Смажені підберезники з картоплею – як приготувати з цибулею на сковороді або в мультиварше, покроковий рецепт з фото

Традиційне споконвічно російська страва — картопля з грибами. Гарнір ситний і дуже поживний. Особливо добре поєднуються з картоплею підберезники. При правильному приготуванні вони виходять дуже ніжними і м’якими. Дізнайтеся, як правильно приготувати це смачне блюдо з допомогою фото та відео рекомендацій.Зміст

  1. Як вибрати підберезники
  2. Як підготувати підберезники
  3. Смажені підберезники з картоплею по-сибірськи
Зміст статті:
  1. Як вибрати підберезники
  2. Смажені підберезники з картоплею і салом
  3. Енергетична цінність продукту
  4. Інгредієнти
  5. Покрокове приготування
  6. Смажені підберезники з картоплею і м’ясом
  7. Енергетична цінність продукту
  8. Інгредієнти
  9. Покрокове приготування
  10. Смажені солоні підберезники з картоплею
  11. Енергетична цінність продукту
  12. Інгредієнти
  13. Покрокове приготування
  14. Смажені підберезники з картоплею і сметаною
  15. Енергетична цінність продукту
  16. Інгредієнти
  17. Покрокове приготування
  18. Смажені підберезники з картоплею і кетчупом
  19. Енергетична цінність продукту
  20. Інгредієнти
  21. Покрокове приготування
  22. Смажені підберезники з картоплею в духовці
  23. Енергетична цінність продукту
  24. Інгредієнти
  25. Покрокове приготування
  26. Смажені підберезники з картоплею в горщиках
  27. Енергетична цінність продукту
  28. Інгредієнти
  29. Покрокове приготування
  30. Смажені підберезники з картоплею в мультиварці
  31. Енергетична цінність продукту
  32. Інгредієнти
  33. Покрокове приготування

Як вибрати підберезники

Ці гриби поширені по всій лісосмузі Україні, Білорусі, України та Молдови. Вони ростуть на відкритих галявинах, де менше дерев і потрапляє більше сонячних променів. Гриб без праці можна відрізнити: він має характерну коричневу капелюшок. На дотик вона суха, не масляниста, пружна. При надломе свіжий гриб буде видавати якесь похрускування.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Інгредієнти

  • картопля середній 8 шт.
  • підберезники 300 г
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • зубчики часнику 4 шт.
  • олія нерафінована 50 мл
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

На порцію

Калорії: 82.4 ккал

Білки: 2.2 м

Жири: 1.7 м

Вуглеводи: 14.6 м

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Картопля звільніть від шкірки. Позбавтеся від «вічко». Наріжте овоч рівномірними часточками. Форма повинна вийти не занадто тонка.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Підготовлені і очищені гриби розділіть на чотири частини. Дрібніше нарізати не варто. Тільки середнього розміру шматочки дозволять оцінити цікавий смак страви.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    З лука зніміть піну і подрібніть овоч дрібними кубиками. Також вчините з зубчиками часнику, використовуючи прес.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Встановіть дві сковороди на середній вогонь. Влийте соняшникову олію. Через хвилину на одну з них відправте обсмажуватися картопля, на іншу цибулю. Обсмажуйте, час від часу помішуючи.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Коли картопля покриється золотистою скоринкою, тушкуйте вогонь і відкладіть заготовку.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Цибулю теж повинен стати приємного золотистого відтінку. Потім додайте до вмісту другий сковороди підберезники. Продовжуйте готування до повного випаровування грибний рідини. Приблизно на цей процес піде півгодини.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Далі покладіть подрібнений часник. Добре перемішайте вміст сковороди і протушкувати ще протягом 2-х хвилин.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Картопля з’єднайте з грибами і цибулею. Підсоліть і поперчіть за своїми смаковими уподобаннями. Продовжуйте смажити ще 7-10 хвилин.

  • Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

    Після закінчення часу газ потушкуйте, накрийте сковороду кришкою і дайте делікатесу настоятися і набратися аромату.

Смажені підберезники з картоплею і салом

Смачніша страва виходить в духовці. В якості посуду краще використовувати чавунний казанок або іншу ємність з товстими стінками.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 6

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 154.4 ккал;
  • білки – 2.1 м;
  • жири – 11 г;
  • вуглеводи – 11.8 р.

Інгредієнти

  • сало – 250-300 г;
  • картопля – 7-8 шт;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • підберезники – 400 г;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • лавровий лист – 3-4 шт.;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Сало потрібно нарізати рівними, акуратними кубиками невеликих розмірів. Цибулю очистіть і подрібніть.
  2. Моркву і картоплю слід звільнити від шкірки, моркву натерти соломкою, а плоди картоплі — часточками.
  3. Сало підсмажте до рум’яності на сковороді без додавання олії. Туди ж відправте цибулю і моркву. Тушкуйте на середньому вогні, регулярно помішуючи 10 хвилин.
  4. Далі додайте підберезники. Продовжуйте готування, не збавляючи вогню, ще 20 хвилин.
  5. У казан влийте рослинне масло, покладіть картоплю, кілька листочків лаврушки. Змішайте вміст грибний засмажкою. Підсолити, поперчіть за смаком.
  6. Відправте в духовку при температурі 200 градусів на 40 хвилин.

Смажені підберезники з картоплею і м’ясом

Спробуйте приготувати гарнір з м’ясом курки і грибами. Щоб блюдо не вийшло сухим, можна додати кілька ложок м’ясного бульйону.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 7

Час приготування: 35-40 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 82.9 ккал;
  • білки – 5.7 м;
  • жири – 2.2 м;
  • вуглеводи – 10.1 р.

Інгредієнти

  • куряче філе – 400 г;
  • картопля – 700-800 г;
  • лавровий лист – 4-5 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • підберезники – 400 г;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • курячий бульйон – 200 мл;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • сухий подрібнений орегано – 1 щіпка.

Покрокове приготування

  1. Очищений і подрібнений цибулю підсмажте на соняшниковій олії до рум’яного кольору, додайте нарізані часточками підберезники. Тушкуйте на середньому вогні до тих пір, поки вся рідина не випарується.
  2. Далі покладіть до інгредієнтів м’ясо курки. Продовжуйте готування, час від часу помішуючи, ще 13-15 хвилин. Після погасіть вогонь.
  3. На окремій сковороді на соняшниковій олії підсмажте до золотистої скоринки очищений і нарізаний кубиками картоплю. Покладіть до овочу лавровий лист.
  4. Змішайте інгредієнти в будь сковорідок, додайте курячий бульйон. Підсоліть і всипте сухий подрібнений орегано і трохи меленого перцю. Гарненько перемішайте вміст.
  5. Через 20 хвилин вогонь можна загасити. Накрийте посуд кришкою і залиште набиратися аромату ще на 10-15 хвилин.

Смажені солоні підберезники з картоплею

Пісний гарнір стане відмінною ситної закускою. Подавати на стіл страву рекомендується з солоними помідорами, квашеною капустою, а також пиріжками або вертутами.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 4

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 80.5 ккал;
  • білки – 2.4 г;
  • жири – 2.4 г;
  • вуглеводи – 12.5 р.

Інгредієнти

  • підберезники солоні – 200-250 м;
  • картопля середній – 5-6 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • вершкове масло – 25 г;
  • рослинне масло – 35 мл;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • грибна приправа – за бажанням.

Покрокове приготування

  1. З лука зніміть піну і наріжте його кубиками середнього розміру. На вогонь поставте сковороду, змащену рослинним маслом. Туди ж додайте шматочок вершкового масла. Через хвилину відправте обсмажуватися до золотавості скибочки цибулі. Регулярно помішуйте продукт при обжарюванні.
  2. Вилийте рідину з банки з солоними підберезники. Промийте гриби під струменем проточної води. Відкиньте на хвилину на друшляк, щоб рідина стекла, додайте до цибулі гриби. Продовжуйте готування ще 20-25 хвилин, не збавляючи температуру.
  3. З картоплі зріжте шкірку, гнилі і зіпсовані плоди не використовуйте. Овоч вимийте і наріжте соломкою.
  4. В окрему сковороду влийте рослинне масло. Через хвилину, коли воно нагріється, додайте картоплю і обсмажуйте до тих пір, поки соломку не покриє золотиста рум’яна кірочка.
  5. Гриби і цибулю додайте до картоплі. Підсолити, за бажанням можна додати трохи приправи — вона посилить аромат і додасть пікантності делікатесу, поперчіть. Продовжуйте готування ще 12-15 хвилин при постійному помішуванні.

Смажені підберезники з картоплею і сметаною

Щоб гарнір вийшов ніжним і м’яким, краще купити магазинну сметану з низьким відсотком жирності. Зверніть увагу на цей рецепт з відео, він допоможе навіть самим недосвідченим господаркам смачно приготувати нехитре блюдо.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 6

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 102 ккал;
  • білки – 2.3 м;
  • жири – 5.4 м;
  • вуглеводи – 11 р.

Інгредієнти

  • картопля – 700 г;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • підберезники свіжі – 300 г;
  • сметана 20% жирності – 300 г;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • естрагон сухий подрібнений – за смаком;
  • свіжа або заморожена петрушка – 1 пучок.

Покрокове приготування

  1. На рослинному маслі обсмажте до рум’яного кольору підберезовики (на це піде 20-25 хвилин). Не забувайте регулярно помішувати вміст.
  2. Далі додайте очищений і нарізаний соломкою або часточками картоплю. Добре змішайте продукти і продовжуйте готування ще 15 хвилин.
  3. В цей час очистіть і наріжте акуратними півкільцями цибулю, відправте його в сковороду. Обсмажуйте з іншими інгредієнтами до тих пір, поки весь вміст сковороди не покриється приємною рум’яною скоринкою.
  4. Влийте сметану. Додайте спецій і солі. Перемішайте і спробуйте на смак — якщо, на вашу думку, чого не вистачає, можна підсипати ще приправ.
  5. Подавайте на стіл, посипавши подрібненою зеленню петрушки.

Смажені підберезники з картоплею і кетчупом

Томатний кетчуп краще використовувати без додаткових шашличних або часникового запаху. Якщо ви любитель гострої, пряної їжі, то можете взяти кетчуп чилі.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 6

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 82.5 ккал;
  • білки – 2.2 м;
  • жири – 2,3 м;
  • вуглеводи – 13.4 р.

Інгредієнти

  • кетчуп – 100 мл;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • картопля – 7-8 шт;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • підберезники – 300 г;
  • кріп свіжий – 1 пучок;
  • лавровий лист – 3 шт.

Покрокове приготування

  1. З картоплі тонко зрізати шкірку. Вимийте плоди і наріжте однаковою соломкою.
  2. З лука зніміть піну. Форма для обжарювання — тонкі півкільця. Часник очистіть від лушпиння.
  3. На вогонь встановіть дві сковороди з рослинним маслом. Через 30 секунд на одну з них додайте картоплю, на іншу — цибулю. Останній обсмажуйте протягом 10-12 хвилин на середньому вогні, час від часу помішуючи.
  4. Далі покладіть підготовлені і розрізані на часточки гриби. Перемішайте.
  5. Тим часом на іншій сковороді тушкуйте картоплю. Додайте лавровий лист і регулярно дерев’яною лопаткою перевертайте овоч, щоб обсмажування проходило рівномірно.
  6. До картоплі відправте цибулю з грибами. Змішайте вміст. Підсолити, всипте меленого перцю за бажанням.
  7. Далі налийте кетчуп і розподіліть масу по всьому вмісту сковороди. Зменшіть вогонь. Накрийте кришкою і залиште нудитися 10 хвилин.
  8. Присипте свіжим зеленим кропом.

Смажені підберезники з картоплею в духовці

Щоб картопля вийшла м’якою, а гриби — соковитими і хрусткими, готувати гарнір потрібно в рукаві для запікання. За 10 хвилин до закінчення приготування рукав потрібно проткнути виделкою, щоб частування покрилося апетитною рум’яною скоринкою.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 5

Час приготування: 25 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 78.8 ккал;
  • білки – 2.2 м;
  • жири – 2.1 м;
  • вуглеводи – 12.6 р.

Інгредієнти

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • картопля – 6-7 шт. середніх;
  • вершкове масло – 30 г;
  • підберезники свіжі – 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Насамперед необхідно підготувати всі продукти: картопля очистити і нарізати рівними однаковими кубиками, з лука зняти лушпиння і подрібнити. Підготовлені гриби нарізати пластинками або кубиками (на ваш розсуд).
  2. Вершкове масло розтопити на розпеченій сковороді, обсмажити на сильному вогні гриби і цибулю. Процес повинен зайняти при регулярному помішуванні не більше 15-ти хвилин.
  3. Картоплю і засмажку змішати в одній глибокої посуді (це може бути миска або велика піала). Підсоліть і всипте трохи чорного перцю. За бажанням можна додати сухих приправ.
  4. Перекладіть масу в рукав для запікання. Закрийте щільно з двох сторін, використовуючи спеціальні затиски або звичайну нитку. Рукав відправте у форму для запікання. Готуйте при температурі 180 градусів духовці протягом 45 хвилин.

Смажені підберезники з картоплею в горщиках

Для того щоб урізноманітнити і «освіжити» рецепт, спробуйте додати до картоплі морква, помідор і червоний солодкий перець.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 8

Час приготування: 45-50 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 89.1 ккал;
  • білки – 1.9 м;
  • жири – 4.2 м;
  • вуглеводи – 10.9 р.

Інгредієнти

  • картопля – 8 шт.;
  • підберезники свіжі – 400 г;
  • морква – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • солодкий червоний перець – 1 шт.;
  • томат – 2 шт.;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • сіль – за смаком;
  • лавровий лист – 4-5 шт.;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Для зручності заздалегідь підготуйте всі продукти. Картоплю і цибулю очистіть, промийте, наріжте кубиками. Морква звільніть від шкірки і натріть середньої соломкою.
  2. Вимиті помідори подрібніть до стану пюре. Гриби наріжте будь-яким чином: пластинками, кубиками, часточками довільного розміру.
  3. Солодкий перець вимийте і розріжте навпіл. Очистіть від насіння і наріжте тонкою соломкою.
  4. Тепер потрібно посмажити на сковороді з додаванням соняшникової олії цибулю, моркву. Через 5 хвилин до них додайте підберезники. Продовжуйте готування ще 10-12 хвилин.
  5. Далі покладіть перець. Тушкуйте 5 хвилин. В кінці смаження відправте томатне пюре. Добре підсоліть і розмішайте.
  6. На дно горщиків покладіть по одному лавровому листу. Тепер потрібно буде чергувати шари картоплі та овочевої та грибний засмажки. Так необхідно заповнити повний горщик.
  7. Зверху трохи поперчіть вміст. Відправте в духовку запікатися при температурі 180 градусів на 40 хвилин.

Смажені підберезники з картоплею в мультиварці

Подавати печеню можна в якості самостійного блюда. Ситний і поживний обід доповнять соління: квашена капуста, солоні помідори чи огірки.

Жареные подберезовики с картошкой - как приготовить с луком на сковороде или в мультиварше, пошаговый рецепт с фото

Кількість порцій: 4

Час приготування: 20 хвилин

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 92.1 ккал;
  • білки – 2.1 м;
  • жири – 3.8 м;
  • вуглеводи – 12.4 р.

Інгредієнти

  • картопля – 5-6 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • підберезники – 200 г;
  • соняшникова олія – 25 мл;
  • сіль – за смаком;
  • перець – за смаком;
  • зелена цибуля – 1 пучок.

Покрокове приготування

  1. З лука зніміть піну і наріжте овоч тонкими півкільцями. Підберезники розріжте на кілька частин. Дрібні екземпляри можна гасити цілими.
  2. Картоплю очистити й нарізати часточками.
  3. У чашу мультиварки влийте соняшникову олію. Встановіть режим «Випічка» або альтернативну їй на 45 хвилин.
  4. Додайте цибулю і підберезники. Обсмажуйте при відкритій кришці агрегату 20 хвилин.
  5. Після цього слід надіслати картоплю, посолити, поперчити і варити при закритій кришці до завершення встановленого часу.
  6. Перед подачею прикрасити подрібненою зеленою цибулею.

Для того щоб приготувати з картоплею і цибулею різноманітні смачні страви, не потрібно багато фантазувати і вигадувати. Досить слідувати нашим простим і доступним рецептом. Покрокова інструкція дозволить зробити смачну вечерю навіть початківцям або недосвідченим господаркам. Приємного вам апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: