Вітаю вас, дорогі гості мого блогу! Настали теплі деньки. Ви вже відкрили дачний і шашличний сезон. Багато хто вже на все літо поїхали на свої фазенди.
Ну і мені пора переходити на літні, вітамінні страви. Я вже познайомила вас з холодним борщем і окрошкою на квасі і на кефірі. А сьогодні буду вам розповідати про те, як приготувати суп із зеленого щавлю. Ви скажете, мовляв да ну його, не люблю. А ви спробуйте приготувати за запропонованими рецептами. Дуже дуже смачно виходить.
Я такий супчик люблю ще з дитинства, коли їздила в село до бабусі. Бабуся бувало пошле в город його нарвати, а через годину ти вже їси чудову, ароматну і дуже корисну юшку. Та ще з домашніми яйцями і свіжоприготованою сметанкою. Ну просто смакота.
І, можу сказати вам, рецептів такого простого страви теж чимало. Кожна господиня має свій власний спосіб і секретик. Розглянемо кілька варіантів. А ви спробуйте і оцініть. Якщо хто ще досі не їв його або не любить, той обов’язково закохатися в зелені щі, як його ще називають.
Класичний рецепт супу з щавлю з яйцем і куркою
Ну і звичайно ж, починати будемо з самого поширеного способу. На м’ясному бульончике. Я особисто віддаю перевагу курячий, так як в принципі люблю це м’ясо. Та й готуватися воно швидше інших.
Інгредієнти:
- Курячий окорочок — 1 шт
- Картопля — 5-6 шт
- Яйце — 3 шт
- Цибуля ріпчаста — 1 шт
- Морква — 1 шт
- Свіжий щавель — пучок
- Кріп, петрушка пучок
- Сіль, перець, спеції — за смаком
- Вода
Спосіб приготування:
1. Залийте в каструлю води і покладіть стегенце. Сюди ж можете покласти варитися яйця. Витягніть їх через 10 хвилин після закипання. А м’ясо варіть приблизно 45 хвилин.
2. Цибулю порізати квадратиками. Моркву натріть на крупній або середній тертці. Картоплю почистіть і наріжте кубиками. І подрібніть щавель і зелень.
3. Розігрійте сковороду, налийте туди рослинне масло. Покладіть цибулю і обсмажте до рум’яного кольору. Потім додайте моркву і обсмажуйте ще кілька хвилин, помішуючи.
4. Коли курка вже майже готова, покладіть в каструлю картоплю і варіть 15-20 хвилин.
5. Почистіть яйця і подрібніть їх дрібним кубиком.
6. Коли м’ясо і картопля дійшли до готовності, додайте туди всі інші інгредієнти — піджарку, всю зелень і яйця. Посоліть і додайте перець і спеції. Дочекайтеся, коли закипить і варіть ще 2-3 хвилини. Стегенце розрізати або розламайте на шматочки, як ви любите.
Смачний, ароматний супчик готовий. Розкладіть по порційних тарілках і насолоджуйтеся смачний і живильний обідом.
Готуємо дуже смачний зелений борщ без м’яса
На дачі не завжди є м’ясо під рукою, тому пропоную вам простий покроковий рецепт літнього супу. І мороки ніякої. Ви приготуєте його за 20 хвилин, не більше.
Інгредієнти:
- Вода — 2 літри
- Сіль — 1 столова ложка
- Щавель — 1 пучок
- Картопля — 4 шт
- Часник — 1 зубчик
- Соняшникова олія нерафінована — 2 столові ложки
- Будь-яка зелень — 1 пучок
- Кукурма або інші спеції — 1/4 чайної ложки
Приготування:
1. Поставте варитися яйця 10-15 хвилин. Потім поставте каструлю з водою для супу кип’ятитися і займіться поки овочами. Щавель як слід промийте і зріжте стеблинки. Картоплю почистіть і поріжте середніми кубиками. Цибулю теж наріжте кубиками. Часник роздушіть бічною стороною ножа і подрібніть.
2. Коли в каструлі закипить вода, покладіть в неї картоплю, цибулю і часник. Посоліть. Варіть 20 хвилин.
3. А поки продовжимо займатися нарізкою інших продуктів. Поріжте листя щавлю невеликими шматочками. Очистіть і покришіть відварені яйця. Нашаткуйте іншу зелень. Все це скласти в киплячу каструлю, в якій вже зварилися овочі. І додайте туди спеції. І все перемішайте.
3. Коли суп знову закипить, додайте туди 2 столові ложки соняшникової олії. Перемішайте і вимкніть плиту. Закрийте каструлю кришкою і дайте настоятися 20-30 хвилин. Потім можна подавати на стіл дуже смачний зелений борщ.
При бажанні, покладіть в тарілку ложку сметани або майонезу. Так буде ще смачніше.
Відео про те, як приготувати суп з щавлю
Мені сподобався цей рецепт. Він такий же простий, як і я звикла готувати. Тільки м’ясний бульйон готуватися зі свинячими реберцями.
Інгредієнти:
- Свинячі реберця — 500 гр
- Картопля — 10 шт
- Цибуля — 1 шт
- Морква — 1-2 шт
- Яйця — 2 шт
- Щавель — 2 пучка
- Кріп, петрушка, зелена цибуля — за смаком
- Сіль — за смаком
- Масло рослинне для обсмажування
Рекомендую подивитися і, можливо, скористатися цим способом. Тут, до речі, є один секретик, від чого він буде особливим.
Суп повинен повчитися дуже наваристим і смачним. А м’ясо свинини можна, в принципі, будь взяти — і шию, і гомілку, окіст, і вирізку. Не думаю, що він буде менш гірше.
Покроковий рецепт зелених щей з додаванням кропиви
Чудовий швидкий рецепт швидкого весняно-літнього супу. Дуже хороший садово-дачний варіант. Мінімум продуктів і часу. Але при цьому він буде дуже поживним, а головне-смачним.
Інгредієнти:
- Кропива — 1 пучок
- Щавель — 1 пучок
- Картопля — 3 шт
- Морква — 1 шт
- Яйця — 2 шт
- Лавровий лист — 2 шт
- Сіль — за смаком
- Вода — 1,5 літра
Спосіб приготування:
1. Поставте каструлю з водою на газ і доведіть до закипання. А поки займіться іншими інгредієнтами. Вимийте кропиву і обшпарте окропом. Потім зріжте стебла, залиште тільки листя. І наріжте на невеликі шматочки.
При зборі кропиви бережіть руки, краще робіть це в рукавичках. Після того, як ви ошпарите її окропом, вона вже не буде обпалюватися. Можете спокійно знімати рукавички і продовжувати готувати.
2. Далі, візьміть щавель, промийте його і теж зріжте стеблинки. І точно так само поріжте на шматочки.
3. Почистіть і наріжте картоплю дрібними кубиками. А яйця тим часом поставте варитися на вогонь приблизно на 10-15 хвилин.
4. Коли вода в каструлі закипить, покладіть туди картоплю, посоліть і додайте лавровий лист. Варіть 25 хвилин, до готовності картоплі.
5. Поки вариться картопля, почистіть і дрібно наріжте яйця.
6. Почистіть і натріть на крупній тертці моркву.
7. Коли час підійшло, викладіть в каструлю всі залишилися інгредієнти і варіть 5 хвилин.
8. Після цього вимкніть газ, прикрийте кришкою і дайте постояти приблизно 15 хвилин. І чудовий борщ зі свіжої зелені готовий. Він дуже ароматний і смачний. Пригощайтеся.
Суп з консервованого щавлю з м’ясом
Незважаючи, що в основному літній суп, але ніщо не заважає його приготувати і восени-взимку. За умови, що у вас є консервований щавель. І буде не гірше, ніж з свіжого.
Інгредієнти:
- Щавель консервований — 0,5 л
- Свинина — 300 гр
- Морква — 1 шт
- Цибуля — 1 шт
- Картопля — 4-5 шт
- Варені яйця — 3 шт
- Рослинне масло — для обсмажування
- Сіль — 0,5 столової ложки
- Чорний мелений перець — за смаком
- Кріп, петрушка пучок
- Вода — 2 л
Приготування:
1. Помийте, обсушіть рушником і наріжте невеликими шматочками свинину і обсмажте на сковороді.
2. Моркву натріть на тертці, а цибулю поріжте дрібними кубиками. Покладіть до злегка обжарившемуся м’яса. Обсмажте до золотистого м’якості і додайте трохи водички. Закрийте кришкою і тушкуйте до готовності м’яса.
3. Поставте на плиту каструлю з водою і додайте туди картоплю. Посоліть і варіть 25-30 хвилин до готовності.
4. Яйця відваріть заздалегідь, остудіть, почистіть і дрібно наріжте. Також дрібно наріжте зелень. Коли картопля приготується, додайте вміст сковороди і щавель в каструлю. За перчіть і спробуйте на смак. Якщо треба, ще посоліть. Поваріть ще 5 хвилин і в кінці додайте яйця і зелень.
5. Все готово! При подачі для більшого смаку додайте сметану. Сметана, по моєму, взагалі скрізь доречна.
Ну ось, дорогі друзі. Ви познайомилися з самою цікавою підбіркою рецептів щавлевого супу, він же зелені щі, він же зелений борщ.
Хоча методів насправді багато. З тим же м’ясом ви можете експериментувати. Наприклад, зробити з яловичиною, замість курки або свинини. Або навпаки, видалити м’ясної інгредієнт рецепту і приготувати дієтичне блюдо.
Вообщем відштовхуйтеся від вашого настрою і складу продуктів під рукою. готуйте із задоволенням і пригощайте себе і своїх близьких смачною юшкою. Удачі вам!