Про вершково-часниковому соусі: рецепт, як приготувати, необхідні інгредієнти

Вершковий соус — це добавка для багатьох страв. Готується з простих інгредієнтів і виходить дуже смачним і поживним. Його можна подавати до м’яса, риби, овочів, а ще готувати з них пасту. Потрібно просто обсмажити м’ясо, додати макарони і, при бажанні — спеції, а потім все це заправити. Розглянемо детальніше як зробити вершковий соус з часником.

О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

Рецепт на бульйоні

Така соус має ніжний і одночасно пікантний смак, прекрасно підходить для приготування пасти. Приготувати нескладно, а страви з нею стануть особливими і підійдуть для повсякденного харчування, так і для святкового столу.

Інгредієнти

  • масло вершкове 70 г
  • олія 40 мл
  • борошно 120 г
  • часник подрібнений 4 ст. л.
  • бульйон курячий (яловичий, свинячий) 2 ч. л.
  • вершки жирні 1 л
  • сир пармезан 120 г
  • сіль, перець, спеції за смаком

На порцію

Калорії: 307.5 ккал

Білки: 5.8 м

Жири: 28.3 р

Вуглеводи: 8.2 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Вершкове масло розтопити на повільному вогні, влити рослинне. Для такої процедури краще використовувати спеціальну сковороду (для гасіння).

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Очистити головку часнику і подрібнити її в блендері або з використанням чеснокодавилки, терки, а можна просто дрібно порубати зубки ножем. Подрібненого часнику повинно бути 4 ст. л. (1/4 склянки). Викладаємо масу на сковороду з олією. Тушкуємо до тих пір, поки не стане м’яким і не з’явиться сильний аромат. Смажити не потрібно.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Тепер готуємо ру: борошно пасеруємо на тій же сковороді, вона буде використовуватися як загусник для соусу. Обсмажуємо близько 1 хвилини, до тих пір, поки маса злегка не потемніє.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Підігріваємо на плиті або в мікрохвильовій печі вершки і бульйон. Головне — не кип’ятити їх.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Виливаємо суміш у масло з часником. Робити це треба акуратно і поступово, постійно помішуючи. Тримаємо на середньому вогні до початку кипіння. Контролюємо, щоб не пристала до дна.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Тепер можна класти спеції. Це можуть бути тільки сіль і перець або зелень, кмин, розмарин, базилік та інші.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Постійно помішуємо соус, інакше він прилипне до стінок сковороди.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Незабаром соус загусне. Тоді пора покласти сир, а потім зняти суміш з плити. Масу добре перемішати, щоб пармезан розтанув.

  • О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

    Остудити соус і подавати до м’яса або риби. Можна приготувати з ним пасту.

Важливо: ніколи не можна доводити соус до бурхливого кипіння. Інакше загустіння не станеться, а суміш залишиться зовсім рідкою.

Класичний рецепт без бульйону

О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

Вершково-часниковий соус, рецепт якого можна трохи видозмінити, стане відмінним доповненням до будь закусок. Розглянемо нескладний класичний варіант, який легко зробити в домашніх умовах з простих продуктів.

Кількість порцій: 45

Час приготування: 20 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 232.1 ккал;
  • білки – 3 г;
  • жири – 21.9 г;
  • вуглеводи – 5.9 р.

Інгредієнти

  • вершки (15-20%) – 1 л;
  • масло вершкове – 70 г;
  • часник – 7-8 зубчиків;
  • перець, спеції, сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Дрібно нарізати очищений часник, перемолоти блендером або розчавити часникодушилкою.
  2. Розтопити масло, додати часник і обсмажувати на невеликому вогні, поки він не стане м’яким і майже прозорим.
  3. Додати в суміш вершки, сіль і перець. При необхідності покласти спеції (наприклад, мускатний горіх).
  4. Помішуючи, соус слід варити ще близько 10 хвилин, поки він не загусне.
  5. Трохи охолоджуємо і подаємо на стіл.

Рецепт з грибами

О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

Існує безліч інтерпретацій соусу: класичний, на бульйоні, з зеленню, з різними видами сирів. Один з кращих — з грибами. Він дуже ніжний і ароматний. Найчастіше такий рекомендується подавати соус до спагетті.

Кількість порцій: 100

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 98.6 ккал;
  • білки – 4.2 м;
  • жири – 7.4 м;
  • вуглеводи – 3.8 р.

Інгредієнти

  • гриби – 1.2 кг;
  • часник – 8 зубчиків;
  • вершки – 800 мл;
  • цибуля – 4 шт.;
  • сир плавлений – 4 шт.;
  • сир твердий – 240 г;
  • масло вершкове для смаження – 30 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Очистити, нарізати і спасерувати цибулю на олії, робити це до тих пір, поки він не стане м’яким.
  2. Гриби нарізати і викласти на цибулю. Готувати довго не можна, так як грибочки можуть стати дуже твердими. Додати сіль.
  3. Сир плавлений натираємо на крупній тертці.
  4. Очистити часник, подрібнити його будь-яким способом.
  5. Додати в гриби сир і вершки, варити на повільному вогні, помішуючи. У рецепті можна використовувати пармезан. Томити до тих пір, поки сир не розтопиться.
  6. Додати в соус часник, при необхідності спеції. Соус чудово поєднується зі шпинатом, петрушкою, зеленою цибулею, куркумою, мускатним горіхом та іншими приправами.
  7. Соусом поливають макарони, зверху посипають крупно натертим твердим сиром, за рахунок чого страва виходить дуже ніжним.

Рецепт з креветками

О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

З такою підливою можна готувати не тільки пасту. Є безліч страв, які в поєднанні з нею набагато смачніше. Наприклад, любителям морепродуктів сподобаються креветки в соусі.

Кількість порцій: 8

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 71.2 ккал;
  • білки – 1.4 м;
  • жири – 5.4 м;
  • вуглеводи – 4.4 р.

Інгредієнти

  • креветки (краще великі, королівські) – 1 кг;
  • вершки 15-20% – 400 мл;
  • масло вершкове – 2 ст. л.;
  • часник – 2 головки;
  • біле столове вино – 2 чарки;
  • петрушка, кріп, сіль, перець, спеції – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Очищаємо креветки. Можна уникнути цього кроку, якщо купити вже повністю підготовлені для салатів, тобто без панцира.
  2. Нагріваємо сковороду,розтоплюємо на ній масло, постійно помішуємо, щоб не підгоріло. Висипаємо нарізаний часник. Підсмажуємо до тих пір, поки не буде прозорим.
  3. Додаємо вино. Потрібно дочекатися, щоб воно зникло і залишилося тільки приємний виноградний присмак.
  4. Повільно і обережно помішуючи, додаємо в суміш вершки, спеції, сіль, перець. Чекаємо, коли соус закипить. Відразу ж після появи бульбашок додаємо в нього креветки. Тушкуємо близько 15 хвилин.
  5. Далі морепродукти виймаємо з сковороди, а соус готуємо до тих пір, поки його кількість не зменшиться в 2 рази.
  6. Перед тим як зняти соус з плити, опускаємо в нього креветки і залишаємо остигати. Рекомендується посипати блюдо дрібно нарізаною зеленню і ще кілька разів перемішати.

Використання соусу

О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

Розглянемо, для чого застосовується соус. Він відмінно поєднується зі свининою, яловичиною, птахом, рибою і морепродуктами, овочами. Ідеальний для стейків і страв, приготованих на грилі. Підходить для фондю. Можна класти в нього сир, овочі, м’ясні продукти. Використовується в піці. В начинку додається шпинат, курка, брокколі.

Часниковий соус застосовується як заправка для салатів, замість сметани або майонезу. Підходить для приготування пасти, потрібно всього лише з’єднати його зі спагеті. Можна таким же способом готувати лазанью: макарони, змішані з соусом, поставити в розігріту духовку, а зверху додати тертий сир.

Важливо: зберігати продукт рекомендується не більше 3 днів у щільно закритому контейнері. Але краще потроху готувати і вживати свіжо приготований соус, ніж викидати зайве.

Смачна добавка може бути не тільки доповненням практично до будь закусок, але і стати частиною самостійного блюда, яке буде відрізнятися одночасно ніжністю і пікантністю.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

О сливочно-чесночном соусе: рецепт, как приготовить, необходимые ингредиенты

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: