Запіканка з кабачків в духовці – рецепти з фото прості і смачні

Кабачки належать до дуже популярним овочевим культурам, попадають на стіл людини в осінній час року. Головною перевагою є низький вміст калорій, багатий склад вітамінів, клітковини і мікроелементів. Навіть велика кількість кабачків не зашкодить фігурі, а значить, страви з цієї культури відмінно підійдуть тим, хто дотримується правильного харчування.

Запіканка з кабачків – прості рецепти приготування

Володіючи нейтральними смаковими якостями, кабачки чудово гармонують з будь-якими продуктами. Можна приготувати апетитну закуску, ікру, оладки, овочеве рагу, заготівлю на зиму, а також різні запіканки.

Створити кулінарний шедевр під силу навіть тим, хто не дуже любить стояти біля плити. Вийшло блюдо порадує як домашніх, так і раптово наскочили гостей.

З величезної кількості представлених варіантів цієї страви, варто звернути увагу на рецепти, які будуть описані нижче.

Зі сметаною і яйцем

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Запіканка виходить ситним, смачною і ніжною. На її приготування не потрібно багато часу, а необхідні продукти практично завжди є в наявності. Тому такий варіант підійде для швидкого приготування вечері або для нежданих гостей.

Необхідні продукти:

  • кабачки – 0,5 кг;
  • сметана – 6 столових ложок;
  • курячі яйця – 3 штуки;
  • борошно – 3 столові ложки;
  • часник – 3 зубчики;
  • петрушка і кріп-по ½ пучка;
  • масло рослинного походження;
  • сіль і спеції за смаком.

При бажанні можна посипати запіканку твердим сиром для додання пікантності. У такому разі калорійність страви збільшиться.

Як приготувати:

  1. Обполоснути овочі, зняти шкірку і натерти на тертці в миску невеликого розміру. Очистити часникові часточки, дрібно нарізати або натерти на тертці. Додати до кабачкової маси.
  2. Порізати зелень перекласти в кабачки, туди ж додати яйця, сіль і спеції.
  3. Додається сметана і все ретельно перемішується, щоб вийшла однорідна маса.
  4. Кабачкова маса перекладається у форму для випічки, яка за необхідності змащується маслом рослинного походження.
  5. Поставити ємність у розігріту духовку до 180°С і запікати 40 хвилин, поки не з’явиться золотава скоринка.

Таке блюдо можна приготувати і в мікрохвильовій печі. Головне пам’ятати про те, що тісто під час запікання буде підніматися, тому форму заповнювати повністю не варто. Виставити на НВЧ максимальну потужність і готувати запіканку протягом 15 хвилин.

З рисом

Запіканка з кабачків, з додаванням рису і сиру виходить дуже смачною і поживною. Такий варіант урізноманітнює звичне меню і порадує домочадців.

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные 

Отже, знадобляться наступні компоненти:

  • кабачки – 1 кг;
  • рис сухе – 100 грам;
  • цибулина – 1 штука;
  • курячі яйця – 3 штуки;
  • твердий сир – 150 грам;
  • масло рослинного походження;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • свіжа зелень кропу — за смаком.

Приготування:

  1. Рис — промивається в декількох водах і відварюється в звичайному режимі в трохи підсоленій воді.
  2. Очищається луковичка невеликого розміру і ріжеться на кубики.
  3. У розігріту сковорідку, додати масло і викласти цибулю, обсмажити до напівпрозорого стану.
  4. Натерти сир і кабачки, використовуючи велику тертку, перекласти в миску. Сік у кабачків віджимати не потрібно.
  5. Додати до сирно-кабачкової маси цибулю, рис і сир. Деяка кількість сиру, рекомендується залишити, щоб посипати перед поставкою страви в духовку.
  6. Додати приправи, сіль, нарубану зелень кропу, ретельно розмішати всі компоненти.
  7. В окремій ємності сирі яйця розмішати до однорідної маси і влити їх в інше блюдо, ще раз перемішати.
  8. Підготувати форму для випічки, обмазати маслом рослинного походження. Потім викласти кабачкову масу і висипати решту тертий сир.
  9. Розігріти духовку до 180 градусів і поставити блюдо для запікання. Процес приготування займає близько 40 хвилин.

З помідорами

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Для приготування такого варіанту смачної закуски потрібно підготувати продукти:

  • кабачки – 0,5 кг;
  • помідори – 4 штуки (краще вибрати найбільш м’ясисті);
  • масло вершкове – 25 грам;
  • базилік свіжий – 2 гілочки;
  • сирт твердого сорту – 200 грам;
  • вершки (максимальний відсоток жирності) – 60 мл

Етапи готування:

  1. Кабачки помити, очистити від шкірки і порізати на тонкі кружечки. Те ж саме необхідно зробити з помідорами (рятувати їх від шкірки не потрібно).
  2. Натерти сир.
  3. Форму для запікання змастити маслом і викласти кабачки, поверх них розкладаються помідори. Базилік подрібнити, додати в майбутню запіканку. Присипати овочі сиром.
  4. Викласти овочі, що залишилися, висипати сир, додати вершки, сіль і спеції. Попередньо можна приправи додати в вершки, ретельно розмішати і залити отриманою сумішшю.
  5. Розігріти духовку до 180°С, поставити форму з запіканкою готуватися. Весь процес займає трохи більше півгодини.
  6. Як тільки з’явиться золотава скоринка, страву можна вважати готовим і діставати з духовки.
  7. Подавати можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.

З картоплею і болгарським перцем

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Для приготування кабачково-картопляної запіканки потрібно переконатися в наявності наступних продуктів:

  • картопля – ½ кг;
  • кабачок – 0,3 – 0,4 кг;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 1 болгарський перець;
  • твердий сир – 0,1 кг;
  • 1 морква;
  • 2 яйця;
  • борошно – ½ склянки;
  • масло рослинне – 5 столових ложок;
  • приправ і солі за смаком.

Як готувати:

  1. Підготувати овочі помити і почистити. Картоплю натерти на крупній тертці.
  2. Цибулину нарізати на маленькі кубики, і аналогічно слід вчинити з болгарським перцем.
  3. Для кабачка знадобиться середня або велика терка. При наявності великих насіння овоче, їх варто видалити.
  4. Скласти овочеві компоненти в ємність відповідного розміру і ретельно розмішати.
  5. Додати яйце, приправи і сіль, все перемішати.
  6. Борошно просіяти і додати в основу запіканки, і знову розмішати. Щоб отримати більш вишуканий смак блюдо приправляється соняшниковою олією.
  7. Натерти сир на дрібній тертці.
  8. Ємність для запікання підготувати, змастивши її олією. Перекласти всі компоненти і зверху насипати сир.
  9. Духовку нагріти до 180 градусів, поставити запіканку і готувати приблизно півгодини.
  10. Готовність визначається по наявності скоринки золотистого кольору.

Така запіканка чудово поєднується з салатом, приготованим з свіжих овочів, зі сметанним або часниковим соусом, простим кетчупом, аджикою або хріном.

З картоплею — відео

З баклажанами

Красива і ароматна запіканка з кабачками, баклажанами під сиром припаде до смаку мешканцям і гостям. Краще подавати це блюдо в гарячому вигляді, з посипаною зверху зеленню.

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Для приготування цієї страви знадобляться:

  • кабачки – 2 штуки;
  • баклажани (невеликі) – 3 штуки;
  • зелень свіжа – на вибір кухаря;
  • м’ясний або курячий фарш – 0,4 кг;
  • борошно пшеничне – 50 грам;
  • яйця – 2 штуки;
  • масло рослинного походження;
  • помідори – 3 штуки;
  • твердий сир – 0,15 кг;
  • цибулина – 1 штука.

Як приготувати:

  1. Баклажани помити і витерти, видалити плодоніжки і нарізати на тонкі скибочки. У ємність відповідного розміру налити солону воду і покласти овочі, залишити на 30 хвилин.
  2. Почистити цибулину, нарізати на дрібні кубики. Тушити на сковорідці, поки шматочки не стануть прозорими.
  3. Додати до цибулі фарш і обсмажувати при постійному помішуванні, поки не зміниться колір продуктів. Додати сіль зі спеціями, перемішати і зняти з конфорки.
  4. Дістати вимочені баклажани перекласти на серветку, щоб вбралася зайва волога. Все обсмажити скибочки, попередньо обвалявши їх у борошні, і знову покласти на серветку, на цей раз папір буде усмоктувати надлишок олії.
  5. Як тільки фарш охолоне, додати яйця і ретельно розмішати.
  6. Очистити кабачки від шкірку і нарізати на тонкі шматочки.
  7. Ємність для випічки змастити маслом, покласти ½ частину баклажанів, ½ кабачків і ½ об’єму фаршу. Викладати шарами поки не закінчаться всі інгредієнти. Поверх останнього шару покласти порізані на кружечки помідори і додати сир, попередньо подрібнений на тертці.
  8. Розігріти духовку до температури 180 градусів і поставити запіканку. Страва готується близько 25 хвилин.

Така запіканка може бути приготовлена без додавання фаршу, тут кожен кухар вирішує самостійно, яке блюдо краще зробити в той чи інший момент.

З часником

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Перед приготуванням необхідно переконатися в наявності таких продуктів як:

  • масло вершкове;
  • кабачок – 2 штуки;
  • цибуля – 5 штук;
  • часник – 2 зубчики;
  • яйце – 1 штука;
  • твердий сир – 70 грам;
  • хліб білий;
  • сіль і спеції за смаком.

Етапи приготування:

  1. Порізати кілька скибок хліба на кубики. Розтопити в сковороді вершкове масло і обсмажити хліб.
  2. Цибулю порізати шматочками і обсмажити в окремій сковорідці до напівготовності.
  3. Кабачки почистити, нарізати довільно, додати хліб з цибулею і сіль зі спеціями, а також подрібнені зубчики часнику.
  4. Розбити яйце і ретельно перемішати.
  5. Викласти заготовку у форму для запікання, попередньо змастивши її олією. Запіканку посипати тертим сиром і накрити фольгою.
  6. Розігріти духовку до 180 градусів.
  7. Перші 30 хвилин готувати кулінарний шедевр з фольгою, потім її необхідно зняти і готувати страву ще півгодини.

З гарбузом

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Для такого рецепта знадобляться такі продукти:

  • кабачки – 0,8 кг;
  • гарбуз (м’якоть) – 0,2 кг;
  • цибуля – 2 штуки;
  • оливкова олія – 3 столові ложки;
  • черствий хліб;
  • молоко – ½ склянки;
  • яйця – 2 штуки;
  • вершкове масло – 2 столові ложки;
  • петрушка пучок невеликого розміру;
  • приправи і сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  1. З кабачків зняти шкірку, порізати на невеликі кубики. Цибулини дрібно нарізати і обсмажувати до напівготовності, покласти кабачок і тушкувати ще хвилин 5. Розім’яти готові овочі.
  2. Обрізати кірки хліба і покласти в молоко, як тільки він розм’якне, трохи віджати і змішати з кабачками.
  3. У загальну масу додати різану на кубики гарбузову м’якоть.
  4. В окремій ємності збити яйця, додати приправу і рубану зелень. Після, цією сумішшю залити кабачки.
  5. Розігріти духовку до 160 – 170 градусів, перекласти запіканку у заздалегідь підготовлений посуд і поставити в духовку.

З грибами

Запеканка из кабачков в духовке - рецепты с фото простые и вкусные

Приготувати домашню запіканку з кабачків з грибами також дуже просто. Перед приготуванням необхідно переконатися в наявності наступних продуктів:

  • кабачків – 1-2 штуки в залежності від розміру;
  • печериць – 0,3 кг;
  • цибулини – 1 штуки;
  • солі і спецій на розсуд кухаря;
  • рослинного масла.

Даний рецепт припускає наявність спеціального соусу, який теж легко приготувати самостійно, використовуючи:

  • борошно – 2 столові ложки;
  • яйця – 2 штуки;
  • вершки (нежирні) – 0,5 склянки;
  • твердий сир – 0,15 кг

Приготування:

  1. Почистити і порізати невеликими шматочками цибулю.
  2. Гриби порізати на пластинки.
  3. Розігріти сковорідку, додати рослинне масло, викласти цибулю і готувати до тих пір, поки він не стане золотистим.
  4. Викласти до цибулі гриби.
  5. Додати спеції і сіль. Обжарку проводити до тих пір, поки печериці не приготуються.
  6. Кабачки помити, очистити від шкірки, нарізати кубиками середнього розміру і додати до цибулі з грибами.
  7. Приготуємо соус для заливки овочів. В окремій мисочці збити яйця, трохи посолити. Додати вершки, потім всипати борошно і за допомогою віночка все перемішати.
  8. У ємність для випічки покласти овочі з грибами, залити соусом, зверху викласти сирну стружку.
  9. Розігріти духовку до 180 градусів і відправити туди запіканку. Час приготування страви близько 45 хвилин.

Запіканка з кабачків в духовці з фаршем — відео рецепт

Висновок

Тут були представлені лише найцікавіші рецепти запіканок з кабачками і додатковими інгредієнтами і це тільки мала частина. Практично всі страви готуються швидко, що є істотним плюсом, і відносяться до справжнім кулінарним шедеврам, зробити які під силу тільки справжньому кухареві, але і новачкові.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: