Соус ткемалі: рецепт з слив класичний на зиму, як приготувати по грузинськи з жовтими помідорами і кінзою

Ткемалі – це, мабуть, один з найбільш відомих і популярних соусів грузинської кухні. До того ж він має не тільки свій відмінний фірмовий смак, але ще і є дуже корисним завдяки високій концентрації міститься в ньому пектину, який допомагає очищати організм, і вітаміну С.

При всіх своїх достоїнствах ткемалі ще і дуже універсальний – його можна подавати до м’ясних і рибних страв, використовувати в приготуванні різних страв, замість кетчупа та томатного соусу заправляти їм спагетті, і знаходити багато іншого застосування.

Щоб і ви змогли познайомитися з цим чудовим соусом ближче, і легко і просто приготувати його на своїй домашній кухні, ми зібрали кілька найбільш вдалих рецептів. А для більшої наочності детальні покрокові рекомендації супроводили фото і відео матеріалами.

Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

Соус ткемалі зі слив – класичний рецепт

Інгредієнти

  • сливи 1,15 кг
  • сливи 50 мл
  • сіль 15 г
  • цукор 100 г
  • перець гострий чілі 1/2 стручка
  • базилік 25 г
  • часник 1 голівка

На порцію

Калорії: 20.6 ккал

Білки: 0.3 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 4.9 р

Кроки 1 годину. 50 хв. Відео-рецепт

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Почнемо заготівлю соусу на зиму зі стерилізації тари, в якій будемо його зберігати. Щоб прискорити цей процес і не стояти над плитою, втрачаючи дорогоцінний час, скористаємося духовою шафою. Для цього ретельно перемойте всі банки і кришки, а потім мокрими помістіть їх в холодну духовку на деко – ємності при цьому слід перевернути на горлечко. Потім виставте температуру на термостаті 110-120℃, і через 15 хвилин можете виймати тару і закрутки на рушник для висихання.

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Тим часом, поки банки і кришки стерилізуються, займемося фруктами – сливи необхідно гарненько обмити під струменем прохолодної води, обсушити паперовими рушниками і перекласти в товстостінну каструлю для варива. Слідом туди ж вливаємо 50 мл води, накриваємо кришкою і ставимо на маленький вогонь варитися до м’якості, при цьому не забуваючи періодично помішувати суміш.

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Як тільки сливи досить розм’якшиться і почнуть розвалюватися – знімаємо їх з вогню і проціджуємо, використовуючи друшляк (рідина не виливайте, вона вам потім стане в нагоді). Потім позбавляємося від усіх кісточок і ретельно перетираємо плоди крізь дрібне сито до однорідної консистенції.

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Отриману масу повертаємо назад в каструлю, додаємо в неї сіль і білий цукровий пісок і, старанно розмішати, відправляємо на невеликий вогонь. Томити майбутній соус необхідно приблизно 1 годину.

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Поки суміш вариться, поділяємо головку часнику на зуби, чистимо і обмиваємо їх разом з листям базиліка і половинкою стручка гострого перцю чилі. Слідом вивантажує всі зазначені інгредієнти в чашу блендера, перебиваємо до однорідної кашки і кладемо в неї 2 столові ложки сливового відвару.

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Додаємо отриману пюреподібних суміш в соус, добре перемішуємо і варимо все разом ще близько 15 хвилин.

  • Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

    Гарячий ткемалі розкладаємо по сухим стерильним банкам і закатуємо кришками. Закутуємо перевернуту догори дном тару теплою ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження. Зберігання ткемалі не відрізняється від решти консервації, тому остиглу заготівлю сміливо відправляємо в темне прохолодне місце, а потім насолоджуємося отриманим смачним грузинським соусом весь рік.

Порада: якщо ви любите пекучі гострі підливи, то зробіть більший акцент на перці чилі і часник, а у разі переваги більш ніжних і м’яких смаків використовуйте більше трав.

Соус ткемалі на зиму з кінзою

Час приготування: 1 ч. 25 хв.

Кількість порцій: 110

Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 19.2 ккал;
  • жири – 0.1 г;
  • білки – 0.3 г;
  • вуглеводи – 4.3 р.

Інгредієнти

  • сливи (або тернослив) – 2 кг;
  • кінза – 2 пучка;
  • часник – 6 зубчиків;
  • перець чилі – 1 шт.;
  • хмелі-сунелі – 15 г;
  • цукор – 125 г;
  • сіль – 30 г;
  • оцтова есенція (70%) – 1 ч. л.

Покроковий опис процесу

  1. В першу чергу перебираємо сливи і позбавляємося від зіпсованих або, навпаки, зеленуватих плодів. Потім старанно промиваємо ягоди під холодною проточною водою і, обсушивши їх паперовими серветками, розрізаємо навпіл, видаляючи при цьому кісточки.
  2. Підготовлені плоди перекладаємо у велику ємність з товстим дном і, відправивши на повільний вогонь, варимо протягом п’ятдесяти хвилин.
  3. Тим часом займемося іншими інгредієнтами – часникові зубці ретельно очищаємо від лушпиння і моєму в прохолодній воді разом з перцем чилі і двома пучками кінзи. Кінзу і перець кришимо як можна дрібніше, а часник пропускаємо через прес.
  4. Через 20-25 хвилин після початку варіння соусу додаємо в нього подрібнені зелень, пекучий перчик чилі і часник, а також цукор, сіль і хмелі-сунелі відповідно до пропорцій, даними в рецепті.
  5. Варимо соус до зазначеного часу, і потім з допомогою заглибного блендера перебиваємо масу до однорідної консистенції. Вливаємо в отриману суміш одну чайну ложку оцтової есенції, проварюємо ще 5-7 хвилин і знімаємо масу з вогню.
  6. Розливаємо гарячий грузинський соус ткемалі за заздалегідь простерилизованным сухим банкам і закатуємо прокип’яченими кришками, що загвинчуються (можна це зробити і бляшанками з допомогою ключа – все залежить від ваших уподобань і тари, яку ви вибрали). Перевертаємо банки догори дном і, обгорнувши ковдрою, залишаємо остигати на добу.

Порада: після розтину соусу деякі досвідчені кулінари радять додати в нього свіжу зелень або горіхи – це внесе різноманітність у смак ткемалі, надавши страви додаткові яскраві “нотки”.

Ткемалі з жовтих слив і помідор в домашніх умовах

Час приготування: 1 ч. 20 хв.

Кількість порцій: 110

Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 14.2 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 0.2 г;
  • вуглеводи – 3.3 р.

Інгредієнти

  • сливи (жовті) – 1 кг;
  • помідори (жовті) – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 150 г;
  • перець гострий чилі – 1 шт.;
  • базилік – 25 г;
  • петрушка – 25 г;
  • гвоздика – 1/2 ч. л.;
  • кориця – 1/2 ч. л.;
  • гірчичний порошок – 1/2 ч. л.;
  • перець чорний мелений – 1/2 ч. л.;
  • сіль – 15 г;
  • цукор – 100 г;
  • оцет 9% – 50 мл

Покроковий опис процесу

  1. Починаємо приготування ароматного соусу ткемалі з обробки основних інгредієнтів – слід почистити цибулину, і разом з помідорами, зеленню (базилік і петрушка), перцем чилі і сливами гарненько помити під краном з проточною водою.
  2. Слідом за цим чисті томати, цибулю і сливи (з попередньо відібраними кісточками) по черзі пропускаємо через дрібну насадку м’ясорубки і змішуємо все в одній глибокої місткості з товстим дном, яка виділена під варіння соусу. Відправляємо каструльку на тихий вогонь, і як тільки маса скипить, всипаємо в неї цукор.
  3. Зелень скріплюємо в один загальний пучок за допомогою нитки і опускаємо її приблизно на 1-2 хвилинки у вируючу суміш – цього часу буде цілком достатньо, щоб ткемалі просочене ароматом і смаком трав.
  4. Потім засипаємо в майбутній соус харчову кухонну сіль, чорний мелений перець і інші приправи за списком (гвоздика, кориця, гірчичний порошок), а також закидаємо цілий стручок перцю чилі. Старанно перемішуємо всі інгредієнти між собою і залишаємо соус тушкуватися на маленькому вогні на 20 хвилин.
  5. По закінченні цього часу трохи остуживаем суміш і пропускаємо через дрібне кухонне сито, щоб видалити все зайве.
  6. Повертаємо проціджену масу на вогонь і тушкуємо ще близько 20 хвилин. Приблизно за 3-5 хв. до закінчення приготування соусу, заливаємо в нього 50 мл оцту.
  7. Готовий гарячий ткемалі розливаємо по стерильним банкам і закатуємо. Остуживаем, як завжди, кришками вниз під теплим покривалом.

Порада: плоди слив для соусу ткемалі слід вибирати помірні по зрілості – вони повинні бути ще не м’якими, але при цьому і не занадто твердими.

Соус ткемали: рецепт из слив классический на зиму, как приготовить по грузински с желтыми помидорами и кинзой

Як бачите, варто докласти зовсім небагато зусиль, і знаменитий грузинський соус гордо прикрасить ваш стіл. Ця заправка може мати три яскраві кольори – червоний, жовтий і зелений, в залежності від сорту використаних злив. Тому взимку не доведеться нудьгувати з такою заготівлею – соковиті фарби літа будуть з вами скрізь. А кисло-солодкий, з “остринкой”, смак справжнього ткемалі перетворить будь-яку страву.

Обов’язково пробуйте готувати цей популярний апетитний соус різними способами, і результат буде чудовим! Удачі вам на кухні!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: