соус з яблук і слив на зиму – простий і швидкий рецепт

Відмінним доповненням до будь-якої м’ясної або рибної страви є підлива. Правда, магазинні соуси не надто відрізняються якістю і смаком, та й цінник іноді змушує відмовитися від покупки приправи.

Спробуйте самостійно приготувати соус з яблук і слив на зиму. Він володіє легкою кислинкою і пряністю, тим більше зараз настав період, коли ці інгредієнти доступні. Зробити приправу в домашніх умовах просто і швидко.

соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

Рецепт соусу з яблук і слив

Цей соус підійде тим, хто не любить дуже гостру їжу. Він відмінно підходить як добавка до других страв з риби або м’яса, в якості приправи, яку можна намазати на свіжий хліб.

Інгредієнти

  • слива синя 1.5 кг
  • яблуко 1.5 кг
  • пряна гвоздика 10 бутончиків
  • цукровий пісок 600 г
  • кориця 2 ч. л.
  • сіль за смаком
  • оцет столовий (9%) 150 мл
  • часник 100 мл

На порцію

Калорії: 20.9 ккал

Білки: 0.1 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 5.1 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт https://www.youtube.com/watch?time_continue=225&v=Jho3itHfjzg

  • соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

    Для початку гарненько промийте всі компоненти. Наріжте невеликими шматочками.

  • соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

    За допомогою блендера ( цілком підійде і м’ясорубка) перетворіть фрукти в однорідне по консистенції пюре. Туди ж видавіть пропущений через чеснокодавку часник.

  • соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

    Перелийте масу в каструлю і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до показника трохи нижче середнього. Тепер додайте спеції. Щоб в соусі після приготування не траплялися бутони гвоздики – помістіть пряність у марлю і зробіть з неї мішечок, який по закінченню варіння дістаньте з заготовки.

  • соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

    Через 10 хвилин додайте цукрового піску і за смаком солі. Перемішайте і варіть ще близько 40 хвилин. Не забувайте регулярно перемішувати соус ополоником, інакше він може підгоріти.

  • соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

    Тепер можете зайнятися підготовкою банок. Перевагу варто віддати невеликим ємкостей, щоб відкрита банку не стояла довго, чекаючи своєї години і не псувалася. Ємності необхідно дуже добре вимити в проточній воді, усунути всі забруднення, а після – прожарити над парою. Кришки теж вимагають належної уваги – прокип’ятіть їх у воді близько 7-10 хвилин.

  • соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

    Коли соус значно загус, розкладіть його по банках і закатайте так, щоб кришки не пропускали повітря. Переверніть догори дригом, дбайливо укутайте теплою ковдрою і залиште в такому стані для повільного остигання.

Порада: для приготування соусу використовуйте яблука кислих сортів. Не бійтеся, що це негативно позначиться на соусі. Не забувайте, що до складу компонентів входить достатня кількість цукру, який відновить баланс смаку.

Рецепт соусу «Ткемалі» із слив і яблук

соус из яблок и слив на зиму - простой и быстрый рецепт

Дуже смачний соус з яскраво вираженою остринкой підкорить вас не тільки своїм незвичайним смаком, але й зовнішнім виглядом. В ньому зібрані всі фарби літа, так як нарівні з фруктовими нотками в ньому присутня досить велика кількість свіжої зелені.

Кількість порцій: 105

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 9.9 ккал;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 2.3 р.

Інгредієнти

  • слива – 1 кг;
  • яблуко кисло-солодке – 1 кг;
  • цукровий пісок – за смаком;
  • базилік свіжий – 1 невеликий пучок;
  • петрушка, зелень – 1 невеликий пучок;
  • зубчики часнику – 7-8 шт.;
  • перець гострий свіжий – 1 шт.;
  • кухонна сіль – за смаком;
  • хмелі-сунелі – 1 ст. л.

Покрокове приготування

  1. У вимитих фруктів видаліть серцевину. Це стосується і стручків перцю – неприємно, якщо в соусі вам попадуться пекучі насіння. Наріжте овочі невеликими шматочками, а після прокрутіть через м’ясорубку. Часник очистіть.
  2. Засипте все сіллю і цукром за смаком і дайте трохи постояти, щоб виділився сік. Потім помістіть масу в каструлю і варіть близько 10 хвилин. Додайте прянощі.
  3. Наріжте дрібно зелень і відправте до загальної маси. Проваріть соус близько півгодини, а за 10 хвилин до закінчення варіння додайте часник. Якщо зробити це раніше, то часник втратить свої властивості від тривалої термічної обробки.
  4. Розкладіть ароматний соус по банкам, які заздалегідь стерилізуйте. Для ємностей невеликих габаритів зручно використовувати мікрохвильову піч, в яку на пару хвилин ставляться банки з невеликою кількістю рідини.
  5. Загорніть ткемалі і оберніть теплим пледом.

Ароматний пряний соус на зиму готовий. Його можна використовувати як доповнення до м’ясних і рибних страв (в якості соусу для подачі) або додавати в овочеві гарніри, супи як приправу, яка відмінно підкреслить їх смак.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: