Рецепт кетчупу з яблуками в домашніх умовах з помідорів на зиму

Напевно, практично жоден обід не обходиться без кетчупу. Він прекрасно поєднується з гарнірами, першими і другими стравами і часто навіть використовується в рецептурі в якості інгредієнта. Але от питання – чи можна зробити кетчуп в домашніх умовах? Соус, приготований самостійно, куди смачніше і точно не містить всіх тих хімічних харчових добавок, якими так напхані його магазинні аналоги. А ще більш смачним вийде кетчуп, якщо додати в нього трохи яблук. Цей солодкуватий соус можна зробити не лише на 1-2 дні, але і заготовити про запас.

Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

Рецепт кетчупу з помідорів і яблук на зиму

Інгредієнти

  • томати сливовидні 2 кг
  • яблука 4 великих шт.
  • оцет яблучний 5% 40 мл
  • сіль 1 ч. л.
  • перець чорний (або червоний) мелений 2 щіпки
  • кориця 1 паличка або 1 ч. л. меленої
  • цукор 75 г
  • вода (за бажанням) 2 ст. л.

На порцію

Калорії: 37.54 ккал

Білки: 0.91 р

Жири: 0.25 г

Вуглеводи: 7.97 р

Кроки 2 год. 15 хв. Відео-рецепт

  • Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

    Першим етапом добре вимиваємо помідори. Поділяємо їх на половинки і вирізаємо серцевину. Перекладаємо томати в каструлю з товстим дном, додаємо трохи води і ставимо все на плиту. Якщо овочі досить соковиті, то додатково рідину можна і не додавати.

  • Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

    Яблука миємо під холодним струменем. Нарізаємо на шматочки, видалити хвостики і серцевиною. При бажанні можна плоди очистити від шкірки. Відправляємо фруктові шматочки в каструлю до томатів і тушкуємо все разом на слабкому вогні. Не накривайте кришкою – потрібно випарувати зайву вологу. Щоб вміст каструлі дійшло до готовності, знадобиться близько години.

  • Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

    Після того як інгредієнти для кетчупу зваряться, треба дати їм трохи охолонути, а потім перетерти через сито. Це робиться, щоб у кетчуп не потрапили насіння і шкірка. До речі, щоб полегшити процес, можна спочатку очистити помідори. Для цього просто ошпарюємо окропом, а потім відразу опускаємо в холодну воду. Завдяки такій термообробці шкірка зніметься дуже легко. Але навіть якщо ви і почистили яблука з томатами, скористатися ситом все-таки буде зайвим, так як це, в свою чергу, допоможе зробити консистенцію більш ніжною і однорідною.

  • Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

    Переливаємо вийшов соус в каструлю і додаємо спеції – сіль, цукор, корицю і перець. Якщо ви використовували немолотую корицю, то наприкінці треба буде обов’язково видалити паличку. Крім основних спецій, вливаємо в кетчуп оцет.

  • Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

    Доводимо масу до кипіння і тримаємо на повільному вогні близько години.

  • Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

    Розливаємо готовий кетчуп по стерильним банкам. Знадобиться 3 баночки по 450 мл – і ще трішки залишиться на пробу. Закатуємо кришки і відправляємо в комору на зберігання.

Приготований за цим рецептом кетчуп вийде густим, ніжним і ароматним. А кориця і яблука додадуть смаку соусу приємні пікантні нотки.

Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

Порада: для приготування кетчупу підійдуть червоні стиглі томати. У них не повинно бути білою серцевини. Краще не використовувати жовті або рожеві помідори. Сорт на смак, звичайно, мало вплине, а от колір соусу вже буде не той. Що стосується яблук, то вони не повинні бути занадто соковитими. Ідеально підійде такий поширений сорт, як антонівка.

Рецепт кетчупу з помідорів, яблук і цибулі на зиму

Час приготування: 2 години

Кількість порцій: 180

Енергетична цінність

  • калорійність – 52.14 кКал;
  • білки – 0.94 г;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 11.73 р.

Інгредієнти

  • томати – 3 кг;
  • яблука – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 250 г;
  • оцет яблучний – 50 мл;
  • сіль – 1,5 ст. л.;
  • цукор – 300 г;
  • перець чорний мелений – 1 / 3 ч. л.;
  • перець гострий чилі – 1 стручок.

Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

Покрокове приготування

  1. Томати, яблука і цибулю очищаємо і моєму. У фруктів видаляємо серцевину. Щоб помідори легше було почистити, ошпарюємо окропом, а потім занурюємо в холодну воду. Нарізаємо інгредієнти на середні довільні шматочки.
  2. Складаємо все в каструлю і тушкуємо до м’якості. Можна додати трохи води, щоб уникнути пригорання. Але якщо помідори досить соковиті, то і без неї все буде нормально. Головне, не забувати час від часу помішувати.
  3. Тепер вміст каструлі треба подрібнити за допомогою блендера. Ідеально підійде занурювальний, але можна скористатися і стаціонарним.
  4. В отримане пюре додаємо мелений перець, сіль і цукор. Також закидаємо стручок чилі прямо цілком. Тушкуємо все на слабкому вогні, поки маса не загусне, періодично помішуючи (приблизно близько години).
  5. Хвилин за 10-15 до закінчення готування потрібно вийняти перець чилі і залити оцет.
  6. Кетчуп прямо гарячим розфасовуємо за простерилизованным банкам і закатуємо. Ставимо ємності шийкою вниз, закутуємо в плед або ковдру і залишаємо в такому стані мінімум на добу.

Кетчуп готовий! Остиглу заготівлю переносимо в комору або погріб – там вона і буде зберігатися довгі місяці.

Простерилізувати банки можна кількома способами. Найпопулярніший – це стерилізація над парою. Для цього треба поставити на каструлю з киплячою водою ґрати, а зверху встановити банки шийкою вниз і протримати в такому стані кілька хвилин. Кришки кладуться прямо в киплячу воду.

При великих обсягах заготовок зручно помістити банки в духовку і потримати хвилин 20 при температурі 100-110 градусів. Прекрасно можна підготувати тару і за допомогою НВЧ-печі. У банки наливають 1,5-2 см води і ставлять їх у мікрохвильову піч на 3-6 хвилин. Рідина повинна закипіти, а на стінках з’явитися краплі. Якщо раптом цього не сталося, то потрібно просто почекати довше. Кришки при такому способі стерилізують окремо (в киплячій воді).

Мультиварка теж відмінно справляється з функцією стерилізації, але потрібно, щоб прилад був режим «Варка на пару» і спеціальна насадка для цього. А можна взагалі скористатися пароваркою.

Рецепт кетчупа с яблоками в домашних условиях из помидоров на зиму

Порада: ще одним способом є стерилізація в каструлі. Для цього банки з кришками занурюють в киплячу воду і тримають на помірному вогні близько 20 хвилин. Перед тим як приступати до консервації, необхідно перевірити тару на наявність сколів та тріщин. І, природно, банки з кришками потрібно помити. Краще всього використовувати для цього соду, гірчичний порошок або господарське мило.

Домашній кетчуп з солодкуватим яблучним присмаком, безсумнівно, сподобається і дорослим, і дітям. Він чудово прикрасить будь-який обід. Його сміливо можна використовувати в приготуванні страв замість томатної пасти і навіть мастити на хліб, отримуючи при цьому смачні канапки. Звичайні страви після додання пікантного соусу заграють новими нотками. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: