Кетчуп з помідорів на зиму – простий і смачний рецепт в домашніх умовах покроково, з часником і без оцту, фото

В тому, щоб своїми руками приготувати кетчуп, немає нічого складного. За смаком він буде перевершувати будь-подібний магазинний продукт. У статті запропоновані рецепти, детально і покроково описують різні варіації процесу готування такого томатного делікатесу. Здорово, що є можливість додати в домашній кетчуп будь-які компоненти: пряні трави, спеції, зелень, деякі овочі або фрукти. Експериментувати можна стільки, скільки душі завгодно, наприклад, використовувати солодкі черрі або замінювати оцет лимонною кислотою. А підсумком стане отримання ідеальної томатної добавки для вашої родини, про яку можна сказати тільки одне — пальчики оближеш!

Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

Розглянемо варіант приготування заготовок на зиму більш докладно. Якщо ви не плануєте робити закрутки, а варіть гострий кетчуп для моментального вживання, зменшіть пропорційно число інгредієнтів і відкиньте останні кроки, які містять опис етапу розфасовки соусу.

Інгредієнти

  • помідори 3 кг
  • перець червоний болгарський 1,5 кг
  • часник 100 г
  • перець чилі червоний 220 г
  • цукор-пісок 200 г
  • сіль 2 ст. л.
  • паприка 20 г

На порцію

Калорії: 58.3 ккал

Білки: 1.4 м

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 13 р

Кроки 2 год. 10 хв. Відео-рецепт

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    Перебираємо і миємо всі овочі. Помідори очищаємо від плодоніжок і шкірки, зрізаємо зіпсовані ділянки (якщо такі є). Ділимо томати ножем на 6-8 частин кожен.

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    Чистимо болгарський перець від плодоніжок і насіння. Нарізаємо м’якоть великими скибочками. Прибираємо хвостики також і з перцю чилі (нутрощі зберігаємо). Шаткуємо всі плоди кільцями.

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    Часник чистимо. На кожен зубчик натискаємо бічною стороною ножа, щоб виділився сік.

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    Всі овочі пропускаємо через блендер або м’ясорубку. У готове пюре додаємо спеції – сіль, цукор і паприку. Добре перемішуємо ложкою.

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    Вливаємо отриману масу в каструлю. Ставимо її на середній вогонь і чекаємо закипання. Не накриваючи кришкою, постійно помішуючи, даємо овочевого пюре покипіти 20 хвилин і прибираємо його з плити.

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    У заздалегідь помиті, простерилізовані і висушені банки розливаємо кетчуп, приготований власними руками. Накриваємо розфасований соус кришками (заздалегідь «провареними» в киплячій воді 5 хвилин).

  • Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

    Робимо закрутки. Стежимо, щоб кришки «сиділи» щільно і герметично. Після охолодження банок прибираємо кетчуп в темне місце.

Порада: оптимальна температура зберігання гострого томатного соусу з додаванням чилі – 1-9 градусів Цельсія. Якщо є можливість, краще сховати загортання в підвал, інакше рекомендовано зберігання в холодильнику.

Рецепт кетчупу з крохмалем

Тут ми докладно розглянемо швидкий спосіб приготування приправи з помідорів. Для отримання готового продукту зробити потрібно небагато. Додавання звичайного крохмалю в томатний сік здатна створити справжнє диво – на ваших очах червона рідина перетвориться на смачний і густий кетчуп, просто пальчики оближеш!

Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

Час приготування: 1 година 40 хвилин

Кількість порцій: 125

Енергетична цінність

  • калорійність – 86.3 ккал;
  • білки – 1.4 м;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 20.1 р.

Інгредієнти

  • сік томатний – 2 л;
  • часник – 50 р;
  • крохмаль картопляний – 2 ст. л.;
  • цукор – 350 г;
  • сіль – 60 г;
  • столовий оцет (9%) – 6 ст. л.;
  • червоний мелений перець – ¼ ч. л.;
  • чорний мелений перець – 0.5 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Сік виливаємо в каструлю, ставимо на вогонь. Через пару хвилин після закипання рідини додаємо в ємність дрібно нарізаний або роздавлений часник, сіль і цукор.
  2. На маленькому вогні варимо суміш близько 15 хвилин, постійно помішуючи.
  3. Наступний етап – додавання двох видів мелених перців і вливання оцту. Після приєднання цих компонентів до томатну пасту, готувати її потрібно ще 30 хвилин.
  4. Тим часом у склянці розвести крохмаль. Коли закінчаться вищезгадані півгодини, поступово вливаємо розчин в каструлю. Важливо постійно перемішувати ложкою суміш. Виконання цієї умови не дасть утворитися грудочок в підготовлюваний блюді.
  5. Чекаємо, коли кетчуп закипить. Проварюємо його ще 10 хвилин на середньому вогні. Не випускаємо ложку з рук і постійно заважаємо соус – запобігаємо його пригорання і чіпляння до стінок каструлі.
  6. Зручним способом стерилізуємо банки і кришки (варіанти описані вище в статті). Готові сухі ємності розливаємо одержаний продукт, закочує його на зиму.

Порада: інгредієнти можна змінювати. Наприклад, цибуля може стати альтернативою часнику. А то і зовсім – обидва ці компоненту допускається виключити з переліку. Тоді готовий продукт вийде більш легкий і солодкий.

Рецепт кетчупу з яблуками

Ніжна консистенція томатного соусу з додаванням яблук вам обов’язково сподобається. Враховуючи те, що приготований власноруч кетчуп не містить шкідливих консервантів, цей рецепт варто зберегти в собі кулінарні нотатки. Натуральний продукт володіє солодкуватим смаком, який обов’язково оцінять навіть самі маленькі їдці. Можна замінити червоні помідори на жовті. Таке рішення надасть готової заправці оригінальності, незвичайності.

Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

Час приготування: 2 години 20 хвилин

Кількість порцій: 180

Енергетична цінність

  • калорійність – 55.1 ккал;
  • білки – 1 г;
  • жири – 0.01 г;
  • вуглеводи – 12.8 р.

Інгредієнти

  • томати – 4 кг;
  • цибуля ріпчаста – 500 г;
  • яблука (солодкі) – 500 г;
  • цукор-пісок – 180 г;
  • оцет столовий (9 %) – 200 г;
  • перець чорний мелений – 1 ч. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • кориця мелена – 1 ч. л.;
  • гвоздика – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Готуємо і моєму овочі і фрукти. Цибулю очищаємо від шкірки, в яблуках виймаємо серцевину. У помідорах видаляємо плодоніжки, якщо вони є. Розрізаємо всі ці компоненти на 4-6 шматочків (в залежності від розміру плодів).
  2. Пропускаємо томати, яблука і цибулю через м’ясорубку. Отриману золотого кольору масу виливаємо в каструлю для готування, доводимо до кипіння і проварюємо на слабкому вогні 2 години. Потрібно стежити, щоб овочеве пюре не підгоряло.
  3. Протираємо Через сито остиглу масу. Це робиться для того, щоб видалити залишки шкірки і насіння помідорів і яблук.
  4. Вливаємо очищену рідину в каструлю. Приправляємо спеціями – цукром, сіллю, перцем, гвоздикою і корицею. Додаємо оцет. Проварюємо всі разом 25 хвилин.
  5. Кетчуп готовий. Розливаємо його зручним для зберігання ємностей – банках або пляшках. Закатуємо на зиму. Скляну тару попередньо потрібно простерилізувати.

Порада: яблука можна повністю або частково замінити сливами. Це додасть соусу нових цікавих смакових якостей. Також легко замінні кориця і гвоздика на інші приправи – мелений імбир і паприку. Орієнтуйтеся на свій смак і пробуйте різні варіанти заготовок.

Кетчуп з болгарським перцем

У цьому рецепті довгий перелік інгредієнтів, він не такий простий у реалізації, як попередні, але цікавий і насичений смак, який можна отримати, дотримуючись цих порад, ви точно оціните і запам’ятайте. Склад цього томатного соусу важко розгадати навіть вибагливим гурманам. Спробуйте його приготувати, і здивуйте своїх близьких оригінальним стравою.

Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

Час приготування: 2 години 50 хвилин

Кількість порцій: 180

Енергетична цінність

  • калорійність – 94 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 4.3 г;
  • вуглеводи – 12.3 р.

Інгредієнти

  • перець болгарський (червоний) – 1 кг;
  • помідори – 2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 500 г;
  • морква – 500 г;
  • паста томатна – 200 г;
  • перець чилі – 150 г;
  • часник – 100 р;
  • вода – 1 л;
  • оцет яблучний (6%) – 70 мл;
  • масло рослинне – 150 мл;
  • базилік (сухий) – 20 г;
  • імбир мелений – 50 г;
  • цукор-пісок – 80 г;
  • крохмаль кукурудзяний – 50 г;
  • коріандр мелений – 5 г;
  • сіль – 20 р.

Покрокове приготування

  1. Готуємо і очищаємо солодкий перець, моркву і цибулю. З першого не забуваємо вичистити насіння. Ріжемо всі складові середніми шматочками. Пропускаємо овочі через м’ясорубку.
  2. Подрібнений в порошок базилік додаємо до отриманої суміші. Перекладаємо масу в сотейник, вливаємо туди 200 мл води і тушкуємо все разом 10 хвилин.
  3. Тим часом чистимо помідори і гострий перець чилі від хвостиків, зубчики часнику – від шкірки. Розрізаємо на кілька частин. Використовуючи м’ясорубку, змішати ці інгредієнти, перетворюючи їх в кашку.
  4. Отриману суміш додаємо в сотейник, де вже готуються інші овочі. Готуємо все разом ще 10 хвилин.
  5. Окремо розчиняємо томатну пасту в 700 мл води. Отриману рідину вливаємо до протушеної масі. Все перемішуємо, чекаємо закипання і варимо 10 хвилин.
  6. Овочеву суміш охолодити. Протираємо через сито. Очищену від шкірки і насіння масу частинами пюрируем блендером (розмір порцій, які робите за раз, залежить від обсягу чаші приладу).
  7. Перекладаємо пюре в каструлю, додаємо туди ж масло, сіль, цукор, оцет, імбир та кардамон. Ретельно перемішуємо, чекаємо кипіння і варимо 7 хвилин.
  8. Розчиняємо кукурудзяний крохмаль в 100 мл холодної води. Порційно вливаємо його в каструлю, постійно помішуючи кетчуп. Варимо ще 2 хвилини – і готово.
  9. Моєму, стерилізуємо і просушуємо скляну тару для майбутнього зберігання соусу і кришки до неї. По банкам розфасовуємо готовий продукт, закорковуємо ємності. Після охолодження натуральної томатної заправки до кімнатної температури, переставляємо кетчуп в темне і прохолодне місце у своєму будинку.

Рада: при очищенні насіння перцю чилі в ньому потрібно залишити, коли хочете, щоб продукт вийшов більш гострим. Якщо приберете, то смак томатної приправи вийде ніжніше.

Особливості приготування в мультиварці

Приготування кетчупу в мультиварці по кожному з рецептів з різним набором компонентів не викликає труднощів. Зручність використання кухонного агрегату полягає в тому, що є можливість програмування конкретного часу приготування для кожного з етапів. Така точність дозволяє не побоюватися, що соус пригорить або, навпаки, не доготовится.

Кетчуп из помидоров на зиму - простой и вкусный рецепт в домашних условиях пошагово, с чесноком и без уксуса, фото

Інгредієнти підбирайте залежно від своїх особистих смакових уподобань, а їх кількість – від місткості чаші мультиварки. В цілому ж процедура приготування кетчупу після підготовки і чищення всіх компонентів (від хвостиків, шкірки і насіння) така:

  1. Томати, перець, яблука, якщо вони є в рецепті, ріжемо невеликими шматочками. Закладаємо в чашу до повного її заповнення (зазвичай є відмітка, що позначає максимальну завантаженість).
  2. Встановлюємо режим «Гасіння» на 1,5 години. Після – зливаємо сік, що утворився за непотрібністю. Проварені овочі та фрукти добре протираємо через сито. Або ж пюрируем частинами, використовуючи блендер. Заливаємо масу назад в чашу мультиварки.
  3. Закладаємо туди ж суміш приправ і дроблений (або продавлений) часник. Все перемішуємо. Програмуємо подальшу готування страви в режимі «Випічка» на 40-50 хвилин. Варимо кетчуп до досягнення потрібної консистенції.
  4. Якщо хочете отримати загущений продукт, за 2-3 хвилини до закінчення роботи мультиварки в киплячий соус додайте розчин половини столової ложки крохмалю. Для цієї мети краще на одному з попередніх етапів відібрати 100-120 мл овочевої маси і всипати крохмаль в неї. Кетчуп готовий до вживання!

Порада: якщо ви використовуєте сито, протирати м’які овочі краще через металеве пристосування, а не дерев’яна. Тоді якість очищення овощефруктовой маси буде вище.

Різноманітність способів приготування і вільний вибір інгредієнтів – великий плюс готування домашнього кетчупу. Шукати свій ідеальний смак такий томатної добавки можна і потрібно! Особливо, беручи до уваги той факт, що є безліч рецептів, доповнених відео і фото, які розповідають, як зробити ту чи іншу заправку з овочів. Харчуйтеся безпечно, вибираючи натуральні продукти для домашнього томатного соусу. Ця стаття – підтвердження того, що кетчуп з помідорів на зиму готується зовсім нескладно.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: