аджика з яблук, помідорів, солодкого перцю, гострого перцю – рецепт з варінням на зиму

Кожній господині хочеться і взимку продовжувати балувати своїх близьких смачними овочевими закусками. Аджика з яблук, помідорів, солодкого перцю додасть соковитість і пікантність будь-якої страви. До того ж, калорійність у такого соусу набагато нижче, ніж у заводських аналогів, так і користі більше.

Порада: яблука для аджики потрібно брати зелених сортів, так як в них більше кислоти, необхідної для соусу. За бажанням плоди можна очистити від шкірки, а можна її залишити.

аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

Аджика «сільська»

Якщо ви віддаєте перевагу негострим закусок, в яких є велика кількість овочів, то «сільська» аджика ідеально для вас підходить. Цей соус виходить смачним, пікантним, він відмінно доповнить будь-яке м’ясне, рибне блюдо.

Інгредієнти

  • Помідори 2.5 кг
  • Яблука 1 кг
  • Морква 900 г
  • Перець болгарський 1 кг
  • Часник 200 г
  • Перець гострий 2-3 шт.
  • Сіль 150 г
  • Цукор 200 г
  • Оцет 3% 200 г
  • Олія рослинна 250 мл

На порцію

Калорії: 72 ккал

Білки: 1 г

Жири: 3 р

Вуглеводи: 10 г

Кроки 2 год. 30 хв. Відео-рецепт

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Підготуйте всі інгредієнти для аджики: переберіть, помийте і обсушіть на паперовому рушнику помідори, солодкий і гострий перець, яблука. Томати розрізати на 4 частини і покладіть в глибоку миску.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Солодкий перець очистіть від плодоніжок. Розріжте на невеликі смужки.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Розріжте на половинки яблука, видаліть серцевину з насінням. Очищені часточки наріжте на невеликі кубики і складіть в окремий посуд.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Моркву очистіть і натріть на крупній тертці — нарізка займе набагато більше часу. Моркви при бажанні можна взяти менше, ніж заявлено в рецепті. Від цього смак соусу не зіпсується.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Зубчики часнику звільніть від лушпиння. Якщо вони великі, то розріжте їх навпіл. Гострий перець розріжте на смужки, намагаючись прибрати насіння. Вони можуть надати закуски дуже гострий смак.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Щоб закуска апетитно виглядала, всі овочі, а також яблука потрібно перемолоти в м’ясорубці. Часник видавити окремо.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Всі очищені і нарізані овочі висипте в глибоку емальовану каструлю або чавунний казан. Додайте в суміш сіль, рослинне масло і цукор. Доведіть томатну масу до кипіння. Потім зменшіть температуру і уваривайте, періодично помішуючи, 45 хвилин.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Додайте в масу оцет, часник і доварюйте соус ще 5-10 хвилин.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Поки соус доваривается, приготуйте банки. Ретельно вимийте їх, потім обдайте окропом. Те ж виконайте з кришками. Можна банки відправити на 5 хвилин у розігріту до 150-180 градусів духовку, розмістивши їх шийкою вниз на деко.

  • аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

    Ще гарячу аджику розкладіть в стерильні банки і закатайте. Бажано перевернути ємності вгору денцем і укутати в рушники або покривало. Через 5 годин банки можна діставати та складати на полиці. Аджика на зиму готова!

Порада: аджику можна приготувати за цим рецептом, тільки без додавання яблук. Тоді соус вийде більш гострим.

аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

Домашня аджика з томатної пасти

Замінити помідори в рецепті можна на томатну пасту. З нею закуска виходить більш однорідною на відміну від соусів з помідор. На смак аджики це сильно не позначиться, але час допоможе заощадити. Головне — правильно вибрати томатну пасту в магазині: в її складі не повинно бути крохмалю, консервантів, загусників.

Час приготування: 3,5 години

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • жири – 0.1 г;
  • білки – 1.7 г;
  • вуглеводи – 8 г;
  • калорійність – 39 ккал.

Інгредієнти

  • солодкий перець – 1 кг;
  • яблука – 250 г;
  • часник – 200 г;
  • гіркий перець – 200 р;
  • томатна паста – 200 г;
  • сіль – 50 р.

Покрокове приготування

  1. Перці і часникові зубці очистіть. У яблук потрібно вирізати серцевину. Наріжте їх шматочками.
  2. Пропустіть всі компоненти через м’ясорубку. Додайте в отриману масу сіль, томатну пасту, ретельно розмішайте і поставте на вогонь.
  3. Варити аджику краще в емальованій каструлі з високими бортами. Час варіння — 2,5–3 години на слабкому вогні. Соус потрібно постійно помішувати, щоб він не підгорів.
  4. В кінці додайте спеції за смаком. Це можуть бути коріандр, хмелі-сунелі, насіння кропу.
  5. Ще гарячою розлийте аджику в банки, попередньо ошпарені окропом, і закрутіть. Взимку така закуска стане відмінним доповненням до котлет або запеченої в духовці курці.

Порада: нарізати перець чилі краще в гумових рукавичках. Тоді він не обпече руки.

аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

Класична аджика

Основним інгредієнтом класичної аджики вважається перець. А ось солодкий або гострий — залежить від ваших побажань. Такий варіант соусу передбачає додавання лише спецій, підсилюють смак і аромат. Класична аджика готується набагато швидше і не вимагає величезних фінансових витрат.

Час приготування: 1,5 години.

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.7 м;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 11.6 м;
  • калорійність – 56 ккал.

Інгредієнти

  • солодкий перець – 1 кг;
  • червоний стручковий перець (чилі) – 200 г;
  • часник – 300 г;
  • сіль – 150 г;
  • коріандр, насіння кропу, хмелі-сунелі – по 50 р.

Покрокове приготування

  1. Паприку і гострий перець вимийте, висушіть на паперовому рушнику. Відріжте плодоніжки, ретельно видаліть насіння з гострого перцю.
  2. Наріжте овочі на середні шматочки і подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера до однорідної маси.
  3. Окремо порубаєте очищені часникові зубчики, коріандр і насіння кропу. Отриману суміш, а також сіль, хмелі–сунелі висипте в перетертий перець і ретельно перемішайте.
  4. Аджика готова, тепер дайте їй настоятися. Після цього соус можна розлити по банках і зберігати в холодильнику або в підвалі.

аджика из яблок, помидор, сладкого перца, острого перца - рецепт с варкой на зиму

Порада: якщо злегка підсмажити сухі спеції на сковороді без масла, запах готової аджики буде яскравіше.

Вам залишилося тільки вибрати один з трьох варіантів приготування гостро-солодким аджики і відправитися на ринок за необхідними продуктами. Всього кілька годин на кухні — і холодними зимовими вечорами, за обідом або вечерею, ви завжди зможете подати на стіл «зігріваючу» закуску.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: