Соус з помідорів і яблук на зиму – простий рецепт з фото

З томатів готується безліч різних заправок, від класичної томатної пасти до самих різноманітних кетчупів. Одним з найпопулярніших є соус з помідорів і яблук. Його можна не тільки зварити на кілька днів, але і запасти на довгу зиму. Робиться це дуже легко і просто, а якщо додати ще які-небудь овочі, наприклад, перець або цибулю, то смак вийде просто незабутнім. І, звичайно, натуральний продукт, створений на власній кухні, куди краще і корисніше магазинних “аналогів”.

Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

Простий рецепт соусу з помідорів і яблук з перцем

Інгредієнти

  • яблука 1 кг
  • томати 2 кг
  • перець червоний солодкий 600 г
  • паприка мелена 10 г
  • головка часнику 1 шт.
  • окріп 1 стакан
  • сіль крупна (не йодована) 1.5 ст. л.
  • цукор-пісок 2 ст. л.
  • оцет винний 3 ст. л.

На порцію

Калорії: 32.77 ккал

Білки: 0.93 р

Жири: 0.21 р

Вуглеводи: 6.79 р

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Для початку підготуємо тару. Стерилізуємо банки. Зробити це можна, потримавши їх над парою близько 20 хвилин. Кришки просто потрібно прокип’ятити. Дуже зручно використовувати для стерилізації пароварку або мультиварку, якщо у приладу є режим Варіння на пару” і спеціальна насадка.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Фрукти і овочі миємо. У томатів видаляємо місце, де кріпиться плодоніжка, ріжемо їх на скибочки і перекладаємо в каструлю.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    У яблук вичищаємо серцевинки, крупно нарізаємо фрукти і відправляємо їх до помідорів.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Болгарський перець звільняємо від насіння і плодоніжок, шаткуємо його соломкою і засипаємо в посуд до інших компонентів. Заливаємо все склянкою окропу.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Накриваємо каструлю кришкою і ставимо її на плиту. Тушкуємо все близько півгодини, поки овочі не пом’якшаться. Потім перетираємо отриману масу через сито, солимо і подслащиваем суміш.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Часник поділяємо на зубчики, зчищають лушпиння. Дрібно нарізаємо часточки, можна скористатися теркою або пресом. Додаємо подрібнену масу в майбутній соус, а разом з нею засинаємо і спеції – паприку, мелений перець, вливаємо оцет.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Даємо ароматної суміші закипіти і тримаємо на слабенькому вогні близько чверті години.

  • Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

    Соус готовий! Залишилося тільки розлити його по стерильним банкам – вони якраз повинні були висохнути за цей час. Закатуємо кришки, перевертаємо заготовки догори дном і закутуємо чим-небудь теплим. Після того як консервація охолоне, переносимо баночки в темне і сухе місце на зберігання.

Порада: соус можна зробити і в мультиварці. Однак у цьому випадку краще перекрутити овочі через м’ясорубку. Готуватися томатна заправка буде близько 45 хвилин при режимі “Випічка”.

Рецепт соусу з помідорів і яблук з цибулею

Час приготування: 1 година 20 хвилин

Кількість порцій: 20

Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

Енергетична цінність

  • калорійність – 29.27 ккал;
  • білки – 0.97 г;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 6.11 р.

Інгредієнти

  • томати – 1.5 кг;
  • яблука – 250 г;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 1.5 ст. л.;
  • цибуля ріпчаста – 120 г;
  • перець чилі (за бажанням) – 1 стручок;
  • оцет яблучний 6% – 50 мл

Покрокове приготування

  1. Для початку потрібно простерилізувати тару для консервування. Якщо ви хочете, щоб ваші заготовки простояли як можна довше, цей крок не можна пропускати. Один з найпростіших способів – це скористатися духовою шафою. Потрібно викласти банки і кришки на деко, відправити їх у холодну духовку і, встановивши температуру 120-130 градусів, почекати хвилин 20.
  2. Тепер саме час зайнятися приготуванням вмісту цих ємностей. Насамперед треба очистити від шкірки томати. Щоб прискорити процес, просто ошпарюємо окропом, а потім відразу опускаємо в крижану воду. От і все! Тепер шкірка зніметься швидко і легко.
  3. Потім очищаємо яблука і цибулю. У фруктів також потрібно видалити серцевини. Гострий перець, якщо ви вирішили його додати, теж звільняємо від насіння і плодоніжки – завдяки цьому інгредієнту ваш соус вийде з приємною “остринкой”.
  4. Шаткуємо всі компоненти шматочками довільного розміру і відправляємо їх у чашу блендера. Пюрируем овочі і фрукти в однорідну масу. Додаємо сіль і цукор.
  5. Перекладаємо все в посуд з товстим дном і тушкуємо на маленькому вогні трохи менше години (40-50 хв.), потім вливаємо оцет і даємо соусу потомитися ще пару хвилин.
  6. Залишилося тільки розфасувати гарячу суміш по банкам і закупорити. Для додаткової стерилізації можна перевернути ємності і укутати. Зберігати приготований за цим рецептом заготівлю допускається в умовах звичайної міської квартири.

Порада: яблука для приготування соусу підійдуть будь-які. Але не варто забувати, що від їх сорту безпосередньо залежить смак кетчупу. Якщо фрукти занадто кислі, то і заправка вийде з “кислинкою”. Проте завжди можна додати побільше цукру.

Соус из помидор и яблок на зиму - простой рецепт с фото

Заготовлений за запропонованими рецептами соус з помідорів і яблук на зиму дуже універсальний. Його можна подавати до перших і других страв, а також використовувати при їх готуванні, і навіть просто намазувати на хліб. Так чи інакше, ця нескладна в приготуванні томатна заправка прикрасить своїм неповторним смаком будь обід. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: