З яловичини, свинини та курки можна приготувати безліч страв. Кожному з цих страв можна надати пікантності, додавши соус із слив і помідор. Рецепт кисло-солодкого сливового соусу допускається трохи змінювати, в залежності від смакових уподобань – готувати з різних сортів плодів, використовувати чорнослив або аличу. Його легко заготовляти на зиму, але можна робити і безпосередньо перед прийомом їжі.
Приправа до м’яса може бути гострою, якщо додати гострий перець чилі, а прянощі і спеції (наприклад, каррі) зроблять її смак пряний. Соус із слив до м’яса виходить темно-червоний, ароматний і корисний, відмінно підійде не тільки до м’ясних частувань, але і може використовуватися як самостійна закуска. З білих слив можна приготувати не менш смачну приправу, але вона буде мати світлий відтінок.
Процес приготування не складний. Якщо раптом при варінні соусу з’являться складності, то можна сміливо скористатися фото і відео підказками.
Важливо знати: 1 кг слив необхідно рахувати без кісточок, так що при покупці фруктів беріть на 200 грам більше.
Рецепт соусу із слив з помідорами до м’яса
Інгредієнти
- помідори 1 кг
- 1 кг сливи
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- перець болгарський 4 шт.
- перець чилі 1 шт.
- базилік 1/2 пучка
- кінза 1/2 пучка
- часник 5 зубчиків
- перець чорний мелений 1 ч. л.
- сіль 1 ст. л.
- цукор 100 г
- оцет яблучний 50 мл
На порцію
Калорії: 46.9 ккал
Білки: 0.9 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 10.9 г
Кроки 2 год. 30 хв. Відео-рецепт
Перемываем всі наявні овочі і при необхідності очищаємо від шкірки.
Для закачування соусу з злив в домашніх умовах знадобляться 4 півлітрові банки, які заздалегідь необхідно промити і простерилізувати будь-яким звичним для вас способом.
Із слив видаляємо кісточки, помідори розрізаємо на 2 частини і видаляємо плодоніжки, ріпчасту цибулю ріжемо на 4 частини, болгарський перець очищаємо від насіння і розрізаємо навпіл. Всі підготовлені інгредієнти пропускаємо через м’ясорубку.
Каструлю з перекрученими овочами ставимо на повільний вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо 1 годину 50 хвилин.
Тим часом очищаємо перець чилі від насіння і дрібно нарізаємо його.
Дуже дрібно ріжемо заздалегідь вимиту кінзу і базилік. Часник видавлюємо через часникодавку.
За 30 хвилин до остаточного приготування соусу з злив до м’яса додаємо в нього зелень, чилі і часник.
Розливаємо соус по банкам і закочує їх. Залишаємо в теплі до повного охолодження. Таке блюдо не обов’язково консервувати в повному обсязі, можна частину соусу зберігати в холодильнику, накривши капроновою кришкою. Звичайно, всю зиму приправа з злив до м’яса не простоїть, але протягом місяця точно не зіпсується.
Особливість приготування з жовтих і зелених помідор
Замість червоних томатів в соус можна додавати жовті. Ні процес приготування, ні тривалість від цього не зміняться. Правда, колір соусу буде світлим, тому, якщо хочете отримати яскравий червоний, то змішуйте жовті помідори з червоними помідорами та болгарським перцем, за бажанням додайте томатну пасту.
Із зелених помідорів соус виходить дуже смачний, але ось рецепт зовсім інший. У таку страву необхідно додавати всі зелені інгредієнти: яблука, перець, зелень. Та й вариться він на півгодини довше звичайного шашликового соусу.
Цікаво знати: грузинський та вірменський соус готують з жовтих або білих злив, і називається він ткемалі. Таке національне кавказьке блюдо отримало визнання і за межами своєї батьківщини. Кисло-солодкий соус з жовтих слив підходить до будь-якої м’ясної страви.
Обов’язково приготуйте класичний соус із слив на зиму, побалуйте себе і своїх домочадців. Рецепт перевірений – виконувати всі умови приготування, відмінний результат гарантовано. Просто пальчики оближеш!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.