Сироїжки смажені: рецепти приготування з картоплею на сковороді, як і скільки смажити з цибулею, як готувати свіжі гриби можна не відварюючи

Сироїжки – найпоширеніші серед їстівних грибів. Але процес їх збору і приготування вимагає знання деяких особливостей і нюансів, що часто відлякує збирачів і кухарів. Насправді, процедура простіша, ніж у випадку з боровиками, а смак продукту має широкий спектр горіхових відтінків, відкриваючи масу граней кулінарних можливостей.

Наша докладна стаття з фото описує різні способи і секрети створення найбільш апетитних страв із цих лісових дарів.

Зміст

  1. Як вибрати сироїжки
  2. Як підготувати сироїжки
  3. Рецепт смажених сироїжок на сковороді з цибулею

Як вибрати сироїжки

Існує більше тридцяти видів даних грибів, але не всі з них придатні в їжу. Виділяють їстівні, з солодко-горіховим присмаком, а також умовно їстівні – з пекучо-гострим.

Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

Інгредієнти

  • сироїжки 600 г
  • часник 4 зубчики
  • масло вершкове 70 г
  • сік лимона 1 ст. л.
  • ріпчаста цибуля-3 шт.
  • зелень за смаком
  • перець і сіль за смаком

На порцію

Калорії: 121.9 ккал

Білки: 2.9 г

Жири: 9.9 г

Вуглеводи: 5.4 г

Кроки 15 хв. Відео-рецепт

  • Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

    Почистити цибулю і часник від лушпиння. Перший дрібно покришити, а другий пропустити через спеціальний прес.

  • Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

    Обсмажити все у вершковому маслі.

  • Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

    Зняти плівку з шапок грибів. Нарізати їх дрібними скибочками і додати в сковорідку до готової пассеровке.

  • Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

    Влити лимонний сік. Посолити і поперчити.

  • Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

    Добре все перемішати, обсмажувати на сильному вогні. В іншому випадку гриби будуть не смажитися, а тушкуватися, купуючи зовсім інший смак.

  • Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

    Після появи рум’яної скоринки готувати на середньому вогні протягом 20 хвилин, періодично помішуючи.

Порада: найкраще блюдо гармонує з картопляним пюре, рисовим гарніром і вареними яйцями. Але цілком доречно і до макаронів.

Рецепт смажених сироїжок на сковороді зі сметаною

Невелике різноманітність до звичного способу готування грибів, що значно розширить спектр смаку улюбленого продукту.

Читайте також:  Фарширований перець з м'ясом і рисом в сметанному соусі: покроковий рецепт з фото в духовці

Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 3

Енергетична цінність

  • калорійність – 102 м;
  • жири – 7.6 м;
  • білки – 3.4 м;
  • вуглеводи – 5 р.

Інгредієнти

  • сироїжки – 0.5 кг;
  • сметана 20% – 200 мл;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • соняшникова олія – 20 мл;
  • сіль – за смаком;
  • свіжа зелень – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Почистити овочі і дрібно нарізати.
  2. Розігріти в сковороді рослинне масло і акуратно висипати туди цибулю для пасерування. Дочекавшись появи його золотистого відтінку, зняти з вогню.
  3. Якщо гриби попередньо замочували, їх можна варити. В іншому випадку плоди слід ретельно промити під струменем проточної, почистити, а тільки потім приготувати.
  4. Залити сироїжки водою в невеликій ємності і варити на середньому вогні 5 хвилин.
  5. Викласти в друшляк і дати добре стекти надлишків рідини.
  6. Нарізати гриби і посмажити на сильному вогні окремо від цибулі, щоб утворилася скоринка.
  7. Висипати до сыроежкам цибулю, додати сметану і сіль. Перемішати.
  8. Довести в сковороді до кипіння і потримати так кілька хвилин.

Порада: посипати свіжою зеленню рекомендується тільки перед подачею, щоб зберегти поживні і смакові якості продукту.

Рецепт смажених сироїжок на сковороді в клярі

Цікаве і оригінальне ласощі, яке можна подати до повсякденного або святкового столу.

Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична цінність

  • калорійність – 168.7 г;
  • жири – 6.3 м;
  • білки – 5.9 м;
  • вуглеводи – 22.8 р.

Інгредієнти

  • сироїжки – 0.5 кг;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • борошно пшеничне – 150 г;
  • вода – 70 мл;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль, перець – за смаком;
  • соняшникова олія – 15 мл

Покрокове приготування

  1. Почистити і промити гриби. Видалити плівки і варити на середньому вогні 20 хв.
  2. Зробити кляр: змішати майонез, борошно, яйце, воду і спеції. Додати продавлений часник.
  3. Відварені сироїжки викласти в друшляк, щоб стекла вода. Почекати, поки трохи охолонуть.
  4. Кожну капелюшок обережно опускати в кляр, і тут же викладати у розігріте на сковороді олію.
  5. Смажити з двох боків до золотистої скоринки.

Порада: сироїжки смажені в клярі можуть використовуватися як самостійне блюдо або частина іншого, з додаванням гарніру.

Рецепт приготування смажених сироїжок з картоплею на сковороді

Варіант приготування грибів, які не “расплывутся” в посуді і залишаться пружними. У поєднанні з популярним коренеплодом сироїжки цілком можуть претендувати на звання “коронного” страви.

Читайте також:  Гриби смажені з картоплею в сметані — рецепти приготування з фото

Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

Порада: рекомендується використовувати молода картопля з твердою м’якоттю.

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 134.6 г;
  • жири – 5 г;
  • білки – 3 г;
  • вуглеводи – 19.4 р.

Інгредієнти

  • сироїжки – 600 г;
  • картопля – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • масло вершкове – 2 ст. л.;
  • сіль, перець – за смаком;
  • соняшникова олія – 20 мл

Покрокове приготування

  1. Підготовлені і перебрані заздалегідь гриби залити окропом і дати охолонути до кімнатної температури. Саме ця процедура дозволить їм зберегти форму.
  2. Злити відвар і плоди промити проточною водою.
  3. Зняти шкірку з капелюшків. Якщо гриби зберігалися довше доби – видалити ніжки.
  4. Подрібнити цибулю. Розігріти в сковороді вершкове масло з соняшниковою. Смажити овоч на середньому вогні до появи золотистого кольору.
  5. Кожен гриб порізати на 4 частини і висипати шматочки на сковороду. Перемішати, додати спеції.
  6. Смажити разом 10 хв., обережно помішуючи і стежачи, щоб не згорів цибулю. Повинна википіти вся рідина.
  7. Почистити і помити картопляні бульби. Порізати їх соломкою або дрібними кубиками. Скласти в миску, посолити і перешкодити. Залишити настоюватися 5 хв, після чого додати до грибів.
  8. Смажити на сковороді всі разом не більше 10 хв. під кришкою, а потім ще 10 без неї, до повної готовності.

Порада: якщо додати кілька білих грибів, буде ще смачніше.

Як прибрати гіркоту у сироїжок

Якщо капелюшок має червоний колір – значить, гриб зростав в болотистій місцевості, і буде гірчити. Так як по своїй природі ці організми є своєрідною губкою, вони вбирають за цикл життя масу речовин з грунту, в якій мешкають.

Частково позбутися гіркоти допоможе вимочування у невеликому обсязі солоної води, яке необхідно робити перед основним приготуванням. Достатньо максимум пари годин. Кількість часу залежить від того, скільки необхідно обробити грибів. Наприклад, 1 кілограм продукту може постояти годину.

Читайте також:  Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром, сметаною, вершками, яйцем, помідорами

Особливості смаження морожених сироїжок

Перед приготуванням не розморожують гриби. Якщо вони смерзлись в ком, досить дати йому трохи підтанути, щоб подрібнити на шматки поменше, а потім готувати 15 хвилин на розігрітій олії.

Сыроежки жареные: рецепты приготовления с картошкой на сковороде, как и сколько жарить с луком, как готовить свежие грибы и можно ли не отваривая

Порада: купуючи заморожені сироїжки в магазині, зверніть увагу на їх стан в пакеті. Якщо гриби утворюють один або кілька грудок – це явна ознака порушення правил зберігання, що свідчить про те, що продукт вже размораживался після первинної обробки.

Швидкий рецепт

Заморожені гриби можна готувати з цибулею в сметані і з картоплею нарівні зі свіжими. Але не варто очікувати тих же смакових якостей і щільності структури. Сироїжки самі по собі досить пухкі, а після заморозки ще більше втратять форму.

На сильному вогні гриби швидко розтануть і придбають скоринку до того, як почнуть розвалюватися. Цибулю потрібно додати пізніше, інакше він згорить. Інші інгредієнти – на розсуд кухаря або згідно з поданим вище рецептом.

Правильно приготовані сироїжки припадуть до смаку не тільки любителям грибів, а й тим, хто з настороженістю відноситься до цього продукту. Стравами з лісових дарів можна урізноманітнити раціон взимку і влітку, подаючи їх одночасно з гарячими гарнірами або овочами – сирими і тушкованими. Також пам’ятайте про користь грибів для організму – це цінне джерело рослинного білка, мінералів, вітамінів і клітковини. Так що не забувайте готувати смачні і низькокалорійні сироїжки для своїх близьких і гостей.

DvaGusya