Майонез без яєць в домашніх умовах блендером покроковий рецепт

Всі знають класичний склад майонезу – яйця,гірчиця, рослинне масло, оцет, сіль, цукор. При цьому у кожного інгредієнта в соусі своя функція. Яйця забезпечують при збиванні пишність і густину маси.Але вони ж і скорочують термін зберігання майонезу, т. к. в рецептурі використовуються тільки свіжі продукти. Хоча господині вже давно навчилися робити соуси без участі яєць. І тут є кілька таких рецептів.

Всі знають класичний склад майонезу – яйця, гірчиця, рослинне масло, оцет, сіль, цукор. При цьому у кожного інгредієнта в соусі своя функція. Яйця забезпечують при збиванні пишність і густину маси. Але вони ж і скорочують термін зберігання майонезу, т. к. в рецептурі використовуються тільки свіжі продукти. Хоча господині вже давно навчилися робити соуси без участі яєць. І тут є кілька таких рецептів.

Рецепти приготування майонезу без яєць

Соус без додавання яєць складно назвати традиційним майонезом. Але від цього його смак не погіршується, якщо правильно скомпонувати інгредієнти. Зате ризик захворювання сальмонелою зводиться до нуля.

На молоці

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

Яйця в майонезі цілком можна замінити молоком, витримавши пропорцію до рослинного масла 1:2. Тоді вийде соус потрібної консистенції.

Щоб домогтися однорідної маси, збивати продукти краще блендером:

  • до молока (100 мл)додають масло (200 мл) і відразу ж збивають;
  • коли склад прийме однорідність, додають по 1 ч. л. солі і гірчиці, а також 2 ст. л. лимонного соку;
  • збивають ще кілька хвилин і виливають в соусник.

Отриманий майонез дієтичний порівняно з тим, що робиться на яйцях. Тому його сміливо можна вводити в меню для схуднення, заправляючи соусом салати.

Пісний

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

Цей рецепт сподобається тим, хто дотримується постів. Приготований за описаною технологією майонез дозволить урізноманітнити обідній раціон:

  • борошно (0,5 склянки) просівають і заливають такою ж кількістю води;
  • перемішують і настоюють 10 хвилин;
  • ще раз перемішавши, ставлять на вогонь і доводять до кипіння;
  • у чашу блендера наливають олію оливкова (5 ст. л.);
  • кладуть гірчицю (1 ст. л.), сіль (1 ч. л.), цукор (2 ч. л.), перець білий мелений (за смаком);
  • вливають сік лимонний (2 ст. л.)і збивають масу 3 хвилини;
  • продовжуючи збивати, вводять порціями остиглу запарені борошно.

З даної кількості інгредієнтів виходить півлітрова баночка смачного пісного майонезу. Але зберігати його можна в холодильнику не більше 4-х днів. Тому робити про запас заготівлю не варто.

Густий на сметані

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

А ось цей рецепт для пісних днів не підійде. Зате сподобається тим, хто любить погостріше – замість гірчиці до складу вводять хрін. Але щоб соус був не надто сильним, тертий корінець 2 хвилини необхідно потримати в гарячій духовці.

Інші дії будуть такими:

  • на рослинному маслі (2 ст. л.) злегка обсмажують просіяне борошно (2 ст. л.);
  • розводять трохи водою (але можна взяти і м’ясний бульйон);
  • домішують хрін (80 г) і сіль (за смаком);
  • довівши до кипіння, знімають з вогню і охолоджують;
  • перекладають в блендер;
  • додають сметану (150 г), цукор і оцет (1 ст. л.).

Збивають до того моменту, поки соус не досягне потрібної густоти. Цей майонез більше всього підходить для м’ясних страв (відмінно поєднується з шашликами і курочкою гриль).

Читайте у статті: Як приготувати звичайний майонез в домашніх умовах — 10 рецептів

З крохмалю

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

Загущатися соус допоможе і крохмаль, надавши майонезу ніжну легкість. Інші інгредієнти взяті з традиційного рецепту.

Готується соус в такій послідовності:

  • у мисці розводять водою (50 мл) крохмаль кукурудзяний (1 ст. л.);
  • вливають розчин у окріп (100 мл) і ретельно розмішують;
  • отримавши густоту киселя, знімають з плити;
  • остудити до кімнатної температури, масу перекладають у чашу блендера;
  • додають гірчицю і цукор (по 1 ч. л.), сіль (1/2 ч. л.);
  • вливають оцет (2 ч. л.) і рослинне масло (1 склянка);
  • збивають соус спочатку на невеликій швидкості, поки не загусне;
  • потім блендер переводять на 2 хвилини на максимальну потужність.

Майонез виходить насиченим, але подавати його можна і до звичайного столу, і в пісні дні, заправляючи салати.

Добре поєднується соус з варениками і пісними млинцями.

Зі спеціями

Цей рецепт майонезу здасться незвичним – крім спецій у нього входять ще цибулю і часник. Від цього соус набуває цікаву пікантну гостроту. Готують його, дотримуючись таких дій:

  • 150 г цибулі 2 зубчики часнику подрібнюють і обдають окропом;
  • воду (2 склянки) змішують з оцтом (2 ч. л.) і ставлять на плиту;
  • укладають цибулю з часником;
  • додають суміш мелених перців, сіль (за смаком);
  • кип’ятять 10 хвилин і охолоджують;
  • у масу домішують гірчицю (2 ч. л.), сметану (2 ст. л.), куркуму (1/3 ч. л.).

Соус збивають до потрібної консистенції і відправляють на зберігання в холодильник.

А входять у рецепт спеції відносяться до афродизіаків, тому даний соус можна подавати до романтичної вечері.

Майонез за 5 хвилин

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

Щоб прискорити процес приготування соусу, всі продукти потрібно попередньо потримати в холодильнику. Потім приступають до таких дій:

  • у миску блендера вливають холодне молоко (150 мл) і рослинне масло (300 мл), збивають;
  • вводять гірчицю (1 ст. л.), сіль (3/4 ч. л.) і вливають лимонний сік (3 ст. л.);
  • збивши до потрібної густоти, додають цукор (1/2 ч. л.) і знову перемішують.

При бажанні можна ввести до складу улюблені спеції. Щоб соус приготувався за 5 хвилин, збивати масу слід на самій високій швидкості.

Яблучний майонез

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

Майонез на яблуках деяким може здатися нонсенсом. Але варто спробувати цей соус, і думка відразу ж зміниться в кращу сторону – настільки оригінальним виходить смак.

Щоб все зробити правильно, діють за таким алгоритмом:

  • яблука (400 г) очищають від шкірки і насіння;
  • нарізають на тонкі часточки і змішують з корицею (на кінчику ножа);
  • воду (200 г) доводять до кипіння;
  • солять за смаком, додають цукор (2 ст. л.) і кладуть яблука;
  • коли фрукти розм’якшаться, знімають з плити і остуджують до кімнатної температури;
  • додають сметану (200 г), рослинне масло (2 ст. л.), сік з половини лимона і гірчицю (1 ст. л.).

Масу збивають блендером, поки вона не загусне і не стане однорідною. Цей соус чудово доповнює і м’ясні і овочеві страви.

Огірково-грибний

Даний рецепт за складом далекий від традиційного майонезу, але приготувати його варто. Адже більш оригінальною добавки до смаженим стейкам складно придумати.

Правда, готування займе трохи більше часу, ніж у традиційному варіанті:

  • для початку в невеликій кількості води замочують сушені гриби (5-6 шт.);
  • потім відварюють, проціджують і подрібнюють;
  • солоні огірки (4 шт.) очищають від шкірки і насіння, дрібно ріжуть;
  • ріпчасту цибулю (2 голівки) шаткують і пасерувати на маслі;
  • окремо пасерувати борошно (2 ст. л.) і розмішують грибним відваром;
  • змішують гриби, огірки, цибулю і нарізаний кріп;
  • солять, перчать за смаком і доводять до кипіння;
  • масу охолоджують, вводять гірчицю (2 ч. л.), лимонний сік (1 ч. л), сметану (100 г).

Збиваючи соус в блендері, коригують густину додаванням рослинного масла або сметани.

Смак вийде трохи інший, але теж цікавий.

Провансаль картопляний

Майонез без яиц в домашних условиях блендером пошаговый рецепт

Французи, щоб приготувати пісний майонез, замість яєць кладуть до складу відварну картоплю. Правда, по густоті соус виходить не таким насиченим, але за смаком нічим не гірший за традиційний. Готується за тією ж технологією, що і класичний варіант:

  • для початку відварюють картоплю і охолоджують її, потім натирають на тертці;
  • 3 ч. л. пюре змішують з 2 ст. л. гірчиці;
  • додають сіль (1/2 ч. л.) і цукор (1 ч. л.);
  • інгредієнти збивають, поступово вливаючи олію оливкова (1,5 склянки);
  • розводять міцним винним оцтом (1/4 склянки) і ще трохи збивають.

Щоб отримана маса стала густішою, майонез витримують ще деякий час у холодильнику, і тільки потім подають до столу.

Майонез без яєць в домашніх умовах блендером за 2 хвилини — відео

Вегетаріанський майонез без яєць і без молока — відео

Поради по приготуванню

У досвідчених господинь є свої маленькі секрети приготування страв. Вони навіть рецептур строго не дотримуються, постійно імпровізуючи.

А от молодим хазяєчкам варто ознайомитися з деякими хитрощами приготування майонезу:

  • не слід брати пахуча олія для соусу – воно переб’є запахи інших інгредієнтів; кращий варіант – рафінований продукт;
  • найбільш підходящою вважається оливкова олія, але якщо не подобається гіркоту, яку вона дає, можна розбавити соняшниковою в пропорції 1:1;
  • оцет не обов’язково брати столовий – можна використовувати і винний, а також яблучний або замінити його лимонним соком; від цього буде видозмінюватися смак соусу;
  • гірчицю бажано нічим не заміщати – вона не тільки дає гостроту, але і є консервантом; можна замість магазинного продукту використовувати домашній;
  • незвичайний смак і аромат набуває майонез з різними добавками – спеціями, травами, мускатним горіхом, лимонною цедрою і т. п.;
  • вливати до складу відразу все рослинне масло, вказана у рецептурі, не слід; починають з декількох чайних ложечок, поки не досягнуть потрібної консистенції;
  • маслом само можна розбавити соус, якщо він вийшов густим надмірно;
  • якщо господиня перестаралася, збиваючи майонез, і він вийшов крупитчатым, «реанімувати» соус можна, розбавивши трохи оцтової водою і ще раз збивши.

Перша спроба приготувати власний майонез може виявитися невдалою. Зневірятися не варто і тим більше не викидати те, що вийшло. Горе-соус стане чудовою основою для тіста, маринування м’яса і приготування гарячої підливи.

Відсутність яєць ще не привід відмовитися від улюбленого соусу. Підтвердження тому – наведені вище рецепти. З їх допомогою можна оригінально урізноманітнити навіть найбільш пісне меню.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: