Паска сирна – 8 смачних і простих рецептів з фото покроково

Сирна паска – це ще один символ святкового столу, поряд з писаними яйцем та паскою. Щоб приготувати його в домашніх умовах необхідно запастися свіжими інгредієнтами і визначитися з рецептом, який припаде до душі вам, і вашим гостям. А з технологією приготування святкового десерту і корисними порадами ви зможете познайомитися в статті далі.

Секрети приготування сирної паски

Для приготування паски важливо вибирати тільки якісні та свіжі продукти. Сир для паски має бути з високим відсотком жирності (не менше 5%), однорідним, досить сухим і не кислим. Щоб паска вийшла ніжною, сир двічі протерти через сито. А для додання сирній масі легкості, можна її злегка збити міксером.

Вершки потрібно взяти жирні (30%), щоб вони краще взбивались.

Вершкове масло для сирної паски використовується несолоне з жирністю 82,5%. Його заздалегідь потрібно викласти з холодильника, щоб воно стало м’яким.

Наповнювачі. З великдень можна класти горіхи, ягоди, сухофрукти, апельсинову або лимонну цедру, мед, цукати. Можна сирну паску зробити кольоровий, додавши в неї варення, харчові барвники, шоколад.

Родзинки, курагу , фініки, чорнослив та інші сухофрукти необхідно заздалегідь перебрати, добре промити і просушити. Потім дрібно нарізати.

Для прикраси десерту можна використовувати кокосову стружку, шоколадну крихту, кондитерську посипання або фігурки з цукрової мастики.

Пасочница. Дерев’яні форми для сирної паски можна придбати в церковних крамницях. Сучасні пластмасові або силіконові форми можна знайти в супермаркеті. Якщо немає часу купувати пристосування, то можна використовувати звичайний друшляк. Для цього великодню сирну масу укладають в ганчірочку, зав’язують вузол і кладуть на сито, притискаючи невеликим вантажем.

Досвідчені господині замість пасочніци використовують нові квіткові горщики, терки у формі усіченої піраміди, миски. Головне щоб було отвір, куди могла б стікати зайва волога під пресом. І щоб зайва рідина назад не вбиралася в марлю, можна покласти на дно страви 2-3 ребристих олівця, і зверху вже поставити форму.

Прості і смачні рецепти сирної паски

Сирні паски бувають заварні або сирі. За складом і смаком вони дуже схожі, але спосіб приготування різний. Великодня не запікають у духовці, а формують різні варіанти. Сиру великдень приготувати простіше, для цього змішують всі інгредієнти (без нагрівання) і настоюють під пресом у холодильнику. Заварні великодня проварюють у каструлі з товстим дном або на водяній бані.

Сирна паска «Царська»

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоРадимо приготувати на Світле свято справжній святковий десерт — сирну паску «Царську». Таку назву десерт отримав від кількості доданих до нього горіхів, цукатів і сухофруктів. Готується великдень заварним способом по простому рецептом. А виходить ласощі ніжним солодким і дуже красивим. Для її приготування знадобиться наступний набір продуктів:

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Віджати сир і протерти двічі через сито. Волоські горіхи порубати дрібно ножем. Ізюм добре промити і просушити.

У ємності для варіння змішати яйця, сир, розм’якшене масло і сметану. Потім поставити масу на невеликий вогонь, безперервно помішуючи нагрівати.

При появі на поверхні перших бульбашок, зняти з вогню і помішувати дерев’яною лопаткою до охолодження. Додати цукор, ванілін, горіхи, родзинки і знову перемішати.

Підготувати пасочницу. Для цього вистелити її полотняною серветкою і акуратно викласти сирну масу. Зверху накрити серветкою і поставити під гніт в холодильник на добу.

Готову сирну паску дістати з пасочніци, перевернути на блюдо і прикрасити різнокольоровими цукатами.

Докладніше в статті: паску в мультиварці — 7 смачних і простих рецептів

Сирна паска шоколадна

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоНе менш смачний десерт на святковий стіл — це шоколадна сирна паска. Процес приготування не складний. Головне заздалегідь підготувати свіжі інгредієнти і всі пристосування для виготовлення великодня (пасочницу, марлю, сотейники, ємність для замісу сирної маси). Щоб приготувати шоколадний десерт, знадобляться наступні продукти:

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Збити міксером 100 г вершкового масла, додати протертий сир і ще раз збити.

На водяній бані збити невеликим віночком цукрову пудру і жовтки до збільшення маси в об’ємі. Додати жовтки до сиру.

Частина шоколаду (100 г) наламати на шматочки і з’єднати з вершковим маслом (20 г). Потім розтопити масу на водяній бані, безперервно помішуючи. Трохи остудити.

Збити вершки і подрібнити в крихту залишився шоколад. З’єднати шоколадну і сирну масу, додати цедру лимона, збиті вершки і шоколадну крихту.

Пасочницу вистелити вологою тканиною або марлею (3 шари). Форму заповнити сумішшю, щільно притискаючи до країв. Поставити форму на тарілку і покласти зверху гніт і прибрати в холодильник на добу.

Сирна паска «Боярська»

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоТакий варіант сирної паски урізноманітнює святкове меню і порадує гостей оригінальним смаком. Для приготування паски Боярської знадобляться свіжі молочні продукти, горіхи, родзинки і різнокольорові цукати для прикраси. Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Яйця, цукор і ванілін розтерти дочиста. Додати сметану (2 ст. л.). Яєчно-сметанную масу влити в сотейник, довести до кипіння (але не кип’ятити!), помішуючи дерев’яною лопаткою. Прибрати масу з вогню і остудити.

Сир віджати і протерти через сито, додати охолоджену заварную масу. Горіхи обсмажити і подрібнити. Родзинки промити і просушити. Додати в сирну масу.

Розм’якшене вершкове масло і решту сметану також з’єднати з сирною пастою. Потім перемішати до однорідного стану.

Пасочницу вистелити вологою марлею (3 шари) і тканиною. Викласти сирну масу, утрамбувати і прикрити кінцями тканини або марлі.

Форму поставити на тарілку і зверху покласти невеликий вантаж, щоб стекла зайва рідина. Прибрати великдень в холодильник на ніч. Готовий десерт прикрасити різнокольоровими цукатами.

Великдень ванільна заварна

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоПриготувати звичний великодній десерт не складно, але іноді хочеться спробувати щось нове. Сирна паска заварна з ванільними нотками виходить смачною і апетитною. Для того щоб її приготувати знадобляться наступні продукти:

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Викласти в каструлю з товстим дном попередньо віджатий і протертий через сито сир.

До сиру додати сметану, яйця, вершкове масло і цукор. Нагріти на слабкому вогні, помішуючи. Довести до кипіння і зняти з вогню, продовжуючи помішувати. Потім остудити.

У масу додати горіхи, родзинки і ванільний цукор. За бажанням можна додати цукати. Викласти сирний складу в пасочницу, попередньо выстеленную вологою тканиною і поставити під гніт в холодильник на 10-12 годин (або на ніч). Готову паску прикрасити.

Великдень на лимонному соці

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоНіжна і буквально тане в роті, ароматна сирно — лимонна великдень. В начинку можна додати будь-які сухофрукти, цукати або горіхи. А лимонний смак можна замінити на апельсиновий. Для того щоб приготувати такий десерт необхідно запастися наступним набором продуктів:

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

У сотейнику розтерти яйця з цукром. Лимони помити і обшпарити окропом. Натерти цедру на дрібній тертці. З лимона вичавити сік.

Пів склянки лимонного соку додати до цукрово — яєчної суміші і всипати куркуму. Нагріти масу на середньому вогні, постійно помішуючи. Варити складу до тих пір, поки не загусне.

Протерти Через сито сир, потім додати в нього гарячу лимонну суміш, перемішати. З’єднати масу з вершковим маслом (розм’якшеним). Спробувати на смак пасту і при необхідності додати цукор.

Вистелити пасочницу вологою тканиною або марлею (3 шари), поставити на тарілку. Сирний складу викласти у форму і накрити краями тканини або марлі, поставити гніт і прибрати в холодильник на ніч. Готову паску прикрасити цукатами.

Рецепти сирної паски без яєць

Сирну паску можна приготувати і без додавання яєць. Варити в даному випадку нічого не потрібно, достатньо змішати всі молочні інгредієнти, додати сухофрукти, горіхи і укласти в пасочницу під прес.

Паска сира зі смаком пломбіру.

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоДуже простий рецепт приготування сирої великодня, який поповнить вашу кулінарну скарбничку до свята. Родзинкою цього рецепту є додавання згущеного молока, яке надає десерту оригінальний смак пломбіру. Для приготування такої паски знадобиться наступний набір продуктів:

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Вершкове масло заздалегідь викласти з холодильника, щоб трохи потеплішало. Змішати сир, сметану, ванільний цукор і розм’якшене вершкове масло. Всі інгредієнти переміщати блендером до однорідної консистенції.

Додати цукати (дрібно нарізані) і згущене молоко, перемішати. Як і в попередніх рецептах, пасочницу застелити вологою марлею, заповнити сирною масою, поставити гніт і прибрати в холодильник на ніч.

Готову паску прикрасити мармеладом і цукатами.

Дієтична сирна паска без цукру — відео

Великдень карамельна з вареним згущеним молоком

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоКарамельна великдень прикрасить святковий стіл і порадує домочадців і гостей в міру солодким смаком. Її можна приготувати двома способами. У першому варіанті не потрібно нічого варити, паска готується за лічені хвилини. Досить перемішати готові молочні інгредієнти.

А у другому варіанті доведеться поклопотатися і самим виготовити сир. На це потрібен час, але за смаком сирна паска виходить не менш смачною і ніжною.

Варіант 1

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Дуже простий і швидкий рецепт, який не забере багато часу. Попередньо сир протерти через сито. Потім змішати сметану, вершкове масло, варене згущене молоко і сир. Занурити блендер в масу і ретельно збити до однорідної консистенції.

Волоські горіхи подрібнити на шматочки (за бажанням можна обсмажити на сухій сковороді і додати до творожному складу, перемішати.

У зібрану пасочницу або іншу форму викласти сирну суміш. Ємність попередньо вистилати вологою марлею (3 шари). Прикрити зверху масу краями марлі, поставити гніт і поставити в холодильник на 10-12 годин. Утворилася сироватку необхідно зливати. Хоча в цьому рецепті її утворюється небагато.

Готову карамельну великдень прикрасити горіхами або шоколадною стружкою.

Варіант 2

Пасха творожная - 8 вкусных и простых рецептов с фото пошаговоЯк приготувати:

Ряжанку і молоко влити в сотейник і поставити на повільний вогонь, помішувати постійно (не доводити до кипіння). Зняти з плити сотейник, коли відокремиться сироватка. В друшляк покласти марлю в кілька шарів і вилити остиглу масу. Дати стекти зайвої рідини протягом 6-8 годин. Або можна залишити стікати на ніч під кришкою, щоб не заветрелась сирна маса.

Потім сир віджати і розім’яти, додати згущене молоко (варене), вершкове масло, родзинки, сметану. Ретельно перемішати складу до однорідної маси.

Пасочницу вистелити вологою тканиною або марлею (3 шари) і викласти сирну масу, покласти під гніт і прибрати на 6-8 годин (або на ніч) в холодильник. Готову карамельну великдень прикрасити.

Докладніше в статті: Паска великодня — рецепти з фото покроково в духовці

Сира сирна паска з апельсиновою цедрою і маковою начинкою — відео

Святкова сирна паска три шоколаду — відео

Великодній стіл відомий своїм достатком. І головна його прикраса це паски і паски. Тому господині приділяють багато часу і сил на створення традиційної випічки, використовуючи різноманітні рецепти.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: