цілком можуть претендувати на звання “коронного” страви.
Порада: рекомендується використовувати молода картопля з твердою м’якоттю.
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорійність – 134.6 г;
- жири – 5 г;
- білки – 3 г;
- вуглеводи – 19.4 р.
Інгредієнти
- сироїжки – 600 г;
- картопля – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- масло вершкове – 2 ст. л.;
- сіль, перець – за смаком;
- соняшникова олія – 20 мл
Покрокове приготування
- Підготовлені і перебрані заздалегідь гриби залити окропом і дати охолонути до кімнатної температури. Саме ця процедура дозволить їм зберегти форму.
- Злити відвар і плоди промити проточною водою.
- Зняти шкірку з капелюшків. Якщо гриби зберігалися довше доби – видалити ніжки.
- Подрібнити цибулю. Розігріти в сковороді вершкове масло з соняшниковою. Смажити овоч на середньому вогні до появи золотистого кольору.
- Кожен гриб порізати на 4 частини і висипати шматочки на сковороду. Перемішати, додати спеції.
- Смажити разом 10 хв., обережно помішуючи і стежачи, щоб не згорів цибулю. Повинна википіти вся рідина.
- Почистити і помити картопляні бульби. Порізати їх соломкою або дрібними кубиками. Скласти в миску, посолити і перешкодити. Залишити настоюватися 5 хв, після чого додати до грибів.
- Смажити на сковороді всі разом не більше 10 хв. під кришкою, а потім ще 10 без неї, до повної готовності.
Порада: якщо додати кілька білих грибів, буде ще смачніше.
Як прибрати гіркоту у сироїжок
Якщо капелюшок має червоний колір – значить, гриб зростав в болотистій місцевості, і буде гірчити. Так як по своїй природі ці організми є своєрідною губкою, вони вбирають за цикл життя масу речовин з грунту, в якій мешкають.
Частково позбутися гіркоти допоможе вимочування у невеликому обсязі солоної води, яке необхідно робити перед основним приготуванням. Достатньо максимум пари годин. Кількість часу залежить від того, скільки необхідно обробити грибів. Наприклад, 1 кілограм продукту може постояти годину.
Особливості смаження морожених сироїжок
Перед приготуванням не розморожують гриби. Якщо вони смерзлись в ком, досить дати йому трохи підтанути, щоб подрібнити на шматки поменше, а потім готувати 15 хвилин на розігрітій олії.
Порада: купуючи заморожені сироїжки в магазині, зверніть увагу на їх стан в пакеті. Якщо гриби утворюють один або кілька грудок – це явна ознака порушення правил зберігання, що свідчить про те, що продукт вже размораживался після первинної обробки.
Швидкий рецепт
Заморожені гриби можна готувати з цибулею в сметані і з картоплею нарівні зі свіжими. Але не варто очікувати тих же смакових якостей і щільності структури. Сироїжки самі по собі досить пухкі, а після заморозки ще більше втратять форму.
На сильному вогні гриби швидко розтануть і придбають скоринку до того, як почнуть розвалюватися. Цибулю потрібно додати пізніше, інакше він згорить. Інші інгредієнти – на розсуд кухаря або згідно з поданим вище рецептом.
Правильно приготовані сироїжки припадуть до смаку не тільки любителям грибів, а й тим, хто з настороженістю відноситься до цього продукту. Стравами з лісових дарів можна урізноманітнити раціон взимку і влітку, подаючи їх одночасно з гарячими гарнірами або овочами – сирими і тушкованими. Також пам’ятайте про користь грибів для організму – це цінне джерело рослинного білка, мінералів, вітамінів і клітковини. Так що не забувайте готувати смачні і низькокалорійні сироїжки для своїх близьких і гостей.