Аджика з помідорів на зиму: рецепти приготування в домашніх умовах з перцем

Помідори увійшли в кавказьку кухню зовсім недавно, але вже міцно влаштувалися в ній. Свідченням цього є аджика, яка на відміну від класичної рецептури включає в себе томати – вони роблять її смак більш багатим і м’яким. Таку закуску можна використовувати як соус до пасти, заправку для супу, намазки на бутерброди і так далі. Щоб і ви змогли спробувати і оцінити таку інтерпретацію традиційного кавказького страви, ми підготували кілька цікавих і смачних його рецептів. А для більшої наочності супроводили поради фото і відео.

Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

Аджика з помідорами і хріном

Інгредієнти

  • Помідори 4 кг
  • Перець болгарський 2 кг
  • 600 г часник
  • Перець гострий чилі 600 г
  • Хрін (корінь) 600 г
  • Сіль 560 г
  • Оцет столовий (9%) 400 мл

На порцію

Калорії: 33.4 ккал

Білки: 1.3 м

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 6.9 р

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

    В першу чергу необхідно гарненько промити томати, солодкий і гострий перець, а після обсушити їх паперовими серветками від зайвої вологи. Потім у помідорів видалити місця кріплення плодоніжок, а перчики вичистіть від всіх нутрощів. Перекрутіть овочі за допомогою м’ясорубки або блендера.

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

    Часник і корінь хрону очистити, і теж обмийте під холодною проточною струменем, поріжте їх невеликими шматочками і подрібніть в чаші блендера. З’єднайте цю масу з сумішшю овочів в глибокій ємності.

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

    В отримане асорті засипте сіль і додати столовий оцет (9%). Ретельно розмішайте інгредієнти між собою і злийте всю зайву рідину.

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

    Слідом за цим расфасуйте соус по невеликих баночках і закрийте звичайними кришками. Зберігайте таку свіжу аджику в холодильнику.

Порада: щоб хрін не потемнів після подрібнення, збризніть його лимонним соком або оцтом і ретельно перемішайте.

Домашня аджика з помідорів на зиму з яблуками

Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

Час приготування: 2 ч.

Кількість порцій: 30

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 74.3 ккал;
  • жири – 3.9 м;
  • білки – 0.9 г;
  • вуглеводи – 8.9 р.

Інгредієнти

  • помідори – 1.25 кг;
  • яблука – 500 г;
  • морква – 500 г;
  • перець солодкий болгарський – 500 г;
  • гострий перець чилі – 50 г;
  • часник – 100 р;
  • олія оливкова – 125 мл;
  • сіль – 25 г;
  • цукор – 75 г;
  • оцет столовий (9%) – 75 мл

Покроковий опис процесу

  1. Першим ділом займемося томатами – їх необхідно викласти в глибоку ємність і залити холодною водою приблизно на 10 хв., слідом сполоснути кожен помідор під прохолодною проточною струменем і обсушити за допомогою паперових рушників насухо. Після цього, видаливши місце кріплення плодоніжки, порізати великі овочі четвертинками, а дрібні – навпіл.
  2. Солодкий болгарський перчик і гострий перець чилі слід гарненько промити, видалити всі нутрощі і розрізати їх невеликими шматочками.
  3. Яблучка і моркву треба почистити за допомогою овочечистки, промити під проточною водою і, вирізавши у яблук серцевину, подрібнити фрукти невеликими шматочками.
  4. Слідом за цим зберіть м’ясорубку і перекрутіть на ній яблука, моркву, помідори і перці (або скористайтесь блендером, якщо вам так буде зручніше).
  5. Отриману масу вилийте в глибокий сотейник з антипригарним дном, старанно перемішайте всі компоненти між собою за допомогою дерев’яної лопатки і відправте ємність на конфорку з середнім вогнем.
  6. Як тільки рідина завирує, зменшіть полум’я до мінімуму і залиште соус варитися приблизно на одну годину. Щоб ваша аджика не підгоріла, час від часу добре помішуйте її дерев’яною ложкою.
  7. Поки овочева маса вариться, почистіть від лушпиння часник, обмийте його і подрібніть пресом.
  8. Приблизно за 8-10 хв. до повної готовності соусу додайте в нього часник, оливкова олія, сіль, цукор і оцет в кількості, зазначеному в рецепті, – все ретельно розмішайте.
  9. Гарячу аджику розлийте по заздалегідь простерилизованным банкам і закатайте стерильними кришками, що загвинчуються (або бляшаними з допомогою ключа – це не принципово). Поставте банки, перевернувши їх дном вгору, на підлогу і залиште до повного охолодження, обгорнувши тару теплою ковдрою.

Порада: вибирайте оптимально стиглі томати, позбавляючись від подвявших і зеленуватих плодів, так як саме ці овочі формують смак аджики у даному рецепті.

Аджика з томатами, цибулею і болгарським перцем

Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

Час приготування: 40 хв.

Кількість порцій: 45

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 39.6 ккал;
  • жири – 0.1 г;
  • білки – 1.4 м;
  • вуглеводи – 8.6 р.

Інгредієнти

  • помідори – 3 кг;
  • перець солодкий (болгарський) – 1 кг;
  • часник – 500 г;
  • перець гострий чилі – 150 г;
  • сіль – 140 г;
  • цукор – 75 р.

Покроковий опис процесу

  1. Візьміть солодкий перець і чилі і вичистіть у них серцевини – видаліть насіння і перегородки, часник звільніть від лушпиння, а у томатів виріжте місце кріплення плодоніжки. Всі овочі ретельно промийте під холодною проточною струменем води і обсушити за допомогою паперових рушників насухо.
  2. Підготовлені інгредієнти перекрутіть через м’ясорубку, додайте в отриману масу 140 г солі і 75 г цукру і, гарненько перемішавши все між собою, відправте ємність з аджикою настоюватися в холодильник на кілька годин (можна на ніч).
  3. По закінченні цього часу злийте всю зайву рідину, що утворилася в соусі, і розкладіть готову аджику по заздалегідь простерилизованным банкам. Загорніть заготовки і відправте назад в холод на зберігання.

Порада: при роботі з гострим перцем чилі використовувати латексні рукавички, щоб уникнути небажаних опіків на руках.

Аджика з томатною пастою і кабачками

Аджика из помидор на зиму: рецепты приготовления в домашних условиях с перцем

Час приготування: 1 ч.

Кількість порцій: 15

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 118.8 ккал;
  • жири – 7.8 м;
  • білки – 0.6 г;
  • вуглеводи – 11.6 р.

Інгредієнти

  • томатна паста – 200 г;
  • кабачки – 1 кг;
  • часник – 5 зубчиків;
  • перець гострий чилі – 2 шт.;
  • олія оливкова – 115 мл;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 30 г;
  • оцет столовий (9%) – 50 мл;
  • зелень – за смаком.

Покроковий опис процесу

  1. Почнемо приготування аджики з обробки кабачків – їх потрібно гарненько промити під холодною проточною водою, почистити і накришити великими кубиками. Потім перекрутіть овочі в м’ясорубці або подрібнити за допомогою блендера.
  2. Слідом потрібно зубчики часнику очистити від лушпиння, у гострого перцю видалити всі нутрощі, помити їх разом із зеленню. Після цього перекрутіть через м’ясорубку зазначені інгредієнти в окрему ємність.
  3. Кабачкову масу перемістіть у великий товстостінний сотейник з антипригарним дном, додайте туди томат-пасту, оливкову олію, сіль і цукор, і старанно перемішайте всі компоненти між собою. Надішліть аджику на середній вогонь, і як тільки маса завирує, зменшіть полум’я до мінімуму – варіть близько 25 хвилин, періодично помішуючи соус дерев’яною лопаткою.
  4. Приблизно за 5 хв. до закінчення готування всипте в киплячу суміш подрібнені перчик, часник і зелень, а також влийте 50 мл столового оцту, добренько все розмішайте і зніміть посуд з вогню.
  5. Гарячу аджику розкладіть по сухим стерильним банкам, загорніть кришками і поставте догори дном остигати, щільно укутавши теплою ковдрою.

Порада:для зберігання аджики краще всього підійдуть банки невеликих обсягів 300, 500 мл – цього якраз вистачить для сімейного обіду.

Впевнені, що серед цих чудових простих рецептів аджики з томатів, ви знайдете той, який зачепить ваше серце і стане улюбленим соусом всієї родини. А ми бажаємо вам нових кулінарних знахідок і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: